Slechte Slogans: achter de schermen bij de sloganverkiezing

| 11 reacties

Misschien heb je er wel eens wat over gehoord: de verkiezing van de slechtste slogan van het jaar. Het platform Slechte Slogans roept al 8 jaar op rij een slogan uit tot de allerslechtste van dat jaar. Sinds de oprichting van de jury ben ik al betrokken bij dit superleuke initiatief. Wat houdt mijn rol als juryvoorzitter in? Wie bepaalt nou eigenlijk of een slogan slecht is? En hoe beslissen we welke slogans er op de shortlist komen? Ik neem je mee achter de schermen bij Slechte Slogans!
Slechte Slogans achter de schermen bij de sloganverkiezing en het juryberaad, hoe wordt de slechtste slogan bepaald

Hoe komt een slogan terecht op de lijst van Slechte Slogans?

Het zal je maar gebeuren: heb je enorm je best gedaan op een goede slogan, komt-ie opeens op een website die slechte slogans verzamelt! Nou vermoed ik dat het gros van de bedenkers niet héél erg hun best heeft gedaan. Het leuke aan Slechte Slogans is dat er – naast een flinke hand vol grotere organisaties – vooral heel veel kleine bedrijfjes met een slogan staan. Goed bedoelende eenmanszaken en hardwerkende aanpoters die besloten dat die ene – soms ietwat melige – slogan een plekje verdient op hun Facebook-pagina, bedrijfsauto of website.

Het criterium om in de verzameling terecht te komen is heel simpel: iemand stuurt een slogan in die hij of zij slecht vindt. Een slogan hoeft niet door een ballotagecommissie, maar belandt na een nominatie direct op de site.

De slechtste slogan van het jaar

Je hoort vooral in december – en eens in de vier jaar ook bij de gemeenteraadsverkiezingen – over Slechte Slogans. Dan komt namelijk de shortlist online en mag het publiek gaan stemmen. Wat daaraan vooraf gaat? Elke maand (het sloganjaar loopt van december t/m november) stuur ik een lijstje met alle ingezonden slogans van de afgelopen maand door naar mijn medejuryleden. Die geven dan allemaal hun top 3 aan me door en daarna ga ik de stemmen tellen. De slechtste twee – soms bij uitzondering drie – slogans volgens de jury komen te staan op social media én op de longlist voor de jaarverkiezing.

Eind november hebben we dan een lange lijst met slogans. Dan komt de laatste horde voor het publiek aan de slag mag: de lijst van 24 slogans terugbrengen tot een shortlist van 10. Elk jaar organiseren we een juryberaad waarbij we samenkomen op een geheime locatie. Die locatie is zó geheim dat ik hem na al die jaren nog steeds niet kan vinden zonder hulp of navigatie. Maar oké, dat kan ook weer te maken hebben met mijn belabberde navigatieskills.

Tijdens het – altijd heel erg gezellige – juryberaad geeft iedereen zijn persoonlijke top 10 door, slaan we aan het turven en daarna kunnen we soms flink discussiëren. Is die ene slogan nou niet tóch slechter dan de andere? Een factor die we altijd wel meenemen, is dat we niet per se op zoek zijn naar de vunzigste slogan. Daar zijn er namelijk nogal wat van, en we merken dat die van het publiek meestal veel stemmen krijgen. De ideale shortlist bevat daarom een afwisselend lijstje slogans met woordgrappen, foute dubbelzinnigheden en vreemde verzinsels.

Slechte Slogans achter de schermen bij de sloganverkiezing en het juryberaad, hoe wordt de slechtste slogan bepaald

Als de 10 slogans gekozen zijn – samen met wat reserveslogans – maken Tefke en Christine, de initiatiefnemers van Slechte Slogans, een belrondje langs de genomineerden. In de top 10 staan betekent namelijk dat je wel wat aandacht van de media kunt verwachten. Ook zorgt het belrondje ervoor dat we even een dubbelcheck hebben. Zo is het wel eens gebeurd dat een slogan ergens op gefotoshopt was. Dat moeten we natuurlijk niet hebben…

Sloganverkiezing 2019: de slechtste slogans van dit jaar

Nadat de top 10 een tijdje top secret is geweest, gaan de stembussen dan uiteindelijk open. Op de website van de sloganverkiezing kun je de shortlist vinden en je stem uitbrengen. Je kunt stemmen tot en met aanstaande zondag 8 december. Let op: je kunt je drie favorieten aanvinken. Eentje kiezen is namelijk een vrij onmogelijke opgave…

  • Wij verkopen uw huis. Nogal fidus. (Fidus makelaardij)
  • Shop en kom tot jeselfie (Groupon)
  • Op een na de beste! (Lobatrans bezorgdienst)
  • Geen geëikel recycle (P. van der Veldt transporten)
  • Je rijbewijs hale, doe je bij die kale (Rijschool Rayactie)
  • Uit onze handen uw tanden (Steven de Vries Tandtechniek)
  • Keuzestress? Wij helpen je graag met een worst kaas scenario (Kaashuis Tromp)
  • Werken met zinhoud (UWV)
  • Verbieb jezelf! (de Bibliotheek)
  • Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin (Visbar Zilte Zeermeermin)
Slechte Slogans achter de schermen bij de sloganverkiezing en het juryberaad, hoe wordt de slechtste slogan bepaald

Elk jaar krijgen de juryleden weer een tof bedankje – dit jaar inclusief persoonlijke slechte slogan. Het zijn ware collector’s items!

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje voor de feestdagen? Er is een heel leuk boek over Slechte Slogans!

Welke slogan gun jij dit jaar de overwinning?

11 reacties

  1. Wat gaaf dit! Superleuk kijkje achter de schermen. En wat goed dat jullie altijd even een check doen. Dat houdt het wel zo eerlijk. Ik ga ook stemmen, voor het eerst van mijn leven.

  2. Leuk om te lezen hoe zoiets werkt! En haha, hiervoor in de jury zitten lijkt me stiekem stukken leuker dan in de jury voor de beste slogan 😉

  3. Hahaha, die slogans zijn zo tenenkrommend slecht dat het terug leuk wordt!

  4. Zo leuk om te lezen. Ik zag laatst de verkiezing van de irritantste reclame van 2019 (spoiler; het was Haribo). Vind dit soort dingen altijd wel heel leuk. Ik denk zelf ook regelmatig mee over bedrijven, slogans en dat soort dingen en ik vraag me altijd af hoe iemand er in godsnaam op komt. En hoe een bedrijf vervolgens ook kan denken ‘ja dat klinkt wel goed’. Waar gaat het mis?

  5. Oke die zijn allemaal slecht zeg. Daar kan ik niet uit kiezen.

  6. Ik moet om die ‘worst kaas’ scenario toch wel lachen!

  7. Haha wat leuk dit! Ik vind die laatste van de zeemeermin het grappigste denk ik, al is die van het worst kaas scenario ook een goeie! En leuk om zo’n kijkje achter de schermen te krijgen 🙂

  8. Die vis vind ik wel heel erg slecht. Net als die selfie van Groupon.

    Leuk om te doen lijkt mij.

  9. Haha, wat leuk om te lezen. Ik werd toch een beetje misselijk bij de tongzoen van een zeemeermin, dus dat is ‘m wat mij betreft :p

  10. Ik moet er vaak erg om lachen. Hoe krijgen ze het verzonnen. Ik vind die van die rijschool het leukst. De rest is gewoon slecht. Geweldige Kerstbal trouwens! Leuk idee voor Kerstcadeautjes!

  11. HAHAHA. Die zijn zeker slecht zeg. Ik heb er hartelijk op deze vroege morgen om moeten lachen, hoe verzinnen mensen het…

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge