Tweede hond erbij: een puppy introduceren bij andere hond

| 13 reacties

Het is alweer bijna acht maanden geleden dat puppy (of ja, inmiddels puber) Mango bij ons in huis kwam wonen. Een tweede hond erbij nemen is héél erg leuk, maar het vereist natuurlijk wel het nodige werk. Een puppy introduceren bij een andere hond is niet iets dat je zomaar even doet. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en tips.

N.B. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en onderzoek. Als je hond en puppy al kennis hebben gemaakt en er zijn problemen, dan adviseer ik je om bij twijfel altijd de hulp van een goede hondengedragstherapeut in te schakelen.

Tweede hond erbij, puppy introduceren bij andere hond hoe doe je dat

Wel of geen tweede hond erbij?

Allereerst moet je je afvragen of en waarom je een tweede hond zou willen. Lang niet elke hond vindt een speelmaatje even leuk. Sproet, mijn oudste hond, is in het algemeen niet zo’n fan van puppy’s of andere drukke honden. Toch koos ik ervoor om een puppy erbij te nemen. Met het oog op de agility-opvolging ging ik voor een leeftijdsverschil van 7 jaar.

Over optimale leeftijdsverschillen kun je de nodige adviezen lezen. Hetzelfde geldt over het vraagstuk over of je het beste twee reuen, twee teven of een reu en een teef samen kunt zetten. Mijn mening? Het is belangrijker om te kijken naar matchende karakters. Laat je in je keuze daarom begeleiden door iemand die daar kennis en ervaring in heeft. Ik schreef al eerder een artikel over het kiezen van de juiste puppy uit een nest. In ons geval hadden we voor Sproet – een onzekere hond die daardoor niet altijd even aardig doet tegen andere honden – een zelfverzekerde pup nodig die niet bang zou worden van een snauw hier en daar. Mango begrijpt hondentaal perfect en liet daardoor de perfecte balans zien tussen Sproet de ruimte geven en toch toenadering blijven zoeken.

Je hoeft natuurlijk niet per se voor een puppy te kiezen. Een volwassen hond toevoegen aan je roedel heeft als grote voordeel dat je al direct weet wat voor karakter de hond heeft. Zo kun je bij een ontmoeting al vrij snel ontdekken of het een goede match is. In dit artikel ga ik hier niet verder op in, maar focus ik op het introduceren van een puppy bij een volwassen hond.

Een tweede hond erbij: voorbereidingen voor je andere hond

Geurdoekjes

Als je een goede, verantwoorde fokker hebt gevonden, kun je je nieuwe puppy hoogstwaarschijnlijk niet direct bij het eerste bezoek meenemen. Dat is in dit geval alleen maar handig! Het geeft je namelijk de kans om alvast wat geurboodschappen uit te wisselen tussen de honden. Je hebt als hondenbezitter ongetwijfeld al vaak meegemaakt dat je hond(en) je uitgebreid besnuffelen als je contact hebt gehad met een andere hond. Na een puppyvisite draait de neus van je hond helemáál overuren, kan ik je vertellen.

Voor deze tip gaan we daar gebruik van maken. Geef je hond nog wat meer geurbronnen dan alleen je kleding. Neem een oude handdoek of (fleece)deken mee als je op nestbezoek gaat en wrijf deze over de puppy’s (of een specifieke pup, als je eenmaal weet welke van jou wordt). Stop ‘m in een zak, neem ‘m mee naar huis en hang hem daar over bijvoorbeeld een stoel. Dan kan je volwassen hond wennen aan de geur en er zelf voor kiezen om er actief aan te gaan snuffelen. Bij elk nestbezoek kun je een nieuwe geurdoek meenemen voor verse geuren.

Huis puppyproof maken

Als hondenbezitter heb je ongetwijfeld al heel veel spullen in huis. Het is belangrijk dat je puppy een eigen plek krijgt. Kies zeker voor een aparte bench en mand voor de puppy. Daarnaast vind ik een puppyren een absolute aanrader. Omdat Sproet een gevoelige hond is die niet zo van drukke honden/pups houdt, was het voor haar extra belangrijk om in alle rust te kunnen wennen aan de nieuwe gezinsuitbreiding. Het hielp heel erg dat ik ze via de puppyren makkelijk gescheiden kon houden. Zeker als je zelf met iets anders bezig bent, is een puppyren een ideale oplossing om onveilige situaties te voorkomen.

Nog een tip: zet de spullen voor de nieuwe pup ook al ruim op tijd klaar. Ga niet vlak voor je de puppy gaat ophalen de hele woonkamer verbouwen, maar doe dit al een paar dagen eerder. Zo kan je oudere hond er alvast aan wennen. Je kunt hier ook een geurdoek aan ophangen of er eentje in leggen.
kooikerhondje-puppy Mango in puppyren, veilige puppyren

Puppy introduceren bij oudere hond: de kennismaking

Het is voor een hond best wel bedreigend als er opeens een onbekende in zijn territorium komt. Laat je hond(en) en de puppy daarom altijd buiten kennismaken op neutraal terrein. Geef ze de kans om daar even rustig aan elkaar te snuffelen (als ze dat willen – ga niks forceren als ze geen aanstalten maken om elkaar te onderzoeken). Daarna kun je rustig samen naar huis wandelen.

Hond laten wennen aan puppy: de eerste dagen en weken

Aandacht verdelen

Als je een puppy in huis hebt, wil je het liefst de hele dag kijken naar dat kleine, té schattige hummeltje. Ik weet er alles van. Zorg er echter voor dat je ook genoeg aandacht besteedt aan je andere hond. Vraag ook aan bezoekers om bij binnenkomst eerst je andere hond aandacht te geven voordat ze zich op de puppy storten. Dat is fijn voor je volwassen hond, maar ook een goede manier om de puppy te leren om rustig op zijn of haar beurt te wachten.

Ik zorgde er ook altijd voor dat Mango in de puppyren zat als er visite zou komen. Dan ging dit automatisch goed en kon ik het bezoek direct instrueren dat het deurtje van de puppyren pas open mocht als Mango rustig was.

Voortrekken en quality time

Een andere tip die ik las, was om de andere hond een beetje voor te trekken. Bij thuiskomst als eerste aaien, als eerste te eten geven, extra veel knuffelen… Zorg dat je zijn/haar rol bevestigt. Dit hoef je trouwens niet hun hele leven lang vol te houden, want ik heb ook gehoord dat dat op de lange termijn soms averechts werkt.

Verder merkte ik aan Sproet dat ze het heel fijn vond om regelmatig quality time met mij alleen te hebben. Natuurlijk heb ik Mango in het begin een keertje meegenomen naar Sproets agilitytraining om haar te showen, maar Sproet leek juist wel extra haar best te doen als Mango er niet bij was. Wij namen bij de wandelingen de puppy vaak mee in een speciale puppydraagzak, maar ook qua wandelingen zorgde ik ervoor dat ik regelmatig maar een van de twee bij me had.

Tweede hond erbij, puppy introduceren bij andere hond hoe doe je dat

Niks forceren

Hoe verleidelijk het ook is: laat je honden (mits de situatie veilig is, uiteraard) vooral zelf bepalen wat ze wel – en juist niet – doen. Probeer ze niet naar elkaar toe te lokken – en ga al helemaal niet de een naar de ander toe dragen. Leuke foto’s van je honden samen komen later wel. Van de eerste dagen dat Mango hier was, heb ik ze niet dichter bij elkaar op dezelfde foto staan dan hierboven. En dat is helemaal prima.

Tweede hond erbij, puppy introduceren bij andere hond hoe doe je dat

Heb geduld!

Mijn belangrijkste tip is toch wel dat je geduld moet hebben. Je honden bepalen zelf het tempo! Bij mijn olijke duo duurde het toch wel 3-4 weken voor Sproet langzaam steeds meer ontdooide. Toen we Mango ongeveer 7 weken hadden, werd het echte liefde. Toen begonnen ze echt veel te spelen en deelden ze heel veel likjes uit aan elkaar.

Of het toeval is, weet ik niet, maar de eerste liefdevolle toenaderingen van Sproet richting Mango (Mango was al die tijd al idolaat van haar grote heldin Sproet) vonden plaats toen we bij andere mensen op bezoek waren. Misschien dat dat toch de ideale neutrale omstandigheden opleverde.

Inmiddels gaat het echt supergoed! Zoals je hieronder kunt zien, delen ze zelfs regelmatig samen het kleinste mandje in huis.

Tweede hond erbij, puppy introduceren bij andere hond hoe doe je dat

Meer lezen?

  • Een hondenleven lang: Dit boek is wat mij betreft echt een onmisbaar als je een puppy in huis neemt. Ja, ook als het niet je eerste hond wordt dus. Het is echt perfect om je kennis op te frissen volgens de modernste inzichten.
  • Ervaring van Monique Bladder: Deze hondengedragstherapeut heeft zelf meegemaakt dat haar volwassen hond de pup niet accepteerde.

13 reacties

  1. Ik heb geen hond en denk ook niet dat ik er ooit twee zou nemen, maar ik vind het wel heel interessant om te lezen! En ik proef ook jouw liefde voor je honden in dit stuk 🙂

  2. Vooral het kleinste mandje delen… 😉

    De een na laatste foto, ik weet dat dat zwarte stuk achter Mango deel is van het kleed, maar het lijkt net of Sproet een poot (of oor) beschermend om die kleine heeft geslagen..
    Uberschattig.
    Koffie Digitalix postte onlangs…De beller is snellerMy Profile

  3. Heel boeiend dit. Wat komt er veel kijken zeg, bij zo’n gezinsuitbreiding. Zo te zien aan de foto’s zijn ze inmiddels dikke vriendjes. (En ja, ik smelt wéér van die snoetjes…)
    Naomi postte onlangs…Hemelvaartsdag 2021My Profile

  4. Ze zijn ook wel heel schattig, zo samen. * smelt *
    Overigens lijkt het mij dat je in deze blog het woord ‘pup’ moeiteloos kunt vervangen door ‘baby’. 😉
    Nicky postte onlangs…Moederdag 2021My Profile

  5. Haha die geurdoekjes en de woonkamer ruim op tijd inrichten hebben wij ook gedaan om onze baby te introduceren bij onze honden :p
    Irene postte onlangs…De antwoorden op jullie prangende vragen • deel 1My Profile

  6. Wat fijn dat het zo goed gaat inmiddels. Ik kan me voorstellen dat honden veel aan elkaar kunnen hebben!

  7. Wat een super leuk artikel, heb het met plezier gelezen. Goed punt inderdaad; je zelf eerst eens goed afvragen waarom je een tweede hond zou willen. Wij hebben dan een pomeriaan en dat zijn geen hondjes die er om bekend staan dat ze heel graag een ‘speelkameraadje’ willen. Sketch richt haar aandacht buiten ook veel meer op andere mensen dan op honden. Sterker nog; ze kan een andere hond straal negeren, alsof het een bankje in het park is (nee, erger nog, want aan bankjes gaat ze vaak wel snuffelen;-) Wat heerlijk dat het zo goed gaat met Sproet en Mango, van die lieve koppies smelt je toch? Die tip van quality time vind ik trouwens ook echt heel goed. Ik zag laatst een filmpje van een youtuber die ik leuk vind om te volgen die een tweede pomeriaan erbij kreeg; daaruit bleek ook maar weer dat het (uiteraard) gewoon twee verschillende hondjes met twee verschillende persoonlijkheidjes zijn. Het kan dus maar zo dat je quality time met het ene hondje ook weer heel anders is dan de tijd met het andere hondje, omdat ze allebei weer andere dingen fijn vinden.
    bychristiana postte onlangs…Online leuke kussens kopen? Dít zijn mijn favoriete merken!My Profile

  8. Interessant dit ondanks dat ik niet aan een (tweede) hond ga beginnen. Had dat van die geurdoekjes wel eens gehoord maar het laten wennen aan een nieuwe indeling niet. Geduld is wel een belangrijke tip met dieren en zeker met honden.

  9. Ik vind het wel supergoeie tips, vooral dat het bezoek ook Sproet niet zomaar mag vergeten. Want iedereen die binnenkomt doet anders automatisch al ‘oooo waar is Mangoooo’ (enfin zo stel ik mij dat voor). Ze zijn wel echt zooo leuk, samen en apart!

    Ik heb nu de kat maar ik wil later ook wel nog honden. Dat wordt nog het één en het ander haha, maar ik wil de honden wel adopteren. Met Jane zal het wel relatief lukken vermoed ik, die is heel nieuwsgierig.

  10. Ze zijn zo schattig!! Fijn dat het goed gaat inmiddels.
    Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Ziekenhuisseries waar ik blij van wordMy Profile

  11. Ik heb geen hond, heb wel jarenlang katten gehad, maar vind het heel interessant om te lezen. Hele goed tips en dingen waar ik denk ik niet aan zou denken.
    De foto’s van Sproet en Mango zijn heel schattig; je honden zijn sowieso allebei heel schattig. 🙂
    Giovanna Jansen postte onlangs…7 dingen om deze week te doen #9My Profile

  12. Zo schattig samen! Ik wil heel graag een hond later, maar ik denk wel maar eentje. Wanneer de buren van mijn ouders op reis gaan, passen mijn ouders op hun drie (inmiddels vier haha) honden en ik vind dat zo’n gedoe om mee te gaan wandelen :p. Al die leibanden door elkaar, horror haha!
    Lesley postte onlangs…Mag ik dat nog voor mezelf bepalen?My Profile

  13. Onze puppy komt morgen. Dank voor de tips. We gaan Luco van 1 jaar veel aandacht geven.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge