Ik ben echt dol op soep. Of-ie nou helder, gebonden of gepureerd is: ik vind eigenlijk bijna elke soort soep wel lekker. Alleen bonensoep hoeft voor mij niet zo, of soepen die veel te zout zijn. Vriend O. houdt eigenlijk alleen van dikke groentesoepen. Niet een heldere groentesoep dus, maar een gepureerde variant. Deze courgette-zoete aardappelsoep is onze gezamenlijke favoriet en hij staat hier dan ook regelmatig op het menu. Soms als maaltijdsoep met brood, en op andere momenten compenseren we een hoofdgerecht waar te weinig groenten in zitten met deze heerlijke soep boordevol groenten. Ik deel het recept graag met je!
Ingrediënten
Deze hoeveelheid is voldoende voor vier ruime soepkommen.
- 3 teentjes knoflook
- 2 grote (of 3 kleine) gele uien
- 3 grote zoete aardappels (of 4 kleinere)
- 3-4 courgettes
- zwarte peper
- olijfolie
- water
- eventueel nog wat groene kruiden of lente-ui voor de garnering
Recept courgette-zoete aardappelsoep
- Maak de uien en knoflookteentjes schoon. Snijd de uien in grove stukken en de knoflook fijn. Schil de zoete aardappels, snijd de kontjes van de courgettes af en snijd deze dan allemaal in grove stukken.
- Verwarm wat olijfolie in een grote soeppan. Bak eerst de ui een paar minuten (goed blijven roeren!) en voeg dan de knoflook toe.
- Daarna mogen de stukken courgette en zoete aardappel erbij. Breng dit samen met wat water aan de kook. Ik begin meestal met zo’n 300-500 ml water dat ik heb voorgekookt in een waterkoker. Dan gaat het sneller. Je kunt uiteraard meer water toevoegen als je een dunnere soep wil, maar het is handiger om dat later pas toe te voegen. De groenten hoeven niet helemaal onder water te staan.
- Laat de groenten ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan. Roer het af en toe even door.
- Pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Voeg wat peper toe naar smaak, en eventueel groene kruiden als je dat wil. Serveer eventueel met brood, lente-ui, stukjes gerookte zalm of uitgebakken spekjes.
15 oktober 2020 om 09:07
Weer wat geleerd. Groenten hoeven niet helemaal onder water te staan. Ga ik bij de volgende keer soep maken gelijk toepassen.
15 oktober 2020 om 10:14
Het is weer echt soepentijd! Lekkere warme, goed gevulde maaltijdsoepen.
15 oktober 2020 om 20:25
Ik houd helemaal niet van soep maar ik woon samen met een soep-junkie. Ik kan hem niet gelukkiger maken dan met een pan vers gemaakte soep. Dus ik denk dat ik dit recept wel een keer uitprobeer, ondanks mijn afkeer van soep. Maar ja, je houdt van zo’n man, hè.
16 oktober 2020 om 12:49
Ik aarzel een beetje bij deze. Maar misschien moet ik het gewoon eens proberen!
17 oktober 2020 om 11:54
Ik heb het niet zo voor courgette maar wel in soep! Klinkt goed (zoals al jouw recepten eigenlijk hè, hoe doe jij dat)
20 oktober 2020 om 09:23
Oeh, dat ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op courgette en op zoete aardappel, maar eet ze niet vaak in combinatie. Deze smakelijke foto zet me zeker aan het denken om dat toch eens te doen. Wat fijn trouwens dat jij ook zoutvrije soeprecepten deelt! Ik probeer zelf ook altijd zout in soepjes te vermijden, dus dit soort recepten zijn heel welkom 🙂
20 oktober 2020 om 12:04
Ziet er lekker uit. Ik ben een soepenmens, maar doe dit dan in een maaltijd ipv een voorgerecht.
20 oktober 2020 om 15:11
Heerlijk! Ga ik zeker een keer proberen!
23 oktober 2020 om 13:38
Ik hou van soep, vooral iets met zoete aardappel, dus dit klinkt heel goed!
23 oktober 2020 om 14:01
Ik ben echt dol op courgette en op zoete aardappel maar heb ze eigenlijk nog niet samen geproefd! Ben nu wel benieuwd. En gele uien, dat zijn toch gewone uien hé? #noobalert
23 oktober 2020 om 14:05
Ja, gele uien zijn de doorsnee uien inderdaad 🙂 Ben benieuwd wat je ervan vindt!
25 oktober 2020 om 19:49
• Wat ziet het echt heerlijk uit.