Waar ik me op verheug om na mijn zwangerschap te doen

| 18 reacties

Ik vind zwanger zijn een heel bijzondere ervaring. Leven in mijn buik voelen, een mooie grote buik hebben… ik ben heel blij! Tot nu toe mag ik ook terugkijken op een vrij probleemloze (tweeling)zwangerschap, dus ik besef dat ik veel geluk heb. Desondanks is het ook wel fijn dat het einde in zicht komt.

Het allermeest verheug ik me natuurlijk op het ein-de-lijk live zien en vast kunnen houden van onze kindjes. Maar er zijn ook wat andere dingen waar ik naar uitkijk in het post-zwangerschapstijdperk. Lees je mee?

Beeldbank paardenbloemen (1)

 • Op mijn buik slapen. Lijkt me heerlijk. Ik heb inmiddels aardig kunnen wennen aan slapen op mijn zij, maar toch. Hoewel ik me geen illusies maak over de kwaliteit van mijn slaap na de geboorte van maar liefst twee kinderen, lijkt wegdutten op mijn buik me een héél fijn vooruitzicht.
 • En als ik dan wakker word, wil ik ook heel graag weer eens ouderwets soepeltjes mijn benen uit bed zwiepenDat lukt vast niet binnen een paar dagen na de bevalling, maar toch kijk ik er erg naar uit.
 • Ik had nooit verwacht dat ik dit zou gaan missen, maar: me met gemak omdraaien in bed. Zo’n luxe – you don’t know what you’ve got ‘till it’s gone.
 • Op één been staan. Zonder pijn te voelen, that is. Gewoon mijn voeten afdrogen of een broek aan- of uittrekken zonder te hoeven gaan zitten en zo.
 • Mijn blaas weer in één keer kunnen legenEn dan zonder gekke dansjes te moeten doen of op en neer te moeten wandelen. Wat een luxe is dat, zeg.
 • En ook: gewoon een uur met iets bezig zijn zonder naar de wc te hoeven. Het is inmiddels een terugkerende grap in dit huis: “Je raadt NOOIT wat ik ga doen!” “Plassen?” “Check…”
 • Deze hadden jullie vast wel verwacht in dit lijstje: alles weer mogen eten. Sushi met rauwe vis. Zachtgekookte eieren met zo’n heerlijk druipende dooier – het liefst als ze nog warm zijn. Broodjes met gerookte zalm. Koekjesdeeg en beslag van cakes, wafels en brownies snoepen. Can’t wait.
 • Lekker doorstappen tijdens een wandeling. En lange wandelingen maken, dat ook. Tegenwoordig voelt een rondje van anderhalve kilometer zo’n beetje als een marathon namelijk. Gaat natuurlijk niet allemaal direct weer lukken, maar ik vind het een erg fijn vooruitzicht.
 • Moeiteloos kunnen bukken en buigen. Ik kan nu (met 34,5 week zwangerschap) nog gewoon mijn eigen schoenen aantrekken – hoezee! – maar afhankelijk van hoe mijn buik erbij hangt, kan het wel lichtelijk ongemakkelijk zijn, dat bukken en buigen.
 • Weer genieten van mijn oude vertrouwde goed functionerende geheugen. Wordt een langetermijndingetje als ik het zo hoor van mensen die al moeder zijn, maar ik kan écht niet wachten. Het is echt heel irritant om je eigen gedachte soms binnen tien seconden volledig kwijt te zijn.

Vanwege dat laatste punt vroeg ik ook Vriend O. maar of ik nog iets vergeten was in dit lijstje. Zijn commentaar: weer gewoon een emotioneel autowrak zijn in plaats van een emotioneel scheepswrak. Helaas voor hem – oké, en ook voor mezelf – zal het nog wel even duren voor mijn hormonen weer een beetje normaal doen.

18 reacties

 1. Het zijn allemaal simpele dingen waar je naar uitkijkt, waar we niet vaak genoeg dankbaar voor zijn. Ik sta er zelden bij stil dat ik me vrij in bed kan bewegen en zonder moeite opsta, terwijl dat dus niet altijd mogelijk is. Goede herinnering om wat vaker stil te staan bij de dingen die je lichaam voor je kan doen! En jouw lichaam doet nu natuurlijk heel veel voor je en je kindjes, dus dat is dan weer de positieve kant 🙂
  Blog by Linda postte onlangs…Plan met mij 🖌 bullet journal setup 2022 (ideeën, jaarlijkse setup, kalender, doelen en meer)My Profile

 2. Mooi lijstje Audrey, hopelijk kun je veel van de punten weer snel afvinken.

 3. Oeps te snel op Enter gedrukt!

  Mooi lijstje Audrey, hopelijk kun je veel van de punten weer snel afvinken. Het lijkt me een heel bijzondere gewaarwording dat je merkt dat dit langzaam moeilijker gaat.. zeker omdat veel van die dingen (zoals je soepeltjes omdraaien in bed) zo gewoon lijken voor veel mensen. Wat is het lichaam toch een bijzonder iets eigenlijk he. Overigens, super fijn dat je je nu met 34,5 week zo goed voelt! Hopelijk blijft dat zo tot het einde 🙂 Nog even wachten en dan heb je ze in je armen!
  Amy postte onlangs…Lindholmen Street food market in GöteborgMy Profile

 4. Dat zijn wel allemaal dingen die goed gaan komen, inclusief je geheugen! Het schijnt dat dat bij moeders juist verbeterd! Ik denk dat dat komt omdat je getraind wordt door je babies om voorlopig voor hen te denken, zolang ze zelf nog geen dingen kunnen aangeven of je helpen herinneren. Je management skills zullen echt van hoog niveau worden.
  Een zwangerschap blijft natuurlijk een fysiek zwaar iets, toch wel topsport waar je bijna niet voor kan trainen omdat het eigenlijk best snel gaat. En natuurlijk zijn er dingen die terugkomen van voor de zwangerschap, maar ik denk vooral dat je gaat genieten van de nieuwe dingen die komen. Alle eerste keren 🙂 Voor ouders toch 1000x mooier dan alle dingen die je gemist hebt. Gaat helemaal goed komen.

 5. Bizar wat je opeens allemaal niet meer kan als je een kind je (in jouw geval twee kindjes!) bij je draagt. Ik kan me goed voorstellen dat je uitkijkt naar dat soort normaalgesproken simpele dingen. Vooral soepel omdraaien in bed lijkt me weer een verademing haha. En goed om te lezen dat je je buiten wat kleinigheden nog erg goed voelt!
  Meaghan postte onlangs…Huisupdate 4: De schilder is geweest! [Video + artikel]My Profile

 6. Heerlijk om te lezen, die punten en zo herkenbaar!

 7. Haha dat eten lijkt mij dus echt een ding hè tijdens zo’n zwangerschap! Ik vind dat dus heel bizar. Je mag dingen niet ETEN omdat je ZWANGER bent? Waarom bestaan er daar nog niet allerlei alternatieven voor eigenlijk? Als ik een restaurant zou openen, dan zou ik daarover nadenken. Ik ga het nooit doen, maar kijk.

 8. Enorm herkenbaar blog… Ook al ligt de ervaring in de grijze gebieden van mijn geheugen.

 9. Heerlijk lijstje en ik snap wel dat je naar sommige dingen uitkijkt. Lijkt me ook wel gek dat je straks gewoon een mensje in je armen hebt wat nu nog in je buik leeft
  Ilona Wielinga postte onlangs…Je lichaam omarmen | Mental mondayMy Profile

 10. Haha, die reactie van vriend O. is weer lekker duidelijk:).
  Leuk om dit lijstje te lezen. Ik kan me wel voorstellen dat je naar deze dingen uitkijkt (behalve dat buikslapen dan; ik snap niet hoe mensen dat prettig kunnen vinden).
  Naomi postte onlangs…Adviesgesprek voor nieuwe hulpverlenersMy Profile

 11. Ik weet nog dat ik me erop verheugde dat ik weer op mijn buik zou kunnen slapen! Hoewel dat in eerste instantie toch anders ging, omdat ik stuwing had in de borsten.

 12. Leuk lijstje en ik kan mij goed voorstellen dat je daar naar uitkijkt. Zo te lezen zal dat niet al te lang meer duren, je bent gewoon alweer 34,5 week! Jeetje wat is dat snel gegaan zeg…
  Giovanna Jansen postte onlangs…7 dingen om deze week te doen #14My Profile

 13. Begrijpelijk allemaal! Ik was ook zo blij toen ik weer normaal in bed kon rollen 😀 Ik had altijd echt pijn als ik me wou draaien.
  En dat van je geheugen, ik hoop dat het je niet vergaat zoals mij. Bij mij is het nog altijd een ramp helaas.
  Irene postte onlangs…Dingen die ik leuk vind aan mama’enMy Profile

 14. newsflash:
  – als je borstvoeding geeft, vergeet het maar dat je op je buik kunt slapen met die melkfabrieken aan de voorkant
  – als je iets op de grond laat vallen: schop het richting een muur zodat je het al leunend kunt oppakken
  – meer dan tien jaar na de geboorte van mijn kind ben ik nog steeds veel emotioneler dan vóór mijn zwangerschap en ik denk niet dat dat nog overgaat.

  Succes met deze laatste weken en geniet van het leven, maal drie!

 15. Ehhh. Wat Mariimma zegt… mijn kind is inmiddels 29 en ik jank nog steeds om de Merci-reclame op tv. En wat denk je nu? Met die kerstreclames? Ik jank was af. Dat gaat nooit meer over.

  Het lijkt met trouwens écht loodzwaar, hoor. En ik kan me heel goed voorstellen dat je uitkijkt naar al die hele gewone dingen die ineens zo bijzonder zijn.

  PS: aan mij was niks te zien, trouwens. Ook niet leuk, hoor. Drie weken voor de bevalling kleertjes kopen. Zei de verkoopster “Is het een cadeautje?” Boehoehoe!
  Nicky postte onlangs…Schuiven.My Profile

 16. Haha wat je precies allemaal niet meer mag eten vergeet ik dus altijd en als ik er dan weer aan herinnerd word (bedankt hoor!!!) word ik weer triest (en hongerig). En als je zwanger bent, onthou je niks meer dus dan vergeet ik het vast weer. Ik heb héél hard moeten lachen met dat laatste van je vriend trouwens hahahaha. Heb het ook aan mijn lief laten lezen want die zegt altijd dat wij geen kinderen moeten nemen om die reden. En hij zei dat ik nu al een Boeing 747 ben hahahahaha.
  Lesley postte onlangs…20 dingen die de ziel uit mijn lijf zuigenMy Profile

 17. +1 voor buikslapen! Maar mocht je borstvoeding geven, kan het wel vervelend aanvoelen als die 2 grote ballonnen in de weg liggen. :’) Just a heads up!
  Tamara postte onlangs…Fitter worden met Fit by CharroMy Profile

 18. Heel erg leuk geschreven. Ik kan me ook voorstellen dat dat dingen zijn waar je naar uitkijkt. Nog even volhouden!
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Momenten van geluk in 2021My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge