Recept: de ultieme blueberry-lemon-cheesecake

| 3 reacties

De afgelopen tijd heb ik mijn bakflow weer helemaal teruggevonden. Yay! Vorige week maakte ik een taart die erg goed in de smaak viel. Hij doorstond de Vriend O.-test (die nogal een kritische gebakseter is) en eerlijk gezegd vond ik hem zelf ook echt be-la-ch-e-lijk lekker. Als je van blauwe bessen, citroen en cheesecake houdt, dan wil je dit recept zeker uitproberen!
een bordje met een taartpunt van een cheesecake met blauwe bessen erin en kruimels erop, met op de achtergrond de rest van de taart

Cheesecake met blauwe bessen en lemon curd: de ingrediënten

Voor de bodem

  • 35 gram kristalsuiker
  • 80 gram boter/margarine (in blokjes)
  • 120 gram bloem
  • 1 ei
  • halve theelepel kardemom
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 600 gram roomkaas
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram lemon curd
  • 3 eieren
  • 2 x 1 eetlepel bloem
  • 150 gram blauwe bessen (gewassen)

Voor de kruimeltopping

  • 20 gram suiker
  • 45 gram boter/margarine (in blokjes)
  • 40 gram bloem en 20 gram amandelmeel (de lekkerste optie) OF 60 gram bloem

En verder: een springvorm van 22 cm doorsnede en bakpapier
taart met kruimels bovenop, van boven gefotografeerd

Eerst even over die springvorm: ik maakte de taart in een springvorm van 20 cm doorsnede en dat was eigenlijk wel heel krap aan, vandaar mijn advies om een iets grotere springvorm te gebruiken. Mocht je geen springvorm van 22 cm doorsnede hebben, gebruik er dan een van 24 cm. Je taart wordt dan wel iets lager dan op de foto’s.

Recept blueberry lemon cheesecake

Kneed alle ingrediënten voor de bodem goed door tot je een soepel deeg hebt. Je kunt dit eventueel de dag van tevoren al doen en het deeg in de koelkast bewaren.

Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed de springvorm met bakpapier (de bodem én de randen) en maak van je koekdeeg een bodem. Bak deze een kwartiertje. Haal de springvorm uit de oven en verlaag de oventemperatuur tot 150 graden.

Neem 125 gram van de lemon curd en verdeel dit met een lepel over de koekbodem van je taart. Strijk het glad.

Maak dan het beslag voor de cheesecake. Doe de roomkaas, de suiker en de rest van de lemon curd in een mengkom en klop dit los met een mixer met garden. Voeg daarna een voor een de eieren toe en mix steeds tot het ei is opgenomen. Voeg een van de eetlepels bloem toe en klop dit ook nog even kort door.

Meng de blauwe bessen in een aparte kom met de andere eetlepel bloem en spatel ze door het cheesecakebeslag heen. Verdeel je cheesecakevulling over de springvorm.

Tot slot ga je aan de slag met de kruimeltopping. Je kunt de kruimels ook eventueel al (een dag) eerder maken en in de koelkast bewaren. Je maakt ze door alle ingrediënten goed met je vingers te kneden en te wrijven tot er kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over de taart.
cheesecake met kruimels bovenop,, van de zij/bovenkant gefotografeerd

Cheesecake klaar? Bakken maar!

Bak de cheesecake vervolgens een uurtje in de oven op 150 graden. Zet daarna de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje staan, zodat de taart geleidelijk kan afkoelen. Na een uurtje laat je de taart (in de vorm) eerst een paar uur verder afkoelen tot kamertemperatuur. Vervolgens zet je ‘m in de koelkast. Wacht minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht voor je de taart uit de vorm haalt en aansnijdt.

Bewaar de taart in de koelkast en eet ‘m binnen 4-5 dagen (gerekend vanaf de dag dat je ‘m hebt gebakken) op.
een bordje met een taartpunt van een cheesecake met blauwe bessen erin en kruimels erop. Er ligt een vorkje bij en bessen naast het bordje.

 

3 reacties

  1. Oké, deze komt op mijn to bake lijstje want ik hou van blauwe bessen, heb net een pot lemon curd gemaakt en cheesecake is mijn lievelings!
    Irene postte onlangs…Journal of meMy Profile

  2. Hij ziet er ook heel lekker uit Audrey!

  3. Ik kwijl op mijn toetsenbord.
    Nicky postte onlangs…Het magische woord.My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge