Tijd voor weer een heerlijke Limburgse lekkernij! Dat deze editie van Limburgliefde weer over iets eetbaars zou gaan, verklapte ik al voor de zomerstop. Jullie mochten zelfs raden wat het zou zijn en konden dan mijn zelfgebakken versie winnen. Maar helaas won niemand! Hoewel ik nonnevotten helemaal geweldig vind, staan die toch echt op mijn lijstje van dingen waar ik me niet zelf aan ga wagen (helaas, Maaike!) en Falco gokte op vlaai, terwijl ik daar al over héb geblogd in deze serie.
Knapkoek it is dus. Een niet al te ingewikkeld koekje, maar wel heel erg lekker. Dit is mijn recept voor Limburgse knapkook!
Ingrediënten
- 125 gram boter
- 125 gram suiker (liefst (witte) basterdsuiker)
- 1 ei
- snufje zout, snufje kaneel (echt niet te veel van beide!)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- greinsuiker of kristalsuiker om de bovenkant mee te bestrooien
Recept Limburgse knapkook
Snij de boter in blokjes en kneed het samen met de suiker even goed door. Voeg daarna het ei en de vanillesuiker toe. Doe er een klein snufje zout en ook een klein beetje kaneel bij. Ik vind kaneel heel erg lekker, maar het gaat al gauw overheersen in deze knapkoek en dat past niet bij de typische smaak. Rustig aan dus!
Zeef als laatste het zelfrijzend bakmeel en doe het bij de rest van de ingrediënten. Kneed er dan een egaal, soepel deeg van. Laat dit minimaal een half uur rusten in de koelkast. Daarna haal je het deeg uit de koelkast en verwarm je de oven voor op 180 graden. Rol het deeg vrij dun uit en knutsel het zo een beetje dat je eindigt met een rechthoek die overal even dik is. Je kunt hieronder zien waarom dunnere randen niet zo handig zijn.
Je grote vierkante deeglap ga je in zijn geheel bakken in de oven. Snij met een mesje – of schone liniaal – wel alvast lichtjes de lijnen in die je straks gaat snijden. Bestrooi hem met wat suiker. Ik gebruikte kristalsuiker, maar de versie die je in de winkel koopt heeft wel wat grovere suiker bovenop, bijvoorbeeld greinsuiker.
Bak de koek vervolgens voor ongeveer 20 minuten. Daarna snij je de koek meteen in de vierkantjes. De koek hardt altijd nog wat uit daarna, maar echte knapkoek moet wel echt stevig en knapperig zijn. Je kunt ‘m na het snijden eventueel nog een paar minuten terug in de oven zetten.
Je ziet de knapkoeken soms ook in een ronde vorm, maar ik vind dat ze vierkant horen met de randen zo. Maar als je het jezelf makkelijk wil maken, hou ik je niet tegen. Ga jij ook eens Limburgse knapkook bakken?
13 september 2016 om 12:55
Hmm, dat ziet er goed uit! Ik ken knapkook eigenlijk alleen van in Maaseik, dat staat erom bekend geloof ik?
Knap eigenlijk hoe je met dezelfde ingrediënten, in andere verhoudingen, steeds weer ander gebak kunt maken he?!
Debbie postte onlangs…Mijn favoriete kinderboeken
4 juni 2017 om 22:48
Die van Maaseik is inderdaad de bekendste knapkoek. Dat heeft ermee te maken dat Maaseik geen concurrentie had langs de Belgische kant van de Maas terwijl langs de Nederlandse kant de concurrentie niet alleen meer verspreid was maar ook over kleinere dorpen wat de hegemonie van Maaseik alleen maar ten goede kwam.
En laat ons wel wezen, dat de Maaseiker knapkoek groot en rond was (net zoals de doos waarin hij werd verpakt), heeft ongetwijfeld ook bijgedragen aan zijn naamsbekendheid. Ik vind trouwens dat de Maaseiker knapkook niet alleen qua vorm verschilt van die in Nederland. Ook qua smaak … aan jullie om te oordelen welke de lekkerste is 😉
16 augustus 2019 om 09:31
Ik zag het recept voorbij komen en stond weer 50 jaar geleden samen met mijn moeder in de keuken.
Ik weet nog dat zij toen ook bakkers ammoniak gebruikte om het nog luchtiger te maken, die geur ruikt ik nu nog steeds zo ook van de knapkook die ik net gebakken heb. Ik mocht toen ook al de dunne bruine randjes opeten als ze nog warm waren.
Recept voldoet aan mijn verwachtingen en je hebt een heerlijk kukske.
Bedankt ?
16 augustus 2019 om 09:34
Graag gedaan, Bert! Leuk dat het herinneringen terugbracht.
24 februari 2020 om 12:15
Hallo,
Wil ze met bso kids maken ivm carnavalsvakantie. Hoeveel stukjes haal je er uit?
24 februari 2020 om 12:27
Leuk idee! Dat hangt ervan af hoe groot je ze snijdt, maar 16 tot 20 stukjes moet zeker lukken. Helemaal voor kleine mondjes 🙂
17 januari 2021 om 10:42
De Lekkerste die er is. Met herinneringen aan vroeger.