Recept: brokkenspeculaas

| 12 reacties

Morgen is het alweer zo ver: dan komt Sinterklaas weer aan in ons land! Wij genieten hier in huis al de hele week van de perikelen in het Sinterklaas-journaal #guiltypleasure (worden jullie niet ook altijd blij als je Dieuwertje Blok weer in het vertrouwde decor ziet zitten?).

Maar goed, voor de intocht – of gewoon voor deze tijd van het jaar – wil je natuurlijk kunnen genieten van iets lekkers. En laat ik nou net een heel makkelijk Sinterklaas-recept voor jullie in de aanbieding hebben. Zelf brokkenspeculaas maken is leuk, lekker en heel makkelijk – dit is ook echt een kidsproof recept.

Recept brokkenspeculaas, zelf brokkenspeculaas maken, zelf speculaas maken, Sinterklaas-recepten, bakken voor Sinterklaas

Recept brokkenspeculaas: de ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 200 gram boter of margarine, op kamertemperatuur en in blokjes
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 50 ml karnemelk
  • 2 theelepels baking soda
  • 20 gram speculaaskruiden
  • rasp van een halve citroen
  • een snufje zout
  • een losgeklopt eitje om te bestrijken

Zelf brokkenspeculaas maken

En wat doe je dan met al die ingrediënten? Nou, heel simpel: je doet alles bij elkaar in een grote mengkom en je kneedt alles goed door tot je een mooi soepel deeg hebt zonder klonters erin.

Is je deeg klaar? Laat het dan rusten door het in vershoudfolie te verpakken en in de koelkast te leggen. Hiervoor hou ik altijd minstens een uur aan, maar je kunt het deeg ook makkelijk een dag eerder maken. Dan trekken de smaken nog eens extra goed in, en dan heb je op de afbakdag weinig werk meer aan dit recept.

Als je het deeg uit de koelkast haalt, is het ook tijd om de oven voor te verwarmen op 160 graden. Neem een vel bakpapier en rol je deeg hierop uit tot het ongeveer 1 cm dik is. Maak het zeker niet te dun – je wil tenslotte van die lekkere dikke speculaasbrokken eten!

Leg het bakpapier met het deeg op een bakplaat en bestrijk de plak deeg nog met wat losgeklopt ei. Zet ‘m vervolgens in de oven. De baktijd verschilt per oven, maar met ongeveer 35 tot 40 minuten zit je goed.
Recept brokkenspeculaas, zelf brokkenspeculaas maken, zelf speculaas maken, Sinterklaas-recepten, bakken voor Sinterklaas

Misschien denk je dat de koek nog wat zacht is na deze baktijd. Hou er rekening mee dat hij bij het afkoelen vanzelf nog wat harder wordt, dus verleng de baktijk niet al te veel.

En daarna is het tijd om te genieten van de heerlijke speculaasgeuren en -smaken! Veel bakplezier.

12 reacties

  1. Het ziet er heerlijk uit en ook een van mijn favorieten op dit moment van het jaar

  2. Hoewel het heel simpel klinkt, geloof ik dat ik er het geduld niet voor heb (het is ook nooit goed hè;)). Wel heeeeel erg lekker in deze tijd van het jaar. En ja, Dieuwertje! Ik heb nog helemaal niet gekeken dit jaar. Morgen echt even gaan zitten voor de intocht hoor. Blijft leuk.
    Naomi postte onlangs…Woord en beeld – misschien ben ik wel creatiefMy Profile

  3. Dat doet me er aan denken dat ik maar weer eens kruidnoten moet gaan maken! Ik maakte altijd mijn eigen ‘speculaas-mix’ van kruiden, maar ik heb nu ook een potje voorgemixte kruiden. Ik weet nog niet of ik daar niet toch nog wat extra kaneel aan toevoeg. Ik ben zo gek op kaneel… Misschien moet ik maar gewoon kaneel-koekjes maken…

  4. Zo lekker! Ik kon bijna speculaas proeven bij het lezen van dit stukje en heb helemaal zin in pepernoten nu, haha 🙂

  5. Lekker hoor! en dan lekker in je koffie, thee of choco dopen mmmm

  6. Heerlijk, brokkenspeculaas! En dan lekker in de thee dopen : )

  7. Lekker! Ik ben echt dol op het snoepgoed van Sinterklaas. Gelukkig is het maar een beperkte tijd van het jaar, anders at ik het echt het hele jaar door! Heel leuk en lekker recept!
    Meaghan postte onlangs…15 random feitjes over mij (3)My Profile

  8. O zó lekker! Kan het nu even niet eten of moet echt heel fanatiek in de thee soppen maar ik krijg er zo we zin in.

  9. Lekkerrrr! Ik heb vorig jaar rond deze tijd zoveel gevulde speculaas gebakken terwijl ik wachtte tot de baby kwam dat ik het nooit meer los kan zien van de laatste loodjes van mijn zwangerschap, haha.

  10. Da’s een lekker makkelijk receptje. Check, check, check. Alles in huis én morgen vrij. Dus…

  11. Ooh, de favoriet van mijn man! Wist niet dat het zo makkelijk was om het te maken, dat ga ik zeker proberen binnenkort!
    theNextG1rl postte onlangs…Review: BPerfect x Stacey Marie Carnival IV – The AntidoteMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge