Ik volgde een cursus Patisserie (bij Robèrt in Oisterwijk)

| 20 reacties

Een patisseriecursus volgen was al een tijdje een wens van me. Daarom schreef ik me begin dit jaar – als cadeau voor mijn 30e verjaardag – in voor de cursus Patisserie 1 bij de B’academie van Bij Robèrt, het bedrijf van Robèrt van Beckhoven. Uiteindelijk werd de cursus uitgesteld in verband met corona, maar in september was het dan toch zover. Op naar Oisterwijk om mijn bakkennis te verbreden en nieuwe technieken te leren! Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Cursus Patisserie 1 B’Academie Bij Robèrt Oisterwijk

De cursus die ik volgde, bestond uit twee volle dagen. We waren bezig van 9.00 tot (bijna) 18.00 uur. Ondanks de pauzes (waarin we verwend werden met allerlei heerlijkheden uit eigen bakkerij), is dit best wel vermoeiend. De hele dag staan, héél veel nieuwe indrukken en allerlei nieuwe kennis die z’n best doet een plekje in je hoofd te vinden…

Inmiddels is de opzet van de cursus iets aangepast: drie wat kortere in plaats van twee lange dagen en maximaal 10 cursisten in plaats van maximaal 20. De prijs ligt daardoor wel wat hoger dan voorheen.

Het mooie aan deze cursus is dat alles heel erg goed geregeld is. Alles is erop gericht dat je zoveel mogelijk verschillende en nieuwe dingen leert. Als je voor meerdere taarten biscuits nodig hebt, dan maak je bijvoorbeeld niet 5 keer ongeveer hetzelfde beslag of deeg. Je leert hoe de basis in elkaar zit, brengt het in de praktijk en weet vervolgens ook hoe je het in een net iets andere vorm kunt toepassen.

Ook hoef je bijvoorbeeld niet zelf dingen af te wegen of eieren te scheiden. Alles wat je nodig hebt staat klaar! Hierdoor maak je tijdens de cursus een heleboel taarten en kleinere gebakjes en bereik je een optimaal leerresultaat.

Elke cursusdag begint met een ontvangst met koffie of thee en wat lekkers uit de eigen bakkerij. Op de eerste dag kregen we hierbij uitleg over het cursusprogramma, en de tweede dag was er ruimte om vragen te beantwoorden.

Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Je krijgt een mooi boekje mee waar alle recepten in staan. Daarin is voldoende ruimte voor aantekeningen.

Op de eerste dag besteedden we een groot deel van de dag aan taarten die we de volgende keer zouden afmaken. Die moesten eerst ingevroren worden, zodat we ze later direct uit de vriezer konden voorzien van een mooie buitenkant.

Chocoladetaarten in the making!

Frambozenmousse – súperlekker!

Op de eerste dag maakten we een aantal paar kleine sloffengebakjes met frambozencrèmeux, die we thuis konden afmaken met Italiaanse meringue. Diezelfde crèmeux en meringue gingen ook op dit heerlijke sloffentaartje. Ik was in eerste instantie niet helemaal tevreden met mijn spuitwerk, maar uiteindelijk vond ik dat ik het er in vergelijking met anderen helemaal niet slecht vanaf had gebracht! Heeft al dat oefenen tóch zijn nut gehad.

Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Hier zie je hoe ik in opperste concentratie mijn fraisier – een taartje met amandelbiscuit, aardbeien en room – afmaak.

De tweede cursusdag

De tweede dag – twee weken later – stond voor een groot deel in het teken van het werken met chocolade. We leerden hoe je chocolade kunt verwerken tot mooie – en natuurlijk lekkere – decoraties. Ik moet zeggen dat het maken van pietepeuterige decoraties van chocola mij niet zo lag, maar uiteindelijk maakte ik wel een aantal leuke A’tjes die ik vervolgens als signatuur op mijn taarten kon leggen als decoratie.

Enne, die taarten die op het programma stonden voor dag 2, dat waren er nogal wat! Ik maakte vier grotere taarten en nog een aantal kleintjes, waardoor je thuis echt een complete high tea kon serveren.

Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk, docent Peter van der Maas

Docent Peter van der Maas – vriendelijk en deskundig! Robèrt van Beckhoven geeft nog steeds ook zelf les bij de B’Academie, maar hij heeft het uiteraard nogal druk met al zijn andere bezigheden.

Van linksboven met de klok mee zie je op onderstaande foto mijn empileurs (zooo lekker), amandelcakejes met diverse vullingen, een tarte tartin en mini-quiches.

Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Verder maakten we de drie voorbereide taarten af. Met een zwarte gelei van chocolade, met “foute chocola”, en met frambozengelei. En uiteraard moest er ook gedecoreerd worden.
Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Mijn mening over de patisseriecursus

Of mijn bakskills zijn gegroeid tijdens deze patisserie-cursus? Zeker weten! Er kwamen wat basisdegen, beslagjes en vullingen voorbij die ik al kende, maar ook een heleboel nieuwe dingen. Ook kreeg ik allerlei handige tips & tricks waar ik absoluut wat aan heb. De grootste winst zat denk ik in het leren van nieuwe technieken en het gewoon doen van dingen waar ik me in mijn eigen keuken waarschijnlijk niet aan had durven wagen zonder eerst hier te oefenen. Om een voorbeeld te noemen: je taart aan een vleesvork in een bak gelei dompelen… Dat was nogal eng, maar het resultaat was dan wel weer heel erg cool.

Als je bakken leuk vindt, zul je zeker plezier beleven aan een patisseriecursus en deze in het bijzonder. Je kunt hier echt op elk niveau terecht: als bak-newbie of als ervaren thuisbakker. In dat laatste geval zul je veel dingen sneller oppikken. Het handige aan een cursus aan de B’academie is dat het cursusprogramma en wat je allemaal gaat maken al beschreven wordt in het cursusoverzicht. Daardoor krijg je al een idee van hoeveel er nieuw voor je zal zijn.

Hou jij van bakken?

20 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge