Spelletjes voor stelletjes: de leukste gezelschapsspellen voor twee personen

| 12 reacties

Ik hou van spelletjesavonden. Met een stapel leuke gezelschapsspellen, een groepje vrienden, drankjes en hapjes (bitterballen!) vermaak ik me urenlang opperbest. Het is alleen een beetje jammer dat veel van mijn vrienden niet naast de deur wonen. Gelukkig houdt Vriend O. ook heel erg van spelletjes, dus we spelen ’s avonds regelmatig een van onze favorieten.

Naar gezelschapsspellen voor twee personen is het soms even goed zoeken, maar wij hebben inmiddels een bescheiden collectie opgebouwd. Dit zijn de leukste gezelschapsspellen voor twee personen!

Spelletjes voor stelletjes, de leukste gezelschapsspellen voor twee personen, leuke bordspellen voor twee personen, leuke kaartspellen voor twee personen, leuke gezelschapsspellen voor volwassenen en kinderen
Ticket to Ride

Spelletjes voor stelletjes de leukste gezelschapsspellen voor 2 personen, bordspellen voor twee personen, Ticket to ride Europe, leuke spellen voor hoogbegaafden

Ticket to Ride kreeg ik afgelopen jaar als kerstcadeautje, en O. en ik hebben het daarna de hele kerstvakantie lang vrijwel dagelijks gespeeld. Ticket to Ride is namelijk superverslavend! Het toffe aan dit spel is dat je heel veel verschillende strategieën kunt gebruiken. Elke speelbeurt kun je voor verschillende opties kiezen (risico nemen of juist niet) en dat maakt het spel heel dynamisch. Ook kun je elkaar behoorlijk dwarsbomen.

Ticket to Ride: welke editie is het leukst?

Van dit spel zijn verschillende edities verkrijgbaar. Wij hebben Ticket to Ride Europe, en Ticket to Ride Nederland staat op mijn verlanglijstje. Deze speelde ik laatst bij een vriendin en hoewel de basis hetzelfde is, “voelt” het spel toch weer heel anders aan. Let wel op: de Nederlandse versie van Ticket to Ride is een uitbreiding en deze kun je niet spelen zonder een van de basisspel-varianten. Daar is Europe er dus een van, en je hebt ook o.a. een USA-variant en een Nordic Countries-versie.

Spel: Ticket to Ride Europe
Aantal personen: 2 tot 5
Speelduur: ongeveer een uur
Geschikt voor kinderen? Voor oude kinderen zeker! Kinderen vanaf 6 jaar kunnen eventueel beginnen met de kinderversie van Ticket to Ride (Mijn eerste reis).

Spelletjes voor stelletjes de leukste gezelschapsspellen voor 2 personen, bordspellen voor twee personen, Ticket to ride Europe, leuke spellen voor hoogbegaafden

Moddervarkens (Dirty Pig)

Spelletjes voor stelletjes de leukste gezelschapsspellen voor 2 personen, kaartspellen voor twee personen Moddervarkens, Dirty pig game

Moddervarkens leerde ik kennen door een vriendin. Het is typisch zo’n spel dat je in no time door hebt. Iedereen krijgt een aantal schone varkens en die moet je zo snel mogelijk allemaal vies zien te krijgen. Want je weet zelf: varkens willen gewoon lekker in de modder rollen! Uiteraard moet je goed in de gaten houden wat andere spelers doen. Een beetje geluk en vooral heel goed opletten. Wij spelen ‘m vaak op een heel hoog tempo, waardoor dat laatste nog wel eens mis gaat…

Spel: Moddervarkens
Aantal personen: 2 tot 6 (maar 2 tot 4 spelers is het leukste)
Speelduur: 5-15 minuten per potje – je wilt gegarandeerd nog een keer!
Geschikt voor kinderen? Absoluut! Je kunt dit spel ook heel makkelijk opbouwen voor jonge kinderen door eerst een paar soorten kaarten weg te laten en ze in stapjes toe te voegen.
Moddervarkens kaartspel, Dirty Pig game

Beverbende

Spelletjes voor stelletjes de leukste gezelschapsspellen voor 2 personen, kaartspellen voor twee personen, Beverbende, Beverclan, leuke spellen voor hoogbegaafden

Een ander leuk kaartspel voor twee personen is Beverbende. In dit spel krijgt iedere speler 4 kaarten die je gedekt op tafel legt. Alleen de buitenste twee mag je bekijken. Vervolgens ga je op basis van de raapstapel proberen om een zo laag mogelijk aantal punten op al je kaarten te krijgen. Naast kaarten met cijfers kun je ook speciale kaarten trekken, waarmee je bijvoorbeeld een van je kaarten mag bekijken of waarmee je er eentje mag ruilen met een van je medespelers. Een goede pokerface komt bij dit spel dus zeker van pas!

Variatie-tip: speel eens met meer dan 4 kaarten per persoon! Wij zijn inmiddels zulke getrainde Beverbende-spelers dat we dat een beetje makkelijk begonnen te vinden, en dus spelen wij meestal met 5 of 6 kaarten per persoon. Zelfs 9 doen we wel eens. Geheugentraining to the max!

Spel: Beverbende
Aantal personen: 2 tot 6
Speelduur: 10-15 minuten per potje
Geschikt voor kinderen? Vanaf een jaar of 6 moet het lukken!

Het Poepspel

Spelletjes voor stelletjes de leukste gezelschapsspellen voor 2 personen, leuke bordspellen voor twee personen, Het poepspel

Je ziet het al aan de doos: Poepspel, het spel waarbij iedereen win(d)t is eigenlijk vooral gericht op kinderen. Toen ik het een tijd geleden zag in een winkel, vond ik het stiekem wel erg grappig. Uiteindelijk kocht ik ‘m voor slechts twee euro op een rommelmarkt en geloof mij: dat waren twee héél goed bestede euro’s.

Het spel is supersimpel: nadat de eerste speler een oranje wc-pot heeft neergelegd, blijf je kaarten leggen in de volgorde wc/drol/wc-papier/handen wassen enz. Er zijn kaarten in groen, oranje en blauw en de enige vereiste hierbij is dat je niet twee keer dezelfde kleur op elkaar mag leggen. Er zijn geen speelbeurten, dus dit spel wordt al gauw een grote chaos doordat iedereen zijn kaarten zo snel mogelijk kwijt wil zijn. Als je kaarten op zijn, mag je namelijk op het scheetkussen slaan en krijgt degene die de meeste kaarten heeft een nepdrol om op zijn hoofd te zetten.

Voor wie niet zo snel is, maar wel slim, is ook de volgende spelregel leuk: als je geen kaart meer in je handen hebt die je kunt spelen (bijvoorbeeld 3 wc-potten als de bovenste kaart een drol is), mag je ook de ronde beëindigen door op het scheetkussen te drukken.

Spel: Poepspel
Aantal personen: 2 tot 8
Speelduur: Een spelletje bestaat uit 5 rondes en duurt in totaal 15-20 minuten.
Geschikt voor kinderen? Dit spel is gemáákt voor kinderen (maar stiekem ook heel leuk voor volwassenen die hun inner child nog niet hebben verloren).
Het poepspel, spelletjes voor twee personen

Carcassonne (bordspel)

Ook Carcassonne is een tof bordspel dat je heel goed met twee personen kunt spelen. Dit is een legspel waarbij je samen een stad bouwt met wegen, steden, kloosters en weiden. Elke speler krijgt vooraf een aantal horigen, die ze in een speelbeurt kunnen neerzetten op bijvoorbeeld een weg of weide. Hiermee verdien je punten, afhankelijk van hoe groot deze wordt. Je bent dus samen aan het bouwen, maar wil je medespeler(s) wel tegenwerken.

Spel: Carcassonne
Aantal personen: 2 tot 5
Speelduur: 20 tot 40 minuten
Geschikt voor kinderen? Ja, voor kinderen vanaf een jaar of 7/8. Ook van dit spel is een junior-versie beschikbaar.

Set: kaartspel voor 1 tot 8 personen

Spelletjes voor stelletjes de leukste gezelschapsspellen voor 2 personen, kaartspellen voor twee personen, spel Set, leuke spellen voor hoogbegaafden

Het kaartspel Set is al jaren een van mijn grote favorieten. Al vanaf de eerste keer dat ik het (bij iemand anders) speelde, ben ik hooked. Dit kaartspel is leuk voor jong en oud, maar vooral snelle denkers zullen hier veel plezier aan beleven.

De kaarten in dit spel zijn gebaseerd op vier elementen: kleur, aantal, vorm en vulling. In het spel liggen er steeds 9 kaarten (3×3) op tafel. Het doel is om zo snel mogelijk een set te vinden: 3 kaarten die per element óf allemaal hetzelfde zijn, of juist verschillend. Een set van volledig gevulde groene golfjes (1, 2 en 3) telt dus bijvoorbeeld als setje, maar ook een set die op 2, 3 of alle 4 de elementen van elkaar verschilt. Dat betekent dat er ook verschillende sets op tafel kunnen liggen. Snel zijn dus!

Spel: Set
Aantal personen: 1 tot 8
Speelduur: 10-15 minuten
Geschikt voor kinderen? Ja, vanaf 5 of 6 jaar.

Speel jij ook graag bordspellen of kaartspellen? Wat zijn jouw favoriete spellen (voor twee personen)?

12 reacties

  1. Wij deden vroeger thuis niet vaak spelletjes (wel af en toe kwartet of een bordspel, maar het zat niet in het systeem;)). Het grappige is dat de schoonfamilie wel allemaal graag spelletjes doet, dus tegenwoordig is het wel eens spelletjesavond. Ik word er heel erg druk van (superfanatiek!), maar vind het ook wel heel erg leuk! Gelukkig heeft de aangetrouwde kant ook allemaal veel spelletjes, want eh…ik heb ze dus niet. Helaas dus geen tips. Wel weer wat inspiratie opgedaan, dus dankjewel.

  2. Ik kan de tijd niet zeggen dat ik nog gezelschapspelen heb gespeeld. Vroeger werd dat hier wel eens gedaan, maar tegenwoordig liggen ze te verstoffen in de kast 😉 Wij speelden vroeger graag mens-erger-je-niet en Uno.

  3. Er valt heel wat te kiezen. Ik ben zelf altijd nog wel dol op de klassieker Monopoly.

  4. Leuk om even bij te lezen wat betreft gezelschapsspellen! Ik moet zeggen dat ik ze niet regelmatig speel, maar Monopoly en Catan blijven leuke spellen!

  5. Ik speel nooit spelletje, ik heb er geen geduld voor.

  6. Nooooo! Geen spelletjes! Ik heb zoveel spelletjes met mijn dochter gedaan (Ganzenbord, Zwarte Pieten, Betoverende Dollhof, Wie ben ik, enz. enz.) dat ik nooit meer spelletjes wil doen. Hooguit een potje Yatzee, dat trek ik nog nèt.

  7. Dankjewel voor de tips! Ik vind het best moeilijk om spellen te vinden die je met z’n tweeën kunt spelen. Ticket to ride is momenteel mijn favoriet, maar Carcassonne is ook leuk. Verder met z’n tweeën raad ik Machi koro en Jaipur aan 🙂

  8. Ik speel ook graag spellen, maar vond het voor twee personen vaak lastig een leuk, nieuw spel te ontdekken, dus bedankt voor deze tips!

  9. Carcassonne is geweldig maar voor even een snel potje grijpen wij toch snel naar Regenwormen. Weliswaar veel luck en weinig tactiek maar dat is voor zoiets niet erg.

  10. Leuk om ook jouw spelletjesblog te lezen! Hahaha, het poepspel klinkt echt hilarisch, de titel alleen al. En ook Ticket to ride lijkt me een erg leuk spel! Europa en Nederland lijken mij ook het leukste. Misschien ga ik dat nog even last minute op mijn verlanglijstje voor kerst zetten. Ik ben wel toe aan wat nieuwe spelletjes!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge