Waarom maaltijdboxen complete onzin zijn

| 21 reacties

De laatste tijd vliegen de reclames en Facebook-advertenties voor maaltijdboxen me weer om de oren. Marley Spoon, Hello Fresh, Ekomenu… De Allerhande-box is ivm corona tijdelijk gestopt, maar het aanbod van maaltijdboxen in Nederland is nog altijd heel ruim. Ik weet dat sommige mensen erbij zweren, maar ik ben zelf absoluut geen fan. Ik leg je graag uit waarom ik vind dat maaltijdboxen complete onzin zijn.

Marley Spoon nailed it - waarom maaltijdboxen complete onzin zijn

De zin en onzin van maaltijdboxen

Mijn ervaring met maaltijdboxen beperkt zich tot twee Marley Spoon-boxen, alweer een tijdje geleden. Ik wist ze allebei voor zó weinig geld te scoren dat ik besloot dat het daarvoor wel de moeite waard was. Destijds heb ik de kleine lettertjes héél goed gelezen, want in de beginperiode van maaltijdboxen in Nederland ontstond al snel het beeld dat het abonnementen waren waar je nooit meer vanaf kwam. Ik geloof dat dat inmiddels wel verbeterd is, maar toch.

Koken met een maaltijdbox goedkoper? Onzin!

Als je de volle mep betaalt voor een maaltijdbox, ben je veel en veel te duur uit. Zelf beweren ze steevast dat het juist voordelig is, omdat je alle ingrediënten in afgepaste hoeveelheden krijgt. Tja, alles leuk en aardig, maar bollen knoflook, netten uien en potjes kruiden gaan er hier in zo’n hoog tempo doorheen dat dat argument onzin is.

Want wat betaal je ongeveer voor een maaltijdbox? Voor drie avondmaaltijden voor twee personen moet je minstens 40 euro neertellen – en vaak is dat nog meer. Als je in plaats van drie maaltijden per maand er 30 wil eten (vasten is niet zo mijn ding), is dat omgerekend meer dan 400 euro per maand. En zelfs als je je beperkt tot één box met drie maaltijden per week, kost dat je makkelijk tegen de 200 euro per maand. Dan mis je niet alleen een substantieel deel van je avondmaaltijden, maar heb je ook nog niet ontbeten, geluncht, gesnackt of koffie of thee gedronken. Aangezien Vriend O. en ik met z’n tweeën voor zo’n 260 euro per maand aan boodschappen besteden, vind ik dat dus een behoorlijk slechte deal.

Mijn ervaring met Marley Spoon

Mijn ervaring met een aanbieding van Marley Spoon overtuigde me om vooral géén abonnement op een maaltijdbox te nemen. Het begon al met de bezorging van de eerste box. Ik koos voor een vrijdagavond, met volgens mij een timeslot tussen 18.00 en 21.00 uur. Op de dag zelf kreeg ik bericht dat het tussen 20.57 en 21.57 ging worden. Tegen half 10 kreeg ik bericht dat de bezorger vertraagd was. Rond half 11 – het tijdstip dat ik meestal mijn bed in duik – werd ik gebeld dat de vertraging nog verder was opgelopen. Ik mocht kiezen: de bezorger zou rond 11 uur ’s avonds zou kunnen komen, of ik mocht voor een nabezorging op zaterdagochtend kiezen. Mijn ogen vielen al bijna dicht, dus we gingen voor de laatste optie.

Toen ik ’s ochtends contact opnam met de klantenservice over het tijdvak, gaven ze aan dat één bezorger vanuit het midden van het land op pad ging met alle nabezorgingen. Eh, oké… Enkele uren later werd ik gebeld dat mijn pakket helaas verdwenen was en er ook geen vervanging kon worden bezorgd. Hmm… mijn educated guess was toen toch echt dat die bezorger gewoon niet zo’n zin had om helemaal af te zakken naar Limburg.

De annulering van de box hield wel weer in dat we onze maaltijdplanning voor de dagen die volgden last-minute moesten aanpassen. Niet zo handig dat we alsnog een bezoekje aan de supermarkt moesten brengen. Beetje ironisch dat Marley Spoon beweerde dat je met hun maaltijdbox wel 4 uur per week kon besparen op boodschappen doen. (Zijn er mensen die voor een gemiddeld gezin zoveel tijd doorbrengen in supermarkten? Hoe dan?) In dat geval zou je toch op z’n minst verwachten dat ze betrouwbaar zouden zijn in de levering.

De nieuwe poging(en) met een maaltijdbox

Even later kwam een nieuwe kans, waarbij ik voor dezelfde lage aanbiedingsprijs drie nieuwe maaltijden mocht uitkiezen. Dat was dus op zich netjes geregeld. Twee daarvan waren best lekker – ik heb de receptkaarten bewaard en we maken er nog wel eens variaties van – maar de derde was een hilarische fail. Je ziet het gerecht op de foto bovenaan dit artikel: een treurig miniem wit bolletje met een burger met kaas en ongeveer drie lepels groente per persoon.

Door de vertraging in mijn boxen kreeg ik even later nog het aanbod om iemand een gratis box cadeau te doen. Via een semi-slinkse constructie liet ik een doos bij mijn ouders bezorgen (die zo’n maaltijdbox zelf toch niet zagen zitten) en aten we nog twee keer een Marley Spoon-maaltijd (één maaltijd bestelde ik dubbel om bereid en wel aan mijn ouders te doneren). Eentje was mwah, de ander wel lekker, maar ik wist inmiddels zeker dat maaltijdboxen gewoon niet mijn ding zijn.

Overige nadelen van een maaltijdbox

Naast de veel te hoge prijs en de haperende bezorging is een ander groot nadeel van maaltijdboxen dat de maaltijden in het algemeen niet echt waanzinnig lekker of origineel zijn. Ook de portiegrootte – waar sommige mensen wél lyrisch over zijn – vond ik vaak tegenvallen.

Ook worden bij maaltijdboxen alle ingrediënten per maaltijd in dezelfde zak gedaan. Dat presenteren ze zelf als een handig voordeel, maar daar was ik het niet mee eens. Mijn koelkast is niet al te groot en de zakken namen veel plaats in. Omdat letterlijk álles in één zak zat, betekende dat dat ik ook koelkastruimte zou moeten opofferen aan dingen als broodjes, droge pasta, uien, knoflook en ongeopende blikjes tomatenpuree. Wat mij betreft zou het veel handiger zijn geweest om per maaltijd een koelkastzakje te maken én een zakje met de overige ingrediënten, want er zijn genoeg producten die juist slechter worden van een verblijf in de koelkast.

Nee, maaltijdboxen zijn ab-so-luut niks voor mij. Wat zijn jouw ervaringen?

21 reacties

 1. Ik ben er nooit aan begonnen. Het idee van alles lekker in afgepaste hoeveelheden aangeleverd krijgen, maakt me wel enthousiast, maar ik vind de prijs echt abnormaal. Dus nee, ik begin er niet aan. En als ik dan eens ‘makkelijk wil doen’ koop ik wel gewoon een verspakket bij de supermarkt.

 2. Nu hier in Zwitserland waren vorig jaar een paar initiatieven, een van een start-up, een van lidl en een van de Coop, maar allen zijn na korte tijd aan een stille dood gestorven. De boxen waren te duur zeker in vergelijking tot de alternatieven. Of men kookt, of men neemt take-away, en velen lunchen in een restaurant, met een warme maaltijd. (net als in bv Frankrijk). En de rest kan/wil vermoedelijk niet koken, met of zonder box. Dus de coop en lidl beperken zich weer tot het geven van recepten, deels met video-uitleg. En ik kook net als voorheen met de ingredienten en ideeen die voorhanden zijn.

 3. Ik denk ook dat maaltijdboxen duurder zijn, maar je betaalt natuurlijk ook voor het gemak (je hoeft geen recepten te bedenken, hebt alles in huis, leert iets nieuws kennen, …) Ik zie de voordelen dus wel, maar die doen mij voor de rest weinig haha. Veel van de recepten vind ik ook niet 100% mijn ding en dan vind ik het al zeker zonde van al dat geld. Ook niet echt iets voor mij dus! 260 euro in de supermarkt is best een prestatie haha. Ik denk dat wij zelf rond de 320 euro zitten, maar wij gaan ook naar de Delhaize (dik tegen de zin van mijn lief hehe) en hebben allebei maaltijdcheques, dus ik vind dat niet zo erg. Die dingen moeten toch op haha!

 4. Ik begin er als alleenkoker niet aan. Heb zelf zeer eenvoudige metodes zoals de afhaalindonees. Voor 10 euro en een paar handjes zelftoegevoegde roerbakgroente doe ik daar 3 dagen mee. De eerste dag duurt het langst als ik de wandeling van 2x 8 minuten meereken. Maar ik moet toch wandelen. De dagen daarop is het 6 minuten op de magnetron wachten.

  Verder roerbak ik. Is niet alleen snel en gezond, maar ook erg lekker. Zo’n maaltijd ligt op 2 euro aangezien ik weinig vlees en regelmatig wat vis eet. Kan met alles. Kruidenmix haal ik bij de Turkse super. Heeft meer dan 100 soorten. 60 gram zoutvrij voor 1 euro, waar ik 15 maaltijden mee doe.

 5. Ik heb nog nooit een maaltijdbox besteld. Ik zie ze weleens voorbijkomen, maar ik signaleer altijd vrij weinig groente, althans naar mijn maatstaven. Ik eet graag zo’n 400 gram groente dag. Voel ik me goed bij. 🙂 En wat je zegt over de prijs, als je het zo beredeneert is het inderdaad mega duur! Bizar dat het dan toch zo populair is.

  Wat mij vooral niet zo aanstaat bij maaltijdboxen is dat je vooraf moet bepalen wat je wilt gaan eten. Ik bekijk het liever per dag. En ik vind bepalen wat ik ga koken zo’n beetje het leukste van de dag, dus ik ben daar graag mee bezig. Ik zit nooit zonder inspiratie, dus voor mij zou zo’n vooraf uitgekozen box niks zijn. Maar ik weet dat er mensen zijn die heel vaak geen idee hebben wat ze willen eten, voor die mensen zou zo’n box misschien wel een uitkomst kunnen zijn.

 6. Ik ben persoonlijk wel een groot fan van maaltijdboxen! Heb persoonlijk alleen ervaring met HelloFresh, en heb daar nooit problemen met de bezorging gehad. Ben het wel met je eens dat het prijzig is, dat is ook de reden dat wij het alleen zo nu en dan hebben. Die prijs betaal je dan weer (wat mij betreft) voor het gemak. Ik ben niet zo creatief met gerechten bedenken en vind het leuk dat ik met zo’n box toch gevarieerd kan eten.

 7. Ik heb ze zelf nooit gehad. Mijn dochter wel (ook Marly Spoon) maar die was er zo klaar mee. Er klopte vaak iets niet met de inhoud van de doos. Het ontbrekende artikel werd dan wel nageleverd maar daar heb je op dat moment niks aan. Kun je mooi alsnog naar de supermarkt na je werk.

 8. Ik wil er gewoon niet eens aan beginnen! Als ik eten zelf koop kan ik het bekijken wat als het niet goed is? Ook die zakken waar alles bij elkaar zit, wat een onzin. Ik ga 1 keer per week naar de super en kies ’s morgens wat ik wil eten, dat werkt prima en ja dat is ook een stuk goedkoper.

 9. Wij hebben regelmatig HelloFresh. En soms hebben we een hele tijd niets (dan pauzeren we het). Het leuke van de box is dat je weer eens wat andere gerechten maakt.
  Ik moet zeggen dat het nu ook weer een beetje hetzelfde lijkt, dus wellicht weer een half jaartje niet.

 10. Ik heb er ooit eentje gehad van HelloFresh en die vond ik geweldig. Ik kookte eindelijk eens iets heel anders, en het was niet moeilijk. Maar ik vind het uiteindelijk te duur, dus ik heb ze daarna nooit meer gehad. Een verspakket vind ik een goede vervangen.

 11. Ik heb ze nooit gebruikt, maar ik raak ook niet echt enthousiast van je verhaal haha.

  Wij kopen wel regelmatig een maaltijdpakket in de supermarkt, waar alles dan bij in zit in de juiste porties, da’s dan wel weer handig.

 12. Jaren geleden, ik denk een stuk of 20, dus voor het hele maaltijdboxen idee bestond, had ik via de groenteboer een abonnement op het Odin-groentepakket. Daarbij was niet zo zeer goedkoper het idee, als wel biologisch en eten uit het seizoen. Voor 10 gulden (!) had je dan een papieren tas met groenten en fruit voor een week. Ik heb het een tijdje geprobeerd maar het was niets voor mij. Het fruit was ongeveer genoeg voor drie dagen, de groente was te vaak groente die ik niet lekker vind (de meeste groente lust ik overigens wel)… Maar wat ik misschien nog wel het minst aantrekkelijke van dit of een maaltijdbox vind is dat je moet eten wat de tas schaft. Ik vind het als volwassen persoon toch eigenlijk wel heel fijn om gewoon zelf te bepalen wat er op tafel komt. Misschien ben ik hier gewoon niet avontuurlijk genoeg voor? 😉
  Misschien dat het met die maaltijdboxen anders werkt overigens, en je wel zelf kan kiezen van te voren wat je eet, dat weet ik niet. Bij Odin was dat in ieder geval niet zo.

 13. Mijn ervaring? Ik ga wel naar de winkel… Maximaal anderhalf uur, inclusief reistijd per week…

 14. Nooit gebruikt. Maar ik kook dan ook nooit 😉

 15. Uiteindelijk betaal je gewoon voor gemak, daar steken ze op in. Dus mensen met een volle planning, die de tijd niet kunnen / willen maken om na te denken over wat ze gaan eten en boodschappen te doen. Ook kan het helpen om je creativiteit te stimuleren, je eet zo weer eens iets anders. De vraag is of je het dat waard vindt. Voor jou geldt duidelijk van niet. Wij nemen wel eens een box van de Jumbo, daarin moet je zelf nog de gekoelde ingrediënten toevoegen. Zal ongetwijfeld ook duurder zijn, maar tov een Hello Fresh box valt het dan weer mee

 16. Ha leuk om dit artikel te lezen! Ik word zelf een beetje moe van alle Hello Fresh-reclame die ik steeds in vlogs zie. Ik vind de boxen zelf ook flink duur en kies bovendien liever zelf wat ik eet (als in: niet de keuze uit een paar opties, maar gewoon lekker mijn eigen ding doen). Het lijkt me wel leuk om een keer zo’n versbox bij Jumbo te kopen. Ziet er wel handig uit en zo probeer je ook nog eens wat nieuws, maar dan zonder dat meteen de hele menusamenstelling (inclusief vleesvervanger, etc.) voor je is bepaald.
  Wat stom trouwens, dat gedoe met de bezorging! Ik kan me voorstellen dat je er daarna al helemaal klaar mee was.

 17. Hahaha leuk artikel!

  Ik heb nog nooit een maaltijdbox besteld om de simpele reden dat ik gierig ben en dat ik die dingen gigantisch duur vind. Je betaalt inderdaad wel voor het gemak, maar tegenwoordig liggen er in de Delhaize ook pakketjes om Moussaka of whatever klaar te maken en als ze slim zijn daar, kunnen ze dat nog wat uitbreiden. Ik ben er soms wel benieuwd naar want ik ben één van die mensen met weinig inspiratie soms, maar ah, het weegt niet op. En ik had er nog niet eens bij stilgestaan dat ik inderdaad zou zitten sukkelen met alles in mijn frigo te krijgen! Bij deze heb je me overtuigd om ze niét te bestellen haha

 18. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar had ik wel allang al berekend dat zo’n box juist helemaal niet goedkoop is.
  Volgens mij is het vooral gemakzucht waarom het zo goed loopt. 😉

 19. Wij nemen hier om de zoveel tijd (als ik korting krijg) een box van Hello Fresh.

  Ik zie er wel voordelen van in: de recepten zijn vaak origineler dan waar ik op kan komen.
  Nu met Corona scheelt het toch een bezoek aan de supermarkt.
  Voor ons zijn de porties meer dan groot genoeg, zeker wat groenten betreft. Vaak hebben we nog over en komen we met de 3 maaltijden 5 dagen toe, aangevuld met nog wat vlees, vis of een gebakken eitje oid.
  Oké, het neemt wat plaats in in de koelkast, maar dingen die daar niet persé bewaard hoeven te worden haal ik gewoon uit de zak…

  Nadelen: het is inderdaad best duur, daarom wacht ik meestal tot ik weer een keertje korting krijg. En je hebt er altijd heel veel afwas van (maar gelukkig hebben we een vaatwasmachine)
  Soms is de keuze voor mijn gluten- (noodzaak!) en liefst melkvrij dieet wel erg beperkt en moet ik dingen vervangen zoals pasta als ik 3 gerechten wil vinden die voldoen.

  Dus een aantal voor en tegens, vandaar dat we het af en toe een keertje doen, niet altijd. Zouden we ook snel beu worden denk ik. Gewoon leuke afwisseling.

 20. Ben zelf eerlijk gezegd een groot fan van HelloFresh! Heb eigenlijk al een tijdje geleden een blogpost gemaakt maar nog niet gepost over tips en tricks. Want die zijn er wel. Bijvoorbeeld: bestel nooit zo’n burger, trekt altijd op niets! Maaltijdsoep doet het dan wel weer altijd goed. Wij betalen 53 euro voor 5 maaltijden voor 2 personen, komt neer op 5,30 euro per persoon, per maaltijd. Ik ben zo slecht in boodschappen doen dat ik steeds duurder uitkom of achteraf gewoon veel moet weggooien. Daarom werkt een maaltijdbox wel bij ons.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge