Een weekend offline gaan: mijn ervaring

| 19 reacties

Ik ben behoorlijk vaak online. Voor mijn werk, maar ook privé. Om blogs te schrijven en te lezen, contact te hebben met vrienden die niet naast de deur wonen, mijn blik te verruimen… Maar ik geef toe: ook vaak om gewoon een beetje doelloos te scrollen op social media. Het was dan ook geen toeval dat er op mijn 21 for 2021-lijstje stond dat ik een weekend offline wilde gaan dit jaar. Dus dat deed ik, in het laatste weekend van februari. Op vrijdag direct na mijn werk ging de wifi op mijn telefoon uit om pas op maandagochtend weer aan te gaan.

bloesem

Offline weekend: mijn spelregels

 • Het internet op mijn telefoon bleef uit. Ik mocht mijn smartphone wel gebruiken voor bijvoorbeeld de camerafunctie of de notitie-app.
 • Bellen of sms’en mocht ook. Dat bleek een goede oplossing om via een vriendin door te krijgen hoe laat ik op zondag mocht gaan trainen.
 • Ik lichtte slechts een paar mensen in: mijn moeder, mijn beste vriendinnen en ik plaatste vooraf een berichtje in de Slack-groep die ik met een aantal vrienden heb.
 • Offline activiteiten doen op mijn laptop mocht wel (maar die besloot ik zelf uit te laten).
 • Voorbereidingen treffen mocht: zo had ik wat adressen, de coördinaten van een geocache en recepten die ik nodig had vooraf opgeschreven.

Een weekend zonder internet: hoe vond ik het?

Ik had vooraf verwacht dat ik hier een soort logboek met observaties zou plaatsen. Over al die momenten dat ik wanhopig zou verlangen naar verbinding met het wereldwijde heb. Verrassend genoeg kwamen die eigenlijk helemaal niet. Oké, ik geef toe: af en toe ging mijn hand wel in een automatisme richting mijn broekzak, maar dan realiseerde ik me al snel dat mijn telefoon checken toch geen zin had.

Buiten dat had ik eigenlijk totaal geen last van afkickverschijnselen. Het voelde als de normaalste zaak van de wereld om even geen toegang tot het internet te hebben. En ja: eigenlijk is het dat natuurlijk ook, want meer dan de helft van mijn leven hád ik niet eens een smartphone.

Wel was dit weekend wellicht niet het meest representatieve. Omdat er op zaterdagmiddag al een georganiseerde wandeling vanuit mijn werk gepland stond, vond ik dit wel een handig weekend om te kiezen. Vervolgens vulde mijn agenda zich nog verder: met de eerste agilitytraining sinds maanden, met het plan om zelf brood te bakken voor bij de soep en ach ja: iets tijdrovends als mijn eerste keer macarons maken, dat kon er ook nog wel bij. Ik zou daarom nog wel eens een offline weekend willen plannen op een moment dat mijn agenda volledig leeg is.

Hoewel ik geen opvallende negatieve of positieve effecten (zoals beter slapen of meer energie) ervaarde, merkte ik wel dat ik wat actiever bezig was en bewuster ging voelen. Doordat het geen optie was om op mijn telefoon te kijken, was ik minder impulsief. Steeds als ik ergens klaar mee was, ging ik bewust nadenken over wat ik daarna zou gaan doen. De grootste winst leverde dat misschien wel op bij die kleine tussendoor-momentjes van een paar minuten. Dat waren eerder wel héél vaak momenten dat ik snel even naar mijn telefoon greep. Nu ging ik in die kleine wachtmomentjes bijvoorbeeld uitgebreid de honden knuffelen, even iets opruimen of pakte ik gewoon even een boek om een halve pagina te lezen. Die bewuste invulling van pauze-momentjes vormde voor mij de grootste winst van dit weekend. Dat neem ik zeker mee voor de toekomst.

Wat me verder opviel, is dat ik een paar andere mensen wel echt verraste met dit offline weekend. Zo hoorde ik op zondag van mijn moeder dat mijn zus haar al had gevraagd of ik nog leefde, omdat haar Whatsapp-berichtje van vrijdagavond nog altijd niet was aangekomen. Daarnaast waren er wat mensen die zich afvroegen of ik het zelf had bedacht, of dat het idee van Vriend O. kwam. Het antwoord daarop luidt overigens ‘nee’ – ik ben een onafhankelijke vrouw, je weet zelf.

En daarna?

Natuurlijk kwam er een moment dat mijn offline weekend ten einde was. Heel gek, maar daar zag ik dus ergens best een beetje tegenop. Het offline weekend gaf me rust en ergens beangstigde het idee dat er allerlei meldingen zouden binnenstromen me. Daarom besloot ik in stapjes weer online te gaan. Gelukkig viel het aardig mee en was ik snel door mijn appjes en Facebook-meldingen heen. Hoewel ik normaal gesproken best wel wat last had van FOMO en graag inhaalde wat ik had gemist, was dat nu vanwege de hoeveelheid geen optie. Best heel fijn.

Wat ik trouwens wel opvallend vond, was dat er op het icoontje van de Twitter-app een bolletje met 20 meldingen prijkte. Huh, zoveel reacties zou die ene ingeplande tweet over een blogpost toch niet hebben opgeleverd? En inderdaad: er waren gewoon twee hartjes, en de overige meldingen gingen over recente tweets. Een wanhoopskreet van het Twitter-algoritme dat het blijkbaar maar moeilijk te accepteren vond dat een vrij actieve gebruiker even van de aardbodem verdween.

Nu ik dit schrijf, ben ik een week verder en ik merk dat ik mijn telefoon nog steeds minder gebruik. Waar ik eerst een sterke neiging tot het onder controle houden van mijn timelines had, heb ik nu een stuk minder last van FOMO en laat ik social media makkelijker links liggen. Ook voel ik dat ik bewuster nadenk over wat IK echt wil doen, en niet wat de grote app-makers willen dat ik doe. Ik zag de serie TMI: Aandacht (aanrader!) al een tijdje geleden, maar om de lessen hieruit toe te passen in mijn eigen leven, had ik deze reset wel echt even nodig.

Of ik een dag, weekend (of langer) offline gaan een aanrader vind? Absoluut! Het is een mooie manier om je gewoontes te resetten en je relatie met het online leven eens onder de loep te nemen.

19 reacties

 1. Mooi om te lezen! Als ik ‘offline’ ga, is dat altijd alleen van social media en ‘mag’ ik nog wel appen. Ik merk dat dát al heel veel rust geeft. En inderdaad vooral winst op die kleine momenten tussendoor. Instagram doet ook zo stom met meldingen als je een poosje niet kijkt: “Die, die en die hebben iets geplaatst.” Ja, dus? Leuk voor ze.
  Naomi postte onlangs…Over al dan niet behaalde (pgb-)doelenMy Profile

 2. Herkenbaar, al heb ik nog nooit zelf zo’n weekend gepland. Misschien moet ik dat ook eens doen. Ben vorig jaar op stilteweekend geweest, waar het de bedoeling was dat we onze telefoons zoveel mogelijk met rust lieten (dus zelfs foto’s maken was meestal geen optie). Wat een rust! En een hele tijd geleden hadden we een paar dagen geen internet in huis vanwege een storing. Maar toen heb ik toch af en toe van mijn mobiele databundel gebruik gemaakt, om toch niet helemaal (onaangekondigd!) van het internet te verdwijnen.
  Wendy postte onlangs…Elfje III – Internationale VrouwendagMy Profile

 3. Goed van je! En leuk dat je dit deelt. Ik zet weleens een paar uur mijn internet uit en dan ervaar je inderdaad ook rust. Mijn mobiele data staat ook standaard uit. Dus als ik buiten ben voor een wandeling, ontvang ik niets. Alleen als ik het zelf aan zet 🙂

 4. Het is inderdaad heerlijk dit af en toe te doen. Ik doe het steeds vaker en bevalt me echt super. Doe zoveel meer leuke dingen daardoor 🙂 Gaat moet ik zeggen nu ook makkelijker nu ik minder tijd ervoor heb als mama zijnde 😉

 5. Ik moet bekennen dat ik niet zo verslaafd ben aan mijn telefoon. En toch moet ik die steeds bij me hebben, want stel dat iemand mij belt of nodig heeft en ik ben er niet.. Ja.. misschien toch een beetje verslaafd? Althans ik niet zo naar mijn telefoon grijp om zomaar eens te scrollen, dat gebeurt zelfs zelden. Ik heb dan ook het idee dat ik meer wil posten op Instagram, maar daar komt het dan niet van. Misschien komt dit wel omdat ik niet ben opgegroeid met een gsm of smartphone. Ik had zelfs vrij laat een gsm terwijl merendeel van mijn leeftijdsgenoten al een gsm had.

 6. Dit is ook een voornemen dat ik heb, maar op de één of andere manier lukt het me niet om het daadwerkelijk toe te passen. Ik stel het steeds uit. 😉 Maar dankzij jouw blogpost denk ik weer: ah, ik moet het écht gaan doen! Dus dankjewel voor dat.
  Anne postte onlangs…Dagboekje 9 • 2021My Profile

 7. Ik heb toevallig mezelf gisteren voorgenomen ook eens offline te gaan, of op zijn minst toch de Instagramapp te verwijderen voor eventjes want daar spendeer ik echt te veel tijd op en ik maak me druk om alles.

 8. Leuk om te lezen! Ik zou dat volgens mij echt heel moeilijk vinden. Minder als ik op weekend of zo ben, maar een weekend thuis zou ik dat toch wel lastig vinden. Misschien moet ik maar eens een dagje proberen 🙂
  Lesley postte onlangs…Dinsdag is echt het kleine broertje van maandagMy Profile

 9. Ah leuk! Wil ik ook echt eens doen, maar dan als voorwaarde dat het mooi weer is haha. Ik heb wel wat FOMO maar tegelijkertijd vind ik maar weinig interessant op sociale media, dus ik wil het heel graag minderen.

 10. Ik probeer ook wat meer offline door het leven te gaan. De ene dag lukt dat wat beter dan de andere dag,
  Straks, als de zon schijnt wordt het makkelijker.

 11. Leuk experiment! En wel goed, denk ik, dat je nu nog steeds minder offline bent. Ik ben zelf niet zo’n doelloze scroller, dus ik heb zelf de behoefte niet zo.

 12. Wat leuk dat je het hebt gedaan. Ik heb wel eens een week zonder social media gedaan, maar helemaal offline zou ik wel lastig vinden. Ik probeer wel zo min mogelijk ‘doelloos’ te scrollen en ik heb wel gemerkt dat het dan inderdaad goed werkt om andere dingen te doen, zodat je altijd weet wat je volgende stap is. En ik ging ook veel meer opruimen 😉

 13. Tof experiment wat je iets heeft gebracht dus. Ik ben sinds een aantal maanden om de dag niet meer op mijn laptop bezig. Een soort tussenstap dus. Daarnaast heb ik zowel twitter als FB van mn telefoon gegooid. Insta vind ik lastig omdat ik toch graag die foto langs mn blog deel. FOMO hoefde ik niet te googelen maar heb ik ook geen last van.
  Ik ga die serie die je deelde even bekijken.

 14. Mooi om te lezen en leuk om zo eens mee te experimenteren. Ik heb soms dat ik in het weekend ook bewust niet op social media ga, maar appen en zo dan wel.

 15. Wat een boeiend en inspirerend artikel! Leuk om te zien hoe je het hebt ervaren en hoe ‘nodig’ het soms toch eigenlijk blijkt, vind ik. Zo’n offline tijd maakt je een ander mens, ik zou dat beter ook eens wat meer gaan inlassen. Lijkt me echt zoveel meer rust in het hoofd!

 16. Wat een goed idee! Ik heb nu eigenlijk ook wel zin om even van alles af te sluiten. Ik denk namelijk ook dat het mij rust zou geven. Goed bedacht!

 17. Interessant artikel! Ik heb in het verleden wel eens periodes gehad dat ik vrij lang offline was en dat vond ik dan heel erg fijn. Maar nu heb ik toch een soort ‘angst’ om offline te gaan. Heel stom, ik heb gewoon het gevoel dat ik dan al mijn bezoekers op de blog kwijt raak en je weet ook wat Instagram uiteindelijk doet met niet-actieve gebruikers. Eigenlijk heel stom, want dat is natuurlijk zeker niet het allerbelangrijkst. Wat ik wel regelmatig doe is mijn telefoon gewoon een paar uurtjes boven laten als ik bijvoorbeeld beneden zit te lezen, dat dan weer wel;-)
  bychristiana postte onlangs…Een cheetah windlicht stylen in een kleurrijk interieur, zó doe ik dat!My Profile

 18. Zo te lezen ging het je vrij makkelijk af, knap hoor! Over het algemeen ben ik niet heel veel met mijn telefoon bezig, maar het kan zeker op mijn vrije dagen wel beter!
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…De ongelovige ThomasMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge