Waarom houdbaarheidsdata zwaar overschat zijn

| 7 reacties

Laatst at ik een Mona-toetje waarvan de houdbaarheidsdatum een week geleden was. Smaakte prima. Net als even oude yoghurt, chips van een maand te oud en een bakmix die een jaar over de datum zou zijn. Nu zegt men over mij wel eens dat ik een ijzeren maag heb (ik heb er geen enkel probleem mee om gebak met slagroom als ontbijt te eten), maar ik heb er ook echt niemand anders mee aan zijn einde – of gewoon wat darmkrampen – geholpen. Met de meeste producten die “over de datum” is simpelweg niks mis.

houdbaarheidsdata zijn overschat

Dé houdbaarheidsdatum bestaat niet

Ik hoor wel eens van mensen dat ze een product waarvan de houdhaarheidsdatum is verstreken meteen weggooien. Maar, news flash: er is niet zoiets als “over de datum”. Op de meeste producten staat alleen maar een tht-datum: ten minste houdbaar tot. Daarmee bedoelt de producent eigenlijk alleen maar “joh, garantie dat het sowieso lekker is tot dat moment, en daarna moet je zelf maar even kijken”. Met tgt-data – te gebruiken tot – moet je iets beter opletten, want die zijn bedoeld als serieuze waarschuwing. Toch hoef je de datum zelfs bij die producten niet eens als keiharde deadline te zien, want ook die kunnen nog helemaal prima zijn.

Je kunt tht-data vergelijken met die bizarre veiligheidswaarschuwingen die je bij elektronische apparaten ziet. “Knip de kabel niet door met de stekker in het stopcontact.” “Gebruik de magnetron alleen om etenswaren in op te warmen, en niet voor uw onderkoelde cavia.” Als producent heb je geen zin in schadeclaims van maffe Amerikanen mensen, maar gelukkig bestaat er nog zoiets als gezond verstand. En zintuigen, ook heel handig. Opbollende verpakkingen? Schimmel op je brood? Gewone slagroom waarvan je denkt “hé, heb ik nou per ongeluk crème fraîche gekocht”? Dat zou ik niet meer gebruiken. O, en tip van de dag: eiersalade wordt ook heel snel héél vies. Maar wat kan er – zelfs een jaar later – nou mis zijn met droge producten die netjes zijn bewaard zonder dat er ooit een druppel vocht bij is gekomen? Vrij weinig, lijkt mij. Zoals wel vaker in het leven, is een beetje eigenwijs zijn en vertrouwen op jezelf ook in de strijd tegen voedselverspilling een ontzettend goed idee 😉

7 reacties

 1. De houdbaarheidsdatum is puur en alleen een uiterste verkoopdatum; omdat fabrikanten na die datum niet meer kunnen garanderen dat hun product perfect is. That’s all.
  Emmy postte onlangs…Suicide Notes: waar maakt iedereen zich druk om – Michael Thomas FordMy Profile

 2. Ik leg altijd de drinkyoghurts en pudding op datum, echt zo’n automatisme van mij.
  En bij het lezen van die data denk ik ook vaak “wie zou dit nou überhaupt verzonnen hebben?”.
  Ik heb ooit zonder problemen Hella Curry Gewurz van 5 jaar ‘over de datum’ prima kunnen nuttigen, maar vaak haalt de bekende (Jan Linders) huzarensalade (kauw sjottel) het gekoeld niet tot de THT datum. Ik worstel met je mee.

 3. Vooral met dingen als zuivelproducten ben ik voorzichtig. Paar dagen over de datum kan nog wel, gewoon even kijken/proeven in welke staat het product zich bevind. Loopt of zwemt het niet weg, dan is het waarschijnlijk nog prima!

  Maar inderdaad, sommige producten kun je nog prima gebruiken. Zo kun je bier dat ruime tijd over de datum is nog prima drinken (sommigen beschouwen dit juist als een delicatesse?). Ow en Vicks Vaporub die gaat hier thuis echt tien jaar mee.

  Gewoon wat gezond verstand gebruiken. Ik vond het btw episch dat je specifiek Amerikanen hebt genoemd *huilt*
  Falco Renierkens postte onlangs…Antwerpen is okMy Profile

 4. Haha, wederom leuk geschreven! Moest zo lachen om die zin met Amerikanen, eh mensen haha. Want zo is het maar net inderdaad. Ik moet bekennen dat ik nooit naar de houdbaarheidsdatum kijk, ik eet gewoon waar ik zin in heb en als het niet chill smaakt of vreemd ruikt, gooi ik het weg. Oh en natuurlijk als je schimmel of iets dergelijks ziet zitten haha.
  Celeste postte onlangs…Medische Weetjes #4My Profile

 5. Helemaal mee eens! Gewoon gezond verstand en je zintuigen gebruiken ;).
  De Veganosaurus postte onlangs…Nederland wordt groen – Wij ook… van ergernisMy Profile

 6. De meeste dingen zijn tegenwoordig ook allemaal vacuüm verpakt waardoor ze ook veel langer houdbaar zijn. Ik trek me ook meestal niks van de datums op de verpakking aan hoor 😉

 7. Nou zijn mijn darmen geen fan van over-de-datum-zuivelproducten, heb ik gemerkt. Ik krijg daar dus wel last van. Best jammer, want soms krijgen we bij de voedselbank hele lekkere toetjes, die net een dag over datum zijn, of wat langer en dan ingevroren geweest, en die kan ik dan niet eten 😛 Terwijl mijn man die inderdaad een week later nog lekker weg zit te kanen, zonder er last van te krijgen.

  Net zoiets stoms is trouwens oliebollenmix. Daar kregen we in januari of februari geloof ik een pak van: goed tot november dit jaar. Ik vind dat eerlijk gezegd vooral klinken als ‘hopen dat mensen overhouden/teveel kopen, maar dan het pak teveel weggooien en gewoon nieuw kopen volgend jaar, omdat het al wel vier weken over datum is’. Ik denk dat ik in december iemand aan het oliebollen bakken zet hier 😉
  Jantine postte onlangs…4 tips voor als je thuis op vakantie gaatMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge