Misvattingen over tweelingzwangerschappen

| 17 reacties

Een tweelingzwangerschap roept nogal wat reacties op. Vaak niet bijster origineel (“2 voor de prijs van 1!” / “Ben je direct klaar!”), trouwens. Ook zijn er wat vragen en aannames die ik vaak hoor, terwijl ze helemaal niet (altijd) kloppen. Ik neem de vaakst voorkomende misvattingen over tweelingzwangerschappen met je door!

Zwanger tweeling

Het formaat van je buik

Een gesprek over het formaat van je buik gaat vaak ongeveer zo:

“Zo, wat een grote buik! Je hoeft niet meer lang, hè?”
– “Nou ja, toch nog wel een maand of drie. Maar het zijn er twee, vandaar.”
“Oooo, nou, voor een tweeling vind ik je buik dan weer hart-stik-ke bescheiden!”

Oké, dus net vond je mijn buik nog enorm, en nu is-ie opeens “bescheiden voor een tweeling”. Enne: hoe veel tweelingbuiken heb je precies gezien in je leven? Waarschijnlijk niet zo veel…

Dit is een veel voorkomende frustratie onder twin moms to be, zo blijkt uit Facebook-groepen. Zoals iemand het daar verwoordde: mensen lijken te denken dat als je een tweeling verwacht, je buik een soort buffettafel is.

Zo “erg” is het dus niet, alleen lig je doorgaans wel een heel stuk voor op vrouwen die een eenling dragen. Zo is mijn buik steeds groter geweest dan die van mijn nichtje die negen weken verder is…

“Zijn ze 1-eiig of 2-eiig?”

Toen ik in de brugklas mijn spreekbeurt hield over tweelingen (ja echt, grappig hè?), was het tweelinglandschap lekker overzichtelijk: delen de kindjes een placenta en/of vruchtzak, dan zijn ze 1-eiig, en hebben ze allebei hun eigen vruchtzak en placenta, dan zijn ze 2-eiig.

Inmiddels is er meer kennis, en blijkt dat een deel van de tweelingen met eigen vruchtzak en placenta (veruit het meest voorkomend) eigenlijk tóch 1-eiig is. Dat gebeurt namelijk wel eens als de bevruchte eicel zich heel vroeg splitst.

Maar wat betekent dat in de praktijk? Een toekomstige tweelingouder die op de echo kindjes in twee aparte vruchtzakken met ieder een eigen placenta heeft gezien, weet nog helemaal niet of het een 1- of 2-eiige tweeling is. Als de geslachten of bloedgroepen verschillend blijken – of ze gewoon totaal niet op elkaar lijken – weet je zeker dat ze 2-eiig zijn, en bij twijfel kun je tegenwoordig een DNA-test laten doen.

Zit vást in de familie

Nog zo’n vraag die bijna standaard wordt gesteld: zit het in de familie? Nu kan ik hier gewoon volmondig ‘ja’ op antwoorden, dus dat scheelt. Dat stemt de vrager in kwestie altijd tevreden. Anderen hebben minder geluk.

Terwijl het ontstaan van 1-eiige tweelingen waarschijnlijk puur toeval – en dus niet erfelijk – is, speelt bij 2-eiige tweelingen in principe wel een erfelijke factor mee. Maar als je familie niet zo groot is of je geen nauw contact hebt met al je (achter)neven of nichten, dan zou het zomaar kunnen dat je desondanks de eerste bent/lijkt die een tweeling krijgt.

O ja, nog een bonus-misvatting: hoe geinig het ook is als een man die een tweelingbroer of -zus heeft zelf vader wordt van een tweeling, dan zit het dus weer niet in de familie. De erfelijkheid van 2-eiige tweelingen (een dubbele eisprong) ligt helemaal bij de moeder. Die kan het gen dan wel weer van haar vader hebben meegekregen, maar een mannelijke tweelinghelft heeft op die manier alleen een grotere kans op tweelingen onder zijn kleinkinderen en verdere nakomelingen, maar niet bij zijn eigen kinderen.

De (bekende) tweelingen in mijn familie illustreren de erfelijkheid trouwens wel prachtig. Een nichtje van mijn moeder (hun moeders waren zussen) kreeg twee tweelingen, de vader van mijn moeder komt uit een gezin met 17 kinderen waaronder twee tweelingen en een nichtje van mijn vader (aan zijn moeders kant) heeft ook een 2-eiige tweeling. De kans dat na mijn zus ook ik een tweeling zou kunnen krijgen, zat er dus wel in…

“Krijg je dan een keizersnede?”

Er zijn best wat mensen die denken dat je bij een tweelingzwangerschap standaard een keizersnede krijgt. Dat is dus niet zo. Sterker nog: gynaecologen hebben over het algemeen zwaar de voorkeur voor een vaginale bevalling. Als beide kindjes in hoofdligging liggen – alleen de voorste in hoofdligging is vaak ook al goed – en er zijn geen andere redenen voor een keizersnede, dan krijg je die niet zomaar – zelfs als je dat zou willen.

Mijn kindjes waren eerst – hoe ironisch – allebei dwarsliggers, maar de laatste tijd zien we kindje 1 steeds netjes in hoofdligging, en kindje 2 wil nog wel eens wat acrobatische toeren uithalen. Deze grappenmaker draaide laatst zelfs volledig om tijdens een echo.

Ook dat draaien kan blijkbaar nog heel lang. Wist ik zelf ook niet, maar ik hoor dus verhalen over tweelingkindjes die echt nog een paar weken voor hun geboorte van positie zijn veranderd…

Ik geef toe: het is allemaal best ingewikkeld. Dat er zo veel misvattingen zijn over tweelingzwangerschappen zijn, begrijp ik dus wel! 😉

17 reacties

  1. Heel interessant om te weten, ik wist veel niet! Mijn broers zijn ook een twee-eiige tweeling, dus ik ben benieuwd of het in onze familie zit. Voor zover ik me kan herinneren zijn mijn broers de enige tweeling in onze familie, namelijk.
    Charlotte’s Little Corner postte onlangs…Mijn verjaardag vieren & de kerstboom opzetten • weekmomentjes 2My Profile

  2. Het is zeker ingewikkeld, als ik het zo lees, maar ik vind het heerlijk hoe nuchter jij bepaalde misvattingen uit de wereld helpt. En grappig dat ze nog lang blijven draaien. Je zou juist denken dat daar op een gegeven moment geen ruimte meer voor is, maar blijkbaar toch wel…
    Naomi postte onlangs…Boekenpraat: De verloren dochter (Armando Lucas Correa)My Profile

  3. Ik vind de misvattingen erg herkenbaar : )
    Nicole Orriëns postte onlangs…Is elektrisch poetsen beter?My Profile

  4. Wat een boel interessante informatie. Nooit geweten dat van die ‘erfelijkheid’.

  5. Je hebt dus erfelijk en erfelijk.
    Weer wat geleerd. Dank je wel.

  6. In maand 6 kreeg ik met mijn ene baby een paar keer de opmerking “Amai, het zijn er toch geen twee zeker?”
    IRRITANT!
    Interessant van die erfelijkheid, dat wist ik helemaal niet 🙂
    Irene postte onlangs…2021 • Week 42My Profile

  7. Bij mijn grootmoeder was het zo niet te zien dat ze een tweeling droeg … het was tijdens de oorlog en de artsen waren erg verrast toen er nog eentje bleek aan te komen. Dus 😛 En mijn grootouders hadden van alles maar op eentje gerekend! Ook met de naam! Gelukkig kunnen artsen nu steeds beter een zwangerschap volgen en begeleiden. Maar dat de omvang van je buik iets zegt over wat ‘er in zit’… Ach. Mensen willen gewoon iets zeggen.
    … Daar is niks mis mee! (Als je mij tegenkomt ga ik alleen wel uitgebreid over puppies praten, want die vind ik zelf dan weer leuker dan babies. Maar ieder zijn ding 🙂 )

  8. Joh dat is best interessant! Een complete koprol tijdens de echo ook dat is nieuw voor mij.

  9. Wat leuk om te lezen! Bij ons zit het ook in de familie. Toen mijn moeder geboren werd, wist mijn oma niet dat ze een tweeling kreeg (1931, hè). Dus – surprise! – na mijn moeder kwam er nog een meisje. Maar die deed het niet zo goed. “Leg die maar apart en geef haar maar geen eten” zei de vroedvrouw. (Shocking vind ik dat!). Maar mijn opa zei: “Zo doen we dat hier niet”. Mijn tante is 84 geworden.
    Nicky postte onlangs…Ze doet het weer.My Profile

    • Ik ben heeeeel blij dat het bij mij geen verrassing bij de geboorte is. Ik kan me vanuit mijn jeugd wel een tweeling herinneren waarbij het ook nog een verrassing was. Die waren eind jaren ’80 geboren.

  10. Leuk artikel! Dat van eeneiig vs. twee-eiig wist ik niet. En dat “twee voor de prijs van één”, haha. Lekker kortzinnig 😉
    Door je artikel besef ik me trouwens opeens dat ik ook erfelijk belast ben qua tweelingen krijgen. Mijn broertjes zijn een tweeling en in mijn moeders familie zitten wel meer tweelingen. Ach, ik laat me verrassen als het ooit zover is 😉

  11. kortzichtig moest daar staan 😉

  12. Ik heb dus heel lang een heel klein buikje gehad en begon echt aan mezelf (en die kleintjes in mijn buik te twijfelen). Zo rond de 27 weken was ik ineens tonnetje rond en kon ik écht niets meer, haha. Maar idd: een grote of kleine buik zegt helemaal niets over het aantal baby’s dat erin ligt. En mijn jongens zijn dus eeneiig en er wordt mij inderdaad vaak gevraagd of het inde familie zit (ja, mijn moeder is een van een tweeling), maar in dit geval was het dus geluk/toeval. Heb alleen nooit zin om uit te leggen hoe dat zit, haha.
    Johanne postte onlangs…Zo ga ik mezelf motiveren om weer te sportenMy Profile

  13. Leuk om te lezen, ik heb ook weer bijgeleerd! Van die buik.. Ik had een collega die een dikke 2 maanden later beviel en haar buik was in het begin al veel groter dan de mijne, ook op het einde leek het wel dat we beide hoogzwanger waren. :p Daarom durf ik ooit nooit een schatting te maken over hoe ver een mama zou kunnen zijn.
    Tamara postte onlangs…Moederschap tattooMy Profile

  14. Haha ik heb echt wel veel bijgeleerd eigenlijk! Ik zou best wel nog zo’n dom antwoord kunnen geven (twee voor de prijs van één nog net niet) uit onwennigheid. Al een gelúk dat er ook honden zijn bij jou die de aandacht kunnen afleiden haha

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge