Recept: gevulde speculaas-koeken

| 11 reacties

Ik zal jullie even een geheimpje verklappen: deze gevulde speculaaskoeken maakte ik (net als deze vegan banketstaafjes) vorig jaar al voor Sinterklaas. Ik maakte foto’s, bewaarde het recept in een apart mapje en maakte in mijn blogplanning een notitie voor volgend jaar. Niet dat dat echt nodig was, want het was onmogelijk om deze waanzinnig lekkere gevulde speculaas-koeken te vergeten. Ik heb dus ook voor dit jaar weer een batch gemaakt. Sterker nog: het werd een dubbele portie. Om te delen, dat wel, maar het bewijst wel dat deze Echt Heel Lekker zijn. Hier is het recept!

Recept gevulde speculaaskoeken, zelf gevulde speculaas maken, gevulde koeken met speculaassmaak, Sinterklaasrecepten, bakken voor Sinterklaas, gevulde speculaas in koekvorm

Ingrediënten gevulde speculaas-koeken

Voor het deeg

  • 140 gram boter (of margarine), op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • wat citroenrasp
  • een snufje zout
  • 1 losgeklopt ei
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels koekkruiden/speculaaskruiden

Voor de vulling en om de koeken af te maken

  • 250-300 amandelspijs (makkelijk zelf te maken van 125 gram amandelmeel, 125 gram kristalsuiker en dan óf een eitje óf citroensap en water om er een geheel van te maken – lees hier meer over (vegan) amandelspijs)
  • 1 losgeklopt ei
  • optioneel: hele amandelen voor bovenop

Recept gevulde speculaaskoeken, zelf gevulde speculaas maken, gevulde koeken met speculaassmaak, Sinterklaasrecepten, bakken voor Sinterklaas, gevulde speculaas in koekvorm

Recept gevulde speculaas-koeken

Als je de amandelspijs nog niet hebt gemaakt (of gekocht), doe dat dan eerst. Dat kan gerust een aantal dagen van tevoren – dat is alleen maar lekker.

De volgende stap (of eerste dus) is het maken van het deeg. Dat doe je door de blokjes boter, basterdsuiker, citroensap en een snufje zout te mengen in een kom. Hier mag eerst het ei bij (kneed weer even door) en daarna voeg je de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden toe. Kneed alles tot een soepel deeg, verpak het in plastic folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Ondertussen kun je alvast verder met de amandelspijs. Klop het andere ei los en meng hier de helft van door de amandelspijs. Zo wordt dat mengsel wat smeuïger.

Als het tijd is om verder te gaan met het deeg, rol je dit uit tot ongeveer 3 millimeter. Steek er dan met een ronde uitsteker of bijvoorbeeld een theeglas cirkels uit. De helft hiervan leg je op een met bakpapier beklede bakplaat (het kan zijn dat je er net als ik twee nodig hebt) en de andere helft hou je apart. Dat worden straks de bovenkantjes. Het deeg kun je steeds opnieuw uitrollen, tot je nog maar een heel klein beetje over hebt (zó lekker om op te snoepen).

Ik haalde uit deze hoeveelheid deeg zelf 30 rondjes, dus dat is voldoende voor 15 koeken. Ik woog de amandelspijs daarom even af, zodat ik precies wist hoeveel spijs ik per koek kon gebruiken. Maak hier bolletjes van, druk ze wat platter en leg ze in het midden van elk deegrondje.

Recept gevulde speculaaskoeken, zelf gevulde speculaas maken, gevulde koeken met speculaassmaak, Sinterklaasrecepten, bakken voor Sinterklaas, gevulde speculaas in koekvorm

Leg dan over elke koek een tweede deegrondje en druk dit rondom heel goed aan. Zoals je op de foto wel kunt zien, gebruik ik daarvoor gewoon mijn vingers, maar een vork gebruiken kan natuurlijk ook.

Bestrijk de koeken met de andere helft van het losgeklopte ei. Eventueel kun je nog een amandel in elke koek drukken. Daarna kun je de koeken bakken in een (voorverwarmde) oven. De baktijd verschilt altijd een beetje per oven, maar met ongeveer 15 tot 20 minuten bakken op 200 graden zit je goed.
Recept gevulde speculaaskoeken, zelf gevulde speculaas maken, gevulde koeken met speculaassmaak, Sinterklaasrecepten, bakken voor Sinterklaas, gevulde speculaas in koekvorm
Recept gevulde speculaaskoeken, zelf gevulde speculaas maken, gevulde koeken met speculaassmaak, Sinterklaasrecepten, bakken voor Sinterklaas, gevulde speculaas in koekvorm

Ga jij deze gevulde speculaas-koeken ook maken? Enne: wat is jouw favoriete Sint-lekkernij? Ik ben benieuwd!

11 reacties

  1. Oh wat lekker! Deze ga ik met Jula maken! We hadden al van die kant-en-klare pepernootmix gemaakt maar dat was een beetje te makkelijk, dit ziet er leuker uit 🙂

  2. Yep! Ook dit heb ik allemaal in huis. Dus het zou zo maar kunnen dat ik ze ga maken. Ik ben zelf niet zo dol op Sinterklaassnoepgoed maar mijn verkering vindt het allemaal lekker.

  3. Zo vind ik ze veel leuker dan in zo’n staafvorm!
    Naomi postte onlangs…Boekenpraat: In Wonderland (Lynn Austin)My Profile

  4. Wat een leuk idee om van gevulde koeken een sint-variant te maken!

  5. Ooeeeh dit klinkt echt wel goed!

  6. Wat ziet het heerlijk uit. Mooi gedaan dat zelf hebt gemaakt.

  7. Ik ben niet zo’n kok, maar deze lijken me wel goed te doen!

  8. Dit moet ik gaan maken, want nondeju wat ziet dat er lekker uit zeg!

  9. hmm, dat ziet er goed uit. Zelf heb ik onlangs ook speculaas gemaakt, maar nog geen gevulde. Ik ga alvast het recept afdrukken om het zelf eens te maken. Bedankt voor de inspiratie!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge