Last van duizeligheid? Zo kwam ik ervan af!

| 11 reacties

Allereerst: mijn nederige excuses voor de ietwat populistische titel van dit artikel. Ik beloof je: in dit artikel ga ik geen vage methodes promoten waarvoor je veel geld moet neertellen. Nope, het is een oefening die je gewoon in een paar minuten kan uitvoeren in je eigen huis. En ook nog eens bedacht door een arts – zo’n echte die een studie geneeskunde heeft afgerond. Natuurlijk kan ik niet garanderen dat deze oplossing voor iedereen werkt, maar ik had er héél graag eerder over geweten. Vandaar ook de titel – hopelijk zorgt die ervoor dat veel mensen snel van hun duizeligheid af komen.

Help, ik heb last van duizeligheid!

Bijna drie maanden lang had ik last van duizeligheid. Het begon begin december en het kwam volledig uit het niets. Opeens werd ik ’s ochtends draaierig en misselijk wakker. Het ging de eerste 1,5 dag gepaard met een heftige buikgriep en een slap gevoel. Die laatste twee problemen waren binnen no time weg, maar de duizeligheid bleef. Soms alleen even ’s ochtends of ’s avonds in bed als ik me omdraaide, maar regelmatig had ik ook door de dag heen korte aanvallen. Bijvoorbeeld als ik ging staan of als ik omhoog keek.

BPPD/positieduizeligheid

Natuurlijk raadpleegde ik eerst Dokter Google. Al snel bleek dat mijn symptomen volledig overeen kwamen met BPPD/positieduizeligheid. Of ja, op één na dan: dat de duizeligheidsaanvallen binnen een week of vier vanzelf zouden moeten verdwijnen. Dat gebeurde bij mij helaas niet.

Bij positieduizeligheid zit er waarschijnlijk gruis in je binnenoor, en dat gruis zou je moeten verplaatsen. Ik las dat er een makkelijke oplossing zou zijn: de Epley-beweging. Die zou je dan eerst bij de huisarts moeten laten doen (die ook zou kunnen zeggen aan welke kant het gruis zit).

Duizeligheid oplossen met een pilletje?

Dus na 2,5 maand (Uitstelgedrag? Wie, ik?) ging ik toch maar eens naar de huisarts. Ik vertelde over mijn klachten, hij checkte mijn bloeddruk (helemaal prima) en uiteindelijk… schreef hij me een pilletje voor. Beta-histine om precies te zijn. Ik benoemde nog dat ik had gelezen over de Epley-beweging, maar dat was volgens hem iets om het evenwichtsorgaan minder gevoelig te maken. “Een heel vervelende therapie.” Daarvoor kon hij me altijd nog doorverwijzen naar de fysiotherapeut, als die pilletjes niet zouden werken.

Nou, over die pilletjes gesproken: die bleken dus tegen de ziekte van Menière te zijn. Dat is een serieus probleem natuurlijk, maar ik herkende me he-le-maal niet in de symptomen. Mijn duizeligheidsaanvallen duurden namelijk altijd maximaal een minuut (zoals bij positieduizeligheid) in plaats van een kwartier tot een uur per keer. Ik vond het erg vreemd dat mijn huisarts de pilletjes had voorgeschreven. Ook een beetje gek dat hij bij een 31-jarige vrouw medicijnen voorschreef die je niet moet slikken als je zwanger probeert te worden. (For the record: dat is bij mij nog niet zo, maar even een dubbelcheck is wel handig, toch?)

Over die pilletjes las ik óók nog dat de werking bij Menière niet eens bewezen was, iets wat de beste vriendin van Vriend O, die farmacie heeft gestudeerd kon bevestigen. Ik moest ze trouwens ook zeker niet slikken als ik hooikoorts had, want zo vertelde ze: ze doen precies het tegenovergestelde van pilletjes tegen hooikoorts.

Een simpele oefening tegen duizeligheid

Vriend O. was ook niet zo blij met hoe ik me had laten afschepen bij de huisarts (leerpuntje voor de volgende keer…) en die zocht nog even verder op het wereldwijde web. Hij kwam uit bij een filmpje met een simpele oefening, bedacht door een Amerikaanse arts. Die probeerde ik uit – ik deed ‘m in een uur tijd drie keer met pauzes – en daarna… heb ik geen enkele duizeligheidsaanval meer gehad!

Hier is hét filmpje. Aan de comments kun je wel zien dat ik niet de enige was bij wie dit werkte. Eronder zal ik nog even in het Nederlands samenvatten wat je moet doen.

Hoe kom je van duizeligheid af?

 1. Bepaal welke kant je gaat behandelen. Als je vooral last hebt van duizeligheid als je linksom draait, ga je straks steeds naar links draaien met je hoofd en andersom. Weet je niet zeker welke kant het is, doe de oefening dan voor beide kanten (en neem tussendoor even een kwartiertje pauzen)
 2. Ga op je knieën zitten en hou je hoofd omhoog (naar boven kijken). Hierdoor zul je waarschijnlijk duizelig worden – precies de bedoeling, want daarmee komt het gruis in beweging.
 3. Buig voorover en breng je hoofd in één beweging ondersteboven. Hou je kin een beetje tegen je borst aan.
 4. Draai je hoofd in deze positie naar de kant die je gaat behandelen. Naar je linkerelleboog voor links, naar je rechterelleboog voor rechts. Ook nu kun je je weer draaierig gaat voelen. Wacht tot het gestopt is (of 30 seconden) en ga dan door naar de volgende stap.
 5. Beweeg snel omhoog naar een positie waarbij je hoofd in een horizontale lijn met je rug is. Je hoofd blijft gedraaid naar de linker- of rechterkant. Ook nu wacht je tot je geen duizelingen meer hebt of anders 30 seconden.
 6. Tot slot breng je je hoofd en lichaam weer gewoon rechtop, terwijl je je hoofd ook weer gedraaid houdt.
 7. Herhaal de oefening indien nodig (met tussenpozen).

Nogmaals: dit zal vast niet voor iedereen helpen, maar hopelijk komen veel mensen hiermee van hun duizeligheid af. Ik ben in elk geval superblij dat ik weer normaal kan draaien, opstaan en naar de lucht kan kijken!

11 reacties

 1. O wat geweldig is dit! Ik had hier begin dit jaar last van, niet naar de dokter geweest omdat het volgens google gewoon zou overgaan. Dat is ook gebeurd maar ondertussen was het wel lastig. Ga dit de volgende keer proberen. Dank voor het delen.

 2. Wat vervelend en onzorgvuldig dat je op zo’n manier werd afgescheept door je huisarts. Dat geeft nu niet echt bepaald vertrouwen….

 3. Wat leuk dat je dit deelt, vermoed dat iedereen wel eens last heeft van duizeligheid. Wel toch gek dat je dokter zich er snel van af maakt met een pilletje voor te schrijven, zou ik ook niet fijn vinden.. Gelukkig dat je vriend niet bij de pakken bleef neerzitten.
  Ikzelf heb altijd een lage bloeddruk en best wel eens duizelig als ik opsta, maar als ik eraan denk rustig recht te staan, heb ik er eigenlijk weinig last van.
  Tamara postte onlangs…Ben ik te principieel?My Profile

 4. Wow! Heel gaaf dat je er nu geen last meer van hebt. Duizeligheid heb ik gelukkig maar weinig last van en áls ik er last van heb, komt het bij mij doordat mijn bloeddruk te laag is. Gelukkig bijna nooit, dus ik doe er verder niets aan.
  Naomi postte onlangs…Rood en ik zijn samen sterkMy Profile

 5. Wat naar dat je er zo’n last van had, maar fijn dat je ervan af bent nu, ook al was het niet dankzij je huisarts…
  Giovanna Jansen postte onlangs…Herkenbaarheid in personages | nodig of niet?My Profile

 6. Wat fijn dat zo’n relatief eenvoudige oplossing helpt zeg! Zoiets zou ik ook veel liever doen dan een vaag pilletje slikken.

 7. Wat naar dat je zo afgescheept bent door je huisarts!
  Ik heb intussen twee keer zo’n duizeligheidsaanval gehad waarvan de eerste keer vreselijk was. Ik kon twee weken bijna niets, na het douchen was ik al compleet uitgeput. Uiteindelijk heeft het een maand of 4 geduurd eer het weer echt normaal was.
  Gelukkig herkende mijn huisarts wel wat het was, en kreeg ik een voorschrift voor de fysio, om onder begeleiding deze oefeningen die je beschrijft te doen. Blijkbaar maakt het wel een verschil of het probleem rechts dan wel links zit om de posities te bepalen en kan verkeerd draaien het probleem erger maken.

 8. Hoe simpel kan het zijn! Ik snap je enthousiasme wel, hoor.

 9. Het is altijd pillen voorschrijven of ze doen niks. Ik zag die naam en dacht meteen nee dat is troep. En het blijkt maar weer want als je ooit kinderen wil moet je geen pillen nemen die er maar iets mee te maken hebben.

 10. Ik denk dat dat een kwaaltje is waar veel huisartsen last van hebben, iets voorschrijven zonder echt goed te onderzoeken. Onze Dallas was ziek, kreeg medicijnen via aersol voorgeschreven maar toen ik naar het ziekenhuis belde voor wat meer info meldden zij me dat ze dat medicijn niet aanraden en het eigenlijk niets doet…
  Dat gezegd zijnde: super fijn dat die oefening werkt! Ik ga ‘m ergens opslaan voor als ik er ooit last van zou hebben. Tijdens mijn zwangerschap was ik vaak duizelig dus ik kan me helemaal inbeelden hoe onprettig het is als je er langer last van hebt!

 11. Wat stom dat je huisarts je niet gewoon oefeningen gaf.
  Fijn dat je zelf een manier hebt kunnen vinden om van je duizeligheid af te komen.
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Nog één keerMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge