Eten is een van mijn grootste hobby’s. Als ik een activiteit plan met vrienden of familie, kun je er dus op rekenen dat ik er wel voor zorg dat er voldoende voedsel in het programma wordt geïntegreerd. Samen koken en/of eten is dan ook iets dat ik graag doe. Als je gezellig een avondje wil tafelen kun je natuurlijk een kookworkshop volgen, een 6-gangen-menu maken of het gourmetstel op tafel zetten, maar ik heb een andere favoriet: pita-pizza’s! Budgetproof, supergezellig en vooral heel erg lekker. En een hartstikke leuk alternatief voor gourmetten tijdens de feestdagen!
Pizza’s van pitabroodjes: wat heb je nodig?
Om pita-pizza’s te maken, heb je natuurlijk een oven nodig. Je hebt speciale pizza-ovens of pizzarettes, maar mijn ervaring is dat het vooral lang duurt om die warm te krijgen. Naast een oven heb je ook bakplaten of bakroosters (twee is ideaal!) nodig, bakpapier en onderzetters voor op tafel.
Maar het belangrijkst voor een geslaagd avondje pita-pizza’s maken zijn natuurlijk – naast goed gezelschap – veel lekkere ingrediënten. Ik geef hieronder een aantal suggesties. Kies vooral de dingen die jij lekker vindt!
Pita-pizza’s maken: inspiratie voor ingrediënten
De basis
- Pitabroodjes
- Tomatensaus/passata (bij de Lidl hebben ze hoge pakjes staan, waarmee je heel makkelijk kunt doseren)
- Kruidenroomkaas (vind ik heel lekker!)
- Kaas! Geraspte kaas is heel handig, net als (kleine bolletjes) mozzarella.
Vlees, vis en vega
- ronde plakjes salami en/of ham (laat ze op elkaar liggen bij het snijden en je hebt in een keer allemaal kleine stukjes!)
- stukjes gerookte ham of parmaham
- tonijn uit blik
- zalm uit blik (let op de graatjes!) of gerookte zalm
- voorgegaarde stukjes kip (bijvoorbeeld gerookte kip of stukjes gemarineerde kip die je al even hebt gewokt)
- voor de vegetariërs: vegetarische kipstukjes, wokreepjes of tofublokjes
Groenten
- champignons
- paprika
- spinazie (even koken of roerbakken van tevoren is het lekkerst!)
- courgette (snijd de plakjes heel dun ivm de garing)
- rode ui
- kleine tomaatjes (cherrytomaatjes of snoeptomaatjes)
En verder…
- Italiaanse kruiden
- Eventueel rucola voor na het bakken
- Als je het per se wil: ananas…
Maar hoe maak je nou uiteindelijk zo’n pita-pizza? Snij de pitabroodjes doormidden zodat ze extra dun zijn, leg de open kant naar boven en besmeer deze met tomatensaus en/of kruidenroomkaas. Beleg hem met alles wat je lekker vindt en schuif hem daarna in een voorverwarmde oven.
Het hangt een beetje van je oven af, maar na ongeveer 10 minuten op 200 graden zijn je mini-pizza’s doorgaans wel klaar. Door twee bakplaten te gebruiken, kun je er steeds een in de oven zetten en een op tafel, zodat iedereen daar zijn pizzaatje op kan leggen.
Pro-tip: leg de pita-pizza’s met een systeem neer op de bakplaat (bijvoorbeeld corresponderend met hoe men aan tafel zit), zodat je na het bakken makkelijk weet welke pizza van wie is. Met gesmolten kaas eroverheen zijn ze namelijk vaak lastig te herkennen…
Pita-pizza’s: lekkere combinaties
Het mooie aan pita-pizza’s maken is dat je er werkelijk alles op kan doen dat je lekker vindt. Door allemaal bakjes op tafel te zetten, kan iedereen zijn eigen favoriete combinaties maken. Ter inspiratie hieronder alvast een paar ideetjes.
Pita-pizza met zalm en spinazie
Besmeer het pitabroodje met kruidenroomkaas en leg er spinazie, zalm, rode ui, mozzarella en kleine (gehalveerde) tomaatjes op.
Pita-pizza pollo
Besmeer het pitabroodje met kruidenroomkaas én tomatensaus. Doe er stukjes kip, champignons, courgette en ui op.
Vegetarische pita-pizza
Besmeer het pitabroodje met tomatensaus en doe hier Italiaanse kruiden overheen. Verdeel er champignons, paprika, courgette, ui, gehalveerde tomaatjes en (veel) kaas over.
Heb jij wel eens pita-pizza’s gemaakt? Wat zijn jouw favoriete toppings?
28 november 2019 om 07:27
Wat een supergoed idee! Ziet er echt heerlijk uit.
28 november 2019 om 09:52
Superleuk is dit! Dit heb ik al een paar keer gedaan met vrienden. Super gezellig en lekker!
29 november 2019 om 09:15
Ik vind dit een superleuk idee! En het ziet er nog eens lekker uit ook. Ik zit hier te watertanden.
29 november 2019 om 10:37
Wat een leuke idee! Gourmetten vinden we vreselijk omdat het altijd zo lang duurt voordat het klaar is (en alles stinkt er naar), maar dit is zeker een leuke alternatief 🙂
29 november 2019 om 13:25
Mjam, mjam. Dat klinkt heerlijk! Ik ben zo ontzettend gek op pizza! Leuk idee!
3 december 2019 om 07:39
Oh dit ziet er zeker lekker uit! Ik hou van van pizza 😉 Erg leuk en vooral lekker idee.
3 december 2019 om 19:25
Jaa, lekker is dit he! Ik maak het regelmatig, ook de kinderen vinden het leuk om zelf te beleggen!
6 december 2019 om 07:07
Wat leuk! Fijne tips, ook leuk voor sven wat lekkers tussendoor.
6 december 2019 om 23:47
Ik heb dit een tijd geleden met pasen gedaan, vond het erg leuk, maar als ik moet kiezen dan heb ik toch liever gourmet.