Als kind wilde ik altijd kwarktaart op mijn verjaardag. Dat mijn verjaardag midden in de winter is, maakte me niet uit. Kwarktaart was nou eenmaal de shit, dus dat moest het worden. Samen met chocoladeprogrestaart en nog een stuk of drie vlaaien – je viert een Limburgse verjaardag nou eenmaal goed, of je doet het niet.
Die kwarktaart van vroeger kwam uit de welbekende pakjes van Dr Oetker. Ik vond ‘m altijd heerlijk, maar gezien mijn inmiddels toch wel aardig geavanceerde bakvaardigheden, vond ik dat ik het toch echt eens zonder pakje moest doen. Nu is het alleen wel zo dat gelatine en ik een tijdlang een ingewikkelde relatie hadden. Dat leidde eerst tot deze ijskwarktaart. Vorig jaar overwon ik het grootste deel van mijn trauma met deze herfstige taart.
Maar nu vond ik dat ik dat de lat nog wel wat hoger kon leggen. Een bosvruchten-kwarktaart met laagjes, dat moest het worden. En met zo’n coole gelatinelaag bovenop. Na een niet helemaal gelukte poging aan het begin van de zomer (waar ik uiteraard ook het hele verhaal achter vertel – plus een beschamende foto), is de missie laagjeskwarktaart afgelopen weekend wel geslaagd!
Oké, zullen we de mislukking maar eerst even uit de weg ruimen? Mijn eerste poging voor deze laagjeskwarktaart ging dus niet zo goed. Ik had namelijk de onderste laag misschien maar een kwartiertje in de koelkast gezet. Vervolgens pleurde ik de tweede laag er gewoon vanuit de beslagkom in een keer overheen…
Dat was dus niet zo handig. Want A: gelatine heeft gewoon tijd nodig om op te stijven en B: de kracht van een kwarkwaterval is al helemáál niet bevorderlijk voor het resultaat. In het midden van de taart ontstond dus al direct een soort krater die zich vulde met de tweede laag. Toen de derde laag erop ging, besloot ik maar gewoon een beetje te swirlen voor een marble-effect.
Bij het aansnijden van de taart had ik nog goede hoop, maar uiteindelijk bleek dat de onderste laag niet goed stijf was geworden, waardoor mijn taart treurig in elkaar zakte.
Hoe maak je een kwarktaart met laagjes? – mijn tips
Laagjes-kwarktaart maken: hoe lang moet je de lagen laten opstijven?
Over hoe lang je de laagjes van een kwarktaart moet laten opstijven zijn de meningen verdeeld. Op zich geldt wel: hoe langer hoe beter. Check vooral ook tussentijds even hoe stevig je taart eruitziet. Als een laag nog wobbly is, kun je beter gewoon even wachten.
Bij mij had ik tussen de eerste en tweede laag uiteindelijk ongeveer twee uur zitten (perfect!), bij een andere laag bleek 1,5 uur ook voldoende, maar helaas kwam ik er the hard way achter dat een uur net wat te kort was. Het probleem was alleen dat ik het mengsel voor mijn gelatinelaag bovenop de kwarktaart al gemaakt had en dus niet meer terug kon, tenzij ik de ambitie had gehad om een gelatinelaag in mijn steelpan te krijgen.
Kwarktaart met citroen? Zuren verminderen de werking van gelatine!
Toen ik deze taart voor het eerst maakte, gebruikte ik citroensap uit een flesje voor de onderste laag. Ik had in meerdere recepten gelezen dat je citroensap kon gebruiken met gelatine, maar uiteindelijk is deze laag bij mij dus het probleem geweest. Nu is het zo dat zuur de werking van gelatine vermindert. Het schijnt dat het helpt om het sap even goed te laten doorkoken. In elk geval durfde ik het voor mijn tweede poging niet aan om weer citroensap te gebruiken. Voor mijn witte laag gebruikte ik daarom nu melk – en meer gelatine voor het geval dat.
Gelatineblaadjes, gelatinepoeder of agar-agar
Om kwarktaart te maken, kun je gelatineblaadjes, gelatinepoeder of agar-agar (plantaardig) gebruiken. Ik gebruik in dit recept gelatinepoeder, maar je kunt ook prima gelatineblaadjes of agar-agar gebruiken. In dit artikel kun je meer lezen over de verschillen, en Rutger heeft een handig artikel geschreven over werken met gelatine.
Gelatineblaadjes wegen niet altijd hetzelfde, maar in het algemeen kun je deze stelregel aanhouden om in een recept gelatinepoeder te vervangen door gelatineblaadjes of andersom:
2 blaadjes gelatine = 3 gram gelatinepoeder = 1 theelepel gelatinepoeder
Vooral dat laatste is handig om te weten, omdat ik nog geen weegschaal ben tegengekomen in mijn leven die accuraat heel kleine hoeveelheden afweegt.
Ook belangrijk om te weten: gelatine moet je altijd eerst weken in koud water en daarna oplossen in een warme (maar niet kokende) vloeistof.
Oké, op naar het recept dat ik gebruikte voor mijn laagjes-kwarktaart!
Recept voor bosvruchten-kwarktaart met laagjes: ingrediënten
Voor de bodem
- 150 gram jodekoeken
- 50 gram boter of margarine
Voor de witte laag
- 175 gram (magere) kwark
- 85 ml slagroom
- 40 ml melk
- 40 gram suiker
- 5 gram gelatinepoeder (ruim 1,5 theelepel dus), geweekt in 25 ml water
Voor de lichtroze laag
- 150 gram (magere) kwark
- 75 ml slagroom
- 30 gram (diepvries)bosvruchten
- 25 gram suiker
- 5 gram gelatinepoeder (ruim 1,5 theelepel), geweekt in 25 ml water
Voor de donkerroze laag
- 150 gram (magere) kwark
- 75 ml slagroom
- 170 gram (diepvriesbos)vruchten
- 25 gram suiker
- 5 gram gelatinepoeder (ruim 1,5 theelepel), geweekt in 25 ml water
Voor de gelatinelaag
- 150 gram (diepvriesbos)vruchten
- 1 eetlepel suiker (cira 12 gram)
- 30 ml water
- 3 gram gelatinepoeder (1 theelepel), geweekt in 20 ml water
Voorbereiding
Ik gebruikte voor dit recept diepvriesbosvruchten, maar in principe voldoet al het rood fruit dat je lekker vindt. Ik liet de hele hoeveelheid (350 gram) ontdooien en pureerde het daarna. Voor mooie egale lagen zonder stukjes moet je het gepureerde fruit daarna even zeven. Ik hield er uiteindelijk zo’n 175 ml vruchtenpuree over, dat ik verhoudingsgewijs over de lagen verdeelde. Oftewel: 15 ml voor de lichtroze laag, 85 ml voor de donkerroze laag en 75 ml voor de gelatinelaag. De exacte verhoudingen zijn in dit geval niet superbelangrijk, zolang je lichtroze laag maar niet te donker wordt.
Laagjeskwarktaart maken
Zet een springvorm van 18 cm doorsnee klaar, die je hebt bekleed met bakpapier (bodem én randen). Acetaatfolie voor de randen is nog beter heb ik gelezen, maar dat heb ik zelf niet in huis.
Maak eerst de bodem: maal de koekjes goed fijn en smelt de boter. Meng dit goed door elkaar, druk het aan op de bodem en zet de vorm weer even in de koelkast.
Witte laag
Voor de witte laag van de kwarktaart maak je eerst de gelatine klaar door het te weken in water. Gelatineblaadjes moet je daarna uitknijpen; bij gelatinepoeder hoeft dat niet. Klop de slagroom op met de suiker en maak in een aparte kom de kwark even los met een lepel. Verwarm in een pannetje de melk (hij hoeft niet te koken) en los hierin de gelatine op. Goed roeren en daarna mag dit mengsel bij de kwark. Ook dit meng je weer even heel goed, en op het laatst schep je de slagroom erdoorheen tot je geen klontjes meer ziet. Zet de springvorm terug in de koelkast en wacht minimaal 1,5 uur voor je verder gaat.
Roze kwarklagen
Voor beide roze kwarklagen laat je ook weer eerst de gelatine weken, klop je de slagroom met suiker op en maak je de kwark los. Verwarm de vruchtenpuree even in een pannetje en voeg de gelatine toe. Dit mengsel gaat weer bij de kwark, en tot slot mag de slagroom erbij. Het handige aan de roze lagen is dat je heel goed kunt zien of je al goed gemengd hebt: je mag geen witte stukjes meer zien.
Als je laag klaar is om op de taart te doen, laat je dan niet verleiden om het er in een keer op te doen. Ik gebruikte zelf een lepel om het grootste deel gewoon heel voorzichtig op de taart te schenken. Het laatste beetje kun je er wel op schenken; draai dan een beetje rond boven de vorm.
Gelatinelaag
Tot slot: de mooie gelatinelaag bovenop! Hier had ik dus net iets te weinig geduld helaas. Als je gelatine geweld is, verwarm je de vruchtenpuree met de suiker en het water in een steelpannetje. De gelatine er goed doorheen roeren, en daarna mag ook deze laag op de taart.
Ik heb de taart een hele nacht in de koelkast laten opstijven voor ik hem aansneed, en… tadaaa!
Uit deze kwarktaart haal je ongeveer 8 porties – misschien 10 als je van kleine stukjes houdt 😉
28 augustus 2019 om 07:30
Deze ziet er perfect (en overheerlijk!) uit. Zo’n laag gelatine vind ik echt zó mooi. Dat maakt het ‘af’ ofzo.
28 augustus 2019 om 11:21
Wat een mooierd zeg! Ik houd van die roze kleur!
28 augustus 2019 om 14:10
Oh, wat leuk! Ik maak vaak kwarktaart (zonder pakjes of zakjes *trots*) maar laagjes heb ik nog nooit geprobeerd. Ik was toch van plan binnenkort aan de slag te gaan, dus ik ga het proberen! Goed om te weten van die citroen!
29 augustus 2019 om 19:07
Dit lijkt me echt super lekker en hij ziet er ook heel mooi uit! Ik ben niet zo’n keukenprinces, dus vrees dat deze taart iets te gevorderd voor mij is haha.
1 september 2019 om 10:09
Mooi hoor!
8 september 2019 om 10:45
Ziet er heerlijk uit! Goeie tips geef je ook. Ik vind het ook wel wat lastig om de juiste tijd van opstijven van laagjes te bepalen, letten of het niet meer wobbly is, is een goeie!