Zwangerschap bekend maken: zo deden wij het!

| 23 reacties

Je zwangerschap aankondigen kan op héél veel verschillende manieren. Van kaartjes of foto’s met afbeeldingen van een positieve zwangerschapstest of een rompertje tot cadeautjes waar de blijde boodschap op staat. Je kunt echt alle kanten op! Wie mij een beetje kent, weet natuurlijk hoe dol ik ben op bakken. Dat we mijn zwangerschap bekend zouden maken met gebak was dan ook vanzelfsprekend. Ik laat mijn creaties zien!
Zwanger tweeling

Zwangerschap aankondigen bij grootouders

Voor de échte bekendmaking van onze zwangerschap bij de toekomstige grootouders, gaven we ze al vrij vroeg in de zwangerschap een hint. Tja, je bent een molloot of je bent het niet, toch? In juni – toen ik 8 weken zwanger was – waren we op vakantie op Texel. We vonden het erg grappig om op de kaartjes die we verstuurden alvast een hint te verstoppen. Als ze de eerste letters van elke zin achter elkaar zouden zetten, spelde dat het woord ‘zwanger’. Uiteraard ontdekten ze het geen van allen, maar wij hadden lol.

Voor de échte aankondiging was er een speciaal dessert. Ik maakte bolgebakjes van karamelbavarois, en in het midden had ik een kleiner bolletje gestopt van witte chocola met muisjes erin. En poe, wat áten ze opeens ver-schrik-ke-lijk langzaam. Ze gingen ook om het midden heen eten. Vriend O. en ik zaten ondertussen vol spanning muizenhapjes van onze toetjes te nemen, haha.

Zwangerschap bekendmaken hoe doe je dat
Het mooie van een tweeling krijgen – oké, een van de mooie dingen – is dat je nog extra lol kunt beleven door het tweede deel van het heuglijke nieuws pas iets later te vertellen. Wij wachtten dan tot het nieuws een beetje bezonken was voor we zeiden ‘we hebben nog een filmpje van de echo, dat zullen we even opzetten!’.

Op dat filmpje zag je dan eerst baby 1, dan baby 2 (slechts één iemand reageerde hier al op – maar die studeert geneeskunde), om vervolgens te eindigen met bewegende beelden van het dansende duo in mijn buik. Het handige van het laten zien van een filmpje is dat je dan met een andere telefoon vrij makkelijk stiekem hun reactie kan filmen (pro-tip!). De beelden zijn echt goud – vooral omdat bij heel wat mensen het kwartje behoorlijk laat viel. Zo zagen de opa en oma van Vriend O. het pas toen ze het filmpje voor de tweede keer keken.

Familie vertellen over zwangerschap

De bolgebakjes waren erg leuk, maar een béétje arbeidsintensief. Voor een aantal andere gelegenheden bakte ik daarom koekjes of brownies. Gesmolten chocola bovenop (al ben ik heel slecht in chocolade tempereren) en daar weer muisjes in drukken en je bent klaar. Zeker met koekjes kun je ze dan makkelijk een dikke week bewaren, wat handig is als je verschillende adressen langs moet.

Bij de aankondiging bij mijn zus en vier neefjes (hun vader was er niet) staken mijn neefjes heel enthousiast een koekje in hun mond zonder acht te slaan op het uiterlijk, haha. Ik had ook een gedichtje gemaakt waarin ik vertelde over de zwangerschap, en pas in de laatste alinea stond dat er een tweeling bij kwam. Mijn zus – die dus zelf ook een tweeling heeft – kwam echt even niet meer bij 😉
Zwangerschap bekendmaken hoe doe je dat

Zwangerschap aankondigen met gebak

Mijn neefjes bleken niet de enige die de hint van geboortemuisjes niet opmerkten. Nu is dat bij jonge kinderen natuurlijk niet zo gek, maar ik vond het vrij hilarisch dat er ook een heleboel normaal functionerende volwassenen waren die gewoon zeiden ‘o lekker, dankjewel!’.

Overigens vroegen ook erg veel mensen of we al wisten of het een jongen of meisje werd (of concludeerden ze van niet door de mix van blauwe en roze muisjes). Eh nee, daar is het nog een beetje vroeg voor? Ik kon dan trouwens wel antwoorden ‘nou, het een sluit het ander in ons geval niet uit…’

O ja, en alvast een gratis tip: mocht iemand je ooit vertellen dat-ie een tweeling verwacht, verzin dan een andere reactie dan ‘zeg maar nee, dan krijg je er twee!’, ‘twee voor de prijs van één!’ of de meest voorkomende ‘nou, dan ben je in één keer klaar’. Die zijn namelijk niet erg origineel

Zwangerschap bekendmaken hoe doe je dat

Zwangerschap aankondigen op het werk

Met al dat thuiswerken zag het vertellen van mijn collega’s er iets uit dan anders. Met mijn leidinggevende ging ik wandelen en vervolgens skypete ik nog een paar mensen. Mijn marketing-collega’s kregen het te horen tijdens ons maandelijkse teamoverleg – dat kwam qua timing goed uit. Normaal gesproken vertelt iedereen aan de hand van een Powerpoint-slide waar hij/zij mee bezig is geweest, en nu had ik een extra sheet over mijn ‘speciale project’ waar ik allerlei grappige gifjes in had verwerkt. De techniek zat uiteindelijk wel een béétje tegen helaas, maar desondanks was het erg leuk.

Voor de ouders onder mijn lezers: hoe heb jij je zwangerschap(pen) bekend gemaakt?

23 reacties

 1. Wat leuk gedaan! En ook tof dat je hun reacties hebt vastgelegd, daar zullen jullie (inclusief de baby’s to be) later nog vaak om lachen waarschijnlijk. Als ik ooit zwanger zou worden, zou ik het ook op een bijzondere, creatieve manier aankondigen. En het idee van al stiekem een hint geven vóór de echte onthulling ga ik zeker onthouden 😁 al weet ik niet of ik dan mijn gezicht in de plooi zou kunnen houden.

 2. Haha ma zo zalig! Heel er goed aangepakt vind ik, leuke gebakjes! Ik kan me voorstellen dat dat iets heel leuks is om te doen 😀 En die reacties, haha! Moet echt fantastisch zijn :p Ik voel het plezier tot hier!
  Robin Schrijvers postte onlangs…Schaamte probeert, maar is aan het verliezenMy Profile

 3. Wat ontzettend leuk allemaal. Ik ben oma van een twee-eiïge tweeling. En het is zo leuk! Ik wens je een voorspoedige zwangerschap verder.

 4. Wat leuk beschreven
  En ja wij kregen ook op een originele manier te horen dat we opa&oma worden.
  Totaal niet verwacht (hun jongste is al 8 jaar)
  Ik wens je een fijne, voorspoedige zwangerschap.

 5. Leuk gedaan. Hoe wij het bekend hebben gemaakt? Liggen de box en het ledikantje nog op zolder? Dan hebben we er een bestemming voor (bij mijn ouders).
  Toen bleek dat de box er niet meer was hebben we die zelfde vraag bij zijn ouders ook gebruikt. En toen we de box in de auto aan het laden waren, dachten zijn broers en zussen dat wij de box meenamen voor de achterburen (vrienden van hem, en zij was voor de tweede keer zwanger). Stomverbaasd dat er bij ons een kleine spruit kwam.
  Geslacht konden we niet meedelen, aangezien ik pas met 37 weken de eerste echo kreeg en toen hebben we gezegd dat we die laatste drie weken ook nog wel in ontwetendheid door konden brengen.

  Een aantal jaar geleden vertelde collega ons dat zij zwanger was door middel van koekjes in de vorm van beertje en flesje.

 6. Wat ontzettend leuk! En wauw, een tweeling, dat lijkt me echt fantastisch! 😀
  Jessica postte onlangs…Deze boeken las ik de laatste tijd #14My Profile

 7. Geweldig om het zo te doen! Ik herken het trouwens vanaf de andere kant dat je het niet door kunt hebben. Hier kwam iemand met blauwe en roze cake. Voor het doosje open ging, zeiden ze tegen elkaar: ‘Kijken of ze het snapt.’ Als ze dat niet gezegd hadden, had ik het ook gewoon opgegeten en verder niks🙈. Ik vind jullie hint op de vakantiekaart ook echt briljant. Wel eentje voor de gevorderde molloot hoor;).
  Naomi postte onlangs…Een heer in het verkeer?My Profile

 8. Krijg instant honger bij het zien van dat gebakje. Super leuk gedaan! En wat leuk dat jullie een tweeling krijgen. Gefeliciteerd! Ben al anderhalf jaar moeder van een eeneiige tweeling en het is zo speciaal. Zwaar, maar ook heel erg leuk 😀
  Johanne postte onlangs…Ontbijtrecepten voor dreumesen die niet van brood houdenMy Profile

 9. Super leuk gedaan zeg! Het lijkt mij zo bijzonder om zo’n aankondiging te kunnen en
  mogen doen bij de mensen die belangrijk voor jullie zijn. Kan me goed voorstellen dat jullie al die voorpret hadden! En wat heb je allemaal lekkere dingen gebakken! Echt een hele leuke (en vooral lekkere!) manier om de zwangerschap bekend te maken.
  Meaghan postte onlangs…Take me to the movies (9)My Profile

 10. Zo leuk! Ennnn nu heb ik zin in cake haha. Ik zou sowieso wel iemand zijn die zo’n domme opmerking maakt die je al vijftien keer hebt gehoord haha, terwijl in mijn hoofd een alarm zou afgaan dat heel de tijd roept: TWEEEEEE???? Haha!
  Lesley postte onlangs…Gezien #14My Profile

 11. Hahahaha dat van dat kaartje vind ik echt hilarisch. Ik zou degene zijn die de obvious hint van het gebakje niet zou opmerken, vrees ik :p maar ik vind het echt leuk! Ik vind veel zwangerschapsaankondigingen nogal euh, cringy, maar dit is gewoon tof!

 12. In mijn tijd (vorige eeuw -> auw!) vertelde je het gewoon. Nou ja ‘gewoon’… in mijn geval was dat best een dingetje want mijn baby was totaal niet gepland en de vader was ook min of meer uit beeld. Ik herinner me vooral dat ik het mijn moeder verteld heb en haar gevraagd heb of zij het aan mijn vader wilde vertellen want ik durfde dat zelf niet. Wat absoluut krankzinnig was, want ik had echt de aller-allerliefste papa van de hele wereld. Iets met zijn kleine meisje willen blijven, denk ik achteraf.

  Door die rare omstandigheden tijdens mijn zwangerschap was het niet echt feestelijk allemaal en dat heb ik altijd wel gemist. Ik heb er altijd spijt van gehad dat ik er zelf geen groot feest van heb gemaakt. Terugkijkend had ik dat best kunnen doen want het kwam helemaal goed met ons!

  Dus superleuk hoe jullie het aangepakt hebben! Lijkt me geweldig om je samen te verkneukelen over of en wanneer de hints opgemerkt worden. En oh, man! Je zou het toch van de daken willen schreeuwen, hè! Maar iets bakken past wel weer echt bij jou. Dat toetje! Fantastisch!
  Nicky postte onlangs…Vakantie 2021My Profile

 13. Ik heb het nog ouderwets ‘gewoon verteld’ : ) 25 jaar geleden was dat nog niet zo met kaartjes of officiële aankondigingen denk ik. Of ik heb het gemist ; )

  De kaartjes zijn erg leuk!
  Nicole Orriëns postte onlangs…Elektrische fiets of auto: kan een elektrische fiets je auto vervangen?My Profile

  • Ik heb de kaartjes niet gebruikt om het bekend te maken. Dat had je kunnen weten als je het artikel gewoon had gelezen, maar dat is natuurlijk niet je gewoonte, dat weet ik inmiddels 🙂

 14. Gefeliciteerd! Wat bijzonder zeg en wat super leuk gedaan. Ik kan me voorstellen dat iedereen (bij het toetje) dan in slowmotion lijkt te eten omdat je het zo graag wilt vertellen. Super leuk!
  Eveline postte onlangs…Prachtige, gepersonaliseerde sieraden om altijd bij je te dragenMy Profile

 15. Wat leuk gedaan! Zo leuk dat jullie iedereen verraste bij het toetje met het nieuws.
  Giovanna Jansen postte onlangs…Geconcentreerd schrijven doe je zo!My Profile

 16. Aaah superleuke manieren zeg, heel creatief!

 17. Ah leuk om dit te lezen! Ik heb er een blog over geschreven en op verschillende manieren bekend gemaakt. Met een puzzel, tijdens een spel, met donuts op mijn werk… Met vriendinnen tijdens een foto… Of met een t-shirt aan..

 18. Wat leuk en lekker bedacht! Zo is het een nog leukere verrassing!

 19. Zo tof gedaan! Zeker dat bolgebakje. En typisch dat iedereen dan net super traag eet terwijl je zelf zo op hete kolen zit :p

  Wij hebben het super basic aangepakt en gingen gewoon met een fles cava langs bij onze ouders :p Ook wel vrij snel in mijn zwangerschap omdat mijn ouders toevallig voor tijdens mijn uitgerekende week een reis hadden geboekt voor ons. Maar ik vond het ook gewoon te spannend om het nog geheim te houden.

 20. Heel heel erg leuk! Zo grappig: die muisjes zijn zo echt iets Hollands. In mijn invulboekje staat er ook “Hoeveel beschuit met muizen gegeten vandaag” en ik wist in geen 100 jaar wat ‘muizen’ nu precies zijn, hahaha. :p
  Tamara postte onlangs…Tamara ergert zich aan mode!My Profile

 21. Aaah ik ben een tijdje weggeweest dus had het gemist, maar van harte gefeliciteerd met dit mooie nieuws!
  Ilona Wielinga postte onlangs…Mijn blijmakers van de afgelopen tijdMy Profile

 22. Heel erg leuk gedaan! Ik vind de widm hint ook echt fantastisch gevonden.
  Zelf geen ervaring op dit gebied, maar mijn vriendin liet het boek van haar trouwfoto’s zien en had achterin de echo geplakt. Vond ik ook erg leuk bedacht!
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Zo simpel is dan geluk #78 | WaarderingMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge