Cherry chocolate chip cookie-trifle. Dat is een hele mond vol, hè? Ik had het net zo goed trifle met kersen en chocoladekoekjes kunnen noemen, maar ik hou te veel van alliteraties om voor de Nederlandse versie te gaan. In elk geval: trifle! Dat is een Engels nagerecht dat in de klassieke versie is opgebouwd uit laagjes cake, fruit en vla of custard. Ik had nog een bakje mascarpone staan en hou wel van wat meer bite, waardoor mijn keuze viel op koekjes in plaats van cake. Het resultaat? Een héél lekker toetje dat ook nog eens ontzettend makkelijk te maken is.
Wat heb je nodig? (voor 6-8 personen)
- 1,5 pak chocolate chip cookies (à 200 gram, dus je gebruik ongeveer 300 gram in totaal)
- 250 gram mascarpone
- 200 milliliter slagroom
- 50 gram kristalsuiker
- 2 grote potten kersen zonder pit (à 720 milliliter, met een uitlekgewicht van 350 gram)
Hoe maak je de trifle?
Laat eerst de kersen uitlekken. Ondertussen doe je de slagroom samen met de suiker in een hoge kom en klop je hem lobbig. Voeg daarna de mascarpone toe en klop nog even verder tot je geen klonters meer ziet. Let op: mix niet al te lang, want anders wordt je slagroom boter.
Dan is het al tijd om je trifle op te gaan bouwen! Een grote glazen kom is natuurlijk het mooiste. Breek de koekjes in kleine stukjes en bedek de bodem van je kom ermee. Je kunt eventueel 1 à 2 eetlepels van het kersensap over de koekjes sprenkelen, maar dit is niet per se nodig. Voeg dan een laag van het mascarponemengsel toe. Je kunt het beste een kleine lepel gebruiken om te voorkomen dat je eerste laag te dik wordt en je straks niet meer genoeg over hebt voor de volgende laag (been there, done that…). Daarna leg je er een laag kersen op. Vervolgens voeg je de tweede laag koekjes toe (eventueel weer met wat kersensap eroverheen), de tweede laag mascarpone en tot slot weer een laag kersen (tip: bewaar de mooiste kersen voor de bovenkant!). Bewaar de trifle in de koelkast tot je hem gaat serveren.
Let op: bij het opscheppen is het vrijwel onmogelijk om je mooie laagjes te behouden. Wil je picture perfect porties maken? Gebruik dan mooie dessertglazen (of gewone grote, lage glazen) en schep daar de laagjes in. Duurt iets langer, maar je maakt wel meer indruk. Je kunt dit toetje gerust van tevoren al maken, maar persoonlijk vind ik het wel lekker als de koekjes nog niet zo zacht zijn geworden. Maximaal een paar uur van tevoren maken is eigenlijk ideaal. Eet smakelijk!
24 mei 2015 om 08:40
Oh man alleen de naam klinkt al lekker. Heb dit echt nog nooit op (niet eens iets wat in de buurt komt geloof ik), maar het ziet er heerlijk uit. Ga het zeker een keer proberen 🙂
Celeste postte onlangs…Een versleten masker
24 mei 2015 om 08:47
oh dat ziet er mooi en lekker uit! bijna een monchoutaart in een schaal… maar dan zonder monchou, haha!