Recept: aardbeien-meringue-gebakjes

| 1 reactie

Aardbeien én meringue: wordt het nog beter dan dat? Volgens mij niet! Of ja, wat mascarpone erbij is ook lekker. Dus dat is precies wat ik deed voor deze aardbeien-meringue-gebakjes: al die heerlijkheden met elkaar combineren. Het resultaat: een superlekker zomers gebakje. Ik zal niet beweren dat het een recept is dat je even snel maakt – meringues hebben nu eenmaal hun tijd nodig – maar makkelijk is het wel. En je kunt de losse onderdelen ook prima van tevoren maken en ze dan op het laatste moment opbouwen. Kijk je mee?

Aardbeien-meringue-gebakjes, recept, zomer

Wat heb je nodig (voor tien gebakjes)?

Voor de meringues:

  • 3 eiwitten
  • 180 gram suiker (kristalsuiker werkt prima, poedersuiker kan ook)

Voor de crème

  • 250 gram (ongeklopte) slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • één eetlepel citroensap
  • 2 zakjes vanillesuiker

En verder: geen aardbeiengebakjes zonder aardbeien natuurlijk! Je hebt ongeveer 200-250 gram nodig voor het recept.

Aardbeien-meringue-gebakjes, recept, zomer

Begin met het maken van de meringues. De oven mag je alvast voorverwarmen op 125 graden. Scheid eerst de eieren, zodat je drie eiwitten overhoudt. Deze doe je in een schone, vetvrije kom. De suiker mag er meteen in één keer bij, en vervolgens mag je gaan mixen. Heel lang mixen… Meestal zul je tussen de vijf en tien minuten nodig hebben. Als er pieken ontstaan en je de kom kunt omdraaien zonder dat het eruit valt, weet je zeker dat je goed zit.

Maak op een bakplaat met bakpapier twintig rondjes van eiwitschuim. Ze moeten vrij plat blijven. Je kunt een spuitzak gebruiken, maar ik doe het gewoon met een lepel. Zet ze daarna in de oven. Meringues bak je eigenlijk niet, maar je droogt ze. Ze hebben minimaal één uur nodig in de oven en niet meer dan anderhalf. Zelf kom ik meestal uit op 75-80 minuten. Een extra test om te checken of ze goed zijn, is om de onderkant te bekijken. Is die droog, dan zijn je meringues klaar. Zet dan de oven uit en laat ze erin staan met de deur open.

Maak vervolgens de aardbeien schoon. Hou tien mooie (met kroontje!) apart voor de garnering, en snij de rest in plakjes. Voor de crème mix je de slagroom met de vanillesuiker en het citroensap lobbig in een hoge kom. Op het laatst mix je de mascarpone er ook nog even doorheen. De crème is klaar als je geen klontjes meer ziet. Zet ‘m in de koelkast tot je de gebakjes gaat opbouwen.
Aardbeien-meringue-gebakjes, recept, zomer

Als de meringues zijn afgekoeld maak je setjes op basis van de maat/vorm. Op je onderkantjes (platte kant onder!) smeer je een laagje crème (ook hier geldt: spuitzak kan, maar bespaar je gerust de moeite). Daarop leg je de plakjes aardbei. Op de tweede meringue smeer je weer een laagje crème op de “lelijke” kant. Leg ‘m er voorzichtig op, en smeer dan nog een laagje crème op de platte bovenkant. Aardbei erop ter garnering, en klaar ben je!

Je zult trouwens waarschijnlijk redelijk wat crème overhouden met deze hoeveelheden. Heerlijk om bij aardbeien te eten in plaats van gewone slagroom, en als je een makkelijke dessert-versie van de gebakjes wil maken, kun je er ook voor kiezen om er een merengue bij te verkruimelen.

Dan nog even over de houdbaarheid: ik raad je aan om de gebakjes pas op te bouwen voor je gaat serveren. Een paar uurtjes van tevoren kan probleemloos, maar toen ik deze gebakjes voor de tweede keer maakte en nog wat leftovers had (de eerste keer waren ze dezelfde dag allemaal op, haha), zagen die er de volgende dag enigszins treurig uit. Ze waren ingezakt en de meringues waren helemaal zacht geworden. Voor gegarandeerd succes bewaar je ze dus maximaal een paar uur in de koeling óf bouw je ze last minute op.

Ga jij deze gebakjes ook maken?

Eén reactie

  1. Ziet er heerlijk uit! Helaas ben ik niet zo’n keukenprinses en laat ik deze uitdaging daarom aan me voorbij schieten.
    Esmay postte onlangs…London is the place to be! (1)My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge