Mijn grootste ergernissen tijdens het kijken van bak- en kookfilmpjes

| 9 reacties

Zo nu en dan laat ik me verleiden om de Bermuda-driehoek van het internet in te gaan: foodfilmpjes op Youtube. Dan kijk ik gemakkelijk een uur lang gebiologeerd naar de leukst gepresenteerde gerechtjes of de meest indrukwekkend gedecoreerde taarten. Vooral de filmpjes die een compilatie zijn van allerlei mierzoete baksels en vreemde versiermethodes zijn gevaarlijk: daar kan ik zó een hele tijd door blijven klikken.

Desondanks zijn die filmpjes voor deze bakliefhebber niet slechts puur genieten. Dat ik niet alles wat ik zie kan proeven is al een kwelling op zich, maar ik erger me ook regelmatig aan deze dingen…

Ergernissen bij het kijken van bakvideo's en kookfilmpjes

Kleine mengkommen

Wat ik écht niet begrijp: waarom gebruiken ze in bakvideo’s vaak van die veel te krappe mengkommen? Waar je bijna onmogelijk nog in kan roeren? Ik snap het niet.

Nog zoiets: gewoon lekker wat frambozen op vloeibaar beslag flikkeren. Waarom zou je dat doen, en vooral: wie gaat die zooi opruimen?
Ergernissen bij het kijken van bakvideo's en kookfilmpjes, irritaties bakfilmpjes

Veel te veel afwas

Over opruimen gesproken: die lui van die kookvideo’s hebben ook de neiging om véél te veel afwas te creëren. Je kunt ook meerdere dingen afwegen in hetzelfde bakje, hoor.

Ergernissen bij het kijken van bakvideo's en kookfilmpjes

Alles in de frituurpan

Oké, in Nederland hebben we ook een frituursnackcultuur, en I love it. Bitterballen, frikandellen: helemaal fantastisch. Alleen hebben de Amerikanen de neiging om de meest vreemde dingen in de frituurpan te pleuren. Lekkere zoete beslagjes, hartstikke mooi gemaakte figuurtjes waar ik zo mijn tanden in wil zetten… In sommige filmpjes frituren ze zo’n beetje álles, waardoor zelfs míj de honger vergaat (en dat zegt wat).

Niet-eetbare dingen op een taart

Het leuke aan taarten is dat je ze kunt opeten. Het is me dan ook een raadsel waarom je er dingen in of op zou doen die je níét kunt eten. Alles leuk en aardig met je ‘het oog wil ook wat’, maar mijn mond wil vooral heel veel dingen.
Ergernissen bij het kijken van bakvideo's en kookfilmpjes

Niet direct op bakpapier leggen

Wat ik ook zo vaak zie: dat mensen bijvoorbeeld koekjes uitsnijden op hun aanrecht, om ze daarna te gaan verplaatsen naar een bakplaat en/of bakpapier. Gratis tip van mij: dat kun je dus ook direct daarop doen. Scheelt weer wat geduw en getrek aan je net zo mooi gevormpje koekje.

Dripcakes met te lange drips

Dripcakes zijn superleuk om te zien (ik moet er nodig ook eens eentje maken!). Alleen zie ik in cake decoration compilations íéts te vaak drip cakes waarbij de drips véél te lang worden. Pff.
Ergernissen bij het kijken van bakvideo's en kookfilmpjes, lelijke dripcake

Dingen die nét niet kloppen

Ik hou ervan als decoraties in balans zijn. Oké, misschien gaat het wel iets verder dan dat. Decoraties MOETEN in balans zijn. Maar wat gebeurt er in vele decoratievideo’s? Ze maken een werkelijk waar prachtige taart, en dan zit er verhoudingsgewijs nét wat te veel aan de ene kant van de taart. Is iets ergens bíjna symmetrisch, maar net niet helemaal. Voorbeeldje: de missende framboos van Heel Holland Bakt/The Great British Bake-Off. CRINGE!

Aaaaargh!

Enorme cupcakes waarin je niet kunt bijten

Persoonlijk vind ik dat je botercrème functioneel moet inzetten. Ik bedoel: niemand vindt het lekker om een enorme hap pure botercrème weg te happen, toch? Cupcakes zijn echter wel bij uitstek geschikt om een mooie toef op te spuiten. Maar soms gaat dat iets te ver, en maken ze een cupcake met een toef die ongeveer een halve meter hoog is. Die zijn toch onmogelijk op te eten? Superzonde.

Cake-killers

Dit vind ik toch wel de ALLER-ergste bakfilmpjesmisdaad. Hebben ze net een prachtige taart gemaakt, snijden ze er een stukje vanaf (so far so good) en dan… steekt iemand er een vorkje in. Ook dat hoeft nog niet per se een probleem te zijn, tenzij ze het stukje dan COMPLEET vermorzelen. NIET. TE. DOEN.

Kijk jij wel eens kook- of bakfilmpjes? Wat zijn jouw grootste ergernissen?

9 reacties

 1. Leuk artikel dit! En ik kijk vooral Heel Holland Bakt (en de Britse versie), maar mijn grootste ergernis is dat het er bij mij nooit zo uit komt te zien als bij hen;).

 2. Die missende framboos vind ik ook echt ergerlijk :p En niet eetbaar spul op taart is compleet nutteloos. Ik vind het bij veel van die filmpjes, zoals van Tasty bijvoorbeeld, altijd heel simpel lijken en alsof het op een minuutje of tien gefixt is maar als je er dan zelf mee bezig bent duurt het hele recept zomaar een uur. Ook ergerlijk. Maar ik kijk wel heel graag van die programma’s of filmpjes 😀 Vind het dan wel weer best ontspannend.

 3. Hahaha, steeds de nagel op de kop! Ik erger me vooral aan die bergen afwas. Waar ik mij ook aan erger, is dat het eindresultaat op een filmpje er soms echt compleet niet uitziet zoals mijn resultaat. Ok dat het natuurlijk wel wat mooier eruit ziet, maar soms klopt het kleur bijvoorbeeld echt niet, of is het precies iets compleet anders (of het ligt aan mij, dat kan ook).

 4. Haha, fantastisch om te lezen dit! Ik kijk eigenlijk nooit bak- of kookfilmpjes, krijg dan veel te vaak trek in dingen die ik toch niet mag, haha.

 5. LOL. Wat een grappige ergernissen. Ik kan me voorstellen, dat als je er zelfs wat meer verstand van hebt, je hier aan kunt ergeren! Zelf ben ik nogal een nitwit op dit gebied, en zou er niets van denken.

 6. Haha, heel leuk om te lezen! Om die reden kijk ik vaak geen bak- en kookfilmpjes. En het gaat mij vaak te langzaam.
  Die missende framboos is wel heel erg stom trouwens, dat niemand dat nog even gecheckt had.

 7. Dit zou denk ik wel het laatste zijn wat ik ga zitten kijken maar ik snap je. Zag gister een vrouw kleren van een website aantrekken die ze prima passend noemde en ik heb daar zachtuitgedrukt, een andere mening over.

 8. Als ik naar zulke filmpjes zou kijken, dan zou ik mij hier ook zo aan kunnen ergeren haha!

 9. Oh, geweldig! Ik kijk soms bak- of kookprogramma’s en dan word ik altijd stikjaloers! Ik wil ook veertig bakjes, twee ovens, drie werkbladen en mijn complete besteklade vuil maken zonder zelf op te hoeven ruimen. Helaas heb ik geen productieassistent.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge