21 for 2021

| 22 reacties

Eigenlijk ben ik niet zo van het doelen stellen. Van de term ‘goede voornemens’ krijg ik al helemaal jeuk. Nee, ik ben meer van een richting bepalen, wat wensen hebben voor de nabije en wat verdere toekomst en zo mijn leven inrichten. Uitklokken schreef laatst een mooi artikel over leven zonder doelen.

Toch lees je nu het begin van een 21 for 2021-lijstje. Ik las dit 20 for 2020-update-artikel van Anne, en toen dacht ik: eigenlijk wel mooi om zo’n lijstje niet alleen te gebruiken om jezelf te motiveren, maar ook om erachter te komen wat je echt blij maakt – en wat minder. Op basis daarvan startte ik een 21 for 2021-lijstje met heel wat harde doelen en cijfers om te behalen. Cynthia inspireerde me met haar aanpak juist weer om voor een meer laidback variant te gaan. Het resultaat: een mix van leuke kleinere dingen die ik dit jaar zou willen doen en grotere projecten en (nieuwe) gewoontes.

bloesem

21 for 2021

1. Beter naar mijn lichaam luisteren

Deze lijst is in principe in een volledig willekeurige volgorde gezet, maar dit is wél bewust mijn eerste punt. Het is namelijk best wel nodig dat ik dit hele jaar goed naar mijn lichaam ga luisteren. Begin december had ik namelijk een korte maar hevige buikgriep. Het vervelendste verschijnsel vond ik toch wel dat ik ook heel duizelig was. Ik heb niet echt de tijd genomen om goed uit te zieken (bijna vakantie, nog even doorwerken, je kent het wel…) en de duizelingen zijn er nog steeds. Meestal alleen nog maar ’s ochtends en ’s avonds, maar toch. Ik denk dat het een duidelijk signaal van mijn lichaam is, en daar kan ik maar beter naar luisteren.

2. Vaker mediteren

Deze hangt samen met punt 1. Rustig ademen is namelijk niet mijn kerntalent. Het is niet zo dat ik de hele dag zit te hyperventileren, hoor, maar het gebeurt nogal vaak dat ik onbewust even mijn adem inhoud. Gewoon als ik zittend lees of typ ofzo. Daardoor adem ik dan nogal raar en onregelmatig. Zoals Vriend O. het omschrijft: “alsof een duiker 30 meter onder het oppervlak ontdekt dat z’n zuurstofflessen leeg zijn, nog een laatste ademteug neemt, die inhoudt en dan paniekerig naar de oppervlakte zwemt, en dan weer verse lucht kan inademen.”

Vaker mediteren en beter leren ademhalen is dus een goed idee, lijkt me.

3. Een dripcake maken

Dripcakes zijn cool en ik wil er een maken. Of misschien wel vijf, maar laat ik beginnen met één.

4. 50 geocaches vinden

Geocachen is superleuk, maar we hebben het afgelopen jaar veel te weinig gedaan. Tijdens onze geplande vakantie op Texel kan ik er vast al aardig wat gaan zoeken.

5. Een weekend offline gaan

Deze vind ik best een beetje spannend. Des te meer reden om ‘m op mijn lijstje te zetten, want COME ON, het is maar een telefoon (en maar een weekendje), en 20 jaar geleden dééd ik niet anders dan een leuk leven leiden zonder internet.

6. Bij agility promoveren met Sproet

In de Limburgse competitie voor agility hebben Sproet en ik de hoogste klasse al bereikt. Landelijk zijn we pas afgelopen jaar begonnen. Doordat er zo weinig wedstrijden waren, zitten we nog steeds in de eerste graad (de laagste klasse – er zijn er drie). Het is wat mij betreft de hoogste tijd om te promoveren. Nog twee van de vijf promotiepunten binnenhalen. Dat moet lukken binnen een paar wedstrijden!

Sproet agility, sprollie, kruising border collie Engelse springer spaniel

7. Mango 10 nieuwe trucjes leren

Met Mango wil ik uiteraard in de tweede helft van het jaar (dan is ze 1) ook een start maken met agility. Ik denk dat ze het heel erg leuk gaat vinden en veel aanleg heeft voor de sport, maar ik vind het belangrijk om er vooral géén prestatiedruk op te leggen bij een jonge hond. Plezier, veiligheid en rustig opbouwen zijn het belangrijkst, dus geen agilitydoel voor haar – zij bepaalt het tempo (en waarschijnlijk moet ik haar enthousiasme zelfs wat intomen…). Wel lijkt het me leuk om haar trucjesrepertoire uit te breiden.

8. De zolder upgraden

Voor dit jaar staat een upgrade van de zolder gepland. Ik wil een dakraam, de boel isoleren en de wanden afwerken zodat het een ruimte is die we kunnen gebruiken voor iets anders dan opslag. Een vaste trap maken is helaas niet haalbaar (zou te ingewikkeld en duur worden), maar een nieuwe, stevigere vlizotrap willen we wel.

9. De voortuin vergroenen

Ook de voortuin mag aangepakt worden. De achtertuin is al lekker vergroend en verduurzaamd, dus die kiezels in de voortuin (erfenis van de vorige bewoner) wil ik nu ook graag op korte termijn weg hebben. Dan pleuren we ook daar lekker bloemenzaad neer, en hoppakee: dan mag de natuur ook lekker (grotendeels) z’n gang gaan.

10. Minimaal 3 kunstwerken kopen

Ik heb een muurtje in mijn huis waar ik niet zo blij mee was. Daar wil ik een gallery wall van maken, maar dan zonder gesponsorde posters. No offence voor de vele medebloggers die daar wel voor hebben gekozen, maar mij lijkt het dus heel tof om er echte kunstwerken op te hangen.

Ik kocht eind vorig jaar al een eerste kunstwerk (een linoprint van een ijsvogel van Octavie Wolters) en wil dit jaar graag nog minimaal drie kunstwerken kopen om mijn gallery wall echt vorm te geven. Kan ik kunstenaars steunen én mijn huis mooier maken. Ik zeg: win-win! O ja: tips voor (beginnende) kunstenaars die tof werk maken zijn erg welkom!

11. 25.000 woorden creatief schrijven

Ik ben vorig jaar eindelijk begonnen met meer creatief schrijven – buiten mijn blog dus. Ik had een wekelijks schrijfhalfuurtje, maar daar is de klad ingekomen doordat ik me een groot deel van december niet zo goed voelde. Hopelijk kan ik het weer oppikken.

12. 300 nieuwe woorden Scottish Gaelic leren

Nog iets waar ik een tijd enthousiast mee bezig was, maar al een hele poos geen tijd meer in heb gestoken: Scottish Gaelic leren. Mijn nieuwe idee is om vrijwel elke dag één nieuw woord te leren, wat zich dus vertaalt in het doel om minimaal 300 nieuwe woorden te leren dit jaar. Een beetje herhaling erbij (plus wat grammatica – ik ben dol op grammatica) zou natuurlijk het beste zijn.

Schots-Gaelisch leren als Nederlander, Scottish Gaelic leren, learn Gaelic, welke taal spreken ze in Schotland, Schots leren

13. 5 recepten met peulvruchten en/of noten maken

Ik ben best wel tevreden met ons huidige eetpatroon waarbij we grotendeels vegetarisch eten. Helemaal geen vlees of vis meer eten is op dit moment niet mijn streven. Wel zou het goed zijn om meer peulvruchten en/of noten te eten. Ze zijn gezond, goedkoop (of ja, de peulvruchten dan) en beter voor het milieu. Kléín probleempje: ik vind ze niet te eten.

Maar echt. Ik vind de structuur van peulvruchten en noten heel vies, en de smaak bevalt me ook al niet. De enige noten die ik eet, zijn in de vorm van amandelspijs in taarten of vermomd als nougatine of hazelnootpraliné. Nee, ik lust óók geen borrelnootjes of cashewnoten. Ik wil dit jaar daarom mezelf serieus gaan kwellen uitdagen om toch wat recepten met peulvruchten en/of noten uit te proberen. Hopelijk vind ik iets dat ik wegkrijg.

Een escape nemen door voor zoete recepten te kiezen, sta ik mezelf overigens niet toe binnen dit doel. Ook hier zijn tips erg welkom! De tomaten-linzensoep van Romy staat in elk geval al op mijn lijstje. Door de linzen te vermorzelen met een staafmixer, is het structuurprobleem namelijk alvast grotendeels opgelost.

14. Een nieuwe mokkataartpoging wagen

De missie om een echt goed gelukte mokkataart te maken gaat ook dit jaar weer door. Mijn moeder is in april jarig, dus ik hou jullie op de hoogte…

15. Vaker handletteren

Elke keer dat ik handletter, merk ik weer hoe leuk en ontspannend ik het vind en hoe de tijd voorbij vliegt als ik daarmee bezig ben. Ik wil mijn creativity journal dus goed gaan aanvullen dit jaar!

16. Dozen opruimen

Ik ben niet zo goed in opruimen. Of ja, ik ben er misschien niet per se slecht in, maar ik heb er vooral een hekel aan. De dozen op de logeer/studeer/werkkamer (en vooruit, meelezende Vriend O., óók de zooi die ik op zolder heb gepleurd) verdienen wel een goede opruimbeurt.

17. 3 zelfhulpboeken lezen

Er liggen een paar zelfhulpboeken/leerboeken op me te wachten. Ze lijken me erg interessant en ik ga er ongetwijfeld veel aan hebben, maar toch pak ik ze meestal niet op. Dit jaar ga ik er minstens drie uitlezen.

18. 25 andere boeken lezen

Ik heb nog nooit een leesdoel gesteld, dus laat ik er nu maar direct twee doen: 25 “gewone” boeken lezen moet haalbaar zijn!

19. Een samenlevingscontract en testament fixen

Het feit dat er nog altijd niks op papier staat over mijn relatie met Vriend O. en mijn nalatenschap maakt me nogal onrustig. Ik zeg daarom al jaren dat ik echt niet dood mag gaan tot ik een samenlevingscontract en testament heb geregeld, maar dat is dus ook écht zo. Niet dat het daarna wél een goed idee is om dood te gaan, maar nu zou het extra rampzalig zijn. De afspraak bij de notaris staat al. Het is druk daar blijkbaar, want de wachttijd was maar liefst 6 weken.

20. All you can eat-sushi eten

God, ik mis sushi. Ik weet niet precies wanneer ik voor het laatst all you can eat-sushi at, maar het was sowieso in het pre-coronatijdperk. Waarschijnlijk leid ik dus al zeker een jaar een sushi-loos bestaan, want dat spul afhalen is kneiterduur. Ik had laatst wel zo’n bakje van de Lidl meegenomen, maar dat was toch verre van the real deal.

Je zou zeggen: “Maar waarom ben je dan niet gaan allyoucaneaten (is dat een woord?) in al die maanden tussen de eerste en tweede lockdown dat de horeca gewoon open was?” Nou, heel simpel: omdat dat dus nog niet helemaal lekker en/of veilig voelde. Dit doel is er dus vooral eentje dat hoop symboliseert (jeetje, dat klinkt wel heftig voor gewoon een shitload sushi, hè?). Ik verheug me gewoon heel erg op het moment dat ik weer ouderwets in mijn favoriete all you can eat-sushirestaurant zit te schransen zonder zorgen omdat de tweede dosis van mijn vaccin lekker vers door mijn aderen aan het stromen is. Lijkt me heerlijk!

sushi

21. Een grote bombe maken

Met Kerst wil ik een serieuze showstopper op tafel zetten. Zo’n grote bombe waarvan iedereen bij het aansnijden ‘WAAAAAUUUW’ zegt. Moet lukken, toch?

Heb jij ook doelen voor 2021 opgesteld?

22 reacties

 1. Wat een mooie lijst heb je gemaakt! Met allemaal haalbare dingen, lijkt me. Dat is fijn, dat je niet per se al je moeite erin hoeft te steken :p Althans, ik heb gemerkt dat dat voor mij goed werkt, haha. En nu ik jouw lijstje zie, denk ik: oh, ik wil ook echt weer geocachen! Dat is zo leuk!
  Anne postte onlangs…Dagboekje #53My Profile

 2. Mooie doelen! Die van mij komen er nog aan. Ik heb dit vorig jaar ook gedaan, 20 voor 2020

 3. Haha ik stel ook nooit doelen! Ambitieus lijstje wel maar wel allemaal totaal verschillende dingen. Ik wil ook wat meer offline gaan, het is onvoorstelbaar hoeveel tijd ik verspil aan die smartphone soms.

 4. Voor ik verder lees ga ik reageren op punt 1: duizelingen is een van de onbekendere restverschijnselen van een corona-infectie.
  Let je een beetje op jezelf en zo… <3

 5. Verder een prachtig lijstje.

  Wat punt 13 betreft: Ik voeg sinds jaar en dag een pootje (380 gram) peulvruchten (bruine bonen, kapucijners, witte bonen, gemengde bonen, borlotti bonen, flagelettes, linzen, kikkererwten, jonge velderwten etc) toe aan de risotto. Dat vinden wij niet alleen lekker, het zorgt ook voor betere eiwitten.

  Een andere optie: Nacho’s met een Mexicaanse bonensaus waarbij je kunt kiezen voor diverse hele bonen, of de zogenaamde refried beans. Dat is een prakje. Die van Morena zijn lekker. Ziet er wel uit als hondenvoer, maar daar kan jij tegen.

 6. Dit is leuk! Ik doe ook niet aan doelen, maar dit is een mooie manier om jezelf uit te dagen en om goed voor jezelf te zorgen. Ik ben nu al heel benieuwd naar de foto’s van nummer 21. Duurt helaas nog wel even;).
  Naomi postte onlangs…Mijn scheiding van dokter GoogleMy Profile

 7. De eerste is inderdaad meteen de belangrijkste! Hopelijk lukt het je om dit jaar beter naar de lichaam te luisteren.
  Geocachen dat wil ik dit jaar ook eens gaan oppakken. Ik wandel regelmatig, maar dat is volgens mij een nog veel leukere manier om te wandelen!

 8. Haha voor iemand die niet van voornemens houdt, heb je wel een sh#tload aan doelen zeg!

  Maar hee, ik houd ervan, leuk! Ik ben benieuwd of je ze allemaal gaat halen!

 9. Mijn lief en ik hebben een favoriet all you can eat Chinees restaurant, en die zijn al toe sinds maart. Of ja tussen de twee lockdowns waren ze even open, maar je mocht dan niet naar het buffet en ze bedienden je aan tafel. En dat vonden we toch niet hetzelfde. Daar kijk ik ook echt naar uit. Dat is niet eens zot speciaal of zo, maar wel echt lekker!

 10. Wat een leuke dingen allemaal Gaelic is best tof ook zeg maar! Maar jeetje wat een lijst. Ik heb ehm niks. Maar er zijn wat dingen blijven liggen van vorig jaar die wik wil doen dus daar heb ik goede hoop voor.

 11. Succes met deze prachtige doelen voor 2021. Benieuwd hoeveel je er kan afstrepen het einde van het jaar.

 12. Oh leuk, dat mediteren! Hoe ga je dat aanpakken? Mij is het gelukt met de Headspace app. Al twee jaar lang mediteer ik elke ochtend 10 minuten na het hardlopen, en terwijl ik hoelahoep : )

 13. Mooi lijstje Audrey! Naast je mooie plannen van het Twitter berichtje gisteren, haha! 😉 Goed dat je naar de notaris gaat! Wij hebben dit maar liefst 8 jaar laten versloffen en toen de bruiloft niet doorging (en nieuwe datum onbekend) hebben we het toch maar opgepakt. Voelt wel rustiger. Gaaf dat je kunstwerken in huis wil halen! Ben benieuwd wat het gaat worden, deel je dat hier ook?

 14. Halleluja! Ik vind dat een zeer indrukwekkende lijst. Gelukkig kun je dingen combineren. Je kerstbombe vullen met peulvruchten. En Mango trucjes leren in Gaelic of zo. Ik ben nog bezig met mijn corona to do list. En zelfs als de lockdown verlengd wordt, ga ik het nog niet redden dit jaar. Dat komt omdat ik de latjes/pleintjes/dingetjes op het laminaat vast moet plakken. Geen zin in, dus dat stagneert de boel nogal.

 15. Fijne doelen heb je! Veel succes om ze te volbrengen 😉 Ik ben ook niet langer van doelen stellen enzo.. De reden is simpelweg, mijn leven gaat toch steeds een andere weg uit waar dat doel dan opeens niet meer in past en dan moet ik zeggen: ‘nee, het doel is niet behaald omdat..’ Neenee, laat mij maar doen wat ik op dat moment wil doen en daarna trots wezen op mezelf, hihi

 16. Mooie doelen! Mijn doelen komen er van de week aan.
  Ik ben benieuwd naar je dripcake(s) en mokkataart!

 17. Leuk lijstje om te lezen! Mooie doelen. Dat samenlevingscontract en dat testament, ja daar denk ik ook vaak over na, maar daar doe ik dan nooit wat mee. Misschien ga ik het dit jaar ook doen. (Misschien.)
  Ik vind hazelnootpraliné trouwens een hele goede manier om noten binnen te krijgen hoor 😉 nee lastig dat je dat niet lekker vind. Heb ik niet echt tips voor (ik vind ze zelf heel lekker…), maar in ieder geval succes gewenst!

 18. oooh zeg wat een fijne lijst! Vooral die all you can eat sushi, mmmhm! En ik ben benieuwd naar het resultaat van de dripcake! Klinkt ook als iets dat ik wel eens zou willen proberen 😀

 19. Pingback: 21 voor 2021 - Over Schrijven Gesproken - 21 voor 2021

 20. Oh ja, geocaching moet ik ook nog steeds een keer doen!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge