Recept: citroen-frambozenslof met meringue

| 4 reacties

Het is vandaag mijn halve verjaardag (OMG, over een half jaar ben ik 30!) en dat vond ik een mooie gelegenheid om weer eens een heerlijke taart op mijn blog te zetten. Of ja, taart: het is wederom sloffengebak geworden. Deze variant is echt een van mijn favorieten tot nu toe. En mijn vriend was ook onder de indruk, want na het eerste hapje kreeg ik zowaar een handshake van hem! Oké, nu waren we gewoon in mijn woonkamer en niet in de Great British Bake-Off-tent en is mijn vriend geen Paul Hollywood, maar toch. Deze citroen-frambozenslof met meringue en Zwitserse room is in elk geval súperlekker. Ik deel het recept – en mijn tips om het beter te doen dan ik de eerste keer – graag met je!

Recept citroen-frambozenslof met meringue, lemon-meringue slof, sloffengebak met lemon curd, frambozen en schuimpjes

Recept voor twee citroen-frambozensloffen

Ingrediënten

Voor de sloffenbodem

 • 250 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 180 gram boter of margarine (in blokjes en op kamertemperatuur)
 • 95 gram kristalsuiker
 • 85 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 eidooier (het eiwit gebruik je ook in dit recept!)
 • rasp van een halve citroen of een beetje citroensap
 • een snufje zout

Voor de amandelspijs

 • 150 gram amandelspijs (makkelijk zelf te maken van 75 gram amandelmeel, 75 gram kristalsuiker, een beetje citroenrasp- en sap en een ei)
 • 1 eiwit om de spijs los te maken

Voor de topping

 • een potje lemon curd (dit recept is ruim voldoende!)
 • ca. 500-600 gram (diepvries)frambozen
 • 40 gram kristalsuiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 2 eidooiers (de eiwitten gebruik je voor de meringues!)
 • 25 gram bloem
 • 240 ml melk
 • 250 ml slagroom

Voor de meringues

Voor de meringues gebruik je 1 of 2 eiwitten, met ofwel 60 ofwel 120 gram kristalsuiker. Het eiwit van 1 ei is in principe meer dan voldoende (je krijgt dan een bakplaat vol langwerpige schuimpjes), maar aangezien je dat ene eiwit toch over hebt, kun je net zo goed een dubbele portie maken (want meer meringue is altijd beter).

Klop de eiwitten op met een mixer en voeg geleidelijk de suiker toe. Als je de kom veilig op z’n kop kunt houden, is je eiwitschuim goed. Doe het in een spuitzak met een rond spuitmondje (als je dat niet hebt, kun je ook gewoon het puntje van de spuitzak recht afknippen) en spuit kleine langwerpige schuimpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringues voor 1 tot 1,5 uur op 110 graden.
Recept citroen-frambozenslof met meringue, lemon-meringue slof, sloffengebak met lemon curd, frambozen en schuimpjes

Voorbereiding: checklist

Een aantal onderdelen van het recept kun je al voorbereiden:

 • lemon curd maken (tot max. 2 weken van tevoren),
 • amandelspijs maken (tot max. 1 week van tevoren)
 • meringues maken (dag van tevoren – zie het recept hierboven)
 • banketbakkersroom room maken (avond of enkele uren van tevoren). De werkwijze voor banketbakkersroom vind je in dit recept.
 • diepvriesframbozen ontdooien (dag van tevoren of minimaal enkele uren van tevoren)

Op de bakdag zelf ga je eerst aan de slag met het deeg, omdat dat nog een uurtje moet rusten in de koelkast. Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot je een stevige deegbal hebt. Nadat het deeg gerust heeft, rol je het uit op een met bakpapier beklede bakplaat en snij je er met behulp van je sloffenringen twee sloffenbodems uit. Maak de amandelspijs los met het overgebleven eiwit en verdeel het over de bodems. Laat daarbij ongeveer een centimeter vrij aan alle kanten.

De sloffenbodems bak je (met de ring eromheen!) voor ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). Verwijder de sloffenringen direct na het bakken en laat ze afkoelen.
Recept citroen-frambozenslof met meringue, lemon-meringue slof, sloffengebak met lemon curd, frambozen en schuimpjes

Sloffengebak decoreren (inclusief waarschuwingen voor mijn fouten!)

Zijn je sloffenbodems afgekoeld? Dan kun je aan de slag met de decoraties! Omdat ik bij eerdere sloffen merkte dat het niet top is om een zijkant van de slof te hebben (met veel room en weinig vulling), besloot ik voor deze slof de vulling over de volledige slof te doen. Ik had aan de zijkanten van deze slof ongeveer een halve centimeter vrijgehouden met het idee dat ik daar de toefjes op zou spuiten. Dat ging niet zo goed, want ze vielen er gewoon vanaf… Ik zou je voor deze slof daarom aanraden om hem volledig te vullen en mooie toeven in het midden te maken.

Verdeel eerst een laag lemon curd over de sloffenbodems en schik daar de frambozen op. Je kunt voor dit recept prima diepvriesframbozen gebruiken (sowieso wel handig als je geen kapitaal wil uitgeven aan verse frambozen), maar zorg er dan wel voor dat ze heel goed ontdooid en uitgelekt zijn. Dep ze ook nog even goed droog met keukenpapier of een schone handdoek. Hoe meer vocht er nog inzit, hoe meer risico je loopt op een zompige sloffenbodem.

Voor de Zwitserse room bovenop maak je de banketbakkersroom even goed los. Klop de slagroom in een andere kom op (zonder suiker) en meng daarna de slagroom door de banketbakkersroom tot je een egale massa hebt. Doe dit in een spuitzak (liefst met een gekarteld spuitmondje) en maak mooie toeven.

Verdeel vlak voor het serveren je meringuestaafjes over de slof. Als je dit te vroeg doet, zul je merken dat de schuimpjes vocht opnemen en helemaal zacht worden. Dat is natuurlijk zonde.

En dat was ‘m: mijn recept voor deze overheerlijke citroen-frambozenslof! Ik ga ‘m zeker vaker maken (en dan mijn eigen tips opvolgen) en maak dan ook nieuwe foto’s. Omdat dit zo’n lekker zomers recept is, wilde ik ‘m jullie toch niet onthouden!
Recept citroen-frambozenslof met meringue, lemon-meringue slof, sloffengebak met lemon curd, frambozen en schuimpjes

4 reacties

 1. Dit ziet er weer zó lekker uit! En alles met citroen vind ik meestal heerlijk, omdat het zo’n fijne frisse smaak krijgt.

 2. Knap gemaakt zeg! En nog gezond ook met dat fruit : )

 3. Ik zit weer te kwijlen. Ben verdorrie net die hond van Paclov.

 4. Die ziet er mooi én lekker uit!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge