Bakken zonder bloem klinkt misschien als een mission impossible, maar dat is het niet! Gelukkig maar, want hoewel supermarkten gewoon bevoorraad worden in deze tijd (dus NIET hamsteren, mensen!), is de verkrijgbaarheid van bloem op dit moment beperkt. Daarom deel ik in dit artikel maar liefst 16 taarten, gebakjes en desserts met je waar je geen bloem voor nodig hebt. Ik zou zeggen: kies iets uit dat je aanspreekt, maak het (ook een leuke activiteit met kinderen!) en deel het dan met iemand die het in deze tijd wel verdiend heeft. Zoals een oudere in de buurt of iemand die in de zorg werkt. 16x bakken zonder bloem: here we go!
Bakken zonder bloem én zonder oven
Mini-Oreo-taartjes
Om maar meteen te beginnen met het heerlijke mini-taartje dat je hierboven ziet: dat zijn mijn overheerlijke Oreo-cheesecakejes met witte chocola. Gru-we-lijk lekker. Ik heb ze al veel te lang niet meer gemaakt!
Bosvruchtenkwarktaart met laagjes
Het juiste recept voor deze taart ontwikkelen kostte even wat moeite. De eerste keer waren de laagjes een dikke fail, maar bij de tweede poging zette ik gelukkig wél een mooierd op tafel (die niet in elkaar zakte…)
Monchoutaart met kersen
Een klassieke monchoutaart met bastognekoeken als bodem en een topping van kersen. Deze moderne bak-classic blijft onverminderd populair. Ik geef je in mijn recept ook nog wat tips mee over wat je vooral níét moet doen als je monchoutaart maakt…
Citroencheesecake met meringue
Nog een no bake-cheesecake/monchoutaart? Ach, waarom ook niet. Ook deze romige citroentaart met meringue-topping is héél erg lekker.
De ultieme Kinder chocolade-taart
Deze taart met Kinder chocolade maakte ik voor mijn 29e verjaardag. Ook hiervoor heb je geen bloem én geen oven nodig. Wel veel chocola en roomkaas, dus zorg ervoor dat je ook een flinke wandeling maakt (als je niet hoest en wel afstand houdt uiteraard).
Dadeltaart
Deze dadeltaart (gebaseerd op het recept van Bagels & Beans) at ik een paar weken geleden nog bij mijn moeder. Hij blijft lekker! Je kunt ‘m in een ronde springvorm maken, maar hij werkt ook top als rechthoekige traybake in een ovenschaal. Hou je net als ik niet van kokos? Dan vervang je die topping door geraspte witte chocola.
Arretjescake zonder ei
Arretjescake zonder ei is een ware classic op Een of andere Blog. Hij doet het heel goed in Google. Ik vind de 30.000+ views op dit artikel nog steeds vrij bizar, want het recept is eigenlijk heel simpel. Maar ach, dat maakt ‘m niet minder lekker!
Taart met speculaas, koffie en gekarameliseerde appel
Oké, een beetje herfstig is-ie wel, deze taart. Maar als je houdt van warme smaken als speculaas, koffie en gekarameliseerde appel, dan is er natuurlijk helemaal niks mis mee om ‘m in de lente te maken.
Bakken zonder bloem: meringue-varianten
Voor meringues – de bekende knapperige witte schuimpjes – heb je in principe niet meer nodig dan eiwitten, suiker en een oven. O, en een mixer natuurlijk, want je moet wel héél getrainde armspieren hebben om meringues te maken met een gewone garde. Ik blijf ze heerlijk vinden. Vanuit het basisrecept kun je allerlei variaties maken. Zo vind ik het bijvoorbeeld lekker om er net voor het bakken wat vloeibare karamel doorheen te swirlen.
Vanuit meringues is het nog maar een kleine stap naar pavlova’s: kleine of grote meringue-taarten waar je elk fruit op kunt doen dat je lekker vindt. En mijn eigen aardbeien-meringue-gebakjes zijn natuurlijk eigenlijk ook kleine pavlova’s.
Knapperig en crunchy: “koekjes” zonder bloem en zonder oven
Sinds ik honeycomb ontdekt heb, is het direct hoog in mijn lijstje van favoriete baksels terecht gekomen. Het zijn een soort schuimachtige, knapperige koekjes. Je maakt ze met suiker, honing en baksoda. Dat laatste ingrediënt zorgt voor de structuur met bubbeltjes. Ik gebruik altijd dit recept van Laura, maar voeg nog een beetje water toe bij het karameliseren, omdat ik dat gewoon prettiger vind werken. Ook heel lekker: stukjes honeycomb bedekken met een laagje gesmolten chocola.
Nog zo’n heerlijk snackje voor karamelliefhebbers: mijn crunchy karamel-kruidnotenbites. Je kunt de kruidnoten gewoon vervangen door speculaasjes in deze tijd van het jaar.
Desserts zonder bloem
Je kunt de recepten hierboven natuurlijk ook prima eten als dessert. Toch heb ik ook nog een paar erg lekkere echte desserts voor je in de aanbieding. Op De Sandwichformule zag ik bijvoorbeeld deze fantastische romige aardbeientoetjes voorbij komen. Die zou ik elke dag wel als dessert willen eten.
Ook mijn eigen speculaas-tiramisu is een aanrader. Mocht je zo’n lucky bastard zijn die nog chocoladekruidnoten in huis heeft, dan kun je gewoon net doen alsof het Sinterklaas is, maar een andere topping (verkruimelde speculaasjes of kleine speculooskoekjes en/of wat geraspte chocola) is natuurlijk ook heel lekker.
Wil je liever een wat frissere tiramisu als dessert? Dan kan ik je de citroentiramisu met lemon curd van Maaike echt van harte aanbevelen. Het is nog steeds een van mijn favoriete desserts OOIT.
Wat voor lekkers komt er in deze tijd allemaal uit jouw keuken?
26 maart 2020 om 07:34
Je zou maar chocoladekruidnoten in huis hebben. Dan wordt die quarantaine ineens een stuk makkelijker. Ik stel voor dat de supermarkten massaal het Sint-snoepgoed weer/al tevoorschijn halen. Je bracht me even op ideeën, door die dingen weer te zien. En verder goed idee, deze recepten, want bloem is inderdaad even ongeveer net zo moeilijk te vinden als wc-papier;).
26 maart 2020 om 07:50
Ooo, lucky you! Deel je een foto van het resultaat?
26 maart 2020 om 08:17
Wat een slimme blogpost! Bloem is in mijn dichtsbijzijnde supermarkt ook al minstens een week op. Had nooit verwacht dat mensen bloem gingen hamsteren. Ik dacht dat Nederland meer van de bakmixen was in plaats van bloem. Toch niet dus.
26 maart 2020 om 11:53
Ik krijg hier echt spontaan honger van. Dit ziet er zooo lekker uit allemaal.
26 maart 2020 om 22:14
Zo, dit blog heb ik opgeslagen onder recepten. Dit moet vaker gelezen worden.
27 maart 2020 om 09:13
Goh, ik ben aangenaam verrast. Bakken zonder bloem kan dus inderdaad. En nog lekker ook zo te zien.
27 maart 2020 om 09:22
Citroentaart mét meringue is echt mijn all-time favorite taart. Dat vind ik echt zo lekker: de frisheid en schuim.
Alles ziet er heerlijk uit, maar die dadeltaart ga ik denk ik binnenkort eens maken. Ik heb deze week zandkoekjes met amandelen en cacao gemaakt.
27 maart 2020 om 09:29
Leuk, al die recepten zonder bloem! Ik vind het altijd heel lastig om de juiste hoeveelheid glutenvrij bloem te nemen als vervanging van bloem in een recept, omdat het, als je dezelfde hoeveelheid neemt, meestal mislukt. Maar met deze recepten kan ik wel wat 🙂 Dank je wel!
27 maart 2020 om 11:47
Wat een heerlijke recepten! Bloem was hier in de supermarkt de afgelopen weken ook niet te vinden, gelukkig is het er nu wel weer. Maar recepten zonder bloem zijn altijd handig om te hebben.
27 maart 2020 om 11:58
Ohhhh! Wat doe je me aan? Veel te lekker allemaal.
Ik zit momenteel in mijn kletskoppen-fase. Zo heerlijk simpel om te maken. En lekker snel klaar. En snel op ook, trouwens 😉
27 maart 2020 om 15:45
Oeh ja, aan de arretjescake ga ik binnenkort beginnen!
27 maart 2020 om 16:39
Oh my.. dit ziet er allemaal zo enorm lekker uit!
1 april 2020 om 08:04
Oh deze baksels zien er wel erg lekker uit! Te lekker allemaal… Juist nu ik wat gezonder wil/ben gaan eten 😉