Wat voor werk ik doe (en deed) | Wat kun je doen na een studie CIW?

| 18 reacties

Bij mijn oproep voor vragen voor een Q&A (je kunt er nog insturen!), was er één vraag die echt veel gesteld werd. Blijkbaar zijn jullie nieuwsgierig wat voor werk ik eigenlijk doe. Uiteraard ga ik alle vragen nog beantwoorden in een apart Q&A-artikel, maar over het werk dat ik doe – en wat ik na mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen zoal gedaan heb – ga ik nu alvast vertellen.

Waarom koos ik voor Communicatie- en Informatiewetenschappen?

In 2008 – alweer 12 jaar geleden! – begon ik met mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen. Eigenlijk was ik jarenlang van plan geweest om Journalistiek te gaan doen in Tilburg, maar na een waanzinnig interessant praatje van een hoogleraar over de diverse onderwerpen en onderzoeken die er voorbij kwamen, was ik om. Dat ik ook nog een minor Journalistiek zou kunnen doen, was helemaal een mooie bonus.

Tekst en taal zijn dingen die ik al mijn hele leven heel leuk vind, dus dat ik in de communicatierichting zou gaan zoeken, was eigenlijk best logisch. Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen – waar ik mijn bachelor volgde – kun je bij CIW een vreemde taal kiezen waar je je naast de reguliere communicatie- en marketingvakken verder in ontwikkelt. Ik koos voor Engels en hoewel ik daar altijd wel al goed in was, heb ik echt heel veel geleerd van die verdiepingsslag.

Mijn eerste baan

Tijdens mijn studie was een stage niet verplicht, maar wel een optie – en ik greep die kans met beide handen aan. Ik ging werken voor een overheidsorganisatie. Heel erg leuk, en wat heb ik dáár veel geleerd. Het communicatieteam was klein, dus ik kreeg van alles wat mee (teksten schrijven, online, activiteiten en evenementen organiseren, perscontacten…). Ook was er veel ruimte voor initiatief van mijn kant. O, en werken voor de overheid is dus echt niet suf of saai. Ik zou het zo weer doen!

De stage liep door in een vakantiebaan en uiteindelijk werd het een bijbaan. Eerst naast mijn master, en daarna als gewone parttime baan tijdens mijn banenjacht. Ik wist dat vastigheid of fulltime werken er niet in zaten daar, maar ik ben onwijs blij dat ik er nog zo veel ervaring heb kunnen opdoen. In die tijd was het namelijk superlastig om een baan te vinden – in het algemeen, maar zeker ook in de marcomwereld, waar 150 tot 200 sollicitaties op één vacature echt geen uitzondering waren.

Werken in de webcarewereld

Na een paar weken ww belandde ik in de wereld van de webcare. Daar schreef ik ooit al een ‘achter de schermen’-artikel over. Ik zette een webcareteam op, had de dagelijkse leiding en werkte zelf ook mee. Uitdagende cases en de mogelijkheden om leuke, creatieve reacties te plaatsen waar dat passend was, vond ik leuk, maar ik merkte al snel dat ik uitdaging miste. En dan werkte ik ook nog eens namens een waanzinnig slechte internetprovider. Nee, dat was niet écht een baan voor mij op de lange termijn.

Werken bij een communicatiebureau

Na een jaartje ging ik door naar baan nummer 3. Tja, en over mijn werk bij een communicatiebureau hebben jullie al eens wat kunnen lezen. Het was namelijk de baan die me bijna een burn-out bezorgde.

Wat me heel leuk leek aan werken in de bureauwereld, was de afwisseling. En toegegeven: die was er ook. Ik heb in een relatief korte tijd ervaring opgedaan bij heel wat organisaties in verschillende sectoren. In mijn geval kwam er alleen een commerciële druk bij kijken die ik niet prettig vond – en zeker niet in die mate. Zo verwachtte mijn baas bijvoorbeeld dat ik voor 80/85% declarabele uren zou kunnen schrijven (die moesten we elke dag bijhouden), en als iemand bijvoorbeeld twee dagen veel lager zat, dan kwam er al gedoe.

Ik solliciteerde later ook nog eens bij een ander bureau, en daar zei de directeur dat hij een productiviteit van zo’n 70% verwachtte. En, zo voegde hij er direct aan toe, dat bekeek hij dan op basis van een paar maanden. En uiteraard, als er gewoon weinig werk wás, dan woog hij dat natuurlijk ook mee. Wereld van verschil dus, en het bewijst dat werken bij een communicatiebureau niet per se stom of zwaar hoeft te zijn. Zelf vond ik het ook een nadeel dat je een organisatie toch minder goed leert kennen en ook vaak niet zo de diepte in kan.

Wat ik nu voor werk doe

Gelukkig was er een happy end! Ik werk inmiddels alweer twee jaar bij een heel tof bedrijf. Dat ik weer in het bedrijfsleven terecht zou komen, had ik niet direct verwacht. Wat voor mij echt een bepalende factor bleek, is dat het bedrijf een mooi product maakt waar ik echt helemaal achter sta.

Ik werk in het marketingteam (met veel nationaliteiten en culturen, echt leuk!) en in het kort kun je eigenlijk stellen dat ik verantwoordelijk ben voor alles wat met tekst en content te maken heeft. Ik schrijf teksten voor brochures, handboeken, de website, social media… Oftewel: voor alles waar woorden nodig zijn. Ook regel ik vertalingen, leid ik projecten, werk ik (mee) aan het ontwikkelen van nieuwe campagnes en doe ik interne communicatie. Een heel leuke, afwisselende baan dus, waarin ik lekker veel mag schrijven, superleuke collega’s heb en ook een leidinggevende die echt top is.

Nu ben ik natuurlijk ook wel benieuwd geworden: wat doen jullie voor werk?

18 reacties

 1. Heel herkenbaar, ik zit in gerelateerd beroep (online marketing breed) en ook naar management positie vanuit hele leuke organisaties, naar 2 banen achter elkaar waar ik genadeloos, zoals ik het zelf altijd omschrijf: “met mn bek door het grind” ben gegaan.
  “Lekker over je eigen grenzen, hoezo luisteren naar je lichaam” type banen. De ene eiste alles van me, de andere eiste niks van me. Allebei “een goede levensles”. Nu goed op mn plek gelukkig en met het risico beetje zweef te klinken, ik bescherm mijn energie nu stukken beter.

 2. Zo fijn dat je na die nare ervaring nu een fijne baan hebt! Klinkt heel erg boeiend wat je nu doet.

 3. Wat fijn dat je na al die ervaringen nu een fijne baan hebt kunnen vinden! Klinkt goed, veel succes nog met alles!

 4. Vind het nog steeds zo fijn voor je dat je nu een fijne plek gevonden hebt! Fijn werk is zo belangrijk en het klinkt ook echt als een hele leuke job 🙂

 5. De boeiende wereld van de IT, waar de bullshitbingo en managementjargon dagelijkse kost zijn! Ook taalkundig interessant…

 6. Iets met nachtdiensten, ik hou werk en privé (waar mn blog onder valt) strikt gescheiden. Collega’s zijn ook geen vrienden. Zo fijn dat je een leuke baan hebt waar je je goed voelt, dat verdien je

 7. Wat fijn dat je studie zo’n goede baan heeft opgeleverd! Ik heb ooit psychologie gestudeerd en mijn doctoraal (zo heette dat toen nog) gehaald aan de Universiteit Utrecht. Nu werk ik als fulltime blogger vanuit huis.

 8. Ik vind dit altijd zo interessant om te lezen, wat mensen doen. Lijkt me een fijne plek waar je nu zit en een toffe job ook!
  Ik werk bij een overheidsinstantie die mensen begeleidt naar nieuw werk of opleidingen maar ik doe enkel telefonische dienstverlening en via mail. Vind ik zelf een heel fijne job, ondanks mijn telefoonangst in het dagelijks leven :p

 9. ICT druktemaker binnen de zorg..

 10. Wat leuk om te lezen! En wat fijn dat je een baan hebt gevonden waar je het echt naar je zin hebt.

 11. Leuk dat je je plek hebt gevonden! Ik heb eerst als marketing- en communicatiemedewerker in een verzekeringskantoor gewerkt. Ik vond het communicatieluik heel leuk, maar het werd op den duur steeds meer marketing en dat was minder mijn ding. Toen werd ik redacteur voor een online magazine, en nu ben ik copywriter in een reclamebureau 🙂 Zolang ik maar kan schrijven ben ik meestal wel content.

 12. Dat klinkt als een heerlijke baan! Maar ik mag ook niet klagen! Ik controleer de lay out, spelling en cijfertjes van/in rapporten die mijn collega’s schrijven over ondernemers die een krediet aanvragen bij de gemeente. Heel erg leuk om te doen door de verscheidenheid aan ondernemers die voorbij komen. Van kappers tot restaurants, van uitvinders tot gigolo’s. Het komt allemaal voorbij. Er komt nog veel meer bij kijken natuurlijk maar ik lees dus voornamelijk op mijn werk en ik ben veel met taal bezig. Laat dat nou net mijn hobby zijn! Lucky me!

 13. Leuk om dit te lezen, juist omdat het iets totaal anders is dan wat ik doe. Ik ben pedagogisch medewerker op een BSO. Hiervoor kinderdagverblijven en peuterspeelzaal gewerkt maar nu met Noa alleen nog de middagen. Ideaal en echt nog steeds na al die jaren mijn droombaan werken met kids 🙂 Sta op de 8+ groep.

 14. Klinkt als een heel toffe job wat je nu doet. Wat fijn om verantwoordelijk te zijn voor de woorden van het bedrijf.
  Ik gaf mijn ontslag net, ik schreef er toevallig een blogje over gisteren ^^ Ik ga ook een soort van marketingfunctie op mij nemen.

 15. Fijn dat je uiteindelijk je plekje hebt gevonden! Ik werk in de ICT 🙂

 16. Wat een mooi carrièrepad heb je al afgelegd. Interessant om te lezen, ook wat de andere lezers allemaal doen. Ik werkte bij een tijdschrift, een baan die ik opzegde om naar België te verhuizen. Nu werk ik al copywriter bij een grote retailketen. Dat is leuker een veelzijdiger dan ik van tevoren had verwacht. Zolang ik kan schrijven, ben ik blij.

 17. Leuk om te lezen, vooral omdat we in hetzelfde vak zitten 🙂

 18. Wat leuk om te lezen! Zeker dat je na al die omzwervingen toch zo’n fijne baan hebt gevonden.

  Ik werk als muziekcoach bij een grote organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Mijn taak is om muziek in de zorg vanzelfsprekend te maken en dit doe ik door de begeleiders te coachen. 🙂

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge