Een bezoekje aan Groningen

| 3 reacties

Ken je dat, dat je als je in andere steden dan je “eigen” stad loopt, dat je dan opeens wél bewonderend kijkt naar de mooie gebouwen en bijzondere details? Daar moest ik aan denken toen ik vorige week in Groningen was en rondgeleid werd door iemand die er al 6 jaar woont. Behalve de bekende bezienswaardigheden in Groningen, zoals de Martinitoren, heeft de stad ook heel veel andere mooie gebouwen en plekjes. In deze blogpost laat ik je er een aantal zien en breek ik een lans voor het toerist zijn in eigen stad.

bezienswaardigheden in Groningen

Dit is de A-Kerk. “O, van het A-Kerkhof!” riep ik meteen. Ik mag dan een hekel aan Monopoly hebben, maar dat betekent niet dat ik mijn klassiekers niet ken.

bezienswaardigheden in Groningen - A-Kerk

Natuurlijk mocht een bezoekje aan de Martinitoren niet ontbreken.

bezienswaardigheden in Groningen - Martinitoren bezienswaardigheden in Groningen - Martinitoren

Tijdens mijn weekendje in Utrecht keek ik al mijn ogen uit bij de gebouwen van de universiteit. Nou, Groningen kan er ook wat van! Dit is het Academia-gebouw.

bezienswaardigheden in Groningen - Academia-gebouw Rijksuniversiteit Groningen

Volgens mij heeft iedereen, ook al woon je net als ik in een dorp, toch een “eigen” stad. Zo eentje waar je al zo vaak in je leven bent geweest voor het standaard-winkelen dat je er – als je niet uitkijkt – gewoon een blinde vlek voor ontwikkelt. Dat het zo’n routine is om van de ene naar de andere plek te lopen, of om de etalages te scannen, dat je niet eens meer oplet wat er boven en onder ooghoogte te zien is. Grappig is dat ik een week voordat ik in Groningen was, ook Roermond eens wat meer als toerist bekeek tijdens een fotowandeling. Ik kwam op plekken waar ik nog nooit was geweest, maar waar ik wel de mooiste oude huisjes zag. Ik kan het iedereen aanbevelen, een wandeling door je eigen stad maken en kijken door de ogen van een toerist.

bezienswaardigheden in Groningen

Wat is jouw favoriete Nederlandse stad? En bekijk jij je eigen stad nog wel eens alsof je er toerist bent?

3 reacties

  1. Huh? Je woont toch in Limburg en toch is Groningen ‘jouw stad’? Hoe zit dat precies? 😛
    Ik ben trouwens nog nooit in Groningen geweest, maar ik wil het wel graag! Aan de foto’s te zien is het een erg mooie stad 🙂
    Lisa postte onlangs…belofteschoenenMy Profile

  2. Yay, Groningen! Ik had dit nog helemaal niet gezien (schaam…). ’t Was ja gezellig:)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge