Ik ben zo’n beetje opgegroeid tussen de aspergebedden. Mijn vader teelt deze groente zelf en ik stak mijn eerste asperges al toen ik een kleuter was. Ironisch genoeg vind ik asperges zelf niet eens echt lekker. Ik tolereer het in de soep, vind het lekker als-ie in ham gedraaid is, maar als gekookte groente op je bord? Nee, dan sla ik liever over. Sinds een paar jaar staat hier echter regelmatig een gerechtje met asperges op tafel dat ik echt héérlijk vind. Ik deel graag het recept voor deze superlekkere aspergessalade met ei en ham met jullie!
Ingrediënten (voor een grote kom salade)
- 2 kilo ongeschilde asperges
- 5 hardgekookte eieren
- 2 pakjes lang houdbare schouderham (ronde schijfjes, 2 x 150 gram)
- slasaus
- zout, peper, kerriepoeder en paprikapoeder
Recept
- Schil de asperges, snij ze in stukjes en kook ze ongeveer een kwartier.
- Snijd de eieren in stukjes.
- Snijd ook de schouderham in stukjes. Het mag trouwens ook andere ham zijn, maar de lang houdbare schouderham is nou eenmaal het goedkoopst. Als je een pakje hebt met schijfjes die recht op elkaar liggen, is het snijden extra makkelijk; dan kun je de hele stapel in één keer in reepjes en vervolgens in blokjes snijden.
- Als de asperges gekookt zijn, doe je ze (zonder het kookvocht) in de kom. Voeg de stukjes ei en ham toe en doe er een aantal eetlepels slasaus bij. De hoeveelheid bepaal ik – net als de peper, zout, kerrie- en paprikapoeder – altijd een beetje op gevoel. Op de foto hieronder kun je zien hoe veel ik ongeveer gebruik.
Meng alle ingrediënten vervolgens goed door elkaar. Zet de salade daarna een paar uur (maar het liefst een hele nacht of dag) in de koelkast zodat het lekker kan intrekken.
Deze aspergessalade is heerlijk als bijgerecht bij het diner (of bij de barbecue!) en ook erg geschikt als lunch. O, en ijskoud is-ie het allerlekkerst. Smakelijk eten!
4 mei 2015 om 08:16
Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik hou van asperges, heerlijk dat het seizoen eindelijk weer begonnen is 🙂
Celeste postte onlangs…Mijn hele familie heeft een eetstoornis
5 mei 2015 om 21:31
Voor iemand die de asperges moet kopen, is dat ongeveer voor 25 euro aan asperges. Kun je er een hele week van eten? 😉
6 mei 2015 om 11:10
Geen hele week, maar je krijgt wel een flinke bak vol 😉 Het lijkt me dat het wel een stuk goedkoper kan, zeker omdat je hiervoor stukken gebruikt. Geen perfecte, superrechte asperges nodig dus!
6 mei 2015 om 23:34
Mmm ziet er lekker uit! 🙂
Jolien postte onlangs…News on Tuesday #5