Mijn favoriete momenten tijdens het bakken

| 15 reacties

Het is de trouwe lezers van mijn blog onmogelijk ontgaan: ik hou nogal van bakken. Natuurlijk hangt dit samen met mijn grote liefde voor lekker eten, maar het bereidingsproces zelf sparkt uiteraard ook een hele hoop joy. In dit artikel deel ik wat mijn 9 favoriete momenten zijn tijdens het bakken. Dat jullie me hierna hoogstwaarschijnlijk een crazy baking lady gaan vinden, neem ik maar voor lief…
baksels, verschillende soorten gebak, bakchallenge jezelf meer uitdagen met bakken

1. Met je handen in het deeg

Voor een aantal recepten op mijn blog (zoals deze triple chocolate cookies of deze tartelettes) moet je voor het deeg eerst de boter met de suiker kloppen met een mixer, voor je de rest van de ingrediënten toevoegt. Waar ik dus zielsgelukkig van word, is dat de suikerkristallen dan goed zijn opgelost. Als je er dan vervolgens bloem aan toevoegt en je er je handen in steekt, voelt het als een heerlijke zachte substantie. Call me crazy, maar daar kan ik dus écht van genieten.

2. Samenhangend deeg

Nog eentje in de categorie deeg dan maar. In het begin krijg je met kneden vaak het gevoel dat het never nooit een samenhangend geheel wordt. Je ziet en voelt alleen maar hompjes van de losse ingrediënten en begint al te overwegen maar wat extra natte ingrediënten toe te voegen, maar dan… *PAF!* Magie! Opeens is de hopeloze massa in je mengkom veranderd in een deeg dat al bijna klaar is. I love it, elke keer weer.

3. Het rijzen van brood

Ik bak niet zo vaak brood(jes). Mijn kaneelbroodjes zijn altijd een succes, maar verder boek ik met brood tot nu toe nogal wisselende resultaten. Toch word ik er altijd héél blij van als ik zie dat mijn brooddeeg tijdens de rijstijd lekker aan het groeien is. Vriend O. kan het bevestigen: dan ben ik net een klein kind op pakjesavond.

4. De luxe van een keukenmachine

Oké, het is geen KitchenAid (waar elke enigszins fanatieke thuisbakker altijd zwijmelend naar kijkt), maar het is wel my pretty baby: mijn keukenmachine. Ik vind het ZÓ fijn als ik ‘m gewoon aan het werk kan zetten met eiwitten, een beslag of deeg! Ik heb mijn keukenmachine van Bosch (een veel goedkopere optie dan een KitchenAid die even goed werkt) al een aantal jaar, maar de liefde tussen ons knettert nog gewoon alsof we pas net een stelletje zijn.

Review Bosch MUM54230 keukenmachine, goedkoper alternatief voor KitchenAid, beste keukenmachine voor thuisbakkers

5. Opgeklopt eiwit

Ik kan er niks aan doen: ik hou ervan om dingen te zien groeien (kssjt, weg met je dirty mind). Als ik in de mengkom van die keukenmachine bijvoorbeeld net een miniem laagje eiwit heb gedaan, en ik binnen no time een enorme witte wolk zie ontstaan, dan ben ik gewoon heel happy.

6. Als iets moeilijks lukt

Sinds een paar jaar probeer ik mezelf met bakken meer uit te dagen. Dat lukt vrij goed, al zeg ik het zelf (zo volgde ik bijvoorbeeld al een patisseriecursus). En hoewel ik regelmatig zit te vloeken als iets moeilijks niet direct lukt zoals ik het in mijn hoofd had, is het euforische gevoel als iets dat tricky is wél lukt des te groter. Mijn eerste batch macarons die eigenlijk best goed was bijvoorbeeld, of als het lukt om een mooie toef te spuiten. Hoera ende hoezee!

7. Snoepen!

Menghaken met slagroom, lepels met beslag eraan, restjes deeg, de kom waarin browniebeslag heeft gezeten: give it to meeeeeee! Snoepen van het beslag en deeg is gewoon zó lekker. Confession: ik heb zelfs een keer samen met Maaike wat extra deeg gemaakt nadat onze citroenkoekjes in de oven waren beland zonder dat we van het deeg hadden gesnoept…

8. Geuren uit de oven

Ik ben niet alleen een karamelslagroom-junk: ook van de vele andere heerlijke geuren die ontstaan als ik iets lekkers aan het maken ben in de keuken word ik bijzonder blij. Ik sta tijdens het bakken regelmatig bij de oven: niet alleen om te genieten van – je raadt het al – groeiende baksels of om het bakproces in de gaten te kunnen houden, maar ook om lekker te snuiven. Vooral bij alles met kaneel of cacao erin ben ik niet weg te slaan bij de oven.

9. Proeven!

Tja, deze kon niet missen in het lijstje. Natúúrlijk is het moment dat je de eerste hap kunt nemen van een baksel ook een van mijn favoriete momenten! Wafels (of cakepops) eet ik het liefst drie seconden nadat ze uit het ijzer komen, met andere dingen wacht ik meestal nét iets langer, maar proeven van het eindresultaat blijft toch de ultieme beloning voor al je harde werk in de keuken!

Vertel op: wat is jouw favoriete moment tijdens het bakken – of verheug je je toch altijd vooral op het eindresultaat?

 

15 reacties

 1. Mijn favoriete moment? Hmm.. Moeilijke vraag. Ik denk als het in de oven staat? De geur die dan vrijkomt, en af en toe even mijn neus (bijna) tegen de oven plakken om te zien om te zien of alles goed gaat. XD Bastognekoeken kapot slaan (voor een taartbodem) vind ik ook fijn. Dan ruikt ineens heel de keuken naar bastognekoeken en mag ik lekker rammen / mijn knokkels als vijzel gebruiken / de laatste stukjes fijnknijpen…

  Een patisseriecursus bij Robèrt staat trouwens op mijn wensenlijstje! (Heb meteen even je “review” gelezen.) Dat wil ik een keer met mijn moeder gaan doen, als er iets meer geld op mijn rekening staat…
  Wendy postte onlangs…Als je bij mij naar binnen kon gluren, zou je zien dat…My Profile

 2. Haha omg ik vind met mijn handen in deeg zitten echt afschuwelijk. Ik bak super graag maar dat is het enige waarvan ik echt denk: no thanks. Mijn favoriete moment is toch ook als het echt deeg begint te worden inderdaad. Dat al die losse dingen een geheel vormen. En proeven natuurlijk. Jammie 😀

 3. Ik begon me bijna zorgen te maken, maar daar was proeven dan toch nog!:) Dat is bij mij ook het favoriete moment. Dat die machine je nog elke keer blij maakt, snap ik wel. Het is toch fantastisch als zo’n apparaat het werk voor je doet! Ik bak veel te weinig en ben er slecht in. Voor mij is denk ik het favoriete moment als ik zie dat het echt op een baksel lijkt;).
  Naomi postte onlangs…Boekenpraat: Al jouw leugens (Rebecca Fleet)My Profile

 4. Ik ben toch vooral van het eten van het eindresultaat denk ik. Bakken en koken vind ik niet zo heel leuk om te doen. Liever lees ik een boek.

  Maar wat leuk dat je zo kunt genieten van het proces zeg!
  Nicole Orriëns postte onlangs…Uil in de tuin gespot!My Profile

 5. Leuk en herkenbaar! Ik vind al die dingen ook leuk, maar het geweldigst is toch wel die blijheid en verwondering (altijd weer) om die eiwitten in een stevige witte, fluffy wolk te zien ontstaan!

 6. Heel herkenbaar! Het is net toveren, hè? Ik vind het altijd heel leuk om door het raampje van de oven te kijken hoe mijn creaties liggen te bakken. Mijn oven zit onhandig hoog (irritatiepuntje-> welke sukkel heeft dat bedacht?) maar anders zou ik er úren op mijn knietjes voor zitten om te gluren. Overigens zou ik wel een opruimknecht willen. Dat je alleen het leuke werk hoeft te doen.
  PS: Grinnik. Met je dirty mind! 😂
  Nicky postte onlangs…Een liedje in mijn hoofd.My Profile

 7. Haha ik ben totaal geen baking queen, maar dat proeven vind ik ook het allerbeste van bakken. 😀
  Amy postte onlangs…Lunchen bij restaurants Laxbutiken en Lilla Laxen (regio Göteborg)My Profile

 8. Zo die geur die ontsnapt uit de oven, die doet het voor mij toch wel telkens! Ik haat trouwens met mijn handen in het deeg zitten, bah! :p
  Tamara postte onlangs…Onze peuter leeft in zijn eigen wereldMy Profile

 9. Haha het lijkt mij allemaal fantàstisch maar wel om het te lezen. Of om te kijken hè, bake off dingen vind ik heel leuk. Je moet meedoen!

 10. Ik vond dit leuk om te lezen, maar toen ik de titel las dacht ik LEUKE MOMENTEN tijdens het bakken? Ik hou er namelijk totaal niet van haha.

 11. Dingen die verrassend genoeg heel goed uitpakken, zijn ook absoluut mijn favoriete moment van het bakken. Klinkt nu alsof ik een doorgewinterde bakker ben, maar eigenlijk komt het niet heel vaak voor dat ik iets bak (op mijn ontbijtjes na), haha. Proeven van creaties van anderen vind ik trouwens ook altijd een heerlijk moment.
  Met mijn handen in het deeg is dan weer minder mijn ding. Ik ben normaal helemaal niet “bang” om vies te worden, maar vind plakkerig deeg (en mijn handen daarna schoonmaken) toch niet zo’n feest 😉

 12. Proeven is vooral mijn favoriete ding tijdens het bakken (alleen als het deeg lekker is natuurlijk, hahah). Ik vind met mijn handen in het deeg zitten ook leuk. Maar ik vind het echt zo naar als het deeg nog nat is, door bijvoorbeeld yoghurt of melk. Dan kan het naar mijn idee niet snel genoeg droog worden.
  Marloes postte onlangs…Kijktip | All Creatures Great and SmallMy Profile

 13. Yes, snoepen! Alles tussendoor lekker alvast proeven en deeghaken aflikken met opgeklopte slagroom! Hmmm… heerlijk!
  Lieke postte onlangs…Recensie: For Ever – Cindy PaulMy Profile

 14. Haha, ik vind handen in deeg echt verschrikkelijk! Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met bakken. Soms kan ik er echt zin in hebben, als ik een heel weekend niks te doen heb, of in de kerstvakantie of zo. Ik moet er dus echt veel tijd voor hebben. Een paar weken geleden ging ik simpele muffins met appel maken en ik had de appels al geschild en in blokjes gesneden dus ik moest er wel mee verder gaan, maar plots had ik er echt totaaaaal geen zin meer in :p. Mijn lief is me toen echt komen helpen omdat ik er hysterisch van werd haha. En ze waren niet eens zo lekker, grrrr.
  Lesley postte onlangs…13 dingen waar iedereen pissig van wordt maar ik nog meerMy Profile

 15. Ik ben zelf eigenlijk niet zo van het bakken, meer van het opeten;-) Maar toen ik jouw stukje las over ‘met je handen in het deeg’ moest ik wel denken aan toen ik van de week bijna een hele dag in de tuin bezig geweest ben en dus steeds met mijn handen in de aarde zat! Omdat wij een nieuwe schutting krijgen, moest ik alles wat tegen de schutting aan staat, verplaatsen naar andere plekken in de boarders en dat was heel veel werk, maar dus heeeeerlijk om te doen. Ja, met mijn handen in de aarde, daar word ik dan blij van.
  bychristiana postte onlangs…Onze nieuwe Palais lampenkap (helemaal op maat gemaakt!)My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge