Tijdens mijn reis door Groot-Brittannië ontdekte ik een heerlijke Schotse lekkernij: shortbread. Dit kruimelige zandkoekje wordt oorspronkelijk gemaakt van 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Het koekje wordt nog lekkerder als je het combineert met karamel en chocola. Deze versie staat bekend onder de namen caramel shortbread/shortcake of millionaire’s shortbread en is behalve ontzettend lekker ook nog eens makkelijk om zelf te maken. Ik deel graag mijn recept met jullie!
Wat heb je nodig?
Voor de koekbodem
- 75 gram (kristal)suiker
- 175 gram boter
- 250 gram bloem
- een flinke snuf zout
Voor de topping
- een blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 60 gram boter
- 60 gram donkere basterdsuiker
- 200 gram melkchocolade
Recept caramel shortbread
Shortbread maken
Als eerste bak je de koekbodem. Doe de boter (mag je héél even in de magnetron zetten, maar laat het zeker niet helemaal smelten), bloem, suiker en het zout in een kom. Kneed er een egaal en soepel deeg van. Vervolgens verdeel je de deeglap over de bodem van een grote ovenschaal, die je hebt bekleed met bakpapier. Ik gebruikte een ovenschaal van ongeveer 22 bij 32 centimeter. Mocht je een kleinere schaal gebruiken, maak dan wat minder deeg of gebruik de restjes voor een paar losse koekjes (extra koekjes zijn altijd een goed idee).
De koek bak je in een voorverwarmde oven van 175 graden. Hou een baktijd aan van ongeveer 20 minuten. De koek blijft vrij licht van kleur en hoort dus niet zo goudbruin te worden als de meeste koekjes. Laat de koek vervolgens goed afkoelen.
Karamel maken met behulp van gecondenseerde melk
Daarna is het tijd om aan de heerlijke karamellaag te beginnen! Eigenlijk maak je geen echte karamel, maar dulce de leche. Ook dat is héél lekker, en ook nog eens makkelijk en snel om te maken. Je kunt karamel maken door een blikje gecondenseerde melk een paar uur in kokend water te laten liggen, maar die manier is niet erg milieuvriendelijk door de lange kooktijd. Ook het ontploffingsgevaar van het blikje bij te weinig water in de pan sprak me niet bepaald aan.
Gelukkig vond ik op Laura’s Bakery een goed alternatief, waarmee je binnen een kwartiertje karamel kunt maken. Hiervoor smelt je eerst 60 gram boter in een pannetje, waarna je de suiker erdoorheen roert en vervolgens de gecondenseerde melk. Dit breng je aan de kook terwijl je blijft roeren met een garde. Laat het geheel ongeveer 10 minuten doorkoken. Ook nu moet je voortdurend blijven roeren. Zie het maar als een goede manier om met je armspieren alvast wat van de calorieën te verbranden 😉 Als je dulce de leche klaar is, verdeel je ‘m meteen met een spatel over de koek (hij wordt vrij snel hard!).
Laat dit even afkoelen en ga daarna door met de laatste laag: knapperige chocola! Hiervoor smelt je de 200 gram melkchocola au bain marie. Ook deze verdeel je weer gelijkmatig over de rest. Zet je caramel shortbread dan in de koelkast om de chocola te laten stollen. Ik raad je aan om je shortcake na ongeveer drie kwartier al in blokjes te snijden (ik maakte er 28). Dan is de chocola namelijk nog niet keihard geworden en kun je met een scherp mes mooie rechte vierkantjes snijden.
Het resultaat doet ook denken aan Twix, dus als je daarvan houdt, móét je dit recept uitproberen. Het zoete van de karamel en de chocola op een knapperig, iets zoutig koekje zorgt echt voor een topcombinatie. Het was hier in elk geval in no time op!
Heb jij wel eens caramel shortbread gegeten en/of zelf gemaakt?
2 juli 2015 om 18:10
Oeh ik ben zó benieuwd! Ziet er heerlijk uit. Heb er nu al zoveel over gehoord dat het tijd wordt dat ik ze zelf eens ga testen.
Celeste postte onlangs…Een sterk verhaal voor in de kroeg
3 juli 2015 om 20:08
Dit is echt één van de dingen die ik mis uit Engeland! Bedankt voor het delen van het recept!
3 juli 2015 om 20:10
Graag gedaan, ik hoop dat je ‘m net zo lekker vindt als ik! 🙂
3 juli 2015 om 22:37
Ohh yummie! Dat ziet er erg goed uit en ook helemaal niet moeilijk om te maken! 🙂
Rianne postte onlangs…Scriptie ingeleverd, afgestudeerd!
5 juli 2015 om 19:12
Dat ziet er heerlijk uit!
Annelies postte onlangs…Tot ziens juni, welkom juli!
1 december 2016 om 15:14
Heb hem vanmiddag gemaakt supper lekker. Kan je hem ook in vriezen.
1 december 2016 om 15:20
Wat leuk om te horen! Ik denk niet dat invriezen een goed idee is ivm de verschillende structuren, maar heb het zelf nooit uitgeprobeerd. Bij mij gaat-ie namelijk altijd snel op 😉
13 januari 2019 om 16:10
Moeten de juiste hoeveelheden dan niet 75 gram suiker, 150 gram boter en 225 gram bloem zijn? Anders is het toch niet 1:2:3?
Leuk recept!
13 januari 2019 om 16:18
Dankjewel voor je reactie! Die verhouding is inderdaad het oorspronkelijke recept, maar ik vind dit lekkerder (iets minder suiker).