Hondenvakantie op Texel

| 2 reacties

Afgelopen week was ik te vinden op een van de mooiste plekken van Nederland: Texel! Vorig jaar was ik er ook al en verkende ik het eiland samen met Sproet. Nu had ik daarnaast ook nog gezelschap van een vriendin en haar vijf honden. We trokken aardig wat bekijks met zoveel honden. Sommige mensen dachten dat we een uitlaatservice waren en nog meer mensen wilden even tellen (“Wow, 6 honden!”). Tja, Texel is met zoveel plekken waar honden los mogen lopen (een handig kaartje vind je hier!) nu eenmaal een heel hondvriendelijke vakantiebestemming. Onze midweek bestond eigenlijk vooral uit wandelen en eten. Ja, dat laatste krijg je met mij nou eenmaal… Benieuwd naar mijn foto’s, wandel- en eettips? Ik deel ze per dag met je.

Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming

Met meerdere honden op Texel verblijven: hondvriendelijke accommodatie

In welk vakantieverblijf kun je terecht met maar liefst zes honden op Texel? Met één hond ben je op veel plekken op welkom, twee wil ook nog wel lukken, maar met meer honden op Texel verblijven wordt toch lastiger. Hét hondvriendelijke vakantiepark van Texel is Waddenpark Avanti. Hier kun je huisjes in diverse groottes boeken en zijn ze volledig ingericht op honden: bijna alle huisjes hebben omheinde tuinen of terrassen. Ook is er een speciaal uitlaatveld waar je honden los mogen.

Maandag: Paal 9

We kwamen aan het begin van de middag aan op Texel en kregen letterlijk een warm welkom. Het weer was echt prachtig, en omdat we nog niet in ons huisje konden, parkeerden we bij Paal 9, de meest zuidelijk gelegen strandtent. We wandelden een heel eind richting de haven en zagen uiteindelijk Den Helder weer liggen.

01-maandag-wandelen-1 01-maandag-wandelen-2 Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming 01-maandag-wandelen-4 01-maandag-wandelen-5

Na onze wandeling (een uur heen en een uur terug) besloten we maar meteen voor een vroeg diner te gaan bij Paal 9. Deze strandtent werd vorig jaar al meteen een van mijn favorieten (zie mijn blogje met eettips voor Texel). Ik at hier een pulled lamb-burger die echt superlekker was. Ik heb helaas geen foto omdat ik te hongerig was, sorry 😉

Dinsdag

Wandelen: roedelwandeling en vuurtoren

Elke dinsdag is er om 13.30 uur een roedelwandeling, waarbij je met tientallen honden op stap gaat. We wandelden vanuit Paal 17 richting Paal 19.
Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming, roedelwandeling Texel

Zowel ’s ochtends als ’s avonds gingen we richting de vuurtoren. Vooral onze wandeling ’s avonds na het eten was heel bijzonder: het brede strand was helemaal voor ons en leek met de wind en het avondlicht meer een woestijn.
Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming
Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming 02-dinsdag-wandelen-2-5 Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming, vakantie met hond
02-dinsdag-wandelen-2-1 02-dinsdag-wandelen-2-3

Eten: Faro 2

Voor het diner streken we neer bij Faro 2, een strandpaviljoen vlakbij de vuurtoren. De zalm en salade waren echt superlekker. De prijzen op de dinerkaart zijn niet de laagste van Texel, maar de prijs-kwaliteit-verhouding was prima in orde! En de ligging is natuurlijk fantastisch.
02-dinsdag-eten
02-dinsdag-eten-2

IJs bij de Novalishoeve: demonstratie en proeven

’s Middags kwamen we terecht bij de Novalishoeve in Den Hoorn, waar we een demonstratie ijs maken bijwoonden. Dat kostte €5,50 per persoon, inclusief een ijsje met twee bollen (ter waarde van €2,50). De demonstratie zelf duurde maar een half uurtje en viel me eigenlijk wat tegen, maar het ijsje maakte veel goed: een volle smaak en vooral het gezouten karamel-ijs bleek echt hemels.
02-dinsdag-ijs

Woensdag

Wandelen: dennen, duinen en regen

Op woensdag maakten we een wat regenachtige wandeling. We parkeerden aan de Ploeglanderweg in Den Burg in het midden van het bos De Dennen en bleven eerst steeds maar uitkomen bij de auto. Uiteindelijk besloten we dat de duinen ingaan en richting het strand lopen waarschijnlijk de meest efficiënte oplossing was om verder te komen dan de kleine lusjes die we tot dan toe hadden gemaakt.

03-woensdag-wandelen-1

Bij Paal 15 konden we uiteindelijk mooi even schuilen voor de regen. Binnen zag het er erg gezellig uit. Ik heb alleen het sterke vermoeden dat iemand in het team van handlettering houdt, of dat ze misschien wel met z’n allen een workshop hebben gedaan…
03-woensdag-wandelen-2

Eten: onze slechte ervaring bij Eigeweis op Texel

Voor het avondeten gingen we het centrum van De Koog in. Supertoeristisch, maar wel leuk. Restaurant Eigeweis leek ons wel wat, maar daar kwamen we snel van terug… Het begon allemaal nog best goed: een vriendelijk meisje vertelde ons dat we een plekje konden uitkiezen. Dat deden we dan ook. Vooraan in de serre waren veel tafeltjes bezet, andere fijne plekjes waren gereserveerd, en met twee honden bij ons leek een plek direct bij de deur ons niet ideaal. We zochten dus een wat rustiger tafeltje iets verderop in het ruime restaurant op, en we zaten al klaar om wat te drinken te bestellen, toen we werden verzocht om in de serre te gaan zitten. We legden uit dat we dat bewust niet hadden gedaan vanwege de honden, maar de serveerster hield voet bij stuk: ze wilde deze tafeltjes toch echt vrijhouden. Omdat mijn vriendin zich herinnerde dat ze hier eerder ook al niet al te prettig behandeld was (toen mochten ze met alleen wat te drinken juist niet in de serre zitten, maar moesten ze naar achter), besloten we op te stappen.

We zijn doorgelopen naar Hatim, een steakhouse annex pizzeria met een heel uitgebreide kaart waar je voor weinig geld vrij aardig kunt eten. Uiteraard geen culinaire hoogstandjes en het was er niet supersfeervol – een beetje fout eerder – maar klantvriendelijk waren ze er in elk geval wel.

03-woensdag-eten

Donderdag

Wandelen: vanuit Paal 28 naar De Slufter

Voor onze ochtendwandeling gingen we vanuit Paal 28 richting Paal 25. Het strand tussen Paal 21 en Paal 28 loopt parallel aan het natuurgebied De Slufter. Daar mogen honden niet los, maar we zagen op een plattegrond van het eiland een interessant uitziende inham, die zich rond Paal 25 moest bevinden. Het was ongeveer een uur lopen vanuit Paal 28 en dat was het meer dan waard: een prachtig rustig strandje met eigen “mini-zee”. Een stuk water was afgezet voor vogels, maar een ander deel was wel toegankelijk.

04-donderdag-wandelen-1-1
04-donderdag-wandelen-1-3 04-donderdag-wandelen-1-4 Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming 04-donderdag-wandelen-1-6 04-donderdag-wandelen-1-7 04-donderdag-wandelen-1-10 04-donderdag-wandelen-1-12

In de middag wilden we een nieuwe poging wagen om nog wat meer van het bos De Dennen te zien. Plan de campagne was om te parkeren aan de Jan Ayeslag, zodat we het bos vanuit de zuidkant in zouden lopen. We volgden daarvoor in eerste instantie de borden naar Paal 12, maar stopten eerder bij een parkeerplaats (staat niet op Google Maps, maar de coördinaten zijn 53.041481, 4.724878). Vanuit de duinen liepen we het bos in, om vervolgens een paar heuvels te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de duinen. Het hele gebied is erg mooi, ook verder naar het noorden. Met fotomomentjes tussendoor liepen we ongeveer 8 kilometer in zo’n twee uur.

04-donderdag-wandelen-1-2
04-donderdag-wandelen-2-1 04-donderdag-wandelen-2-2 04-donderdag-wandelen-2-3 Texel, vakantie op Texel met honden, waddeneiland, hondvriendelijke vakantiebestemming 04-donderdag-wandelen-2-5

Eten: nog maar eens Paal 9

Voor het geval je het nog niet doorhad: Paal 9 was onze grote favoriet. Er is veel keus en je kunt er voor elk budget slagen – ze hebben meerdere gerechten op de avondkaart voor onder een tientje. Ik bestelde dit keer schar: een vis die ik nog nooit had gegeten. Ik kon meteen ook voor het eerst aan de slag met vis fileren…
04-donderdag-eten-2
Kijk dit uitzicht nou!
04-donderdag-eten-1

Vrijdag: afscheid

Ons vakantiehuisje lag op zo’n 500 meter lopen van de Lancasterdijk, en ik had me al de hele week voorgenomen om daar in elk geval even op te lopen. Dat werd uiteindelijk vrijdagochtend. Goedemorgen, Waddenzee!

05-vrijdag-wandelen-0 05-vrijdag-wandelen-1

Voor onze laatste wandeling voor we naar de boot gingen vinkten we nog een nieuw stukje strand af. Vanuit Paal 21 gingen we naar het noorden.

05-vrijdag-wandelen-2 05-vrijdag-wandelen-3

Ik was al fan van Texel, maar na dit heerlijke midweekje nog meer. Dit wordt zeker niet mijn laatste bezoek aan dit eiland!

2 reacties

  1. Wat leuk dat dat kan zeg! En wat een mooie foto’s

  2. Mij gaan ze daar ook zeker nog eens terugzien!!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge