Couscous is typisch zo’n gerecht dat we vroeger thuis nooit aten. Sinds ik op mezelf woon, heb ik het echter helemaal ontdekt. We hebben het in verschillende combinaties geprobeerd, maar deze couscous met lekker veel groenten en verse zalmfilet is toch wel onze ultieme favoriet. Ook kan het eigenlijk bijna niet misgaan en ziet het er heel fotogeniek uit, al zeg ik het zelf. Ik ben echt verliefd op mijn zelfgemaakte foto-backdrops!
Ingredienten (voor twee personen)
- 250 gram couscous (Yep, dat is te veel voor twee personen, maar voor alle (hele) groenten die je gebruikt, geeft het wel de ideale verhouding. En een restje van deze couscous is als lunch echt TOP)
- 350 ml water en een kwart bouillonblokje
- 1 tl kaneel
- 1 halve tl koriander
- 1 tl peterselie
- 1 citroen
- peper
- 75 gram rozijnen
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 paprika (ik koos een gele voor de kleur)
- 1 courgette
- 1 aubergine
- ongeveer 20 cherrytomaatjes
- 2 verse zalmfilets met huid (ongeveer 125 gram per stuk)
- olijfolie
Bereidingswijze
- Doe de rozijnen in een bakje met lauwwarm water en laat ze wellen.
- Snij de aubergine, courgette, paprika en ui in (niet al te grote) stukjes en snijd ook de knoflook fijn.
- Pers alvast de citroen uit.
- Doe de couscous in een (hittebestendige) kom en meng hier de kaneel, koriander, peterselie en wat peper doorheen.
- Maak bouillon van 350 ml kokend water en een kwart bouillonblokje en giet deze over de couscous. Leg er een deksel bovenop en laat de couscous zo 5-7 minuten wellen.
- Verhit ondertussen wat olie in een grote pan en bak hierin de ui, knoflook en alle groenten. Handig: die zijn net als de couscous in 5-7 minuten gaar.
- Halveer ondertussen de cherrytomaatjes en voeg ze de laatste paar minuten toe.
- In een aparte pan bak je de zalm – lees daar hieronder mijn tips voor.
- Op het laatst roer je de couscous los met een vork, voeg je de gewelde rozijnen en het citroensap toe en meng je de couscous met de groenten goed door.
Verse zalm perfect bakken op de huid
De zalm heeft net als de groenten en de couscous zo’n 6 tot 8 minuten nodig. Je kunt dus met alles tegelijk beginnen. Maar hoe bak je zo’n heerlijke zalmmoot nou perfect? Ik vond een aantal goede tips bij 24kitchen. In het kort:
- Doe naast boter (of olie) in de pan ook wat op de huid van de zalm,
- Bak ‘m altijd eerst op de huid
- Beweeg de vis níét in de pan – dan verliest-ie namelijk geen warmte
- Draai ‘m op het allerlaatst nog heel even om (1 à 1,5 minuut) en bak je zalm liever net wat te kort dan iets te lang
Zelf heb ik op de bovenkant van de zalm een klein beetje peper en wat druppels citroensap gedaan – meer heeft-ie eigenlijk niet nodig.
23 april 2020 om 07:58
Couscous aten wij thuis ook niet en ik doe het nog steeds niet. De reden? Ooit at ik het ergens en vond ik het niet lekker. Ik begin me echter steeds meer af te vragen of dat niet aan de bereiding lag. Misschien toch eens proberen.
23 april 2020 om 10:09
Couscousgerechten zijn echt heerlijk! Ik maak ook altijd te veel en dan heb ik nog een lekkere lunch de dag erop. Ziet er een lekker gerechtje uit!
23 april 2020 om 21:07
Ziet er heerlijk uit! Ik ga die zalm ervan tussen zwieren maar je couscous binnenkort eens maken, lekker fris ook nu.
23 april 2020 om 21:51
Ik ben nog steeds op zoek naar glutenvrije couscous. Vind de couscous zelf niet zo bijzonder, maar met al die groentetjes en kruiden zoals jij gebruikt er op … Jammie..
24 april 2020 om 08:39
Ik krijg er helemaal zin in. Het ziet er aantrekkelijk uit en ik ben dol op zalm!
25 april 2020 om 14:11
Ik lust geen zalm én geen couscous. Ik ga nu stilletjes weg hier en zeg niet tegen Vriendje-lief dat ik dit recept gezien heb. Want hij lust het wel. Jammer dat-ie nog niet zelf kan koken anders zou hij het zeker proberen. En nee, ik ga dit niet voor hem koken. 😉
27 april 2020 om 19:28
Ik ben dol op couscous, maar heb het nog nooit met zalm gemaakt. Verrassende combinatie!
28 april 2020 om 17:52
Ik houd heel erg van couscous. Heerlijk met veel groenten erdoorheen. In plaats van vlees of vis (ik ben vegetariër) doe ik feta door de couscous. Een echte aanrader 😉
30 april 2020 om 01:25
Ik maak regelmatig een 1-persoonsgerecht met couscous. Heb aan 60 gram voldoende. De combinatie met makreel (ook hiervan vind ik 60 gram voldoende) en mexicaanse roerbakgroente vind ik erg lekker. Ik doe het ook een stuk eenvoudiger met instantbekers die ik bij de Action haal; couscous met kruiden en rozijnen. Bij de Jumbo hebben ze een tijdje maaltijdsalades met couscous en makreel gehad. Vond ik erg lekker, maar zie ik niet meer in de schappen.
2 mei 2020 om 15:09
Ik ben echt een viseter en eet vaak (ook in een restaurant) een lekker stukje zalm.
5 mei 2020 om 22:08
Yes, weer een couscous recept voor bij mijn repertoire! Ik ben er dol op. De kinderen iets minder… Haha.