Q&A #2: over baby’s en meer

| 15 reacties

Hoera ende hoezee, ik typ deze blogpost vanaf mijn gloednieuwe laptop! Ik heb ‘m net geïnstalleerd (en jeetje, wat stelt dat ding veel vragen), dus ik ben good to go. Bestanden moet ik wel nog overdragen, dus ik begin lekker met antwoord geven op de vragen die jullie me een paar weken geleden stelden.

bomen in de herfst - een deel is al rood en oranje gekleurd

Uiteraard, hoe gaat het ermee? 🙂

Een paar weken geleden zou ik waarschijnlijk iets gezegd hebben als ‘Goed! Beetje moe en soms wat last van mijn bekken, maar ik mag zeker niet klagen!’ Inmiddels heb ik aan mezelf toegegeven dat ik het eigenlijk best wel zwaar vind worden. Ik ben nu 24,5 week zwanger, mijn buik maakt sinds een paar weken een soort chronische explosieve groei door en ik merk dat er gewoon veel van mijn energie wordt weggeslurpt.

Het is op zich wel aardig vol te houden als ik voldoende rust neem – en best veel twin moms to be hebben nog veel zwaardere zwangerschappen – maar dat betekent niet dat ik dan maar door moet stomen alsof het niks is, want het is gewoon wél wat.

Welke spullen heb je al gekocht voor de baby’s? Vind je het leuk om spullen uit te zoeken?

Ik vind het héél leuk om spullen uit te zoeken. Iets té leuk, misschien. Ik was in het pre-zwangerschapstijdperk gewend om niet veel te shoppen, en nou ja, met een tweeling op komst moeten er wel gewoon de nodige dingen worden aangeschaft. Marktplaats is tegenwoordig mijn beste vriend, want we willen graag zoveel mogelijk tweedehands kopen (duurzaamheid!). Ik heb daar al een tweelingwagen gescoord, een luiertas, een babybadje, een zwangerschaps- en draagjas, een aankleedkussen…

En ja, hoewel ik qua kleding, slaapzakken en dekentjes ook al heb geshopt tussen de spullen van mijn zus, heb ik natuurlijk qua kleding ed ook wel wat dingen nieuw gekocht. Ik wilde de geboortepakjes (voor allebei maat 44 en maat 50) graag nieuw kopen, en als je dan op zo’n baby-afdeling staat, nou ja… Dan verander je toch een beetje in een hormonaal shopmonster dat alles véél te schattig vindt en opeens heel veel in haar mandje stopt. Ik tenminste wel. En ja, ze hadden me ook beter niet kunnen vertellen dat je nooit genoeg hydrofiele doeken kunt hebben, want die printjes zijn allemaal té leuk.

De rationele Audrey vindt het shopmonster niet zo leuk, de gevoels-Audrey zegt dat ze niet te streng moet zijn, dus ik hoop dat ze er samen een gebalanceerde en vooral kalme compromis van kunnen maken.

Gaan jullie een meter en/of peter kiezen?

Nee. Hoewel ik katholiek ben opgevoed (of ja, opgevoed, ik woonde gewoon in een Limburgs dorp waar het eind vorige eeuw simpelweg de standaard was dat je gedoopt werd en je communie deed), zijn Vriend O. en ik allebei niet gelovig. In mijn omgeving zie ik nog wel regelmatig dat er dan toch iets van peetooms/peettantes/speciale mensen worden aangewezen, al wordt babylief niet gedoopt, maar daar zagen wij niet echt de meerwaarde van in.

Denk je dat de hondjes iets merken van je zwangerschap? Je hoort toch soms dat ze dat snel doorhebben en dan lieve dingen gaan doen maar die van ons gaven er echt geen moer om :p

Ik moest lachen om deze, haha! Tot nu toe merk ik er helemaal niks van. Ik zeg wel af en toe iets tegen ze als ‘kijk, daar zitten de kindjes’, omdat het op zich wel sense maakt dat honden iets zouden kunnen voelen (ik hoor ook wel eens verhalen van anderen dat ze opeens heel beschermend zijn of zo), maar so far hier dus nog niks.

Waar kijk je het meest naar uit als de baby’s er straks zijn?

Ik verheug me er heel erg op om ze voor het eerst te kunnen zien en ze beetje bij beetje te leren kennen. Dat lijkt me het meest bijzondere van het ouderschap: dat je van superdichtbij mag meemaken hoe een kind zich ontwikkelt, opgroeit en de wereld ontdekt.

Verder heb ik nog een artikel in the making over waar ik me nog meer allemaal op verheug om te doen als ik niet meer zwanger ben, maar dit is wel het belangrijkste.

Zijn de hondjes alleen thuis als jullie werken of hebben jullie een hanny (hondennanny)? En gaat de hanny straks ook op de baby’s passen?

Deze vraag herinnerde me eraan dat ik nog eens een artikel wilde schrijven over onze niet-traditionele rolverdeling, so I did. In het kort: mijn vriend werkt vanuit thuis, dus we hebben geen hondennanny nodig. Hij gaat overigens zeker niet op de baby’s passen. Nee, hij gaat gewoon voor zijn eigen kinderen zorgen. Want dat is wat ouders doen, je weet zelf.

Tweelinggerelateerd

Johanne, die al een tweeling van ruim anderhalf heeft, was uiteraard geïnteresseerd in wat tweelinggerelateerde zaken.

Wat zijn je verwachtingen? Heb je al soort van ‘een plan’ (tegelijk voeden of juist niet / een bedje of twee bedjes / inbakeren of niet / box of nestje etc!)?

Mijn verwachting is dat het zwaar wordt. Heel zwaar, maar ook bijzonder. We hebben natuurlijk nog geen ervaring met het ouderschap, dus vergelijkingsmateriaal hebben we niet. Ons plan is om het zoveel mogelijk over ons heen te laten komen en te zien wat voor ons en de kindjes werkt.

Qua voeding wil ik een serieuze poging wagen met borstvoeding, maar ik zie het niet als een halszaak die koste wat kost moet lukken. Tegelijk voeden lijkt me tijdsbesparend, dus hopelijk werkt dat.

Wat betreft slapen vinden we twee ledikantjes het meest praktisch, ook qua beschikbare ruimte (dus geen wiegen). Sinds ik in tweelingmoeder-Facebook-groepen foto’s heb gezien van baby’s die samen in een bedje slapen (met de hoofdjes naar elkaar toe, dus het bedje aan beide kanten kort opgemaakt) ben ik helemaal fan van dat idee. Het plan zou dan zijn om het ene bedje in de babykamer te zetten voor overdag en het andere bij ons op de kamer voor ’s nachts. Mijn zus vertelde trouwens dat haar tweeling het helemaal niet prettig vond om in hetzelfde bedje te slapen, dus we zullen zien.

Inbakeren: klinkt logisch dat dat voor baby’s heel fijn kan zijn – we gaan zien of dat ook geldt voor onze kindjes. We zetten beneden een box neer en babynestjes lijken me wat overrated (en overpriced ook!), dus die staan niet op onze to buy list.

En hoe is het met jullie?

15 reacties

 1. Wat goed dat je wat meer rust probeert te pakken, want een zwangerschap is zeker niet niks.. laat staan van twee kindjes! En goed voor jezelf zorgen is de basis lijkt me. Trouwens die baby afdelingen… niet te doen he? Ik heb al voor mijn neefjes en nichtje dat ik me niet kan inhouden. Slecht voor de portemonnee, maar wel heel leuk!
  Amy postte onlangs…Groeten uit Göteborg deel 1: We gaan in Zweden wonen!My Profile

 2. Als dochter van een tweeling vind ik tweelingen enorm fascinerend. Babies zijn verder niet mijn ding, maar ik ben wel benieuwd naar jouw tweeling!
  Wat betreft je uitzet: maak een lijst, een heel specifieke lijst, met de dingen die je echt leuk vindt (als hormonale a.s. moeder). Maak die lijst beschikbaar voor familie en vrienden. Een beetje als een sinterklaas-verlanglijstje. Ongetwijfeld dat je nest-drang niet weggaat, maar misschien dat het uitbesteden van de wensen aan anderen een goede stok achter de deur is om niet te veel te kopen.
  Ze groeien snel, hoor!
  Daenelia postte onlangs…Mythes en helden: boeken van Stephen FryMy Profile

 3. Yes, zo’n lijstje (in progress) hebben we al voor het kraambezoek na de geboorte, en aan de grootouders en ooms/tantes in spe hebben we ook een paar van de grotere dingen gevraagd die we direct na de geboorte in huis moeten/willen hebben.

 4. Wat leuk om te lezen hoe het gaat en hoe je tegen dingen aankijkt. Ik krijg er trouwens ook altijd kriebels van als mensen zeggen dat papa op de kinderen past…. Alsof het een externe babysitter is…
  Hihi en het uitzoeken van babyspullen lijkt me ook geweldig, maar inderdaad ook lastig. Er is zo veel keuze en je wilt er ook niet veel te veel geld aan uitgeven. Hopelijk kun je die balans daarin een beetje vinden!
  Meaghan postte onlangs…Een jaar werken voor mijn werkgever: wat bracht het mij?My Profile

 5. Grappig: eerst stelt je nieuwe computer je een hoop vragen en dan ook nog eens al die andere mensen die van alles van je willen weten, haha 😉 Leuk om je antwoorden te lezen – helemaal eens dat een vader niet “op de kinderen past”, het is inderdaad gewoon zijn taak als ouder om te zorgen, net zoveel als dat jouw taak ook is.
  Blog by Linda postte onlangs…Dagboekje september 2021 ☾ appartementenjacht, dorpsfeest & (veel) air hockeyMy Profile

 6. Leuk, deze update. En nee, het is zeker niet zomaar wat, dus ik vind het heel normaal dat je aangeeft dat het best zwaar is. En dat shoppen snap ik ook wel. Rationele Audrey moet gewoon na de zwangerschap maar weer wat harder gaan roepen, maar nu nog niet hoor;).
  Naomi postte onlangs…Luisteren is een vak apartMy Profile

 7. Ik kan me wel voorstellen dat het vermoeiend is! Het is inderdaad niet niks wat je lijf aan het doen is. Twee baby’s laten groeien! Wat een wonder is dat toch! En dat shoppen… oh joh! Ik zie zoveel leuks voor baby’s in allerlei winkels. Dan zucht ik eens diep en loop door. Want om daar nou nog een baby voor te adopteren gaat wat ver, vind ik. Lekker trouwens dat je geen nanny nodig hebt. Dat scheelt alvast weer een hoop gesleep. Ik vond dat altijd zoooo zielig; dan lag mijn uk lekker te slapen en dan moest ik haar uit bed sleuren om haar naar de kinderopvang te brengen. Arm kind…

 8. Nu al een babyshopmonster….. aaaaiiiii…

  En goed dat je blijft hameren op het feit dat dat vriend O niet op de kinderen past want… Die stomme spreekwijze is al 30 jaar een doorn in mijn oog.

 9. Goed dat je erkent dat zo’n (tweeling) zwangerschap niet niets is. Het vraagt best veel van je lichaam. Ergens ook wel fijn dat dit ruimte biedt om jezelf rust te gunnen.

 10. Wat een creatieve vragen zijn het. Over dat katholieke ik heb daar serieus aan moeten wennen toen ik in den Brabanden kwam wonen. Ik vind de benaming meter en peter al ouderwets. Niet ouderwets is jullie opvatting over opvoeden trouwens zalig. Dat shoppen voor kleintjes doe ik zelfs graag dus ik voel `em.

 11. Leuk, deze Q&A! En wat fijn dat je nu een nieuwe (werkende) laptop hebt om op te bloggen! Het lijkt mij inderdaad ook heel bijzonder om de kindjes in je buik straks te ontmoeten en steeds beter te leren kennen. Enne, ik snap helemaal dat je lekker los gaat qua babyspullen. Je hebt volgens mij ook echt heel veel nodig, zeker met twee kleintjes natuurlijk.
  Mijn broertjes zijn ook een tweeling en ik weet van foto’s dat mijn moeders buik toen ook na een tijdje flink groeide. Heel logisch dat dat de nodige energie slurpt en dat je dan soms moet toegeven dat “twee mensen maken” ook al een flinke taak op je to-do-list is 🙂

 12. Haha ik heb Vinted leren kennen tijdens mijn zwangerschap. Geshopt dat ik heb toen! Maar het mocht want het was allemaal voor de baby en tweedehands is duurzaam en goedkoop. Maar heb me toch wat (te veel misschien) laten gaan :p
  Ik keek ook heel erg uit naar de baby voor het eerst in het echt zien. Ik vond dat prachtig.
  Fijn deze Q&A!
  Irene postte onlangs…2021 • Week 39My Profile

 13. Wat doe je dat helemaal goed, zo te horen!
  Wij kozen dus wel een meter en peter, ook al zijn onze kindjes niet gedoopt. Het gaat meer over de symbolische waarde ervan, als we er niet meer zijn, dat zij kunnen zorgen voor onze kindjes. En bepaalde familieleden verlangden daar ook echt wel achter, het is toch iets speciaals. Vandaar, maar ik begrijp ook volledig jou keuze.
  En haha, ik ben ook in een shopping mom veranderd sinds de geboorte van mijn dochter, bij mijn zoontje had ik dat niet zo in ’t extreme. :p
  Qua plannen heb je groot gelijk dat je het neemt zoals het komt. Fijn dat je borstvoeding wil proberen, maar inderdaad, je er niet te blind op staren. En elk baby’tje is anders. Remus kon moeilijk slapen zonder ingebakerd te worden, terwijl Rhea dat helemaal niet nodig heeft. 🙂
  Tamara postte onlangs…Moederschap tattooMy Profile

 14. Wat leuk om deze vragen en jouw antwoorden erop te lezen. Heel begrijpelijk dat je moe bent, een eenlingzwangerschap is al vermoeiend, laat staan een tweelingzwangerschap. Mijn nichtje is een jaar geleden bevallen van een tweeling en zij had ook niet verwacht dat de zwangerschap zo vermoeiend zou zijn, dus goed je rust pakken hoor, je lichaam werkt voor drie. 🙂
  Giovanna Jansen postte onlangs…7 dingen om deze week te doen #13My Profile

 15. Leuk om deze vragen en ook vooral de antwoorden te lezen. Ik heb een zwangerschap/opvoeding van maar 1 meegemaakt laat staan 2… Dat zal toch eventjes anders zijn. Zwaar maar ook wat je al zegt zeker bijzonder <3

  Inbakeren vond Noa erg fijn en een babynestje hebben wij ook niet gehad, daar gebruikte ik mijn voedingskussen voor met een kleed eroverheen. Zo overbodig en wat je zegt echt ontzettend duur… Och en er zijn zoveel leuke dingen he, ik loop er altijd zuchtend langs omdat die van mij alweer te groot is voor al die schattige kleertjes…

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge