Ik volgde een cursus Patisserie (bij Robèrt in Oisterwijk)

| 23 reacties

Een patisseriecursus volgen was al een tijdje een wens van me. Daarom schreef ik me begin dit jaar – als cadeau voor mijn 30e verjaardag – in voor de cursus Patisserie 1 bij de B’academie van Bij Robèrt, het bedrijf van Robèrt van Beckhoven. Uiteindelijk werd de cursus uitgesteld in verband met corona, maar in september was het dan toch zover. Op naar Oisterwijk om mijn bakkennis te verbreden en nieuwe technieken te leren! Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Cursus Patisserie 1 B’Academie Bij Robèrt Oisterwijk

De cursus die ik volgde, bestond uit twee volle dagen. We waren bezig van 9.00 tot (bijna) 18.00 uur. Ondanks de pauzes (waarin we verwend werden met allerlei heerlijkheden uit eigen bakkerij), is dit best wel vermoeiend. De hele dag staan, héél veel nieuwe indrukken en allerlei nieuwe kennis die z’n best doet een plekje in je hoofd te vinden…

Inmiddels is de opzet van de cursus iets aangepast: drie wat kortere in plaats van twee lange dagen en maximaal 10 cursisten in plaats van maximaal 20. De prijs ligt daardoor wel wat hoger dan voorheen.

Het mooie aan deze cursus is dat alles heel erg goed geregeld is. Alles is erop gericht dat je zoveel mogelijk verschillende en nieuwe dingen leert. Als je voor meerdere taarten biscuits nodig hebt, dan maak je bijvoorbeeld niet 5 keer ongeveer hetzelfde beslag of deeg. Je leert hoe de basis in elkaar zit, brengt het in de praktijk en weet vervolgens ook hoe je het in een net iets andere vorm kunt toepassen.

Ook hoef je bijvoorbeeld niet zelf dingen af te wegen of eieren te scheiden. Alles wat je nodig hebt staat klaar! Hierdoor maak je tijdens de cursus een heleboel taarten en kleinere gebakjes en bereik je een optimaal leerresultaat.

Elke cursusdag begint met een ontvangst met koffie of thee en wat lekkers uit de eigen bakkerij. Op de eerste dag kregen we hierbij uitleg over het cursusprogramma, en de tweede dag was er ruimte om vragen te beantwoorden.

Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Je krijgt een mooi boekje mee waar alle recepten in staan. Daarin is voldoende ruimte voor aantekeningen.

Op de eerste dag besteedden we een groot deel van de dag aan taarten die we de volgende keer zouden afmaken. Die moesten eerst ingevroren worden, zodat we ze later direct uit de vriezer konden voorzien van een mooie buitenkant.

Chocoladetaarten in the making!

Frambozenmousse – súperlekker!

Op de eerste dag maakten we een aantal paar kleine sloffengebakjes met frambozencrèmeux, die we thuis konden afmaken met Italiaanse meringue. Diezelfde crèmeux en meringue gingen ook op dit heerlijke sloffentaartje. Ik was in eerste instantie niet helemaal tevreden met mijn spuitwerk, maar uiteindelijk vond ik dat ik het er in vergelijking met anderen helemaal niet slecht vanaf had gebracht! Heeft al dat oefenen tóch zijn nut gehad.

Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Hier zie je hoe ik in opperste concentratie mijn fraisier – een taartje met amandelbiscuit, aardbeien en room – afmaak.

De tweede cursusdag

De tweede dag – twee weken later – stond voor een groot deel in het teken van het werken met chocolade. We leerden hoe je chocolade kunt verwerken tot mooie – en natuurlijk lekkere – decoraties. Ik moet zeggen dat het maken van pietepeuterige decoraties van chocola mij niet zo lag, maar uiteindelijk maakte ik wel een aantal leuke A’tjes die ik vervolgens als signatuur op mijn taarten kon leggen als decoratie.

Enne, die taarten die op het programma stonden voor dag 2, dat waren er nogal wat! Ik maakte vier grotere taarten en nog een aantal kleintjes, waardoor je thuis echt een complete high tea kon serveren.

Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk, docent Peter van der Maas

Docent Peter van der Maas – vriendelijk en deskundig! Robèrt van Beckhoven geeft nog steeds ook zelf les bij de B’Academie, maar hij heeft het uiteraard nogal druk met al zijn andere bezigheden.

Van linksboven met de klok mee zie je op onderstaande foto mijn empileurs (zooo lekker), amandelcakejes met diverse vullingen, een tarte tartin en mini-quiches.

Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Verder maakten we de drie voorbereide taarten af. Met een zwarte gelei van chocolade, met “foute chocola”, en met frambozengelei. En uiteraard moest er ook gedecoreerd worden.
Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk Cursus Patisserie 1 bij Robert van Beckhoven, patisseriecursus Oisterwijk

Mijn mening over de patisseriecursus

Of mijn bakskills zijn gegroeid tijdens deze patisserie-cursus? Zeker weten! Er kwamen wat basisdegen, beslagjes en vullingen voorbij die ik al kende, maar ook een heleboel nieuwe dingen. Ook kreeg ik allerlei handige tips & tricks waar ik absoluut wat aan heb. De grootste winst zat denk ik in het leren van nieuwe technieken en het gewoon doen van dingen waar ik me in mijn eigen keuken waarschijnlijk niet aan had durven wagen zonder eerst hier te oefenen. Om een voorbeeld te noemen: je taart aan een vleesvork in een bak gelei dompelen… Dat was nogal eng, maar het resultaat was dan wel weer heel erg cool.

Als je bakken leuk vindt, zul je zeker plezier beleven aan een patisseriecursus en deze in het bijzonder. Je kunt hier echt op elk niveau terecht: als bak-newbie of als ervaren thuisbakker. In dat laatste geval zul je veel dingen sneller oppikken. Het handige aan een cursus aan de B’academie is dat het cursusprogramma en wat je allemaal gaat maken al beschreven wordt in het cursusoverzicht. Daardoor krijg je al een idee van hoeveel er nieuw voor je zal zijn.

Hou jij van bakken?

23 reacties

 1. Je taarten zien er heel mooi en lekker uit. Smaakten ze goed?

 2. Ziet er heel mooi uit. Kreeg je de recepten ook mee?

 3. Nggggghhhh die kitchenaid…. die heeft op mij hetzelfde effect als wat een maserati heeft op mannen van middelbare leeftijd. Misschien later, als ik groot ben.

  Je taartjes zijn ook schetig!

 4. Wat super gaaf om te doen lijkt mij! En wat een prachtige taartjes heb je gemaakt!

 5. Wat gaaf dit! En het ziet er allemaal superlekker (en ook nog eens heel mooi!) uit.

 6. Ontzettend leuk dat je dat hebt gedaan! Wat mooi dat je er zo veel van hebt opgestoken. Ik kom zelf (als er iets te vieren valt) ook graag bij de bakkerij van Robèrt om allemaal lekkers te halen! Een workshop volgen staat nog zeker op mijn lijstje om eens te gaan doen!

 7. Wat gaaf zeg! Mijn moeder is net klaar met een patisserie opleiding en denk dat zij dit heel tof zou vinden, heb meteen een cadeau inspiratie nu hihi 🙂

 8. Ik hield van bakken. Sinds ik glutenvrij eet, heb ik nog slechts één keer een taart gebakken.
  De laatste maanden overweeg ik wel eens om weer eens een cake te maken. Maar ja, de coronakiloos hebben mijn heupen al gevonden, dus of een cake zo’n slim idee is…??

 9. Wat tof en prachtig gebak heb je gemaakt! Fijn dat alles klaar stond. Ik heb je blog echt even bewaard om gezellig op m’n gemak te lezen en de foto’s te bekijken.

 10. Ja, bakken is leuk!
  Dit ziet er echt heel gaaf uit, wat fijn ook dat alles al klaarstaat.

 11. Wat gaaf! Dit lijkt me echt super tof om een keer te doen! Je hebt hele mooie taarten gemaakt, die vast minstens zo lekker smaken. Ooit hoop ik ook een keer de cursus te volgen.

 12. Wat een enorm leuke ervaring en wat een mooie creaties. Heel eerlijk? Ik wilde graag dat ik van koken en bakken hield, maar ik vind er dus gewoon niets aan. Het opeten, dat vind ik leuker;-)

 13. Die taartjes zien er echt heerlijk uit! En ook heel erg mooi eigenlijk, te mooi om op te eten? Bakken is echt niets voor mij. Ik doe het heel graag maar ik doe het enkel graag als ik er ook echt tijd (over) voor heb, en dat is echt zelden.

 14. Oh dat ziet er mooi (en lekker) uit. Lijkt me heel tof zo’n cursus… Hoewel ik totaaaaaaaal niet van het bakken/koken ben.

 15. Wat een superleuk cadeau voor je dertigste verjaardag! Ik kan me voorstellen dat je daar bovendien de rest van je leven plezier van hebt.

 16. Super leuk zeg! Ik ben niet zo van het bakken, ik bak er namelijk niks van. Maar het ziet er zo mooi en lekker uit. Mocht je nou nog eens iemand nodig hebben om te proeven, dan laat je het maar weten. 😉

 17. Ah, wat leuk! Ik kan me voorstellen dat je daar best wel veel van opsteekt. En je creaties zien er prachtig uit. Ik houd ook van bakken. Ik kan me zo voorstellen dat ik zo’n cursus zou volgen. Zou ik vroeger echt niet durven in zo’n groep met vreemden, maar tegenwoordig wel.

 18. Wat gaaf dat je jezelf deze cursus cadeau hebt gedaan Audrey! Heel origineel én iets waar je nog lang wat aan zult hebben. Het ziet er allemaal ook bijzonder smakelijk uit, daar was het thuisfront vast ook heel blij mee.. 🙂 Ook een leuk idee om cadeau te geven aan iemand trouwens, I’ll keep it in mind.

 19. • Ziet der echt heerlijk uit.

 20. Vond het wel jammer dat Robert van Beckhoven in feite bij geen van de cursussen die ik volgde aanwezig was of misschien een paar minuutjes. Als onervaren thuisbakker gewoon met thuis alleen een simpele handmixer vond ik het onophoudelijk gebruik maken van een kitchen aid ook wat “minder”. Wel leer je heel veel van alle technieken zeker een leerzame en verrijkende ervaring! Graag wat vaker Robert zelf in de cursusruimte en maak de cursussen niet te duur! Hoop dat jullie snel weer opengaan!! leerrijke gezellige culinaire ontdekkingstocht” bij Robert” op les. Maar liever ook echt bij Robert zelf op les. Wie weet….

  • Ik heb alleen maar deze cursus gevolgd, dus je kunt je directe feedback beter doorgeven aan het bedrijf zelf 😉

   Wat betreft de KitchenAid, vind ik een staande mixer wel echt onmisbaar als je regelmatig bakt en het leuk vindt om dat te doen. Er zijn gelukkig ook goedkopere alternatieven die net zo goed werken!

 21. Nou wie weet lezen zij jouw blog ook wel? Lezen ze de feedback ook! Je hebt het gewoon prachtig gepresenteerd met mooie foto’s erbij en dergelijke! Kom je helemaal in de stemming. Ik bakte echt nooit iets!! Maar keek wel elk jaar met zoveel plezier naar ” Heel Holland bakt” dat ik dacht moet daar toch iets mee doen. Paar keer meegedaan met een ” deel” patisserie cursus bij Robert in Oisterwijk. En daar heb ik in korte tijd dusdanig wat meer handigheid gekregen. Dat ik nu wel kan bakken. Maar ook zelfgemaakte toetjes maak.. En ook meer opgestoken om te gebruiken bij het koken bijv. Wie weet dan ook nog eens een kitchenaid aanschaffen….

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge