Op zoek naar een lekkere, eiwitrijke snack die niet al te ongezond is? Dan zijn deze gekruide tonijn-spinazieballetjes uit de oven precies wat je wil. Je kunt er heel makkelijk een grote hoeveelheid van maken en ze een paar dagen in de koelkast (of langer in de vriezer) bewaren. Mijn inspiratie komt van Downshiftology, maar ik deed de nodige aanpassingen op het originele recept.
Recept tonijn-spinazie-balletjes uit de oven
Ingrediënten voor ca. 16 stuks
- 2 kleine blikjes tonijn op water (300 gram in totaal)
- een beetje olijfolie
- een klein uitje, fijn gehakt
- een grote teen knoflook, fijn gehakt
- 50-60 gram spinazie, ook wat kleiner gehakt
- ca. 40 gram amandelmeel
- 1 groot losgeklopt ei
- beetje mayonaise
- beetje citroensap
- 1 el fijngehakte peterselie, halve el dille, halve el munt (of andere groene kruiden naar keuze)
- zwarte peper
Voor de yoghurt-dip
- 2 el Griekse yoghurt
- 150-200 ml magere yoghurt
- 1 el peterselie
- 3 mini-augurkjes, fijn gesneden
- 1 tl olijfolie
- paprikapoeder & zwarte peper
Hoe maak je de balletjes?
Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de ui glazig. Voeg achtereenvolgens de knoflook en de spinazie toe, tot de spinazie geslonken is. Dit geheel moet helemaal afkoelen. Dit gaat het snelst als je het in een kom doet die je in de koelkast zet.
Laat ondertussen de tonijn alvast goed uitlekken in een zeef en verwarm ook de oven alvast voor op 200 graden.
Als het ui-knoflook-spinaziemengsel is toegevoegd, doe je ook de tonijn in de kom. Hier voeg je de andere ingrediënten aan toe: het losgeklopte ei, het amandelmeel, een klein beetje mayonaise (ongeveer een halve eetlepel), een beetje citroensap en je kruiden. Dit meng je goed met je handen. Let erop dat er geen grote stukjes tonijn meer overblijven.
Als het goed gemengd is, kun je de balletjes gaan maken. Het handigst is om een sauslepel te gebruiken waarmee je steeds wat “gehakt” pakt, en de balletjes dan verder een beetje met je handen te vormen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Als al je balletjes klaar zijn, bak je ze in de voorverwarmde oven voor 15 tot 20 minuten. De balletjes worden licht goudbruin en dan zijn ze al perfect! Ondertussen kun je de yoghurtdip alvast maken: kwestie van alle ingrediënten mengen en tussendoor proeven of-ie al naar je smaak is.
De balletjes zijn niet heel stevig, dus hou daar rekening mee. Je kunt ze als onderdeel van je avondmaaltijd gebruiken – ik denk dat ze het heel goed doen bij een pasta met romige saus. Ook als lunch (lekker in een salade) of tussendoortje zijn ze top!
Wat is jouw favoriete gezonde snack?
20 januari 2021 om 08:00
Deze sla ik even over, ondanks dat het heerlijk oogt. Tonijn is niet mijn smaak.
Naomi postte onlangs…Koken met autisme
20 januari 2021 om 09:08
Ziet er lekker uit! Dat zou ik wel lusten maar mijn vriend niet denk ik. Die houdt niet van tonijn.
20 januari 2021 om 10:06
Ziet er goed uit! Een soort falafelballetjes maar dan zonder kikkererwten. Ideaal (en gezond) om ze in de oven te maken.
20 januari 2021 om 11:29
Oh heerlijk, ik ben gek op tonijn! Deze ga ik eens proberen 🙂
21 januari 2021 om 08:39
Wat ziet eten heerlijk uit. Het zal lekker gemaakt hebben.
21 januari 2021 om 10:39
Oh dat ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op tonijn en spinazie. Ik zal dit recept opslaan!
21 januari 2021 om 19:13
O dit lijkt mij echt heel vies. Tonijn UGH en zo pure spinazie vind ik ook heel raar. Hahaha het spijt mij, ik zou je salade wel opeten.
22 januari 2021 om 09:09
Ik ga deze tippen aan mijn jongste zoon! Die houdt erg van spinazie en van kokkerellen!
23 januari 2021 om 16:54
Ziet er heerlijk uit maar je hebt mij nog niet over de streep.
Maar dat wil niets zeggen.
23 januari 2021 om 21:18
Ik ben niet de enige die geen tonijn lust, zie ik. Mijn verkering wel. Dus wie weet…