Plog: Katwijk & Oegstgeest

| 10 reacties

Oké jongens, ik moet even wat rechtzetten. Na deze blogpost gaven jullie O. zo’n beetje de “vriendje van de eeuw”-award. Die hij natuurlijk best verdient, maar nou ja: ik doe het ook vrij aardig als geliefde. Want al lang voordat Vriend O. mij verraste voor mijn verjaardag, had ik al alles geregeld voor zíjn verjaardag. We gingen namelijk richting Zuid-Holland om te genieten van het strand én een voorstelling van Soldaat van Oranje. En om te eten natuurlijk. Veel eten. Jullie kennen me. Kijk mee naar mijn fotoverslag!

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - duinen Katwijk aan Zee
Na een autorit van ruim 2 uur kwamen we aan in Katwijk aan Zee. Hier had ik een leuke geocache-route gepland. We begonnen in een mooi naaldbosje. Waarbij we – bij het zoeken van de cache – ons een weg door een woud aan takken en struiken baanden. Om er uiteindelijk achter te komen dat hij via de andere kant direct te benaderen was. Ach, het houdt je actief, zullen we maar zeggen.

Daarna liepen we richting de duinen! Moooooi! Ik hou van duinen.

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - duinen Katwijk aan Zee Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - duinen Katwijk aan Zee

We klommen omhoog en kregen dit mooie uitzicht cadeau. Je ziet een streepje van de zee op de achtergrond!

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - duinen Katwijk aan Zee

Een luchtwachttoren. En een vriendje.

Een stuk verderop kwamen we een informatiebord tegen. Waar heel nuttige dingen opstonden. Zoals dat dit exotische dier een konijn is! Echt een interessant feit om te leren, joh! Ben alleen wel benieuwd wat dat beest linksboven is. Want daar hadden ze dan weer geen naam bij gezet. Pff.

Een bruggetje.

Ook hier in de buurt vonden we een geocache. Altijd leuk om stil te staan en rond te kijken op plekken waar je normaal niet zo lang zou blijven.

Een fietspad en coole bomen.

We besloten het geplande rondje wat in te korten. Het was vrij warm en we waren allebei een beetje moe van de lange autorit. Gelukkig konden we al vroeg in de middag terecht in onze AirBnb. Ik wist dat de eigenaren pas later thuis zouden zijn, en dus hielden we de openslaande deuren naar de tuin lekker open.

Heerlijk chillen op bed en wat lezen, tot… er opeens een kat binnen kwam lopen. Jullie wisten waarschijnlijk al dat ik DOL ben op honden, maar om eerlijk te zijn, heb ik het niet zo heel erg op katten. Dus ik vond dit katje vooral een beetje eng en zei tegen Vriend O. dat hij ons vast wilde wegjagen uit het huis, maar uiteindelijk bleek dat-ie gewoon aandacht wilde. Maar alleen de aandacht van O. was niet goed genoeg. Nee, dit katje wilde aandacht van mij. Dus toen aaide ik hem/haar toch maar en begon ze echt als een idioot te spinnen en kopjes te geven. En toen kwam ik erachter dat katten misschien toch wel leuker zijn dan ik dacht (niet tegen Sproet zeggen!).

Ik moest ook nog even terugdenken aan deze blogpost van Maudy, trouwens. Die ik nu helemaal begrijp!

We verbleven dus in Oegstgeest. Een heel wonderlijk stadje. De straat waar onze AirBnb was, was al heel mooi, maar in elke straat waar we vervolgens kwamen werden de huizen – of ja, paleizen kan ik beter zeggen – nog mooier, groter en luxueuzer. En het was ook zo’n plek waar iedereen op een doodgewone donderdagmiddag zat te borrelen. En waar heel veel mensen met bakfietsen waren. En waar ze ’s ochtends cappuccino’s drinken buiten de deur en kinderen hebben die Anne-Sophie heten. Maar ondanks alles waren ze toch gewoon vriendelijk en niet van die hautaine kakkers. Heel apart.

We aten bij Café de Gouwe. Daar had ik positieve dingen over gelezen, maar het bleek nog veel beter dan verwacht. Heerlijk eten dat superbetaalbaar was!

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - cafe de gouwe Oegstgeest

Oosterse zalm voor bij en biefstuk for the mister. O, en GOEIE frieten (ja, ook in Oegstgeest eet ik gewoon friet en geen pa.. pa… Ik krijg dat woord gewoon mijn strot niet uit.)

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - cafe de gouwe Oegstgeest

Natuurlijk wilden we ook een toetje, want als ik de woorden ‘Oreo’ en ‘cheesecake’ op een menukaart zie staan, word ik wild. Dit bordje voor mijn neus krijgen was echt een héél aangename verrassing!

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - cafe de gouwe Oegstgeest

Vriend O. bestelde mango mania, dat alleen beschreven werd als ‘mangosorbetijs’, dus die was helemáál blij met dit kunstwerkje. Echt heel erg nice. Zeker een aanrader dus, De Gouwe in Oegstgeest.

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - cafe de gouwe Oegstgeest

Daarna was het tijd om naar de Theaterhangaar te gaan. Voor mij was het de derde keer dat ik Soldaat van Oranje zag, en voor O. was het de eerste keer. Dat was ook precies de reden dat ik hem dit cadeau gaf. Ik wist zeker dat hij dit prachtig zou gaan vinden. En ja, hij was inderdaad onder de indruk van het hele spektakel.

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - Theaterhangaar

Voor de (theater)liefhebber: het castbord. Een meer dan prima cast! Het enige minpuntje vond ik dat Wilhelmina nu door een wat jongere vrouw (61 jaar) werd gespeeld. Ik zocht het net even op en nu blijkt Koningin Wilhelmina zelf ook pas 60 was toen de Tweede Wereldoorlog begon, maar door de eerdere vertolkingen die ik zag, had ik een wat oudere, doorleefdere, statige dame in mijn hoofd.

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - Soldaat van Oranje castboard donderdag 16 mei

Pauze! Best gave lampen eigenlijk.

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - Theaterhangaar

Na een wat onrustige nacht – we moesten ineens een matras en dekbed delen en thuis liggen we totaal onromantisch individualistisch te doen qua beddengoed – was het tijd voor het ontbijt. De onvolprezen Laura raadde me daarvoor Het Beleg van Oegstgeest aan. Daar voelde ik me direct thuis, want ze hebben een turquoise muur en turquoise dingen maken alles beter.

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - Het beleg van Oegstgeest Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - Het beleg van Oegstgeest

Een vriendje met humor. Tja. (Oké, stiekem moest ik er wel om lachen.)

Ik bestelde een broodje met gerookte zalm, kappertjes en mierikswortelsaus. Ik had alleen nog nooit mierikswortel geproefd. Maar ja, ik dacht: deze lui runnen een broodjeszaak, die zullen wel weten wat een lekkere combinatie met zalm is. Laten we het zo zeggen: de mierikswortel besloot een zwaar vijandige aanval te doen op mijn tong en gehemelte. Gelukkig was het brood wel heerlijk en de smoothie (ananas-mango) ook.

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - Het beleg van Oegstgeest

We eindigden onze mini-vakantie met weer een kleine geocache-wandeling door Reservaat Oegstgeest de straten van Oegstgeest en De Leidse Hout.

Plog Katwijk, Oegstgeest en Soldaat van Oranje - Leidse Hout

10 reacties

 1. Dat ziet er allemaal geweldig en prachtig uit. En die toetjes…oei, die wil ik nu ook;). Soldaat van Oranje heb ik inmiddels twee keer gezien, maar als ik de kans krijg, ga ik gerust nog een keer. Ik vind ‘m indrukwekkend mooi.

 2. Geweldig verhaal! Mooie foto’s! Paar puntjes: 1: jouw vriendje kan nooit ‘Vriendje van de Eeuw’ zijn want die heb ik al. 2: Pas op wat betreft katten! Zo begint het. Voor je het weet ben je om en ben je – net als ik – een kattenvrouwtje. 3: Geweldig verjaardagscadeau! Misschien valt dat nog te regelen voor Vriendjelief. Sttttt. 4: ohhhhh, die toetjes. Heerlijk!

 3. Ik hou van de duinen en de zee! Ziet er leuk uit.

 4. Hahaha moet heel erg lachen om die mierikswortel én om het andere woord van friet, wat hier niet genoemd wordt. Volgens mij een hele leuke minivakantie.

 5. De omgeving is er zo mooi. Ik ben ook 3 keer geweest, de laatste keer heb ik inderdaad iets van Katwijk gezien. De ondergaande zon op het strand, het was zo koud! Soms denk ik wel eens aan een 4e keer, zeker als ik de muziek luister.

 6. Als je zo door de struiken moet: ben je dan nog bang voor teken? Sinds ik er eentje op mijn rug had, ben ik ineens veel huiveriger voor leuke wandelpaadjes. Terwijl ze juist zo leuk zijn.

  • Ik heb een hond en kom thuis ook veel in bossen en velden, dus checken op teken is een routine hier. Bij mezelf heb ik er ooit eentje gevonden en verder niet.

 7. Wat een heerlijk fijne natuur foto’s<3 Daar zou ik zeker kunnen genieten. Klinkt erg fijn en ziet er leuk uit

 8. Leeeeuk! Loveee Oegstgeest. Kattennn. Onvolprezen Lauraaaa. Love ittt.

 9. Zalm en mierikswortel is een beproefd recept. Meestal wordt de mierikswortel wat verdunt met wat mayonaise. Het leest alsof dat hier niet is gebeurt. Of je bent een watje.. 😉

  Leuke verrassing…

  Ik denk dat ik nu zo ongeveer de laatste Nederlander (samen met Zoon) ben, die Soldaat van Oranje nog niet heeft gezien… 😉

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge