Favoriete recepten van anderen #2

| Geen reacties

Ongeveer een jaar geleden deelde ik een paar van mijn favoriete recepten van anderen met jullie. Inmiddels zijn daar nog wat favorieten bij gekomen die ik maar al te graag met jullie wil delen. Ik heb ze stuk voor stuk zelf gemaakt en ze kwamen allemaal met gemak door de keuring. Een relatief gezond recept, een heerlijk dessert en een geweldige cheesecake. Kwijlen Lezen jullie mee?

Citroentiramisu van Maaike

Je hebt van die recepten waarbij alleen het lezen van de naam lezen er al voor zorgt dat je denkt: DIT MOET IK HEBBEN! Zo ook bij de citroentiramisu van Maaike. Ik hou gewoon heel erg van de frisse smaak van citroen, en als daar dan ook nog mascarpone bij komt… Mmm! Toen ik nog wat zelfgemaakte lemon curd over had, besloot ik dat dat het perfecte moment was om te proeven of deze tiramisu-variant net zo lekker zou zijn als ik vermoedde. En ja hoor: Maaike heeft zichzelf weer overtroffen. De mascarpone-slagroomvulling is de perfecte tegenhanger voor de zure smaken, zonder dat het weer te zoet wordt. Je vindt het recept voor deze citroentiramisu op Maaikes blog.

Citroentiramisu, tiramisu, dessert

Kipnuggets van Foodgloss

Oké: lekkerder dan bij McDonalds worden kipnuggets niet. Toch is de versie van Frances van Foodgloss ook méér dan de moeite waard. Doordat ze in de oven gaan in plaats van het frituurvet, heb ik ook nog de illusie dat het niet eens zo ongezond is, dus dat is nog een mooie pre. Sowieso is dit een supermakkelijk recept met maar weinig ingrediënten: kipfilet, wat zout, cornflakes en karnemelk (ja echt!) zijn alles wat je nodig hebt voor deze redelijk verantwoorde kipnuggets.

Mokka-cheesecake uit Margriet

De Margriet lag laatst demonstratief opengeslagen op de keukentafel. “Dit moet je maken, Audrey!” Mijn moeder houdt enorm van mokka, en ik vind het ook erg lekker. Bij het zien van de foto was ik dus al gauw overtuigd! Dit recept staat niet online, dus laat ik het even samenvatten (inclusief mijn aanpassingen).

Bodem

  • 175 gram bastognekoeken
  • 50 gram biscuitjes (ik gebruikte mariakoekjes)
  • 50 gram pure chocola in fijne stukjes gehakt
  • 100 gram gesmolten boter (ik gebruikte margarine)

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en vermeng de koekkruimels met je stukjes chocola. Roer er de gesmolten boter doorheen en verdeel het mengsel daarna in een met bakpapier beklede springvorm (bodem én rand). Niet vergeten om het goed aan te drukken.

Vulling

  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 60 ml sterke koffie/espresso
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eieren

Klop de roomkaas en de suiker met de mixer tot de suiker is opgelost. Vervolgens voeg je de bloem, espresso en een voor een de eieren toe. Na elk ei goed mixen, zorgt voor een lekker luchtige cheesecakevulling. Als je een egale massa hebt, mag je de vulling verdelen over de bodem. Vervolgens bak je de cheesecake 1,5 uur in een voorverwarmde oven (120 graden). Daarna zet je de oven uit en laat je de taart er gewoon in staan. Als de oven is afgekoeld, verplaats je de cheesecake naar de koelkast, waar hij minimaal vier uur moet blijven staan (zó lang wachten, maar het is het waard!)

Topping

Dan is er nog een chocoladesaus die je net voor het serveren als topping op de taart doet. Ik vond deze hoeveelheid zelf echt too much. Ik bedoel: chocola is heerlijk, maar je proefde nu de cheesecake amper. De volgende keer dat ik de taart maak, zal ik deze hoeveelheden aanhouden (ongeveer 1/3 van het oorspronkelijke recept):

  • 50 ml slagroom
  • 10 gram melk
  • 20 gram kristalsuiker
  • 70 gram pure chocola
  • 20 gram boter

Breng de slagroom, melk en suiker aan de kook. Haal het pannetje daarna van het vuur en laat de chocola (in kleine stukjes) er al roerend in smelten. Op het laatst mag je de boter (ook in stukjes) er nog doorheen roeren. Dan nog even laten afkoelen tot kamertemperatuur, en daarna mag je het over je taart verdelen. Een beetje pure chocoladehagelslag eroverheen, en je bent klaar!

Mokka-cheesecake met chocoladesaus, cheesecake, taart

 

Welk van deze recepten spreekt jou het meest aan? En heb jij de laatste tijd nog iets gemaakt dat ik echt niet mag missen? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge