Kapotte laptop + ask me anything

| 14 reacties

Gisterochtend ging ik er eens lekker voor zitten: een dagje bloggen. Ik had foto’s voor drie gloednieuwe blogposts gemaakt, dus die hoefde ik alleen maar even te bewerken, uploaden en dan natuurlijk van spetterende teksten te voorzien.

Dat verliep dus net even anders. Mijn laptop werkte namelijk niet mee. Dat doet-ie wel vaker niet – in de vorm van heel lang doen over het opstarten en zo – maar nu was het euvel ernstiger van aard. Het scherm bleef namelijk steeds maximaal drie seconden achter elkaar aan. Knipperde sneller aan en uit dan de gemiddelde relatie van Dre Hazes junior, zeg maar.

beeldbank laptop toetsenbord

Nu moeten jullie weten dat mijn laptop al niet meer de jongste was. Een jaar of vijf, gok ik. Maximaal zes – want in 2015 verzuchtte ik hier dat mijn laptop een beetje oud was. En Vriend O. vertelde me al minstens een jaar dat ik gewoon een nieuwe moest kopen. Wat ik op een bepaald punt nog van plan was ook, maar toen was er opeens een chiptekort dat laptops teringduur maakte. Dus dat was een mooi excuus voor dit gewoontedier om dingen te roepen als “Ah joh, dan wacht ik toch nog gewoon even? Hij kan echt nog wel even mee. En die chips kunnen ze ook veel beter gebruiken voor beademingsapparatuur en zo!” (Wat ben ik toch een sociaal voelend, maatschappelijk betrokken mens, hè. Want deze uitspraak stond natuurlijk TO-TAAL los van mijn lichte neiging tot procrastinatie.)

Wat Vriend O. ook al ruim een jaar zei? “Maak nou ook een een back-up van dat ding, want hij is echt binnenkort dood en dan moet je niet gaan zitten janken als je alles kwijt bent.” Nu vragen jullie je natuurlijk af: maar heb je toen naar hem geluisterd? Of misschien hebben jullie wel een rotsvast vertrouwen in mijn gezonde verstand, en denken jullie: “Natúúrlijk deed ze dat. Audrey is echt niet achterlijk!” In dat geval: bedankt, zo lief <3

Maar nee, natúúrlijk had ik nog niet geback-upt. Ik had er wel héél vaak aan gedacht, dat wel. En het even vaak op mijn mentale to do list gezet. Maar daarop had ik taken als ‘tweelingwagen regelen’, ‘bloggen’ en ‘rusten’ voorrang gegeven. Maandenlang, that is. Dus toen mijn laptop raar begon te doen, vond ik het wel een goed idee om stilletjes te trippelen naar de kast waar mijn externe harde schijf lag, hem aan te sluiten op mijn laptop terwijl ik schietgebedjes deed. En toen Vriend O. er een half uur later naar vroeg, zei ik op een zo luchtig mogelijke toon “o, ben even aan het back-uppen, mijn laptop doet een beetje raar.” Wat me een heel terechte I TOLD YOU SO opleverde.

Nadat mijn laptop met zijn laatste krachten alle bestanden had weten te copy-pasten naar mijn harddisk, heb ik liefdevol over zijn ruggetje geaaid en gezegd dat-ie het goed had gedaan en nu mocht gaan slapen. En je begrijpt: mijn externe harddisk slaapt nu naast mij.

Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. En het mooie is: als ik straks mijn nieuwe laptop in gebruik heb, ga ik natuurlijk euforisch lopen doen over de snelheid en roepen dat ik dit echt veel eerder had moeten doen. Om daar dan vervolgens niks of weinig van te leren voor de volgende keer, waarschijnlijk. Zo rol ik.

Ask me anything!

Omdat ik niet weet wanneer ik tijd en energie heb om mijn nieuwe laptop te installeren, kan het zijn dat mijn reguliere nieuwe blogs inclusief foto’s even op zich laten wachten. Dus daarom een oproepje: bestook me hieronder in de reacties even met alle prangende vragen die je voor me hebt (ik praat tegenwoordig het liefst over eten, honden en mijn zwangerschap, maar het mag in principe overal over gaan – alleen de confronterende vragen over mijn problematische uitstelgedrag mag je achterwege laten kthxbye). Dan kan ik die binnenkort in elk geval alvast beantwoorden met een gezellig beeldbankfotootje uit mijn voorraad erbij.

14 reacties

 1. Confronterende blog dit, aangezien mijn laptop dezelfde leeftijd en ongeveer dezelfde kwalen heeft. Misschien moet ik dus het advies van vriend O. opvolgen vóór ik het ook op jouw manier moet gaan doen…:)
  Naomi postte onlangs…Niet nieuwsgierig en toch alles wetenMy Profile

 2. M’n huidige Windows10 laptop is 7 jaar oud en doet het prima. Enkele dagen geleden heb ik m’n laptop uit 2006 met XP nog weer eens aangezet om een bijlage in een oud mailtje te vinden. Ging ook nog probleemloos en lekker snel. Belangrijke bijlages moet je eigenlijk opslaan zodat ze met een back-up meeliften. Veel mensen vergeten dat inclussief ikzelf.

  Zelf gebruik ik de gratis Wise Care 365 om software en register fouten te herstellen en het ding een beetje schoon te houden. Veel mensen vergeten na de garantie tijd dat firmware updates gewoon gratis blijven en dat je die bij de maker van de laptop (Dell, Asus, Lenovo of dergelijke) moet zoeken. Voor BIOS updates zijn belangrijk.
  Ximaar postte onlangs…Sep-19: KeerzijdeMy Profile

 3. Heel fijn dat je je bestanden nog hebt kunnen redden ik ben ook heel lui in die dingen maar heb toevallig vorige week de boel nog geupate.

 4. Ik ben ook zo slecht met updates en back-ups. Ik hoop altijd stiekem dat dat gewoon vanzelf gebeurt hahaha (wat soms ook wel zo is). Ik heb denk ik ook nog nooit een écht kapotte laptop gehad dus ik kon mijn bestanden altijd netjes overzetten, anders zou ik ook wel janken denk ik hehe.
  Lesley postte onlangs…EUH JA #53My Profile

 5. IK gooi tegenwoordig alles meteen de cloud in. Heb nu ongeveer 2 gb van de 15 in gebruik, dus ik kan nog even verzamelen.

  Ik heb even geen vragen maar lees gewoon mee.

 6. Haha, back-ups maken.. dat moet ik hier ook echt eens gaan doen. Maar in tegenstelling tot jouw uitstelgedrag betreffende het kopen van een nieuwe laptop, heb ik dus al bijna een halfjaar een gloednieuwe externe harddisk in de kast liggen. Maar ik kan me er dus nog niet toe zetten. Toch maar eens doen, voor het te laat is.

  Enne een vraagje dan.. waar kijk je het meest naar uit als de baby’s er straks zijn?
  Amy postte onlangs…Een bezoekje aan Smygehuk – het zuidelijkste punt van ZwedenMy Profile

 7. Haha ik vind dit te herkenbaar. Ik ben een beetje een struisvogel met zo’n dingen en steek gewoon mijn hoofd in het zand.
  Vraagjes:
  * Uiteraard, hoe gaat het ermee? 🙂
  * Welke spullen heb je al gekocht voor de baby’s? Vind je het leuk om spullen uit te zoeken?
  * Gaan jullie een meter en/of peter kiezen?
  * Denk je dat de hondjes iets merken van je zwangerschap? Je hoort toch soms dat ze dat snel doorhebben en dan lieve dingen gaan doen maar die van ons gaven er echt geen moer om :p
  Irene postte onlangs…2021 • Week 37My Profile

 8. Dit is zooooo herkenbaar! 😛 Helaas was ik in 2017 wel veel kwijt toen de mijne crashte… ik had toen net een nieuwe telefoon, had de oude foto’s op mijn laptop gezet en niet echt een back up gemaakt en toen gingen we verhuizen en had ik geen tijd en ja…. oeps! 9 maanden foto’s kwijt, ook van kleine Marcel. Op wat op FB staat na dus dat valt dan alweer mee! (Maar die kun je geloof ik niet meer terug opslaan dus ehm…) Ik had toen geen geld voor een nieuwe dus heb twee jaar gedaan met een refurbished HP’tje maar dat was prima en toen vorig jaar een nieuwe gekocht en die maakt me happy 🙂 Goed dat jij nog wel een back up hebt kunnen maken!

 9. Oh dat is zo vervelend als je computer het laat afweten! Goed dat je een nieuwe krijgt.

 10. Hahaha! Wat weet je het weer leuk te vertellen!
  Maar ga even zitten… Zit je?
  Oké. Luister en houd je rustig, he? In jouw toestand..
  Ik zal het heel zachtjes zeggen:
  ik ben een back up van mijn back up aan het maken.

  Ja, echt! Ik voel me zo enorm volwassen en verantwoordelijk en zo nu! 🙂

  Anyway, vraagje:
  Zijn de hondjes alleen thuis als jullie werken of hebben jullie een hanny (hondennanny)? En gaat de hanny straks ook op de baby’s passen?
  Nicky postte onlangs…29!My Profile

 11. Altijd zo vervelend als een laptop ermee ophoudt. Mijn accu begon het op een gegeven moment te begeven. Maar ik heb er voor gekozen de accu te laten vervangen aangezien de rest nog prima functioneerde (wat je ook mag verwachten van een Macbook van 4 jaar oud)
  Ilona Wielinga postte onlangs…Nieuwe dr Martens heaven van Marc Jacobs | OutfitMy Profile

 12. Zo stom he, als je laptop op het punt staat om het definitief te begeven. Die van mij is vier jaar oud en ik hoop dat ‘ie nog minstens een jaar meegaat. Dan heb ik het aankoopbedrag er wel uit :p.

  Ik ben uiteraard wel beniewd naar alles tweelinggerelateerd. Wat zijn je verwachtingen? Heb je al soort van ‘een plan’ (tegelijk voeden of juist niet / een bedje of twee bedjes / inbakeren of niet / box of nestje etc!).
  Johanne postte onlangs…10 food feitjes over mij | Heel raar, raar &(of) niet zo raarMy Profile

 13. Haha, lekker bezig! Backups zijn zo handig maar stel ik ook altijd uit. Zelfs nadat één van vorige laptops een noodlottig ongeval met een beker thee meemaakte… Ik zou beter moeten weten (maar heb inmiddels wel een afgesloten theebeker als voorzorgsmaatregel 😅).
  theNextG1rl postte onlangs…Essence adventskalender 2021 unboxing!My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge