24 for 2024

| 12 reacties

Ooit, lang geleden, in een periode in de geschiedenis waar ik nog tijd voor mezelf had, maakte ik een 21 for 2021-lijstje. Oké oké, dat is dus ook weer niet zó lang geleden, maar het voelt wel als een eeuwigheid. In elk geval merkte ik een paar weken geleden dat ik wel weer zin had om zo’n lijstje te maken met dingen die ik dit jaar graag, als het even mee zit, zou willen doen. Geen verplichtingen, vooral ideeën die me misschien wat houvast kunnen geven. Dit is mijn 24 for 2024-lijstje!

beeldbank bloesem

24 for 2024

1. Mijn snackvoorraad opruimen

Deze lijst begint met drie items in de categorie ‘opruimen’. De rest is wel gewoon leuk, beloofd!

Ik heb dus een snackvoorraad in de trapkast staan. Naast chips vind je er ook chocola, koekjes, candybars, M&M’s, chocoladerozijnen… You name it. De kans is groot dat als je vijf dingen roept waar je zin in hebt, ik je er vier daarvan kan aanbieden.

De laatste tijd is het alleen een beetje een chaos geworden, omdat ik een feestdagenpakket van de HEMA (hallo chocoladeletters!) haalde en daarna ook nog wat kerstchocola- en koekjes meenam uit de supermarkt toen die er na de kerstdagen voor wel héél weinig geld lagen. Ik moet dus nodig de boel opnieuw ordenen en zorgen dat ik weer via een FIFO-systeem kan gaan werken.

2. Mijn boekenkast opruimen

Nog zo’n chaotische plek in huis: de boekenkast. Met kinderen komen er heel wat nieuwe spullen je huis in en ik heb een beetje de gewoonte ontwikkeld om dingen die even buiten het bereik van de kinderen moeten liggen op een willekeurige plek in de boekenkast te pleuren.

3. De vriezer opnieuw ordenen

Het voordeel van een volle vriezer is dat je altijd een heleboel etenswaren in huis hebt. Het nadeel van een volle vriezer is dat het ook wel eens een overvolle vriezer wil worden. Vooral de drie – ja, echt drie – lades met vleesvervangers (ik shop ze altijd in de aanbieding of met een kortingssticker) zijn niet meer echt gestructureerd te noemen. Aangezien ergens in het voorjaar ook weer de Week Zonder Vlees is (véél kortingsacties) wil ik de doel voor die tijd weer even inventariseren en ordenen.

4. Kinderyoga doen

In de gemeente waar ik woon is er elke maand een speciale ochtend voor kinderen van 0 tot 4 jaar. In december was er een workshop kinderyoga. Ik had vooraf weinig verwachtingen, maar L & M waren eigenlijk heel enthousiast. Het lijkt me heel leuk om dit jaar nog een lesje te doen. Ik moet dan alleen wel een tweede paar handen regelen, zodat ik er zelf ook nog wat meer ontspanning uit haal, haha.

twee kleine kinderen die spelen op een wobbel, een wiebelende speelplank

5. Creatief schrijven – 5000 woorden

In 2021 haalde ik ‘m niet, maar dit jaar zet ik toch weer een nieuw doel rond creatief schrijven op mijn lijstje. Wel een laagdrempelig aantal: 5000 woorden. Als ik lekker in de schrijfflow kom, ga ik daar vast makkelijk overheen. We zullen zien!

6. Een proefles van een nieuwe sport doen

Naast agility en wandelen heb ik geen echte sport voor mezelf. Daarom wil ik dit jaar eens wat nieuws uitproberen op dat gebied.

7. 10x wandelen met een volwassene

Ik wandel elke dag. Als het even kan, verdelen Vriend O. en ik de taken: de een wandelt met de kinderen, de ander met de honden en dat wisselen we dan af. Ik merk dat ik wandelen met vriendinnen (lekker één op één) ook heel fijn vind en daarom wil ik dat vaker doen. Wandelen met vriendinnen, kennissen of mensen die ik alleen online ken – hook me up als je met mij door Midden-Limburg wil wandelen! (En Rianne, jou ga ik sowieso binnenkort appen!)

8. Zwemmen in de zomer

Zwemmen met de kinderen hebben we zowel in 2022 als in 2o23 precies één keer gedaan. Dus hé, die kwantiteit houden we er voor dit jaar ook maar gewoon in als ondergrens.

9. 5x (of eigenlijk 7x) bakken

Ik hou van bakken, maar het komt er sinds ik moeder ben minder van. Daarom wil ik dit jaar nog 5x iets bakken. Op het moment van schrijven heb ik al twee dingen gebakken dit jaar – want we hebben de tweede verjaardag van onze kinderen al gevierd. Ik vind het alleen te makkelijk om die mee te tellen in mijn doel van 5x bakken, dus vandaar de toevoeging.

baksels, verschillende soorten gebak, bakchallenge jezelf meer uitdagen met bakken

10. Drie boekaanraders van Vriend O. lezen

Mijn vriend raadt me regelmatig boeken aan. Mijn reactie ligt dan steevast in de lijn van ‘o ja, wil ik wel eens lezen, maar niet nu’. Om zijn ‘wanneer wel’-vraag maar eens te beantwoorden, ga ik er dit jaar drie gewoon écht lezen. Zijn boekentips hebben me tot nu toe nog nooit teleurgesteld, dus ik zal mijn ervaring/recensies hier uiteraard delen. Wie weet willen jullie dan straks ook allemaal zijn aanraders, haha!

11. Een professionele massage boeken

Ik vind het belangrijk om mezelf meer te (blijven) gunnen. In dat kader ga ik dit jaar gewoon nog eens een massage voor mezelf boeken. In het dorp zit een geweldige masseuse waar ik in 2022 ook al een keertje ben geweest. Toen nog overdag tussen twee kolfsessies door, maar nu wil ik ‘m juist in de avonduren plannen zodat ik daarna heerlijk ontspannen kan gaan slapen.

12. Een wedstrijdrondje met Mango lopen zonder diskwalificatie

Mijn kooikerhondje Mango doet het de laatste tijd echt goed bij onze agilitytrainingen. Dit jaar hoop ik wat meer wedstrijden met haar te gaan lopen. Zonder te veel druk of verwachtingen, dus ons doel is niet om prijzen te winnen of promotiepunten te halen met foutloze rondjes, maar om gewoon een rondje mét een uitslag te lopen.

Tweede hond erbij, puppy introduceren bij andere hond hoe doe je dat

13. 10x wandelen met Sproet

Dan verdient Sproet natuurlijk ook haar eigen doel! Ook zij doet het bij agility fantastisch bij de trainingen. Omdat ze echter al 10,5 jaar oud is en ik haar lager wil laten springen dan wat op officiële wedstrijden zou moeten, heb ik haar licentie niet verlengd. Uiteraard mag ze bij onderlinge clubwedstrijdjes nog meedoen bij de veteranen.

Maar dat allemaal terzijde: ik zat te denken wat Sproet nou blij zou maken dit jaar. Dat is denk ik toch wel één-op-één-aandacht van mij (daarom is ze denk ik ook zo superenthousiast bij agility tegenwoordig). We gaan dit jaar dus zeker 10x samen een stukje wandelen, zonder Mango of kinderen erbij.

14/15 Op stap met dochter L./Op stap met zoon M.

Over één-op-één-aandacht gesproken: dat gun ik mijn dochter en zoon natuurlijk ook. Afgelopen jaar ben ik welgeteld één keer met allebei alleen op stap geweest. Dat vond degene die mee was – en ik ook – dan hartstikke leuk, maar de achterblijver was not amused. Ze worden natuurlijk steeds ouder, dus ik hoop dat het dit jaar beter gaat. We zullen zien of het blijft bij even een half uurtje samen rondlopen of dat ik echt met allebei iets groters kan ondernemen.

16. Beter piano leren spelen

Dit doel is helemaal niet SMART geformuleerd, en dat is lekker helemaal bewust zo. Ik wil mijn piano-skills uitbreiden en we zien wel waar het schip strandt.

17. Het NGT-handalfabet leren

Met onze kinderen gebruiken we gebaren – waarover later meer in een blogje. Ik wil mijn eigen vaardigheden in de Nederlandse Gebarentaal daarnaast ook uitbreiden, vandaar dat ik graag het NGT-handalfabet wil leren en…

18. Elke week een nieuw gebaar leren

Dat dus! Gewoon een gebaar waar ik zelf nieuwsgierig naar ben, en niet eentje die we opzoeken vanwege de interesses en leefwereld van de kinderen. Ik loop op schema, want ik heb al het gebaar voor ‘kaart’ geleerd.

19. Bezig zijn met ‘iets van klussen’

Op mijn papieren klad-lijstje met 24 for 2024-doelen schreef ik voor dit punt ‘iets van klussen’ op. Dat is natuurlijk een beetje vaag, haha. Als er iets gemaakt moet worden in huis, merk ik dat ik nogal gauw de ‘ik kan dat niet’-kaart speel. Als overtuigd feminist wil ik niet de rest van mijn leven de hulpeloze vrouw gaan uithangen, dus dit jaar wil ik proberen iets te veranderen aan die houding. We zullen zien waar dat toe leidt!

20. 20 blogposts publiceren

In 2024 wil ik ook iets meer aandacht besteden aan mijn blog. Twintig artikelen plaatsen lijkt me een mooi doel. Dit is alvast de eerste, en ik heb al twee goed gevorderde concepten en een heleboel ideeën. Moet goedkomen dus!

beeldbank laptop toetsenbord

21. Fotoalbums maken

Eind vorig jaar heb ik eindelijk alle duizenden – ja, letterlijk duizenden – foto’s en filmpjes uit 2022 en 2023 van mijn telefoon op mijn laptop én een externe harde schijf gezet. Elke ouder zal herkennen hoe onhandig de combinatie ‘heel veel foto’s maken van je geweldige kind’ en ‘verdomd veel tijd kwijt zijn aan datzelfde kind’ is.

De foto’s staan nu in elk geval gestructureerd op mijn laptop, klaar voor de volgende stap: ze verwerken in een fotoalbum. Ik heb het idee om voor beide kinderen een eigen album te maken van hun eerste jaar (en daarna maak ik er per kind dan eentje voor 1-4 jaar en verder zie ik wel wat handig is). Maar goed, van die albums is het idee dat de kinderen ze later mee uit huis nemen. Daarom wil ik ook een album maken van zo’n beetje mijn zwangerschap tot nu dat gewoon lekker van mij is (en waar de kinderen ongetwijfeld ook heel graag in zullen bladeren).

Genoeg werk te doen – hopelijk lukt het in de eerste maanden van dit jaar.

22. Een creatieve workshop doen

Afgelopen jaar deed ik samen met mijn vriendin J. (een van mijn besties) een kerstworkshop en ik vond het erg voor herhaling vatbaar. Zo’n doelenlijstje is echt een handige stok achter de deur voor dergelijke dingen die je in de waan van de dag makkelijk vergeet.

23. 10x bord- of kaartspelletjes doen

Ik HOU van gezelschapsspelletjes. Insert baby’s in je leven, en daar gáát je tijd en energie om er daadwerkelijk een bord- of kaartspel bij te pakken. Die baby’s zijn inmiddels bijna peuters, dus dit jaar wil ik het echt weer vaker gaan doen. Ik vind heel veel leuk, dus ik vind het zelfs meer dan prima als ik een deel van dit doel afvink met potjes Nijntje-memory als ze dat in de loop van dit jaar snappen.

24. 10x handletteren of tekenen

Handletteren, doodelen, tekenen: ik vind het heel fijn, maar doe het veel te weinig. Tijd om mijn creativity journal er dus weer wat regelmatiger bij te pakken.

Heb jij ook doelen voor dit jaar?

12 reacties

 1. Daar zit een hoop leuks tussen! Ik ga komend jaar gewoon meer doen van alles wat ik afgelopen jaar al deed. Niet die uitvaarten dan, hè. Maar de leuke dingen: wandelen, zwemmen, fotograferen, tekenen, lezen, films kijken en leuke dates hebben 😉
  Nicky postte onlangs…Het eind van 2023.My Profile

 2. Wat een fijn lijstje! Dat opruimen op zich is misschien niet zo tof (alhoewel), maar het resultaat is wel heel chill.
  De boekenkast is hier ook zo’n plek die gebruikt wordt om random dingen in te “verstoppen”. Ik ga ze deze maand nog ook eens opruimen, net zoals mijn vriezer! Je hebt me op een idee gebracht. En die massage heb ik ook op mijn lijstje gezet!
  Irene postte onlangs…Gelezen in december 2023My Profile

 3. Klinkt goed! Een creatieve workshop staat ook op mijn lijstje, ik moet alleen nog even bedenken wat precies.

 4. Op mijn lijstje staat oa wandelen maar dat weet je al.
  Meer creatief bezig zijn (doodle, handletteren maar ook schrijven) ook,
  Of ik er een workshop tegenaan gooi weet ik nog niet.

 5. Die fotoalbums maken wordt een hele klus. Wel een leuke, denk ik;). Mooie lijst verder. En als je op mij lijkt, ga je klussen zelfs nog leuk vinden. Ik trok ook altijd de ‘kan ik niet’ kaart, maar inmiddels heb ik zo’n beetje het hele huis van een nieuw behangetje en/of laagje verf voorzien en ik vond het nog leuk ook.
  Naomi postte onlangs…De mening van een pesterMy Profile

 6. Je hebt een behoorlijke lijst gemaakt! Dat houd je wel van de straat 😛 Ik wil dit jaar genieten van de puppytijd (ze komt over 2 weken bij ons wonen), meer fotograferen, meer sparen en hopelijk ook meer gedichten schrijven. We gaan zien of het gaat lukken!

 7. Succes zou ik zo zeggen 😉 Ik wil me persoonlijk dit jaar ook wel gaan richten op het handletteren. Ooit mee begonnen, maar geheel verwaarloosd. Wie weet lukt het me dit jaar wel 😉 Al hou ik het voor nu misschien toch best alleen daar op ipv op 20 verschillende dingen (mezelf kennende komt dat niet goed 😉 )

 8. Je snackvoorraad opruimen is een goeie, heb ik onlangs ook gedaan! Ik ben van mening dat de meeste snacks niet écht slecht worden haha, dus ik liet alle snoep en chocola maar wat opstapelen, maar uiteindelijk ben ik niet zo’n snoeper, dus ik heb een berg weggegeven met Halloween en een berg weggegooid. Wat overblijft, eet ik tenminste op. Misschien wat overdreven, maar ik heb ook een notitie in m’n gsm met wat er in m’n vriezer zit haha. Vind zo’n overzicht handig en zo eet ik er effectief ook vaker uit, want ik weet wat erin zit. En ook: zijn die peuters alweer twee???
  Lesley postte onlangs…20 for 2024My Profile

 9. Een mooi lijstje! Ik vind het superknap dat je die snacks niet allemaal oppeuzelt. Als ik het in huis heb dan kan ik er niet afblijven dus ik koop het meestal maar niet, omdat ik mezelf ken…

 10. Leuk lijstje! Snackkast opruimen heb ik ook gedaan, lekker om het nieuwe jaar opgeruimd te beginnen. Voor je laatste doel kan ik je Be Creative Shop aanraden (webwinkel, maar vooral het instagramaccount en de facebookgroep, met veel tips, voorbeelden, interactie en regelmatig leuke lives). En voor een leuke wandelroute of -tocht kom ik met liefde een keer jouw kant op hoor!
  Jenn postte onlangs…Recept | 7x PaniniMy Profile

 11. Nu heb ik trek in M&M’s!
  Mooie en leuke doelen heb je voor dit jaar. Mijn voornaamste doel is om goed te herstellen van mijn heupoperatie.

 12. Ik kan zeker begrijpen dat je het er maar druk mee hebt met 2 kinderen en 2 honden, maar daardoor is dit lijstje ook zeker realistisch! Ik zou graag met je gaan wandelen, maar ik woon wel een beetje ver weg, haha!
  Lieke postte onlangs…Final Fantasy Lost StrangerMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge