Recept: courgette-zoete aardappelsoep (zonder zout!)

| 12 reacties

Ik ben echt dol op soep. Of-ie nou helder, gebonden of gepureerd is: ik vind eigenlijk bijna elke soort soep wel lekker. Alleen bonensoep hoeft voor mij niet zo, of soepen die veel te zout zijn. Vriend O. houdt eigenlijk alleen van dikke groentesoepen. Niet een heldere groentesoep dus, maar een gepureerde variant. Deze courgette-zoete aardappelsoep is onze gezamenlijke favoriet en hij staat hier dan ook regelmatig op het menu. Soms als maaltijdsoep met brood, en op andere momenten compenseren we een hoofdgerecht waar te weinig groenten in zitten met deze heerlijke soep boordevol groenten. Ik deel het recept graag met je!

Recept courgette-zoete aardappelsoep zonder zout, zoutloos koken, soep zonder zout

Ingrediënten

Deze hoeveelheid is voldoende voor vier ruime soepkommen.

 • 3 teentjes knoflook
 • 2 grote (of 3 kleine) gele uien
 • 3 grote zoete aardappels (of 4 kleinere)
 • 3-4 courgettes
 • zwarte peper
 • olijfolie
 • water
 • eventueel nog wat groene kruiden of lente-ui voor de garnering

Recept courgette-zoete aardappelsoep zonder zout, zoutloos koken, soep zonder zout

Recept courgette-zoete aardappelsoep

 1. Maak de uien en knoflookteentjes schoon. Snijd de uien in grove stukken en de knoflook fijn. Schil de zoete aardappels, snijd de kontjes van de courgettes af en snijd deze dan allemaal in grove stukken.
 2. Verwarm wat olijfolie in een grote soeppan. Bak eerst de ui een paar minuten (goed blijven roeren!) en voeg dan de knoflook toe.
 3. Daarna mogen de stukken courgette en zoete aardappel erbij. Breng dit samen met wat water aan de kook. Ik begin meestal met zo’n 300-500 ml water dat ik heb voorgekookt in een waterkoker. Dan gaat het sneller. Je kunt uiteraard meer water toevoegen als je een dunnere soep wil, maar het is handiger om dat later pas toe te voegen. De groenten hoeven niet helemaal onder water te staan.
 4. Laat de groenten ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan. Roer het af en toe even door.
 5. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Voeg wat peper toe naar smaak, en eventueel groene kruiden als je dat wil. Serveer eventueel met brood, lente-ui, stukjes gerookte zalm of uitgebakken spekjes.

Recept courgette-zoete aardappelsoep zonder zout, zoutloos koken, soep zonder zout

12 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge