Limburgliefde #20: Ode aan de nonnevot

| 5 reacties

Wow, alweer de 20e aflevering van Limburgliefde! Wie had dat gedacht… Deze jubileumeditie staat in het teken van een van mijn favoriete Limburgse dingen: nonnevotten! Als er zoiets bestaat als een nonnevotten-promoteam, dan zou ik waarschijnlijk worden uitgeroepen tot erelid. Ik steek mijn liefde voor nonnevotten dan ook niet onder stoelen of banken (mocht iemand me op Valentijnsdag willen verrassen, dan raad ik diegene aan om met nonnevotten te komen in plaats van rozen). Wat nonnevotten precies zijn en waarom ik ze zo geweldig vind, vertel ik je gaag!

nonnevotten

Wat zijn nonnevotten?

Nonnevotten – de naam betekent letterlijk ‘nonnen-konten’ – bestaan uit meel, gist, suiker, boter, melk en zout. Van het deeg maak je rollen die je in een losse strikvorm draait. Uiteindelijk worden ze gefrituurd en daarna bestrooid met suiker. Deze heerlijke gebakjes worden traditioneel veel gegeten rond de jaarwisseling en met carnaval, maar zijn inmiddels gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar.

nonnevotten

Kijk, Sproet is even geobsedeerd door nonnevotten als ik.

De vereisten voor een goede nonnevot

Hoewel ik best een fanatieke thuisbakker ben, heb ik me nog nooit aan nonnevotten gewaagd. Ik ben namelijk extreem kritisch op de kwaliteit, en als ik zie en proef hoeveel professionele bakkers er niet in slagen om een perfecte nonnevot te maken, maak ik me geen illusies. Dit is  mijn eisenlijst:

 • Allereerst: de vorm. Als een nonnevot anders gestrikt is dan op de foto bovenaan dit artikel, neem ik de bakker in kwestie eigenlijk al niet meer serieus.
 • De smaak: niet overmatig zoet, maar ook niet saai.
 • Structuur: een goede nonnevot is perfect luchtig en vooral niet droog.
 • Ook heel belangrijk: een goede bite. De nonnevot moet van binnen dus zacht en luchtig zijn, maar de buitenkant moet wel duidelijk steviger zijn dan de rest. Bij een nonnevot die alleen maar zacht is, haak ik af.
 • Een te vette nonnevot is uit den boze. Ja, ze worden gefrituurd, maar dat betekent nog niet dat ze naar vet moeten smaken.
 • Last but not least: een goede suikerlaag. Weinig zo irritant als een nonnevot met een homeopatische hoeveelheid suiker erop. Ik wil mijn vingers kunnen aflikken!

Dat gezegd hebbende, wil ik eigenlijk meteen jullie hulp inroepen. Mijn vaste nonnevotten-stek heeft namelijk hun recept aangepast. Daar baal ik stevig van, want ze zijn nu veel minder lekker dan eerst. Acceptabel, dat wel, maar ik wil gewoon echt een goede nonnevot (of ja, één, eigenlijk ook wel vijf of zo). Ik vreesde al het ergste toen ik een verkeerde strik (de horror!) zag, en ook de smaak en structuur bleken echt achteruit te zijn gegaan. Dus wie weet waar ik een goede nonnevot kan krijgen die niet belachelijk duur is? Liefst in Midden-Limburg (omgeving Roermond-Echt), maar aangezien ik in Zuid-Limburg werk, mag daar in de buurt eventueel ook.

Hou jij ook zo van nonnevotten? En heb jij de gouden tip voor me?

5 reacties

 1. Die zien er lekker uit!
  Veel beter dan oliebollen. Als ik eens in Limburg ben zal ik er aan denken.

 2. Eigenlijk moet je ze in Sittard halen, want daar komt de nonnevot echt vandaan. De nonnen deelden ze daar uit aan arme kinderen, vandaar ook de naam.
  Ik haal ze het liefst op markt in Geleen (op zaterdag) of bij bakkerij Mennens in Beek. Ik had laatst heel vieze droge nonnevotten uit de supermarkt, dat doe ik nooit meer.
  Tamara TS postte onlangs…Unboxing Styletone Box Februari ’17 & CouponcodeMy Profile

 3. Jaaa Nonnevotten! Yum! Mijn familie komt uit de streek rond Sittard (NL/D), dus ik ken ze wel. Ik woon zelf in de Randstad, dus helaas eet ik ze niet vaak (net als GOEDE vlaai, trouwens :P).

  Heel leuk, je serie over Limburg en de taal/talen daar. Zelf spreek ik het niet, maar ik versta wel het dialect uit de streek Sittard-Selfkant 🙂 .
  Josephine postte onlangs…Koningsdag: Koninklijke propaganda voor kinderen uit 1874My Profile

 4. Lekker dicht bij huis. De nummers 1 en 2 van 40 geteste nonnevotten zijn in Roermond te krijgen.
  1. Thijs Broekmans, Panningen | 1,25 euro
  Topper met zijn prachtig goudgele kleur, zij stevige en gelijkmatige vorm. ,,Blij word je van deze nonnevot.” De jury is unaniem in zijn lof. ,,De bakker heeft laten zien dat hij het strikken maken in de vingers heeft. Zowel dubbel als enkel gestrikte nonnevotten. Kunstig en smaakvol.” Aroma en afbeet zijn zoals het hoort. ,,Hij smelt als het ware op de tong.” (Ook bij Broekmans op de Nassaustraat in Roermond).
  2. Hannen, Herten | 1,25 euro:
  Goede vorm hoewel hier en daar wat compact. ,,Maar het blijft een engeltje op de tong. Smelt lekker weg en is heerlijk luchtig van smaak.” Als de bakker nog wat meer op de details let en de puntjes nog iets meer op de i zet dan is deze nonnevot volgend jaar ,,vrijwel zeker een groot kampioen”.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge