Plog: puppyverlof

| 19 reacties

Vandaag zit mijn vakantie – ook wel bekend als mijn puppverlof – erop! De afgelopen twee weken waren heel erg leuk, maar ook heel erg vermoeiend. Als ik om half 4 ’s nachts met haar naar buiten ging en ze alleen maar wilde spelen in plaats van plassen, was ik niet direct de vrolijkste persoon op aarde. Maar haar extreme schattigheid en haar enthousiasme overdag maken eigenlijk alles goed.

Ik neem jullie via een heleboel foto’s mee in onze afgelopen twee weken – we gaan verder waar ik de vorige keer geëindigd was.


Maandag

Goedemorgen!

Ik verzorg mijn stekjes – links epipremnun aurem (súpermakkelijk te stekken) en rechts twee avocadopitten. Eentje begint al wat breukjes te vertonen, yay!

’s Middags gaan we kennis maken met Bones, de hond van mijn ouders. Ik hou Mango eerst een tijdje in de draagzak (of de draak-zak, zoals wij hem noemen. Ja, dat is een referentie naar haar gedrag soms…). Pas op het einde van de wandeling zet ik haar op de grond. Veel grote honden vindt ze nog een beetje spannend, maar Bones – toch 60 cm hoog – blijkt geen enkel probleem. Ze rent ernaast – of ja, meestal erachter – alsof het niks is. Stoere puppy!

Daarna haal ik nog een Too Good To Go-pakket op bij de Lidl. Ik ben echt fan van hun groente- en fruitboxen, die slechts €2,99 kosten. Ik dacht dat ik honingmeloen niet lustte, maar deze smaakte me erg goed! Blijft leuk aan TGTG, producten ontdekken die je anders nooit had gekocht.

’s Avonds maken we een pasta die bijna helemaal in het teken staat van anti-voedselverspilling. Naast de tomaatjes en waspeen uit het pakket gaan er onder andere ook twee net niet verlepte paprika’s in en wat restjes kookroom en crème fraîche die ik over had van andere gerechten. De bleekselderij wok ik apart, omdat Vriend O. die niet lekker vindt. Ik ben ook geen superfan, maar in combinatie met de zalm is het best oké.

Dinsdag
Vandaag staat een bezoekje aan de dierenarts op de planning. Mango vindt de stethoscoop wel interessant… De dierenarts keurt haar helemaal goed.

Daarna gaan we even de Welkoop in. Fijne winkel vind ik dat! Mango verleidt ongeveer elke medewerker en klant die ze ziet tot een knuffel, en van de vrouw bij de kassa krijgt ze zelfs wat lekkers.

Mango krijgt ook een nieuw tuigje, omdat het puppytuigje dat ik heb geleend te groot is – en ze daaruit kon als ze even haar best deed. Looove het aquablauw!

We sneaken ook nog even de supermarkt in, want op de route van de dierenarts naar huis verkopen ze de allerlekkerste harde broodjes. Superluchtig van binnen en ook perfect knapperig. Mmm!
Het is mooi weer, dus ik ga even liggen lezen in mijn hangmat. Mango komt ‘m in het kader van de socialisatie ook even uittesten (Kijk, onze haarkleuren matchen! Of ja, ongeveer dan.).

Chillen!

Op het menu ’s avonds staat een heel simpel, maar heel lekker gerecht: groenteballetjes van Vivera met blokjes gewone en zoete aardappel, wat cherrytomaatjes, een gesnipperd uitjes en natuurlijk kruiden. Een uitvinding van de enige echte Vriend O.

Woensdag

Dit vind ik zo’n schattige foto, met die oortjes! Jammer dat hij niet helemaal scherp is. Dat ik de dag ervoor een blauw tuigje kocht, is trouwens ook ter compensatie van de véél te roze riem die de fokker meegaf (om me te pesten – ze wist dat ik een hekel heb aan roze).

kooikerhondje puppy

Voor de lunch maken we een wandeling naar de viskraam.

Volgens mij bestaan er weinig dingen die zo fijn zijn als lekker knuffelen met een puppylijfje op je schoot. En dan die blik waarmee ze me aankijkt… Liefde!

’s Avonds mag Mango mee naar Sproets agilitytraining. Daar ontmoet ze een mede-kooikerhondje…

…en probeert ze de kattenloop alvast uit. Als ik haar niet had tegengehouden, was ze volgens mij helemaal omhoog geklommen. kooikerhondje eerste kennismaking kattenloop agility

Best vermoeiend, al die nieuwe honden, mensen en geuren. O, en omdat ik train bij een manege, pikte ze ook de paarden nog even mee. Prima dag op socialisatievlak dus!

Donderdag

Voor vandaag staat een bezoekje aan Roermond gepland, waar Mango en ik gaan lunchen met mijn moeder. (Had ik al gezegd dat het een ZWARE opgave is, je puppy moeten socialiseren?)

Sproet blijft thuis en dat vindt ze niet leuk. Geef om deze arme hond en stort al je geld – of hondensnacks – op Giro Sproet!

We gaan naar Bagels en Beans – altijd leuk daar, mede omdat ze zo hondvriendelijk zijn. Ik had bij het reserveren gemeld dat de puppy mee kwam, en er stond een bakje met water voor haar klaar in een rustig hoekje.

Ik vreesde dat de puppy wel wakker zou worden zodra ons eten op tafel zou staan, maar ze pit gewoon door. Hoera!

Kijk nou hoe schattig ze erbij ligt op mijn schoot.

Op de terugweg naar de auto mag Mango ook een stukje zelf lopen. Duurt láááng! Ze snuffelt nog aan een baby en krijgt – wederom – aandacht van heel veel mensen.

kooikerhondje puppy

’s Avonds heb ik een van mijn minder goede ideeën. Omdat er eerder die week al voor de derde keer in een maand citroenen in mijn TGTG-pakket had zitten (en ik niet wéér lemon curd of citroencake kan gaan maken), doe ik een oproepje op Twitter voor lekkere recepten met citroen. Citroenrisotto klinkt goed, dus dat maak ik. Ik hou nogal van citroen en ik dacht: ah, ik doe gewoon wat meer citroenrasp- en sap. Slecht. Plan. Het was echt niet lekker en ik bied Vriend O. wel twintig keer mijn excuses aan.

Knuffeltijd!

Mango geeft een van haar speeltjes een make-over. Ik vlecht het weer terug.

Vrijdag

Vandaag ben ik de hele dag van huis voor het tweede – en laatste – deel van mijn patisseriecursus. Daar komt nog een apart artikel over, dus ik zal jullie nu nog niet kwellen met foto’s van overheerlijke taarten die jullie toch niet mogen opeten.

Vriend O. zorgt voor de hondjes. De puppy kan wel een rustdag gebruiken na een paar drukke dagen met veel nieuwe prikkels, dus voor haar staat er niets bijzonders op het programma.

Zaterdag

Op zaterdag is het tijd voor de tweede les van de puppycursus. Waar ze vorige week nog een tikje onder de indruk was van de nieuwe omgeving en hondjes, heeft ze daar nu geen last meer van. Het speelkwartier is een feestje!

’s Middags komt Vriendin J. langs. Haar vriend en de honden komen mee. Een van haar honden is de halfbroer van Mango. Superleuk! Ze zijn al snel beste vrienden.

Zondag

Sproet heeft een grote stok.

Mango wil óók een grote stok.

En in dit filmpje zie je hoe dit afloopt. Spoiler: Sproet wint.

’s Avonds maak ik een lekker toetje voor mezelf klaar: ik snij een mango (de vrucht, niet de puppy) in blokjes en de dunne reepjes vruchtvlees snij ik fijn om in de yoghurt te doen. Als er nog maar een beetje rondom de pit zit, knijp ik het uit in mijn yoghurtbakje. Zo lekker!

Maandag

Ik haal nog maar een TGTG-pakketje op bij de Lidl. En het is weer een heel goede! De prei, paddestoelen. en snackpaprika’s gaan een dag later door de pasta, en de curry madras eten we die avond nog, met de babyspinazie als extra groente.

Daarna haal ik mijn nieuwe bril op. Mango mag mee. Ze vindt de spiegel wel interessant.

We maken een tussenstop bij de Coop, waar alle Vivera-vleesvervangers maar 99 cent kosten. Ik sla een paar van mijn favorieten groot in. De braadworsten heb ik nog niet eerder geproefd, maar omdat er relatief weinig zout in zit, neem ik die mee om te testen.

Eigenlijk is Mango natuurlijk weer hartstikke illegaal in de supermarkt, maar de meeste mensen zien haar niet eens omdat ze zich het grootste deel van de tijd verstopt in de tas.

Het curry-maaltijdpakket van de Lidl (wij eten ‘m met brood omdat Vriend O. nogal een hardnekkige hekel aan rijst heeft) is voor 3 tot 4 personen. Je raadt het al: hartstikke op met ons tweetjes.

Dinsdag

Sproet had een stok. Mango wilde hem ook. Sproet gaf hem weg, maar leek een beetje spijt te hebben van haar beslissing.

Ik maak de tomatensoep uit het Lidl-pakket voor de lunch. Op de verpakking staat dat-ie voor 4 tot 6 personen is. Het resultaat hier: twee soepkommen vol…

Na de lunch wandel ik met Mango richting de kinderboerderij. Ze is wel een beetje onder de indruk van alle vreemde dieren, met hun geluiden en geuren.

Woensdag

Wandelen!

Een selfie met Mango om mijn nieuwe bril te showen. Achteraf gezien was het niet de meest voordelige hoek, maar ik laat ‘m gewoon lekker onbewerkt zien omdat ik het leuk vind dat-ie zo vrolijk en echt is. Picture perfect-leventjes zijn zó passé.

De puppyren is echt een lifesaver. Mango kan er veilig in spelen, maar ook lekker in rusten. En vooral: hij zorgt ervoor dat Sproet rustig aan de nieuwe situatie kan wennen.

Mango kruipt overdag steeds vaker uit zichzelf in de bench. Ze ligt hier op een oud shirt van mij. Dat zorgt ervoor dat we weer kunnen doorslapen! Ik kende deze tip wel, maar door mijn slaaptekort had ik er zelf even niet aan kunnen denken. Gelukkig staat de fokker altijd paraat voor vragen en adviezen.

Mango ging in de auto steeds naast de doos liggen, en dus had ik ‘m eerst weggehaald. Dat bleek toch niet zo handig, en dus introduceer ik ‘m weer. Ze krijgt nu elke paar minuten een snoepje als ze netjes zit of ligt (in plaats van op de stoel te willen springen) en in de dagen erna merk ik dat het al snel effect heeft. Ze leert echt heel snel!

Maar waar gaan we vandaag heen? Naar het huis van mijn zus, waar Mango kennis maakt met mijn neefjes. Als verrassing halen we de oudste twee op van school. Dat levert héél vrolijke koppies op! Grappig detail: een van hen haalt er op het schoolplein een vriendinnetje bij en introduceert Mango als “onze puppy”. Haha!

Op de terugweg gaan we nog even langs het tuincentrum. Ik wil haar nog even wegen en dat kan hier (2,9 kilo schoon aan de haak – precies zoveel als Sproet met 8 weken woog). Ook heb ik kortingsbonnen en die verzilveren we op nuttige zaken: vleesvoeding en een adreskokertje. En oké, Mango krijgt ook een nieuwe halsband. Om te vieren dat ze vandaag precies 10 weken is. Al heeft een andere afdeling toch net wat meer haar interesse…

Het is september, maar de kerstafdeling is al in volle glorie. Inclusief dit kerstdorp met een schip op de achtergrond. Apart.

Ik loop door een gigantische afdeling vol kamerplanten zonder dat er een in mijn winkelkarretje belandt. Goed, hè? Vlak voor de kassa kan ik met dank aan een ‘oh-ende’ (is dat een woord?) medewerkster deze superschattige foto van een slaperige puppy maken.

kooikerhondje slapende puppy

Donderdag

Op donderdag heeft Mango een puppydate met Lylou, de 13 weken oude Pyreneese herder-pup van vriendin D. Het is een vrij onbekend ras, maar niet te verwarren met de Pyreneese berghond. Dit ras is veel kleiner – volwassen ongeveer even groot als Mango. De pups zijn goed aan elkaar gewaagd en hebben de grootste lol samen.

Mango hield er al in het nest van om op kussens en opstapjes te gaan staan, zitten of liggen. Het balanskussen – waar Sproet nooit echt fan van is geweest – vindt ze zo leuk dat ze er zelfs op gaat staan tijdens het nuttigen van de maaltijd.

Vrijdag

Op vrijdagmiddag traint er ook een agilitygroep van mijn trainingsstek, en dus gaan Mango en ik even kijken. Ze spurt drie keer door een korte tunnel. Daar zijn helaas geen beelden van, want die puppy is véél te snel. Ik moet echt op sprinttraining om haar straks bij te kunnen houden, vrees ik.

Ze maakt kennis met allerlei honden, waaronder Puck, een 13-jarige mede-kooikerhondje…

…Shaggy, een kruising schipperke/vlinderhondje (feest!)…

en dwergpinscher Lexi.

Ook poseert ze nog even voor me.

kooikerhondje puppy

Op de terugweg gaan we nog even langs mijn schoonmoeder, die aan het verven is in haar nieuwe huis.

’s Avonds kook ik voor twee dagen, omdat we de volgende dag een druk programma hebben. We beginnen met courgette-zoete aardappelsoep. Daar komt nog een recept van op mijn blog, omdat het hier echt een grote favoriet is op soepgebied. Ik besteed de fotografie voor de blogpost uit aan Vriend O.

Ondertussen hou ik me bezig met de zalm-wortelquiche – ook heel erg lekker. Het originele recept komt van de Lidl, en hoe wij ‘m aangepast hebben, staat in dit artikel.

Zaterdag

Op zaterdag staat een bezoekje aan Kasteelpark Born, een leuke kleinschalige dierentuin, op het programma. Vanwege de corona-ontwikkelingen en de nieuwe maatregelen twijfelen we nog even om te gaan. Het was echter een uitgesteld verjaardagscadeautje voor Neefje F. en Neefje B. dat eigenlijk al in het voorjaar gepland stond. Ook is het in de buitenlucht, is er de nodige regen voorspeld en zien we in het reserveringsportaal dat er slechts 17 dagkaarten verkocht zijn.

Als we aankomen, zien we een paar gezinnen vertrekken (want regen). We komen daarna nog maar één ander gezin tegen en wandelen daarna rustig door een verder volledig verlaten park.

Het is maar goed dat we allemaal een paraplu bij ons hebben, want het regent bijna de hele tijd. Mango kruipt het grootste deel van de tijd weg in in de draagzak. En dat terwijl haar rasgenoten in het algemeen dol zijn op water. Logisch, want kooikerhondjes worden van origine gebruikt voor werk in de eendenkooi.

De interesse in werkelijk álle dieren met snavels is daarentegen wél aanwezig. De kamelen – die zich eerst verstopten voor de regen – kunnen we aan het einde van ons bezoek ook nog even spotten.

Op zondag maak ik deze plog en zorg ik ervoor dat mijn puppy niet wegwaait. Wat een wind, zeg!

Wat is het leukste dat jij de afgelopen tijd hebt gedaan?

19 reacties

 1. Dit is echt genieten, dank voor het delen van de toffe foto’s en het verhaal. LIDL pakket ga ik ook eens proberen. Het leukste hier is een bordje egelvoer neerzetten en dan egels spotten.

 2. Ik heb zo genoten van je puppyverhalen en foto’s. Ze is zo leuk en lijkt precies op onze Mac toen die net bij ons was. Dankjewel.
  En Sproet is ook al zo leuk

 3. Aah zo ontzettend lief al die foto’s! Ik heb genoten van je verhalen. Alhoewel ik het op dit soort momenten wel eens jammer vind dat we geen idee hebben hoe onze hond er uit zag als puppy (we hebben hem op zijn 5e geadopteerd, het was een zwerfhondje uit spanje).
  En ik snap wel dat veel mensen Mango even willen aaien 😉

 4. Wat een super cutie is Mango! Heerlijk al die foto’s en verhalen. En wat schattig dat filmpje met Sproet en de stok erbij. Zo lief en geduldig dat Sproet met Mango is!

 5. Heerlijk om te zien, al die foto’s. En ik vind het zo dapper dat je haar al zonder riem durft te laten lopen. Ben je niet bang dat je haar een keer kwijt bent als ze een sprintje trekt?

  • Daarvoor geldt juist dat hoe jonger ze zijn, hoe beter het is. Als jonge pup zijn ze namelijk nog een beetje bang in de wijde wereld, waardoor ze beter op jou (leren) letten. En uiteraard kiezen we er de goede plekken voor uit. Dankzij Sproet weten we al waar de meeste verleidingen zijn qua interessante geurtjes.

 6. Wil jij Sproet wel eens even heel gauw verwennen met een varkensoor 🙂

  Wat betreft citroenen teveel, ik pers ze uit en vries ze in in een blokjestray (al dan niet aangelengd met wat water). Dan kun je het zo ergens in mikken, sowieso lekker in een glas cola oid.

 7. Wat is het toch een dotje!!! Ik wist niet dat er zoiets bestond als puppy verlof, maar wat een geweldige uitvinding. Zo kun je een goede start maken met je pup.

 8. Wat een snoepje is het toch, zo leuk! Gaat het goed tussen Mango en Sproet, al een beetje gewend aan elkaar?

 9. Hoe schattig is Mango! En haha ja, mijn vriend en ik eten ook altijd met gemak een 3- of 4-persoonsmaaltijd op. Whoeps!

 10. Maar Mango is echt het schattigste hondje ter wereld! Allemaal heel leuke foto’s!

 11. Ik word hier echt instant vrolijk van! Mango is zo schattig!! Wij eten hier ook voor vier personen maar dat ligt niet aan ons maar aan die vermeldde porties vind ik 😉

 12. My god wat is die hond schattig. MAAR SCHATTIG! Arme Sproet wel, niet meemogen en die stok kwijt.
  (ik heb ook gelachen om die kerstdingen met dat schip, wie maakt zo’n beslissing???)

 13. O dat is een leuk pakket voor zo wienig geld, zo jammer dat ze dat hie rniet in de buurt hebben. Vor de rest ben ik vooral afgeleid door puppyfoto’s.

 14. Dit is veel te veel schattigheid voor een avond… Smelt ….

 15. Oh wat een heerlijk artikel. Wat een verrijking hè, zo’n hondje. Ik moest heel hard lachen om de draakzak;-) Ik noem Sketch ook bij tijd en wijlen mijn kleine monstertje. Ik kom eigenlijk nooit bij Bagels & beans, maar wat super leuk dat ze daar zo hondvriendelijk zijn. De supermarkt is dat inderdaad niet. Ach, ik snap het ook wel. Ik had haar een keer op de arm en ik werd er echt uitgezet. Maar ja, Sketch is geen hondje die je aan een lijntje voor de supermarkt laat zitten. Nu houden we daar dus rekening mee.

 16. Oh, wat leuk allemaal! Mango is echt een scheetje. Maar jeetje! Wat een werk is het, hè? Zo’n puppy opvoeden. Maar daar heb je later alleen maar profijt van.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge