Mijn ontwikkeling als hobbybakker: toen, nu & straks

| 9 reacties

Bakken is al jaren een van mijn grootste hobby’s. Creatief bezig zijn en een excuus hebben om heerlijke dingen te eten: veel beter wordt het niet, toch? Door de jaren heen heb ik gelukkig wel het nodige bijgeleerd. Waar ik vroeger een totale bakkluns was, ben ik nu de trotse eigenaar van een keukenmachine. Started from the bakmix, now I’m here, zullen we maar zeggen. Welke bakblunders maak ik nooit meer? Hoe ben ik eigenlijk begonnen met bakken? En wat zijn mijn ambities voor de toekomst?

monchoutaart

Vroeger, toen ik nog niet wist dat je koekkruimels fijn kon maken in een keukenmachine.

Mijn eerste baksels

Ik zou graag beweren dat ik als kleuter al niet weg te slaan was uit de keuken. Tja, dat is niet het geval. Mijn moeder bakte vroeger wel eens cake en we bakten minstens eens per jaar (voor oudjaarsdag) zachte wafels volgens het recept van mijn oma. Ik vond het dan wel leuk om te helpen, maar echt bakken? Daarmee begon ik eigenlijk pas in mijn late tienerjaren. Ik had wat boekjes met muffin- en cupcakerecepten (nu een complete afdeling in mijn boekenkast, haha), maar ik gebruikte in die tijd vooral bakmixen. Toen ik pas begon met studeren en Sinterklaas vierde met vriendinnen, zette een van hen ‘lekkere bakmixen’ op haar lijstje, en zo werd het langzaam een ding om ze uit te proberen.

Fondanttaarten en bakken zonder bakmixen

Een paar jaar later maakten taarten met fondant en marsepein een enorme opmars. Nadat ik een workshop volgde met collega’s, was ik fan. Niet dat ik een natuurtalent was, maar langzaam werd ik beter in het boetseren. Ik maak nog steeds fondanttaarten voor de verjaardagen van mijn neefjes en soms voor andere bijzondere gelegenheden, maar meestal vind ik het leuker om ander gebak te maken.

Want ja, die bakmixen gebruik ik inmiddels bijna nooit meer. Vooral omdat ik ontdekte hoe makkelijk het in veel gevallen is om from scratch te bakken. Cakemeel waar je zelf boter, eieren, melk en suiker aan moet toevoegen? Dat is gewoon heel duur zelfrijzend bakmeel met wat overbodige stoffen erin. En voor monchoutaart heb je ook écht geen pakje nodig. Biscuit maak ik sinds kort ook helemaal zelf en dat gaat prima.

Aardbeien-meringue-gebakjes, recept, zomer

Aardbeien en meringue maken met leven mooier.

Van moeilijk naar standaard

Ik weet nog dat ik sommige dingen vroeger maar eng of ingewikkeld vond. Meringue bijvoorbeeld. Leek me altijd maar heel ingewikkeld en moeilijk, maar vind ik inmiddels zó simpel. Nu kies ik regelmatig voor meringue omdat je er zo makkelijk een enorme lading van kunt maken. Het kan verkeren…

Hetzelfde geldt voor karamel. Ik ben echt dól op die smaak, maar het leek me vroeger een enorme opgave om het zelf te maken. En ja, je moet goed opletten en op precies het juiste moment gaan roeren, maar verder is het echt heel goed te doen. En ja, als het dan een keer mislukt – bij mij verbrandde mijn karamel gisteren nog… – dan is dat ook geen ramp.

Mijn bak-ambities

Door Heel Holland Bakt van afgelopen seizoen speelden mijn bakkriebels nog eens extra op. Nee, zelf meedoen lijkt me nog altijd niet verstandig, maar ik besloot wel om mezelf meer uit te dagen. Ik heb namelijk vaak de neiging om een ‘altijd goed’-recept uit de kast te trekken. Van die recepten die ik zo vaak heb gemaakt dat ik ze al uit mijn hoofd ken, waaronder brownies of cheesecake. Ik wil daarom dit jaar experimenteren met volledig nieuwe recepten, en dat lukt tot nu toe vrij aardig.

Ook is decoreren nog altijd niet zo mijn ding. Tot voor kort had ik nog nooit een spuitzak in mijn handen gehad, en ik vond dat ook daar maar eens verandering in moet komen. Daarom kocht ik 25 wegwerpspuitzakken en heb ik met mezelf afgesproken dat ik niet stop met oefenen tot ik mooie toeven kan maken.

Recept voor Valentijnstaart met karamel zeezout chocola, cookie dough , brownie en meringue

My precious! Taart met brownie, cookie dough, meringue én karamel-zeezout-chocola. Gewoon omdat het kan. Mijn laatste plan is misschien wel het meest uitdagende. Volgend jaar word ik 30 en ik ben van plan om mezelf een workshop of cursus bij Robèrt van Beckhoven cadeau te doen. Nog meer leren en hopelijk geïnspireerd raken om mijn bakkunsten naar een nog hoger niveau te tillen. Misschien moet ik daarna maar eens een high tea met of zonder thee voor bloglezers plannen. Als dát geen uitdaging is…

9 reacties

  1. Geweldig cadeau voor jezelf heb je bedacht! En ik heb nu vooral heel erg trek in taart, een beetje alsof ik naar Heel Holland Bakt heb zitten kijken en ook écht iets lekkers moet hebben.
    Zelf ben ik geen keukenprinses, maar daarom geniet ik altijd extra bij vriendinnen die heel erg lekkere dingen kunnen bakken voor hun bezoek.

  2. Ohhh wat een mooie voortgang. Het ziet er steeds mooier uit, maar al vanaf het begin ontzettend lekker. Krijg er honger van. Robert van Beckhoven zit op loopafstand van het kantoor waar ik werk, soms heel lastig om me in te houden haha!

  3. Getverdemme, ik zit hier te kwijlen…

  4. Nu heb ik honger haha! Maar het is tof om je groei te zien in het bakken. Net als iedere hobby leer je dat niet op een dag. En als je iets graag doet, vooral blijven doen. Ook heel mooi dat je je ‘fails’ laat zien. Meestal heb je ervan geleerd, maar het is altijd fijn als mensen kunnen zien dat het ook wel eens foutloopt. We vergeten dat namelijk altijd in ons rushen en bijleren, dat dat ook oke is. Toffe blogpost! We hebben geen taart of zoetigheid in huis, dus ik blijf kwijlen op je blog. Al vindt mijn laptop dat minder leuk denk ik

  5. Lekker! En een leuk cadeau voor jezelf! Geniet er vooral van 😉

  6. Wauw, wat ziet dat er goed uit. Complimenten voor je baksels en voor de vooruitgang die je hebt gemaakt! Ik heb ook altijd gezegd dat ik totaal geen keukenprinses ben, maar misschien moet ik me er toch ook eens aan gaan wagen 😉

  7. Leuk dat je steeds beter wordt. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Dat cadeau voor jezelf vind ik een geweldig idee. Doen! Heel Holland Bakt komt daarna wel.

  8. Ja, bakmixen zijn inderdaad gewoon heel duur zelfrijzend bakmeel. Ik leerde dat op de middelbare school. Ik bakte altijd pannenkoeken met een mix van Koopmans, maar een vriend van mij was daar altijd fel op tegen en leerde me dat bloem gewoon precies hetzelfde is. Alleen dan veel goedkoper. Samen hebben we heel wat pannenkoeken ‘from scratch’ gebakken. Doe het nu nog steeds veel, maak pannenkoekenbeslag gewoon op gevoel. Thuis werd er vroeger ook gebakken met mixen van Koopmans, appeltaarten en cakes enzo. Maar ik koop het nu zelf nooit. Zelf afwegen en doen vind ik toch echt leuker!

    Wat tof dat je jezelf zo’n cursus cadeau wilt doen. Heel erg gaaf lijkt mij!

  9. Wat leuk om zo je ontwikkeling te zien! Krijg alleen wel honger van dit artikel, haha. Goed idee om jezelf die workshop/ cursus cadeau te doen, zo te zien ga je jezelf vast heel dankbaar zijn!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge