Muziek uit de jaren ’90: terug naar mijn jeugd

| 18 reacties

Toen ik een paar maanden geleden druk aan het opruimen was, mestte ik onder andere mijn oude kamer bij mijn ouders uit. Dat riep heel wat herinneringen en ‘o jaaaa’-momentjes op. Bijvoorbeeld toen ik heel wat stapeltjes oude cd’s vond (en een paar cassettebandjes). Het is echt grappig hoe je bepaalde melodieën automatisch weer meeneuriet (of keihard meeblèrt natuurlijk), hoe lang het ook geleden is dat je een liedje hebt gehoord. In dit artikel neem ik je mee op een trip down memory lane: de muziek die ik in de jaren ’90 helemaal fantastisch vond.

Muziek uit de jaren 90, herkenbare liedjes uit de 90s, terug naar je kindertijd

Als jullie het niet erg vinden, sla ik de echte kinderliedjes even over. Geen Kortjakje of Vader Jacob dus. En ook Kinderen voor Kinderen, waar ik helemaal dol op was als kind (oké, stiekem vind ik het nu nog steeds leuk op z’n tijd), sla ik hier even over. Dat is misschien iets voor een los artikel, als jullie dat leuk vinden?

Ik concentreer me nu even wat meer op de tweede helft van de jaren ’90, toen ik langzaam mijn eigen muzieksmaak begon te ontwikkelen. Ik ben in het begin van 1990 geboren, dus bedenk dat we hier te maken hebben met een piepjonge Audrey. Don’t judge en geniet mee van mijn muziekherinneringen uit de nineties!

Spice Girls

Het was nogal een battle in de jaren ’90: de Spice Girls versus de Backstreet Boys. Ik ging voor de girl power van Emma, Geri, Victoria, Mel B. en Mel C. En ja, ik was behoorlijk fan. Ik was dan ook redelijk ontroostbaar toen de groep uit elkaar viel na het vertrek van Geri.

Ook anno nu kan ik hun muziek nog wel waarderen eigenlijk. Zeker nu ik weet dat het échte girl power was, doordat ze ook zongen over seks. Had ik natuurlijk als onschuldige achtjarige geen benul van. Supergoed dat ze in 2 become 1 gewoon een pleidooi hielden voor condoomgebruik: “Be a little bit wiser baby, put it on, put it on”. Wannabe is natuurlijk het ultieme nineties-nummer, maar hieronder zet ik een van mijn andere favorieten: Stop. Vriend O. kan bevestigen dat ik die nog steeds regelmatig zing.

Hoewel Baby Spice, oftewel Emma Bunton, mijn grote favoriet was van de Spice Girls, was Mel C natuurlijk vocaal veruit de beste van de vijf. Samen met Bryan Adams maakte ze dit heerlijke nummer, waar ik me de clip nog goed van kan herinneren. Later begon ik het nummer zelf ook heel erg te waarderen. Of ik het woord voor woord kan meezingen? Eh, misschien…

Linda, Roos & Jessica

Heeft dit liedje nog nadere toelichting nodig (behalve dat het nogal bijzonder was dat kinderen deze teksten meezongen)?

Natalie Imbruglia

Dit is zo’n fijn liedje!

Sitting Down Here

Een Noors meisje met een gitaar. Destijds amper 19, maar blijkbaar zingt ze nog steeds, al hebben we na deze hit in Nederland weinig meer van haar vernomen.

All about the money

Dit liedje heeft zó’n herkenbare intro!

C’est La Vie

Dit is zo’n liedje dat ik nooit op cd heb gehad, dat ik al die jaren nóóit meer heb gehoord en dat toch vrij snel bij me opkwam tijdens het maken van deze blogpost. Gek hoe je brein werkt, hè? Ik snap wel wat ik er leuk aan vond: lekker vrolijk, en ook nog een gezellig Iers riedeltje dat ik helemaal vergeten was. Volgens mij was dit de enige hit van B*Witched in Nederland, maar ja, dat is het leven, hè.

Aaron Carter

Een klein blond jongetje – het broertje van Nick van de Backstreet Boys – deed in de jaren ’90 een aardig succesvolle poging om net als zijn oudere broer – Nick Carter van de Backstreet Boys – de meisjesharten op hol te brengen. Achteraf gezien is het natuurlijk vooral hilarisch…

Hanson

Deze heren waren ook behoorlijk jong toen ze een wereldhit scoorden, maar ze hadden aanmerkelijk meer muzikaal talent dan Aaron Carter. MMMBop van Hanson, heerlijk nummer.

Solid HarmoniE

Geen idee waarom je hun naam zo moest schrijven, maar deze meidengroep was toch even behoorlijk populair in Nederland. De twee bekendste liedjes: I’ll be there for you  en I want you to want me.

Venga Boys

Een Nederlandse groep met internationaal succes. Hun nummers varieerden van feesthits met nogal eh… intense clips en teksten (Boom, Boom, Boom, Boom…), vrolijke liedjes als We’re going to Ibiza en Uncle John from Jamaica en alles wat daar tussenin zat…

Toy-Box

Van Toy-Box had ik het album, maar toch kan ik me eigenlijk maar een paar liedjes herinneren. En het spelletje dat je kon spelen als je hun cd als cd-rom gebruikte op je computer. Awesome.

Barbie Girl

Oké, nu we toch op dit niveau zijn aanbeland, kan Aqua ook niet missen, toch?

Britney Spears

Wie ook niet mag missen in dit nineties-lijstje: de enige echte Britney Spears. In de jaren ’90 was ze nog braaf en onschuldig en was ik fan. Ik was er gauw klaar mee toen ik I’m a Slave 4 U hoorde, maar haar eerste twee albums heb ik grijs gedraaid.

No no no no…

Dit liedje is een beetje een vreemde eend in de bijt hier, maar wel een ultiem nineties-nummer dat ik destijds ook al heel fanatiek meezong. Of ja, meezong… Ik herinner me eigenlijk dat ik alleen ‘No no, no no no no, no no yes no yes no limit no no’ zong. Dat was natuurlijk niet precies wat de eigenlijke tekst was…

Nog zo’n liedje waar ik weinig lyrics van verstond (maar dat is minder verwonderlijk): Scatman. Die stond op een cd in een rond doosje die we volgens mij eens gratis hadden gekregen bij de bank(?). Hier laat mijn geheugen me wel een beetje in de steek, maar lekker was-ie wel.

S Club 7

Ain’t no party like an S Club Party! Wat een toffe liedjes heeft deze groep gemaakt. Ik snap wel dat ik fan was aan het einde van de jaren ’90 (en het begin van de zeroes). Waarom ik Jon de knapste van de jongens vond, begrijp ik dan achteraf weer niet, haha. Mijn favoriete liedje: hun eerste hit Bring it all back.

Binnenkort deel ik ook mijn favoriete liedjes uit de zeroes. En nu wil ik natuurlijk van jou weten: welke muziek vond jij leuk in de jaren ’90?

18 reacties

 1. Aaron Carter! Geweldig! Die was ik helemaal vergeten, maar die heb ik veel beluisterd (en bewonderd). 🙂 Leuke lijst, meteen een nostalgisch gevoel!

 2. Ach jongens, alsof ik weer op het schoolplein sta;). Totaal niet mijn muziek dit, maar het gesprek van de dag was het zeker wel.

 3. JAJAJAJA. Echt ook allemaal uit mijn jeugd en allemaal meegezongen (nu nog steeds btw haha) <3 ZOOOOO tof. Ik mis The Backstreet Boys, die waren toch mijn favoriet. Oh en het dansje van C’est La Vie heb ik gedaan op school (en weet ik nog uit mijn hoofd haha) Nostalgie hier. Ik luister nog vaak muziek uit de jaren '90, blijft leuk!

  Goed begin van de week dit, deze post! Dank voor de trip down memory lane

 4. Altijd heerlijk om weer eens de muziek van vroeger te luisteren!

 5. Het meeste is net van voor mijn tijd, maar het een en ander herken ik wel, geeft inderdaad altijd zo’n leuk ‘oh ja!’ moment.

 6. Owmygod, trip down memory lane! Ik wist zelfs niet dat I want Candy en MMMbop van zo’n jonge artiesten waren, wow! Hier mag van mij nog Bomfunk MC’s – Freestyler erbij :d

 7. Hahaha, wat heeeerlijk dit artikel. Moest al lachen toen ik alle CD hoesjes zag. ZO herkenbaar. Luister meteen alle liedjes even nu/vanmiddag. Meeste word ik errrugg vrolijk van door alle memories! Wat een leuk idee voor een blog.

 8. Hihi wat een jeugdsentiment. Ik ben halverwege de jaren 90 geboren, maar veel van deze muziek draaiden mijn ouders in huis of onderweg in de auto, waardoor ik het ook wel mee kan zingen en herken! Ik vind het ook altijd heerlijk om muziek van vroeger te luisteren en stiekem zijn dit soort hits beter dan de hits van tegenwoordig!

 9. Trip down memory lane, hahaha. Vooral “All ‘Bout The Money”, dat doet me altijd denken aan mijn eerste bezoekje aan Disneyland Parijs. (Toen had ik geen idee waar de tekst over ging, nu vind ik het ironisch dat ze dat nummer helemaal grijs draaiden in de Disney Village.)

 10. Ik dacht dat de jaren 90 qua muziek volledig aan mij voorbij waren gegaan maar ik ken op drie na alle nummers. Bewitched, Aaron en dit nummer van de Venga Boys ken ik niet.

  Al is dat nummer van Aaron een gruwelijke verkrachting van het jaren 80 nummer van BowWowWow…

  Dank voor een tripje down memory lane..

 11. De helft ga ik zo niet aanzetten want dan krijg ik ze tot volgens jaar mijn hoofd iet meer uit. Maar zeker dit is even genieten van een berg jeugdsentiment.

 12. Oh jaaaa, Torn en Linda Roos en Jessica. Ik herken er warempel best een aantal, ondanks dat ik ook toen al meestal naar country luisterde.

 13. Haha zaaaalig! Het valt me ook op van hoeveel van die oude liedjes ik vaak denk: ken ik niet. Tot ik het dan opzet en het van a tot z kan meezingen. I guess dat ik vroeger niet zo op artiesten of titels lette haha 🙂

 14. Klein generatiekloofje dus. Maar ik ken deze muziek wel. Mijn dochter is van jouw leeftijd en was een enorme Spicegirls-fan. Ze had zelfs Spicegirl-barbies. En van die witte pluizen om in haar haar te doen. De Vengaboys met Boom Boom Boom kwamen ook regelmatig voorbij. ‘Mama, wat zingen ze eigenlijk.’ vroeg ze dan. Ik hield het maar op ‘Ze willen bij elkaar logeren’ 🙂

 15. Oh dit is zo leuk om te lezen en om weer even in jeugdsentiment te duiken! Ik vind het af en toe heerlijk om lekker 90’s muziek te luisteren (en ook 00’s muziek). Ik was heel erg fan van Britney Spears, tot het moment dat ik naar haar concert ging en bleek dat alles geplaybackt werd. Toch is het nu, jaren later, weer super leuk om te luisteren.

 16. Haha superleuke post! Ik weet niet wat voor tekst Mel C aan het playbacken was daar met Bryan Adams maar echt, awkward! Van jouw lijstje was ik ook echt fan van ToyBox en Britney Spears, maar heel eerlijk gezegd, toen jij afhaakte werd ik juist fan. Oops.. I did it again, Boys, Slave 4u, echt mijn nummers. Verder luisterde ik vooral veel naar Enrique Iglesias, Justin Timberlake en Christina Aguilera. Maar volgens mij zit ik nu in de zeroes al..

 17. Oh, dit is ook zo’n leuk lijstje zeg! Ik ben geboren in ’89 en de 90’s nummers zijn echt mijn favorieten. Ik weet nog dat mijn hele kamer vol hing met posters van Hanson, The Vengaboys, Five en The Spice Girls. Toen las ik ook nog de Joepie, haha!

 18. Is het erg als ik hier nu nog op reageer? :p Ik had deze helemaal gemist maar ooooh wat een trip down memory lane! Was ook enorme fan van de Spice Girls en dat liedje van B*Witched vond ik ook geweldig.
  Spice Girls zet ik nu ook nog regelmatig op, ik vind het echt leuke liedjes 😀 De clip die ik mij het beste herinner is die van Viva Forever. En het tofste liedje vond ik vroeger altijd If you can’t dance omdat ik zo trots was op mezelf dat ik die tekst kon meezingen, haha :p

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge