Hoera, mijn puppy is geboren!

| 19 reacties

Beschuit met muisjes! Na lang wachten is er afgelopen woensdag dan eindelijk een puppy voor me geboren. Over een kleine 8 weken mag ik mijn eigen kooikerhondje gaan ophalen. Tot die tijd vermaak ik me opperbest met verliefd staren naar foto’s van de TE schattige wurmpjes, en natuurlijk ga ik ze tussendoor een aantal keer knuffelen. Ik vertel je graag alles over (de weg naar) deze nieuwe puppy.

Een kooikerhondje van een goede fokker

De eerste keer dat ik een kooikerhondje zag, was ironisch genoeg tijdens de puppycursus van Sproet. Ik was direct verliefd en riep dan ook meteen dat ik er later een zou willen. Ik ontmoette in de loop der jaren nog meer kooikerhondjes – allemaal even leuk – en hun baasjes en verdiepte me verder in het ras. Puur op uiterlijk een hond(enras) kiezen is namelijk een slecht plan.

Zeker bij een kooikerhondje moet je weten waar je aan begint. Want ze mogen er dan wel superschattig en aaibaar uitzien met hun roodbruine vlekjes, maar je moet als baas echt wel stevig in je schoenen staan. Het zijn gevoelige hondjes die over het algemeen geen allemansvriendjes zijn. Om problemen te voorkomen, moet je als baas heel consequent en duidelijk zijn, maar nooit met harde hand.

Omdat mensen het ras soms onderschatten en/of er niet genoeg aandacht is besteed aan de socialisatie of opvoeding, ontstaan er wel eens gedragsproblemen. Ook incidenten met kinderen komen helaas wel eens voor. Naast de socialisatie en opvoeding, speelt ook erfelijkheid een rol. Daarom was een pup nemen van een goede fokker voor mij de enige goede en verantwoorde optie.

Sitting, waiting, wishing…

Al in 2018 maakte ik mijn interesse voor een pup kenbaar bij een fokker die ook agility doet met haar honden. Dat was met het idee om ergens dit jaar een pup te kunnen krijgen, want de wachtlijsten zijn vaak lang (oftewel: als je ergens een pup ziet die je vandaag of morgen kunt ophalen, is dat over het algemeen een heel slecht teken!). Vorig jaar bleek echter dat het nest dat voor dit jaar in de planning stond niet door kon gaan. Het leek erop dat een volgend nest nog wel een paar jaar zou kunnen duren bij deze kleine fokker.

In augustus vorig jaar bezocht ik daarom in overleg een andere fokker. Hier kwam ik op de wachtlijst voor een nestje dat dit voorjaar geboren zou worden. Helaas verliep de geboorte niet goed en zou er geen puppy komen. Dat was een flinke tegenslag. Maar een paar maanden geleden kreeg ik een berichtje van de eerste fokker. Ze ging haar eerste teefje toch nog een derde keer moeder laten worden. Of ik interesse had in een pup? Eh, JAAAA!

De dekking verliep prima, op de echo werden ongeveer zes pups gespot, dus alles zag er goed uit. Als er minimaal twee teefjes geboren zouden worden, was er eentje voor mij. Dat was redelijk waarschijnlijk, maar je weet maar nooit. En door mijn eerdere ervaringen bleef het al helemaal spannend. Maar afgelopen woensdag kwamen er dan gezonde puppy’s ter wereld. Vier reutjes, en toen vond de moederhond het tijd voor een dutje. En daarna… kwamen deze drie mooie teefjes! Hoera, mijn puppy was geboren! Extra leuk: een van mijn twee beste vriendinnen heeft een halfbroertje van mijn toekomstige hondje.

Wie van de drie?

De komende tijd mogen de puppy’s lekker blijven groeien in het nest. Tot nu toe hebben ze het heel druk met slapen, drinken, plassen en poepen. Als ze hun repertoire uitbreiden naar spelen, ga je langzamerhand meer kunnen zien van hun karakter. Als ze rond de 5/6 weken oud zijn, kijkt de fokker naar welke pup de beste match is voor de nieuwe baasjes. In ons geval betekent dat vooral ook kijken naar wie er het beste bij Sproet zou passen. Daarna weet ik welk hondje bij mij mag komen wonen en de naam Mango mag gaan dragen.

Als je deze superschattige pupjes ziet, kun je toch niet anders dan verliefd zijn op allemaal?

19 reacties

 1. Wat een mini’s! Van harte gefeliciteerd. Leuke naam krijgt jouw mini ook. Ben benieuwd naar de spam als ze straks bij jullie woont;).

 2. Gefeliciteerd met geboorte van Mango, welke van de super schattige frummeltjes het dan ook zal worden!

 3. Aaah wat onwijs leuk! Gefeliciteerd met de geboorte. Ik vind Kooijkerhondjes ook zo onwijs leuk.

 4. Aaah, wat ontzettend leuk! Gefeliciteerd! Heel toevallig mogen mijn vriend en ik onze Berner Sennen pup over 3 weken op gaan halen! Kiezen was echt vet lastig – ze waren allemaal zo lief en schattig!

 5. Aaah, wat superschattig! Gefeliciteerd met de geboorte van Mango ­čśÇ Leuke naam!

 6. Gefeliciteerd… Het lange wachten zit er op. Het echte wachten gaat nu beginnen…

 7. Gefeliciteerd zeg! Wat een lieverdjes zijn het om te zien!

 8. Ah wat super leuk zeg! Wat een leukerds.. Nog eventjes geduld dus ­čśë

 9. Ooooh my god! Ik ben ook al verliefd en zoooo benieuwd naar meer van Mango!
  (en beschuit met muisjes hahahhaha ik heb dat opgezocht, ik dacht eerst dat het een spreekwoord was maar blijkbaar is dat de Nederlandse variant van suikerbonen ofzo? Ik vind dit zo ongelooflijk Nederlands hahaha zo schattig)

 10. Joepie! Gefeliciteerd! En wat goed dat de fokker kijkt welk hondje bij wie past. En nu maar nachtjes tellen.

 11. Dat is nog eens leuk nieuws. Gefeliciteerd!

 12. Ow, wat ontzettend heerlijk!! Wat een lieve, kleine mopjes. En wat een leuke naam heb je ook uitgekozen, nog eventjes geduld en dan kun je straks eindeloos met de kleine Mango knuffelen.

 13. Wat leuk en wat een geweldige naam ook! ­čÖé

 14. Ooooh, ik wil ook echt zo graag een hondje, maar ik wacht nog even tot we ooit een tuin hebben ­čÖé Wat een schatje is deze!

 15. Oh, wat ontzettend leuk zeg! En wat zijn ze nog donker qua vacht in het begin. Nooit geweten. Wij hebben er ook eentje en die komt via de dierenbescherming. In beslag genomen bij een broodfokker, zo triest. Wij hebben onze Moos dus nooit als minihondje gezien, want toen zat hij nog bij die gek in een donkere rot schuur. Zo intens naar. Wij kregen hem toen hij een paar maandjes oud was.

  Het klopt helemaal wat je zegt over het gedrag van de kooiker. Die van ons is ook zeker geen allemansvriend. Veel mensen onderschatten dat en denken dat hun hond probleemloos even met de mijne kan ‘meeten’. Dat is dus niet het geval. Wel is het zo dat kooikers (althans die van mij) over het algemeen niet zo goed met mannetjes kunnen, maar w├ęl met vrouwtjes. En als ze een een hond eenmaal kennen en ok├ę vinden, dan is dat voor het leven. Ik loop dagelijks in hetzelfde park en als ik een hond ken en weet dat het goed is, dan kan ik ze met een gerust hart samen op het loosloopveld laten spelen. Ken ik een hond niet, dan lijn ik Moos gauw aan. Toch is het wel een aantal keer voorgekomen dat ik net te laat was en hij een hondje niet bleek te mogen. Met kinderen is die van mij inderdaad ook niet top, maar als hij een kindje eenmaal kent dan gaat het wel. Toch blijven we hem altijd scherp in de gaten houden en houden we vreemde kinderen bij hem uit de buurt. Die kunnen lekker aaien en knuffelen met onze Cavelier, de perfecte bliksemafleider, want die is juist gek op kindjes.

  Wat ik heel leuk vind aan de kooiker is dat hij ontzettend dol is op de eigen baas. Altijd blij, altijd enthousiast en wij kunnen alles bij hem doen. Onze Cavalier kan soms nog weleens mopperig doen tegen ons als hij zijn zin niet krijgt, onze Kooiker zal dat nooit doen. Ik vind het een geweldige hond. En zoveel energie ook! Ze vinden het heerlijk om lange wandelingen te maken en hebben een uithoudingsvermogen waar je u tegen zegt. En zo trouw. Ik geniet er elke dag intens van.

 16. Wat een schatjes zeg.. wij zitten er nu middenin en het kost echt enorm veel energie, liefde, tijd en geduld. Maar je smelt iedere keer weer wanneer die op je af komt rennen. Ollie leert elke dag weer wat nieuwe dingen en moet bij iedere puppy slaap zijn prikkels weer verwerken. Ondertussen is wel mijn linnen gordijn gehavend en het kunstgras is eruit omdat die het op at.. dus kunstgras eruit, echt gras erin! Een kooiker hondje wilde wij ook graag, of een australian shephard (of een nova scotia) maar.. uiteindelijk is het dus een boomer geworden gekruist met een lhasa aso. Het is echt een dotje !

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge