Ja hoor, daar is ze weer met een recept voor gebak met karamel. Sorry, jongens, ik kan er niks aan doen. Ik vind karamel gewoon súperlekker – en al helemaal in combinatie met zout en chocola. In deze cakerol – of ja, eigenlijk biscuitrol – komt het allemaal bij elkaar: de zoete, romige karamelroom, de zachte, luchtige biscuit en natuurlijk crunchy chocola en honeycomb. Echt gru-we-lijk lekker. Hoe je deze ultieme gezouten karamel-cakerol maakt? Ik vertel het je graag!
Ingrediënten cakerol met karamelroom-vulling
Voor de biscuit
- 150 gram eiwit
- 100 gram eidooiers
- 110 gram suiker
- 8 gram maizena of custardpoeder
- 105 gram bloem
Voor de karamelroom
- 600 ml slagroom
- 150 gram suiker
- 50 ml water
- 1 zakje Klopfix/slagroomversteviger
Voor de honeycomb
- 200 gram kristalsuiker
- 50 gram honing
- 50 ml water
- 10 gram baking soda
Voor de vulling en topping
- voor de vulling: ongeveer 75 gram normale melkchocola, in kleine blokjes gehakt (mocht je de honeycomb weglaten – eeuwig zonde – dan zou ik voor de vulling ook karamel zeezout-chocola gebruiken)
- voor de topping: ongeveer 100 gram karamel zeezout-chocola – in de kenmerkende driehoekjes gebroken
Recept ultieme gezouten karamel-cakerol
Zoals veel van mijn zoete recepten is dit ook weer zo’n fijn recept waarvan je al veel kunt voorbereiden. Sterker nog: de karamelroom móét je even een dag van tevoren maken, zodat-ie goed kan afkoelen. Ook de honeycomb kun je gerust al een paar dagen van tevoren klaarmaken.
Voor de karamelroom gebruik ik het recept van Rutger Bakt, met voor dit recept wat aangepaste hoeveelheden. Je maakt karamel door de suiker met het water te verwarmen en zo te karamelliseren (joh). Niet roeren, gewoon langzaam amberkleurig laten worden. Ondertussen verwarm je ook de slagroom in een ander pannetje. Als de karamel klaar is, roer je hem goed door met een garde. Vervolgens voeg je de slagroom in kleine beetjes toe – dit gaat enorm borrelen en sissen, dus wees gewaarschuwd – en blijf je goed roeren tot alle karamel is opgelost in de room. Dit laat je vervolgens een hele nacht afkoelen in de koelkast.
Honeycomb maak je ook door eerst karamel te maken met in dit geval de suiker, het water en de honing. Is de karamel klaar, dan roer je weer even met een garde. Zorg ervoor dat je een bakplaat of bakblik met bakpapier klaar hebt gezet. Voeg dan de baking soda in één keer toe aan de karamel, roer dit snel goed door en stort dan de honeycomb op het bakpapier. Ook honeycomb groeit heel snel in de pan, wordt superheet en stolt ook snel, dus hou daar rekening mee.
De hoeveelheid honeycomb die je maakt is véél te veel voor dit recept, dus snoep gerust wat weg als het goed is afgekoeld. Bewaar het in stukken gebroken in een goed afgesloten vershouddoos.

Mango approves of this cakerol. En ze is jaloers dat ze niet mag proeven.
Biscuit maken
Voor de biscuit klop je de eiwitten op in de keukenmachine. Na ongeveer een minuut voeg je de suiker toe en laat je het eiwit draaien tot het volledig stijf is. De losgeklopte eidooiers spatel je vervolgens door het eiwit – voorzichtig, want je wil de luchtigheid behouden. Tot slot zeef je de bloem met de maïzena/custardpoeder en ook dit spatel je erdoorheen. Giet het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk dit goed glad, zodat je een mooie rechthoek krijgt. Bak de biscuit voor 6 tot 10 minuten op 230 graden. Gaar is gaar, dus laat het zeker niet onnodig lang in de oven staan.
Haal de biscuit met het bakpapier direct van de nog hete bakplaat af. Het handigste is om een ander vel bakpapier klaar te leggen, daar de biscuitplak op te leggen en het bakpapier er voorzichtig af te trekken. Eventueel snij je iets te donkere stukjes nu weg, zodat je een mooie egale rechthoek overhoudt.
Leg dan een theedoek klaar waar je poedersuiker overheen strooit. Hierop leg je de biscuitrol met de mooie kant naar beneden. Rol met behulp van de theedoek je biscuit alvast op (niet te strak) en laat het zo volledig afkoelen.
Je cakerol opbouwen
And now the fun begins! Klop de karamelslagroom op met het zakje klopfix. Doe een deel van de slagroom alvast in een spuitzak met een mooi gekarteld spuitmondje voor de decoratie straks. De rest van de slagroom verdeel je over de plak biscuit, die je voor de gelegenheid natuurlijk weer even hebt uitgerold.
Verdeel hier de kleine blokjes melkchocolade over en verkruimel ook een paar stukken honeycomb over de cakerol heen. Tip: je wil voor de honeycomb bovenop een aantal mooie driehoeken/schotsen krijgen. Probeer die nu alvast af te breken – alles dat niet goed gaat, wordt dan je verkruimelde honeycomb 😉
Het lekkerste is als de plak cake echt goed gevuld is – ik doe de volgende keer nog wat meer dan wat je hier op de foto ziet. De hoeveelheden in het recept zijn dus mijn nieuwe hoeveelheden.
Vervolgens rol je de biscuit weer voorzichtig op. Leg hem met de naad naar beneden op het bord/de schaal waar je ‘m uiteindelijk op wil gaan serveren. Smeer dan nog een heel dun laagje karamelroom op de buitenkant van de cakerol. Zeker bovenop hoeft dat niet al te netjes, want er komen nog toefjes op.
Ik spoot toefjes in verschillende groottes en hier en daar ook wat langwerpige reepjes. Ziet er supervrolijk uit, toch? Verdeel er de stukjes karamel-zeezout-chocola en de honeycomb-schotsjes over en je cakerol is klaar!
Let op: de honeycomb wordt door het vocht in de room vrij snel zacht en hij lost uiteindelijk op. Als je de cakerol niet direct serveert, leg dit er dan niet direct op.
Bewaar deze cakerol koel. Hij is vers het allerlekkerst, maar blijft nog wel een paar dagen goed (als-ie dat redt natuurlijk…)
Ben jij net zo’n karamel-fan als ik?
24 februari 2021 om 08:40
Niet te doen dit, zoveel lekkers op m’n scherm;). Ik houd helemaal niet van karamel, maar wél als het gecombineerd word met chocola. Volgens mij zou ik die hele rol in één keer op willen eten.
Naomi postte onlangs…21 in 2021
24 februari 2021 om 09:49
Oeh wauw, dit ziet er ook echt gruwelijk lekker uit inderdaad. Alleen al de chocola en de karamel op de rol zien er heerlijk uit. Ik eet zelf niet heel vaak karamel, maar deze combinatie klinkt wel errug lekker.
24 februari 2021 om 09:51
Oeh, wat ziet het er lekker uit, en ook nog echt heel mooi, jouw karamel-cakerol had wat mij betreft zo bij de bakker kunnen liggen;-)
24 februari 2021 om 10:19
Dit ziet er echt heel lekker uit! Ik houd zeker van karamel. Moet wel zeggen dat ik af en toe een beetje gek word van alle ‘karamel-zeezout’-producten in de supermarkt, haha. Het is best moeilijk om chocola met karamel zonder zout te vinden. Maar deze cakerol zal vast erg lekker smaken 🙂
24 februari 2021 om 10:25
Wow, is een plaatje om te zien en ziet er ook heel erg lekker uit! Helaas ben ik zelf absoluut geen caramelliefhebber, maar mijn man is er zot van. Ik sla het op om eens te maken met zijn verjaardag!
24 februari 2021 om 14:00
Wat een plaatje! Lijkt me heerlijk!
24 februari 2021 om 17:52
Ik hoef alleen de vulling en de topping.. 😉
25 februari 2021 om 08:52
Ik voel me vereerd dat je tijdens je blog(lees)vakantie hier komt neuzen 😉 De vulling en topping zijn trouwens denk ik ook wel lekker op een glutenvrije koekbodem…
25 februari 2021 om 10:42
Wauw, wauw en wauw!
26 februari 2021 om 09:14
Wat heb je die prachtig gemaakt Audrey! Hij zou bij de bakker kunnen liggen vind ik.
26 februari 2021 om 13:28
Hij ziet er prachtig uit, zeg!
Ik mocht als kind geen karamel maken van mijn moeder. Vond ze gevaarlijk. Dus als ik dan alleen thuis was, ging ik stiekem karamel maken. Ik probeerde altijd mooie vormpjes te maken in koud water. Druppeltjes en draadjes enzo. Is altijd goed gedaan, gelukkig. Stttt! Niks tegen mijn moeder zeggen…
27 februari 2021 om 17:14
Amai dit zou ik LOS kopen bij de bakker Audrey! Ook leuk om te lezen en zo hoeveel moeite je erin steekt. Haha :p