6 dingen die ik niet had verwacht in mijn zwangerschap

| 13 reacties

Je kunt wel stellen dat mijn eerste zwangerschap vol verrassingen zit. Uiteraard was het zien van een tweede kindje op de tweede echo daarvan de allergrootste, maar er zijn nog zes dingen die ik vooraf echt niet had verwacht aan zwanger zijn. Ik deel ze graag met je!

Zwanger tweeling

Zwangerschapstest

Hoewel ik wel wist hoe een zwangerschapstest werkt – een streepje ter controle, een tweede streepje als je zwanger bent – nam ik toch braaf de hele gebruiksaanwijzing door. Nadat ik de test even in een potje verse ochtendurine had gedoopt en ermee naar de slaapkamer liep, werd ik toch nog verrast. Want wat blijkt? Eerst kleurt dat hele testvenster een soort roze, en pas dan trekt het weg om uiteindelijk wel of geen streepje te laten zien. Heel vreemd, vond ik.

Wat ik trouwens ook niet had verwacht, was dat zwangerschapstesten helemaal niet duur hoeven zijn. Laat die 10+ euro kostende dingen van Clearblue met een beeldscherm alsjeblieft in het schap liggen – weggegooid geld. Bij de Action shop je er gewoon 2 voor 1,50.

Echo

Op een vroege echo – zo tussen de 6 en 8 weken – zie je echt precies niks. Echt, de verloskundige had me van alles wijs kunnen maken. Een hartje hier, een hoofdje daar: als jij het zegt, zal het wel zo zijn. Het enige dat ik wel met eigen ogen kon zien, was het tussenschot van de tweeling – maar ook dat lukte pas nadat ik wist dat het er twee waren.

Nog zoiets: in het begin zie je het hartje alleen kloppen. Op basis van wat ik in films had gezien, verwachtte ik het bekende geboink te horen, maar ik heb de hartjes pas één keer horen kloppen, en dat was toen de verloskundige het geluid even voor allebei de hartjes aan had gezet.

Veel plassen

Dat een baby van een aanzienlijk formaat zou zorgen voor een flinke druk op je blaas, had ik wel verwacht. Dat mijn toiletbezoekjes al vanaf het begin véél frequenter zouden worden, had ik niet zien aankomen. *TMI-waarschuwing voor tere zieltjes* Het begon al vanaf mijn wachtdagen, waarbij ik elke keer het gevoel had dat ik nattigheid voelde in de vorm van bloed. Oké, dat zal ongetwijfeld ook grotendeels psychisch zijn geweest, but still. Ik las namelijk ook dat je baarmoeder er je hele zwangerschap wat extra afscheiding tegenaan gooit om de boel te beschermen. Hartstikke slim systeem van Moeder Natuur, maar wel een beetje irritant.

Opgeblazen gevoel

Nog eentje in de categorie ‘wat, nu al?’ is toch wel het opgeblazen gevoel dat ik al heel vroeg kreeg. Ik zit regelmatig uitgebreid te boeren als een voetbalkijkende vent. Het is inmiddels zo’n gewoonte geworden dat ik echt moet opletten dat ik het buitenshuis niet net zo ongegeneerd doe als thuis.

Misselijkheid

Misselijkheid is natuurlijk hét bekende kwaaltje in het begin van de zwangerschap. Dat-ie niet beperkt blijft tot de ochtend, wist ik al. Ik denk ook oprecht dat ik nog best geluk heb gehad als je het afzet tegen de dubbele portie HCG die ik kreeg. Hoe die misselijkheid zich bij mij uitte? Ik had continu een soort lingering gevoel van misselijkheid, gecombineerd met een enorme honger en – bijzonder onhandig – weinig eetlust. O ja, en een heleboel etenswaren waar ik niet aan moest dénken. Boterhammen bijvoorbeeld… En zelfs de gedachte aan chocola stond me tegen!

Afvallen tijdens je zwangerschap

Met 16 weken op de teller en een tweeling in mijn buik, had ik niet echt zien aankomen dat ik nog steeds minder weeg dan voor ik zwanger raakte. Op zich is het wel logisch dat ik in het begin wat afviel doordat ik minder kon eten en mijn lichaam intussen behoorlijk wat extra energie verbruikte. Twee placenta’s aanmaken en twee baby’s laten groeien is natuurlijk niet niks. Toch had ik wel verwacht dat ik nu wat sneller zou aankomen, maar blijkbaar eten mijn kinderen me van binnen op. Scheelt dat ik nog wel een vetbuffertje voor ze had dat ik best kan missen, haha!

13 reacties

 1. Vind het nog steeds zo zo leuk voor jullie, ben helemaal excited! Tof dat je ook wat dingetjes deelt over jouw ervaring. Heb ook wel eens een video gezien waarbij ze de duurdere zwangerschapstesten ontleden en het schijnt letterlijk hetzelfde te werken als de goedkope versie (zo’n papieren staafje) alleen maakt het schermpje het duurder.
  Amy postte onlangs…(Een podcast aflevering over het) Bonusland van Jasper van KuijkMy Profile

  • Precies, dat heb ik toen ook voorbij zien komen! Nog afgezien van dat het geldverspilling heb, moet je je natuurlijk ook nog eens voorstellen wat voor milieu-impact zo’n wegwerptest met schermpje heeft…

 2. Wat een wonder is het toch, hè? Het is zeker niet niks wat je lichaam aan het doen is. Ik kan me mijn zwangerschapstest nauwelijks herinneren. Wel mijn verbijsterde gezicht in de spiegel, haha! Kwam allemaal goed, hoor. Maar jemig, wat was ik in shock! Fijn dat het allemaal goed gaat!

 3. Wat leuk om te lezen! Lijkt mij zo bijzonder om voor het eerst zwanger te zijn. Er is natuurlijk voor informatie over te vinden, maar om het daadwerkelijk zelf te ervaren lijkt mij toch net wat anders. Bijzonder wat je lichaam allemaal kan ter voorbereiding kom de komst van je baby’s! En die Clearblue tests zijn inderdaad geldverspilling, tenzij je er waarde aan hecht om zo’n moment te vereeuwigen op foto hihi.
  Meaghan postte onlangs…Wat is een traineeship?My Profile

 4. Wat bijzonder dat je zwanger bent van een heuse tweeling! Dat had ik nog niet begrepen. Leuk zeg.

  De misselijkheid herken ik. Ik heb er 1 keer geen last van gehad, en dacht dat het was omdat ik er mentaal bovenstond ; ) Maar toen kreeg ik een miskraam. Daarna verwelkomde ik de misselijkheid als een teken dat het met de zwangerschap wel goed zat.

 5. Wat betreft de echo herken ik wat je zegt. (Voor de rest meer herkenbare dingen al is veel weggezakt in de onderkrochten van mijn geheugen). Dat geldt trouwens niet alleen voor baby-echo’s.
  Koffie Digitalix postte onlangs…Stapje extraMy Profile

 6. Oh ja, zeer herkenbaar. En een andere TMI: die afscheiding blijft precies nog een eindje duren na je zwangerschap (of zou dit liggen aan borstvoeding? Kan ook wel. :p)
  Tamara postte onlangs…Inrichting van de mancave (+ korting op posters!)My Profile

 7. Ja, grappig hoe iets waarvan je wel redelijk denkt te weten wat je kunt verwachten, vol verrassingen blijkt te zitten. *spoiler: zo gaat het met het hebben van een kind (en zeker met twee) ook. 😉
  En ik herken ze trouwens ook allemaal van toen ik, lang geleden, ook zwanger was (hoewel zwangerschapstesten toen echt nog serieus duur waren).
  Giovanna Jansen postte onlangs…15 dingen om op een lome zomeravond te doenMy Profile

 8. Haha heel herkenbaar. Maar wat leuk dat je een tweeling in je buik hebt! Dat lijkt me echt super speciaal. Sterkte met de typische kwaaltjes!

 9. “Ik had continu een soort lingering gevoel van misselijkheid, gecombineerd met een enorme honger en – bijzonder onhandig – weinig eetlust.”
  Dat had ik ook enorm! Ik kreeg ook alleen maar rijstwafels binnen. Ik had letterlijk overal rijstwafels :p in de auto, in mijn handtas, aan de zetel, aan mijn bed, … Gelukkig ging die misselijkheid na exact drie maanden zwanger zijn weg.

  Wat ik zelf verrassend vond: ze hadden me gezegd dat de eerste schopjes voelen alsof je darmen aan het borrelen zijn. Dat vond ik dus niet. Maar als mijn darmen nu af en toe rommelen, dan voelt het wel als toen ik zwanger was en de baby bewoog :p
  Irene postte onlangs…In therapie. Of toch nie?My Profile

  • Over die tests trouwens. Ik had goedkopere van de Kruidvat gekocht en dan een van Clearblue voor als de goedkope positief bleek. Dan kon ik zien hoe lang ik al zwanger was. Die test van Clearblue zei dan 1 à 2 weken en toen ik bij de dokter in diezelfde week mijn bloed liet trekken bleek ik al bijna 7 weken zwanger dus het klopte dan nog eens niet ook :p

 10. Bijzonder allemaal hè, alle dingen die je schrijft, die had ik inderdaad ook niet geweten hoor! Ik moest wel glimlachen om Giovanna’s reactie trouwens ‘zo gaat het met het hebben van een kind ook’ 😉 Als moeder zijnde zul je daar inderdaad alles van weten;-)
  bychristiana postte onlangs…Wil je je tuin gezelliger maken? Dít zijn leuke accessoires voor je tuin!My Profile

 11. Hahahaha blijkbaar eten mijn kinderen mij van binnenuit op :p

  Ik haat die domme reclames van Clearblue! Blijken ze nog eens nergens op te slaan ook, jezus

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge