Zwangerschapsupdate – de laatste loodjes!

| 24 reacties

Nog maar heel even en dan ben ik moeder – van een tweeling! Hoewel ik af en toe wel denk ‘help, hoe dan?’, kijken mijn vriend en ik er vooral erg naar uit. Benieuwd hoe het me vergaat in de laatste fase van mijn zwangerschap? Lees gauw verder!

Goed om te weten: de foto’s in dit artikel zijn gemaakt bij 31,5 zwangerschap (thanks lieve Maaike!). Terwijl ik dit schrijf, ben ik 35,5 week zwanger – en is mijn buik dus nog een stuk groter. Als dit artikel verschijnt, heb ik hopelijk mijn persoonlijke ‘niet bevallen tijdens Kerst’-challenge voltooid en in dat geval ben ik dan 36,5 week zwanger.

Tweelingzwangerschap: de laatste loodjes

Zwanger zijn: ik vind het heel bijzonder en mooi. Dat leven in mijn buik – zelfs dubbelop – en die buik zelf: ik vind het allemaal supertof. En ja, zoals je laatst al kon lezen, zijn er natuurlijk wel wat ongemakken. Maar toch, als je de balans opmaakt, heb ik denk ik vooral veel geluk gehad en slaat de balans absoluut positief uit. Zeker als je bedenkt dat ik twee kindjes draag!

Wat vooral een ding is, is de energie die ik echt moet doseren. Maar zolang ik voldoende rust neem, hou ik het eigenlijk behoorlijk goed uit. Oké, Vriend O. noemt me inmiddels de vrouwelijke Sisyphus als ik me omdraai of opsta en die vergelijking begrijp ik wel, maar toch. Ik had het véél slechter kunnen treffen.

Bij medisch twee-eiige tweelingen (meer info hier) is het in de meeste ziekenhuizen het beleid om je uiterlijk met 37-38 weken zwangerschap te laten bevallen. Omdat ik het dus nog goed volhou en de kindjes het vooralsnog ook heel goed doen in mijn buik, hoop ik dat we binnenkort een datum mogen prikken die net in het nieuwe jaar valt. En dan is het natuurlijk ook te hopen dat onze kinderen zich aan dat plan houden en zich niet eerder aandienen. Ach, het is in elk geval al heel fijn dat ik al zo ver ben gekomen en ze in elk geval niet extreem prematuur worden geboren. We zien het wel!

 

Overigens ligt het onderste kindje – de kleinste van de twee – al een hele tijd in stuit. Ik kan je vertellen: getrappel in je lies, tegen je blaas en zelfs tegen je baarmoedermond voelt heel apart. Het grotere kindje wisselde de laatste tijd nog wel eens van positie: van stuit naar dwars eroverheen, en bij de laatste controle lagen ze heel gezellig met hun hoofdjes bij elkaar in het midden van mijn buik – waarbij dus één stel benen beneden zat en eentje juist naar boven.

De kans dat het onderste kindje nog draait is erg klein, en dus stevenen we af op een keizersnede. Gelukkig vind ik dat persoonlijk helemaal niet erg – het is simpelweg de veiligste optie in dit geval, en eerlijk gezegd vind ik de gedachte van na een uitputtingsslag via de natuurlijke weg alsnog met een spoedkeizersnede moeten bevallen (een scenario dat bij tweelingbevallingen regelmatig voorkomt) een nog veel vervelender vooruitzicht. Dus stiekem vertel ik mijn kindjes dat ze gewoon zo mogen blijven liggen en op die manier nog even lekker veilig verder mogen groeien.

 

Ik heb voor de komende tijd wat blogposts voorbereid en ingepland en verder zie ik wel hoe het gaat lopen. Niks moet, alles mag! En natuurlijk streef ik er wel naar om ergens na de bevalling even een korte update te plaatsen dat ze er zijn.

24 reacties

 1. Leuk om deze update te lezen Audrey! Mooie foto’s ook, je ziet er prachtig uit. En heel fijn dat het allemaal zo goed gaat, hopelijk zet zich dat voort en loopt het zoals je hoopt dat het gaat. Is het niet vervelend, getrappel tegen je blaas? Kan me ook voorstellen dat dat pijnlijk is of dat je juist daardoor vaker naar het toilet moet?
  Amy postte onlangs…Kerst in Liseberg (Göteborg)My Profile

 2. Wat ontzettend spannend, die allerlaatste loodjes! En wat doe je het goed zo te lezen. Je ziet er prachtig uit met je hoogzwangere buik 🙂 Hopelijk blijven de kleintjes nog een weekje zitten en heb je dan in het nieuwe jaar een voorspoedige bevalling. Heel veel succes nog even en geniet de laatste dagen of weken nog even van het bijzondere getrappel in je buik!

 3. Supermooie foto’s en je straalt helemaal! Lekker rustig aan doen de komende weken en genieten 😍

 4. Wat een leuke foto’s! Je ziet er zo ontspannen tevreden uit, echt mooi om te zien. Fijn dat de baby’s er nog lekker in zitten, hopen dat dat nog eventjes zo blijft. Liefs voor jullie!
  Anne postte onlangs…Dagboekje 51 • 2021My Profile

 5. Doe rustig aan. Je weet zelf het beste wat je voelt en hoeveel energie je hebt. En het komt helemaal goed. (Ongewilde anecdote: mijn grootmoeder wíst niet eens dat ze een tweeling droeg en werd bij de bevalling overvallen met de melding ‘oh. er komt er nog eentje aan.’ Dus daar ben jij al beter voorbereid, plus betere zorg, plus alvast leuke kleertjes voor twee en alles!)

 6. Wat een prachtige foto’s! Zo leuk om je te zien stralen! En spannend dat het bijna zo ver is! Dat moet vast een gek gevoel zijn! Ik hoop echt dat alles voorspoedig gaat verlopen, dat het allemaal meevalt en dat je straks je twee kleintjes veilig in je armen mag gaan sluiten. Voor nu: heel veel succes met de laatste loodjes! Pak je rust nog even en geniet nog van de tijd die je met z’n tweetjes hebt. Zal straks nooit meer hetzelfde zijn!
  Meaghan postte onlangs…Random question generator TAG [DECEMBER]My Profile

 7. Wat een prachtige foto’s! Jij straalt en de kleuren op de achtergrond maken het helemaal af.
  Ik snap je idee wel over een keizersnede. Inderdaad lijkt een spoedkeizersnede na een uitputtingsslag me helemaal een drama.
  Stiekem denk ik heel vaak: zouden ze er al zijn? Ik ben heel benieuwd! Ik hoop dat het je lukt om nog even vol te houden.
  Naomi postte onlangs…2021 in woordenMy Profile

 8. Eigenlijk zegt Naomi alles…
  Zijn ze er al???
  Koffie Digitalix postte onlangs…Toet & Co: Rozi heeft gelijkMy Profile

 9. OMG AUDREY ZO SPANNEEEEEEND!!!!
  Leuk om te lezen, deze update en zo’n toffe foto’s! Het moederschap staat je goed 🙂
  Irene postte onlangs…2021 • Week 51My Profile

 10. Wat een prachtige foto’s! Goed om te lezen in de comments dat ze nog netjes in je buik ‘bivakkeren’ : )

 11. Wat spannend, het is zo dichtbij dat je gaat bevallen! Ik wens je dat alles goed gaat met jou en de kindjes en dat jullie van elkaar mogen genieten wanneer het zover is 🙂
  Blog by Linda postte onlangs…Bullet journal setup + doelen voor januari 2022 🖌My Profile

 12. Een spannende tijd voor je! Mooie foto’s zijn er gemaakt. Ik kan me overigens best voorstellen dat een keizersnede het veiligst voelt voor je.
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…It’s Christmas timeMy Profile

 13. FOTO’S Audrey oh my jezus!!!! Wat gigantisch spannend!!!! Volgens mij zijn ze nu al geboren!!!

 14. Je ziet er goed uit! Loei-spannend dit! En leuk om mee te maken; de komst van een blog-tweeling. Succes alvast! Het komt vast allemaal goed.

 15. Aah wat gaat dat snel! Spannend zeg. Succes, maar geniet er ook vooral van!
  Ilona Wielinga postte onlangs…Wallpaper Wednesday: Begin het nieuwe jaar positiefMy Profile

 16. Heel veel plezier of sterkte? Was gisteravond aan het denken of je nu over baby plus letter en baby 2 plus letter gaat bloggen of dat de familie straks voornamen krijgt op je blog. Maar heerlijke foto’s!

 17. Ik kwam je blog per toeval tegen. Ik lees dit met een kleine van 32 (bijna 33) weken in mijn buik.. Super leuk! ik ga je zeker volgen 🙂
  Mascha Eleonora postte onlangs…Einde van het jaar Book-TagMy Profile

 18. Zo zo spannend en ja hoor ik doe gezellig mee: zijn ze al geboren??? Je vriend en zijn vergelijkingen blijven wel echt geniaal hahaha.

 19. Fijn om je update te lezen (ook al is die alweer van vorig jaar ;-)). Sterkte met de loodste loodjes! En je hebt helemaal gelijk dat je in dit geval beter gelijk voor een geplande keizersnee kunt gaan, dan na een lange uitputtingsslag een spoedkeizersnee te moeten ondergaan. Dat laatste is dus bij mijn nichtje (dochter van mijn broer) gebeurd bij de geboorte van haar tweeling, en heeft er zowel lichamelijk als geestelijk behoorlijk ingehakt bij haar. Ik wens jullie alle drie (en je vriend natuurlijk ook!) een heel ontspannen, voorspoedige en goede keizersnee bevalling toe (of klinkt dat raar?).
  Giovanna Jansen postte onlangs…Waarom ik graag lees voor het slapen gaanMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge