Hoewel appeltaart natuurlijk altijd goed is, vind ik ‘m toch wel het allerbeste bij de herfst passen. Lekker binnen – liefst bij een haardvuurtje en met schaatsen op tv – genieten van een heerlijke taartpunt. Deze keer besloot ik voor een appelkruimeltaart te kiezen. Net iets makkelijker te maken dan gewone appeltaart!
Wat heb je nodig?
voor het deeg:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram boter (roomboter of margarine)
- 150 gram (kristal)suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- snufje zout
voor de vulling:
- ongeveer 1,5 kilo appels
- 1,5 eetlepel suiker
- 50 gram krenten en/of rozijnen
- kaneel naar smaak
Verder heb je een oven nodig, een springvorm, twee mengkommen en eventueel een mixer met deeghaken.
Recept
- Snij de boter in kleine stukjes (niet smelten!) en doe hem in een mengkom.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel, het ei, de gewone suiker, vanillesuiker en het zout toe en meng dit. Ik gebruik zelf in het begin meestal even de mixer met deeghaken en kneed dan verder met mijn handen. Zorg ervoor dat de ingrediƫnten goed gemengd zijn. Voor appelkruimeltaart moet je niet te lang doorkneden: je wil juist kruimels in het deeg houden en geen egale deegbal krijgen.
- Bekleed een ingevette springvorm met een deel (ongeveer twee derde) van het deeg.
- Dan ga je verder met de vulling. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in stukjes.
- Doe de suiker en kaneel (ik gebruik altijd lekker veel kaneel) bij de appelstukjes en meng het goed.
- Daarna meng je de krenten en/of rozijnen er nog even door. Vaak staat in recepten dat je ze eerst moet wellen, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Volgens mij is het niet per se nodig. š
- Doe de vulling in de taart en strooi er de overgebleven deegkruimels op.
- Bak de taart ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven (175 graden) mooi goudbruin.
Laat hem daarna nog minstens een uur afkoelen in de springvorm. Daarna kun je de rand verwijderen en de taart aansnijden. Ik vind appeltaart zelf altijd heel lekker als-ie nog warm is. Toefje slagroom erbij en eventueel een bolletje (vanille)ijs, heerlijk!