Met het openbaar vervoer naar en in Groot-Brittannië reizen

| 8 reacties

Heb je last van vliegangst, word je snel zeeziek en/of zie je het niet zitten om links te rijden? Dan is dé manier om Groot-Brittannië te bezoeken het openbaar vervoer! De trein, bus en metro vormen een prima alternatief voor het vliegtuig, de boot en auto. Tel daarbij op dat het Verenigd Koninkrijk ook nog eens een prachtig land is om via het spoor te ontdekken (zie mijn top 5 van de állermooiste treintrajecten in the UK), en je maakt misschien wel dezelfde keus als ik: een rondreis met het openbaar vervoer! Ik ben inmiddels heel wat ervaringen rijker en deel deze graag met jullie. Alles wat je moet weten over reizen naar en door Groot-Brittannië met het openbaar vervoer, lees je in deze blogpost.

met het openbaar vervoer naar en door Groot-Brittannië reizen

Met de trein naar Londen via Eurostar

Ik vond de trein een ideale manier om naar de Engelse hoofdstad te reizen. Oké, vliegen kan vaak goedkoper en is sneller (een klein uurtje tegenover twee uur met de trein), maar daar zitten de wachttijden op het vliegveld én de tijd die het kost om van en naar het vliegveld te komen nog niet bij. Via NS International kun je treintickets kopen waarmee je van elk station in Nederland naar Brussel, waar je op de Eurostar stapt, kunt reizen. Gewoon opstappen op een station dicht bij je huis en binnen een paar uur door naar Londen: ideaal! Je kunt een enkele reis kopen vanaf 59 euro, maar als je 25 jaar of jonger bent, kan het zelfs nog goedkoper. Uit ervaring kan ik vertellen dat je voor dat tarief niet eens op gekke of ongunstige tijdstippen hoeft te reizen.

In Brussel hoef je maar een half uur voor vertrek van je trein aanwezig te zijn om in te checken. In tien minuutjes was ik door alle controles heen, en eenmaal in Londen (je komt aan op St Pancras, dat bij King’s Cross ligt) kun je gewoon het station uitlopen, want de Britse douane ben je voor het instappen al gepasseerd. Ook erg handig is dat je naast handbagage twee aardig grote tassen of koffers mag meenemen in de Eurostar, zonder gewichtslimiet. Kom daar maar eens om bij Ryanair 😉 In de trein zijn aparte plekken om je bagage te stallen, maar een grote weekendtas past bijvoorbeeld ook al onder de stoelen of in het rek erboven. Fijn om je spullen lekker dichtbij te kunnen hebben!

De metro in Londen

Ik had tijdens mijn reis één volle dag in Londen. Daarom besloot ik om niet te kiezen voor een Oystercard (de Londense variant van de OV-chipkaart), maar voor een travelcard voor één dag. Deze kostte me 12 pond voor onbeperkt reizen met de tube, bus en trein in zone 1 en 2. De meeste toeristen die Londen verkennen, blijven makkelijk in deze zones. Een Oystercard is goedkoper als je maar een paar korte ritjes maakt, maar als je zonder gedoe een dag onbeperkt door Londen wil reizen, is de travelcard ook wel erg makkelijk. Er zijn overigens ook travelcards beschikbaar voor 7 dagen en tegen gereduceerd tarief voor kinderen. Je kunt ze gewoon op het metrostation kopen (bij een automaat of balie). Nog een tip: download vooral de metrokaart nog even als app op je smartphone. Die is ook offline te gebruiken.

Reizen door Engeland en Schotland met de Interrail One Country Pass

Interrail is bij de meeste mensen wel bekend: tegen een voordelig tarief kun je met de Interrail Global Pass door Europa treinen. Minder bekend is de Interrail One Country Pass. Hiermee kun je een aantal dagen door een bepaald Europees land reizen. Ik koos ervoor om met een One Country Pass door Groot-Brittannië te reizen. Dit hield in dat ik met één treinkaart zowel Engeland als Schotland kon verkennen: ideaal! Ook hier geldt dat je tot en met je 25e jongere bent en dus tegen een gereduceerd tarief kan reizen. Als je losse treinkaartjes koopt voor lange treinreizen in Groot-Brittannië, ben je heel wat ponden kwijt, dus voor een rondreis zul je in de meeste gevallen een stuk goedkoper uit zijn met deze pas. In Engeland en Schotland zijn net als in Nederland heel wat verschillende treinmaatschappijen actief. Op de site van National Rail zijn alle treintijden- en trajecten verzameld en kun je meteen de prijzen van losse reizen bekijken.

Is het nodig om te reserveren in treinen in Groot-Brittannië?

Dit was nogal een brandende vraag voor mij voor vertrek, en het antwoord was praktisch onvindbaar. Ik zag mezelf al urenlang in een gangpad bivakkeren met mijn bagage omdat alle stoelen gereserveerd zouden zijn… Gelukkig viel dat hartstikke mee. Als je niet in de spits reist, kun je ervanuit gaan dat het niet nodig is om een stoel te reserveren. Stoelen die gereserveerd zijn, zijn meestal gemarkeerd met een kaartje boven de stoel. In sommige treinen gebruiken ze een schermpje boven de stoel waarop staat of de zitplaats available is en eventueel tot welk station, dus let wel even goed op om te voorkomen dat je alsnog moet verkassen.

Treinen in Schotland

Nog iets om op te letten als je in Schotland met de trein wil reizen: ze gaan een stuk minder frequent dan hier. In Nederland zijn we gewend dat je zelfs op elk lullig stoptreinstationnetje minstens elk uur een trein kunt pakken. Dat is in Schotland, op de veel minder drukke trajecten, wel even iets anders. Voorbeeld: vanuit Fort William, de grootste stad in de Schotse Hooglanden, gaan per dag serieus maar drie treinen naar het noorden (Mallaig) en drie naar het zuiden (Glasgow/Londen). Eentje in de ochtend, een rond het middaguur en dan nog een aan het eind van de middag. Hou hier dus rekening mee in je planning.

Waar je in Nederland trouwens amper zonder kaartje in de trein durft te stappen, móét je in Schotland soms wel. Op kleine stations is vaak geen mogelijkheid om een kaartje te kopen, dus dat doe je in de trein bij de conducteur. Waar ik ook erg om moest lachen, was dat ik op het traject Glasgow-Fort William dezelfde vrouw kaartjes zag verkopen en controleren, met de trolley met eten en drinken zag rijden én rond zag lopen met de rubbish bag. Dat is nog eens een allround baan!

met het openbaar vervoer naar en door Groot-Brittannië reizen

Met de bus reizen in Schotland

Citylink en geld besparen met apex return

In Schotland wilde ik graag Loch Ness bezoeken en daarna door naar de stad Inverness. Hoewel Fort William en Inverness allebei een station hebben, ligt er geen spoor tussen deze steden. Gelukkig gaat er wel elke paar uur (in juni/de zomer eens in de twee uur) een Citylink-bus tussen beide steden, die er ongeveer twee uur over doet. Dit is natuurlijk geen heel kort ritje, en daarom is het extra fijn dat je niet in een lijnbus als de onze stapt, maar in een bus die meer op een touringcar lijkt.

Vanwege mijn stop in Fort Augustus, zou ik eigenlijk drie enkeltjes moeten kopen. Een goedkopere optie was om een apex return te kopen en daarbij een enkeltje voor het traject Fort Augustus-Inverness. Een apex return koop je minimaal twee dagen van tevoren bij een van de vele verkooppunten, waaronder de VisitScotland-bureaus die je in elke stad vindt. Let op: je moet dan wel al meteen kiezen hoe laat je precies wil reizen. Desondanks een enorme aanrader, want het scheelt je veel geld. Voor een kaartje (single of return) kun je ook gewoon in de bus terecht – gepast betalen vinden de chauffeurs erg fijn.
met het openbaar vervoer naar en door Groot-Brittannië reizen

De bussen in Edinburgh

In Edinburgh lag mijn verblijfplaats buiten het centrum, in de buurt van station Haymarket. Hoewel er ontzettend veel treinen gaan tussen Haymarket en Edinburgh Waverley (echt elke paar minuten!), vond ik de bus fijner. Edinburgh heeft een erg goed bussysteem, Lothian Buses, waarbij je of een single ticket koopt voor 1,50, of een dagkaart voor maar vier pond. Gepast betalen is verplicht, dus zorg dat je je kleingeld bij de hand hebt.

8 reacties

 1. Van jouw verhalen krijg ik gelijk zin om ook een rondreis te gaan maken haha!
  Celeste postte onlangs…Bloggers die nog heel ver gaan komenMy Profile

 2. Dank voor de tips! De Treinreiswinkel heeft ons een Britrail Euro Flexipass gestuurd, waarmee je ook onbeperkt kunt reizen op een bepaald aantal dagen in een maand. Blijkbaar is dat inderdaad goedkoper dan losse kaartjes.

  In Schotland viel het me op dat de treinen meestal helemaal vol zaten en dat veel plekken waren gereserveerd. Dat was wel midden in de zomer, misschien maakt dat nog uit. Maar ik was heel blij dat we gereserveerde plaatsen hadden.

 3. Wat een handig artikel! Als ik door Engeland zou reizen zou ik zeker nadenken over de trein, het klinkt als een relaxte optie om veel te zien en fijn te reizen!

  In Polen moet je ook je kaartje “afstempelen’ bij de conducteur dit wisten wij natuurlijk niet dus we reden lekker zwart totdat een klein mannetje in het Pools het ons probeerde uit te leggen:)
  Eline postte onlangs…Jaloezie : tips om met jaloerse mensen om te gaanMy Profile

 4. Wat ben ik blij dat ik je blog gevonden heb! Ik zat er sterk aan te denken om alleen te reizen maar ik had geen idee hoe en wat, en ik word hier heel enthousiast van!

 5. Heerlijk om dit te lezen. Veel herkenning, handige tips en inspiratie voor andere reizigers.
  Eline | Goedkoop-treinkaartje.nl postte onlangs…Oud en Nieuw in AntwerpenMy Profile

 6. Wij overwegen hetzelfde te doen, en jouw tips geven wel een. Beeld van de mogelijkheden. Altijd een geruststelling om een beetje voorbereid aan plannen te beginnen.
  Thanks!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge