Popcorn zoals in de bioscoop: het geheim voor de lekkerste zoete popcorn

| 12 reacties

Ik ben dol op popcorn – de zoete variant om precies te zijn. Het liefst at ik die altijd in de bioscoop, zodat je lekkere verse popcorn hebt die echt ultiem goed smaakt. Ook die van de kermis vond ik altijd een goede optie. Ik dacht dat zelf popcorn maken ingewikkeld was, maar ik kwam er laatst achter dat het dus echt héél snel en makkelijk kan. Met mijn recept voor de perfecte zoete popcorn wil ook jij nooit meer anders. Doei, stomme magnetronpopcorn die nooit echt goed lukt en hallo perfecte popcorn zoals in de bioscoop!

Recept perfecte zoete popcorn: de ingrediënten

 • 100 gram popcornmais/pofmais
 • ongeveer 2 eetlepels zonnebloemolie (of een andere neutrale plantaardige olie – gebruik vooral géén olijfolie oid!)
 • 50 gram boter of margarine
 • 100 gram kristalsuiker

Verder heb je nodig:

 • een grote, vrij hoge pan met deksel (het liefst een doorzichtige). Ik gebruik hier zelf mijn grote soeppan voor.
 • een wok(pan)
 • je fornuis

Zo simpel is het! Een popcornmachine of iets dergelijks is dus overbodig.
Perfecte zoete popcorn zoals in de bioscoop

Zo maak je zelf popcorn zoals in de bioscoop

Je begint met het poppen van de mais. Daarvoor doe je de olie in je hoge pan en laat je die heet worden. Tip: doe er in het begin al drie maiskorrels in (deksel op de pan!). Zodra die alle drie zijn gepopt, weet je dat de olie de juiste temperatuur heeft bereikt.

Dan mag ook de rest van de popcornmais in je pan. Gewoon in één keer en dan de deksel gauw weer op de pan, voordat je popcorn alle kanten uitvliegt. Zet het vuur nu ook wat lager. Laat alle maiskorrels poppen en schud regelmatig even met de pan. Daarmee voorkom je dat de popcorn onderin aanbrandt en dat je eindigt met een groot deel ongepopte maiskorrels.

Een doorzichtige deksel is heel handig om het proces goed in de gaten te houden. Als je die niet hebt, kun je het beste op de popgeluiden letten. Als de frequentie daarvan lager wordt, zullen de meeste maiskorrels al gepopt zijn.

Zet dan het vuur uit, doe alle popcorn in een bak en schud hem nog even door zodat er niet te veel stukjes aan elkaar blijven zitten.

Dan pak je de wokpan erbij. Smelt hierin de boter of margarine en voeg daarna de suiker toe. In het begin mag je dit even roeren zodat het goed gemengd wordt, maar zodra de suiker is gesmolten, stop je direct met roeren. Het moet nu namelijk gaan karameliseren. Zodra het goudbruin is, zet je het vuur uit, doe je de popcorn erbij en meng je dit heel goed met een pollepel. Het is erg heet, dus je wil er niet met je handen aankomen. Voeg eventueel nog wat grof zeezout toe als je dat lekker vindt, laat het even afkoelen en daarna kun je genieten van heerlijke zoete popcorn zoals je die in de bioscoop eet.
Perfecte zoete popcorn zoals in de bioscoop

12 reacties

 1. Popcorn maken in een pan is gewoon leuk! Ik ben niet zo’n liefhebber van popcorn maar ik maakte het vroeger vaak voor dochter en vriendinnetjes. Gekarameliseerde suiker erdoor deed ik dan weer niet. Jammer want dat is nou net de finishing touch, volgens mij.

 2. Oh lekker, nu krijg ik natuurlijk spontaan zin in popcorn! Ik moet eerlijk zeggen dat als wij popcorn aten, we ook gewoon magnetron popcorn aten en die vond ik altijd heel lekker. Maar sinds we een nieuwe keuken hebben, hebben we geen magnetron meer. (Tja, je houdt natuurlijk niet alleen maar een magnetron voor de popcorn;-))
  bychristiana postte onlangs…Isabel Bernard Honoré Cloe, mijn nieuwe chique ‘everyday’ tasMy Profile

 3. Het ziet er zó lekker uit, maar helaas lust ik zoete popcorn echt niet. Zoute wel trouwens. Ik ben sowieso geloof ik meer van zout dan van zoet;).
  Naomi postte onlangs…Zucht…My Profile

 4. Popcorn is iets wat ik niet mis…
  Inderdaad redelijk makkelijk te maken.

 5. Ziet er alweer heerlijk uit! Ik ben niet zo’n fan van popcorn, maar een keer op een weg kan het me wel smaken. In de bioscoop kies ik 9/10 keer lekkere nacho’s!
  Tamara postte onlangs…Aan mijn kleine babyMy Profile

 6. Redelijk makkelijk te maken en erg lekker!

 7. Mijn jongste zoon is hier dol op, ik ga hem je blogpost laten zien!

 8. Ik vind de geur alleen al bij de bioscoop horen, maar neem het niet meer. Het is of een berg suiker of een berg zout en dan heb ik het nog niet over die velletjes die tussen m’n kiezen gaan zitten.

 9. Ik ben er niet zo dol op, maar zelf maken is wel erg leuk! Dat ploppende geluid in de pan, geweldig.
  Giovanna Jansen postte onlangs…Slechteriken namen | foute namenlijstjesMy Profile

 10. Eindelijk een recept die ook echt lukt. Dankjewel, we hebben er heerlijk van gesmuld!

 11. Fantastisch recept! Hier op de bank zijn ze er zot van. Snuifje zout erbij, niet te veel > zoet-zout = de max. Groetjes vanuit België.

 12. Boter met suiker karameliseren is hier helaas niet gelukt. Het zag er geschift uit. Dan maar een snufje zout erover ipv suiker

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge