Ik deed mee aan de Zonnige ZomerSchrijfwedstrijd!

| 16 reacties

In mijn eerste 21 for 2021-update vertelde ik het al: ik had begin dit jaar een beetje last van faalangst en uitstelgedrag bij mijn doel om meer creatief te schrijven. Gelukkig kwam er een redder in nood op mijn pad: een héél erg leuke feelgood-schrijfwedstrijd. En wat bleek? Mijn geploeter werd beloond met een plekje op de shortlist. Nog een week nagelbijten dus, en toen kreeg ik te horen dat ik zowaar een van de winnaars ben van de Zonnige Zomerschrijfwedstrijd! Oftewel: binnenkort ben ik een gepubliceerd auteur. Benieuwd naar waar mijn verhaal over gaat en hoe mijn schrijfproces eraan toe ging? Ik vertel je er alles over!

De Zonnige ZomerSchrijfwedstrijd

Eind maart zag ik een Facebook-bericht van Lisette Jonkman – toch wel mijn favoriete auteur – over een feelgood-schrijfwedstrijd. Die wilde Lisette al een hele tijd organiseren – zij begon haar schrijfcarrière namelijk ook door het winnen van een wedstrijd – en nu was het moment daar. De eisen? Je moest een zomers feelgood-verhaal schrijven van 7.000 tot 10.000 woorden. Een perfecte stok achter de deur voor mij! Want hoewel ik graag en veel schrijf, heb ik nog nooit een kort verhaal afgerond.

Ik vertelde het eerst tegen niemand – en al zeker niet tegen Vriend O. Want ik wist dat hij me ab-so-luut niet zou laten terugkrabbelen als hij ervan wist. Een dag later – toen ik al een eerste idee had voor mijn verhaal – vertelde ik het hem juist wel om precies díé reden.

En ik begon met schrijven. Bijna elke dag een stukje. Moest ook wel, met die deadline hijgend in mijn nek (ik ben overigens dol op deadlines). Dankzij een tip uit een schrijfcursus die ik laatst voor mijn werk volgde, had ik daarbij elke keer instrumentale muziek op en dwong ik mezelf om voor een bepaalde tijd alleen maar te schrijven. Niet redigeren, niet teruglezen en dan alles stom vinden: alleen maar woorden produceren.

Dat bleek een prima strategie. Ongeveer een week voor de deadline ging ik tevreden door mijn eerste versie heen, deed ik nog wat aanpassingen en was ik dolgelukkig met mezelf en het geniale verhaal dat ik toch maar mooi had geschreven.

Nog één redactieronde…

Daarna mocht mijn verhaal door naar Vriend O. Jullie moeten weten: die schrijft zelf ook. Veel meer dan ik. Goed, ook. Hij heeft al heel wat korte verhalen geproduceerd en zelfs al een boek klaarliggen dat echt heel awesome is. (Ik vind het overigens wel hilarisch dat ik nu de eerste gepubliceerde auteur ga zijn in ons huishouden, muhahaha.) Hij verslindt ook boeken en video’s over schrijven, dus hij was de aangewezen persoon om mijn verhaal van feedback te voorzien.

Nadat hij de eerste helft van mijn verhaal had gelezen, vertelde hij me heel voorzichtig dat hij het tot nu toe niet zo goed vond. En wat doe je als je vriend je heel liefdevol van kritiek voorziet omdat hij het beste voor heeft met je verhaal en je schrijfcarrière? Precies: je scheldt hem helemaal verrot. Mijn gekrenkte ego en ik waren gewoon heel boos. Of ja, eigenlijk vooral teleurgesteld natuurlijk, maar boos zijn voelde beter (en was leuker – voor mij althans). Of dat een beetje hypocriet was, aangezien ik ook niet bepaald zachtzinnig omga met zijn schrijfkindjes? Misschien…

Nadat ik Vriend O. ongeveer 24 uur lang had zitten imiteren met een kinderachtig stemmetje, hem toebeet dat hij ook helemaal niet de doelgroep is en hem nog uitgebreid confronteerde met dat ene korte verhaal van hem dat ik echt heel slecht uitgewerkt vond, raapte ik mezelf bij elkaar. Met een snoeischaar ging ik mijn verhaal te lijf. En al gauw vond ik dat eigenlijk best wel leuk. Ik verwijderde genadeloos stopwoordjes, verving clichés door originelere metaforen en zorgde voor meer spanning en conflict in het verhaal. Ik paste de gouden regel show don’t tell veel beter toe en stopte subtekst in mijn verhaal op plekken waar ik eerst veel te expliciet was in wat er gebeurde.

En zo had ik een paar dagen later een verhaal van ruim 1000 woorden korter en met vooral een véél beter begin (de jury benoemde al dat mijn verhaal “een dijk van een beginzin” heeft – dus nog bedankt voor het duwtje, Vriend O., al heb ik die beginzin natuurlijk zelf bedacht). Een dag voor de deadline verstuurde ik het, en toen begon het lange wachten.

Sitting, waiting, wishing

Of ja, lang wachten: de jury moest in krap twee weken tijd alle 109(!) inzendingen lezen, dus eigenlijk was dat supersnel. Een paar dagen voor de shortlist bekend werd, deelde Lisette alvast een update met wat leuke feitjes over de inzendingen. Er bleek slechts één verhaal te zijn zonder romantische liefde – that would be me – maar in twee andere opzichten was mijn verhaal dan weer iets minder origineel. Zo spannend! Uiteindelijk bleek ik op de shortlist van de beste 10 verhalen te staan. Dat hield in dat ik nog acht dagen moest lijden onder ondraaglijke spanning. Op donderdag 20 mei werd ’s avonds  in een live-sessie op Instagram bekend gemaakt welke vijf verhalen er daadwerkelijk in eerste editie van de Romcomnibus gaan verschijnen. Bij de eerste winnaar kwamen er in het begin een paar elementen voorbij die ook in mijn verhaal zaten… maar ik was het niet. Gelukkig werd mijn naam als tweede genoemd. Joeeehooooeeee, ik ben een van de winnaars! Mijn verhaal wordt gewoon gepubliceerd in een boek…

Waar gaat mijn verhaal over?

Mijn verhaal heet Proefperiode (geniale titel met dank aan Vriend O.!). Ik wist direct dat ik géén romantische liefde in het verhaal wilde stoppen. Ik vind het namelijk superstom dat de hele maatschappij namelijk doet alsof je als single niet echt meetelt. Zelf ben ik eigenlijk ook nog steeds single at heart, maar heb ik gewoon per ongeluk een relatie gekregen. (Vriend O. opperde al dat dit een goed begin voor mijn volgende verhaal zou kunnen zijn.)

Waar mijn verhaal dan wél over gaat? Nou, over Else: een 29-jarige jurist uit Amsterdam. Na haar ontslag (fun fact: de manier waarop ze het bedrijfspand moet verlaten, is gebaseerd op een eigen ervaring – met dank aan mijn ex-horrorbaas…) verruilt ze de grote stad noodgedwongen voor de woonboerderij van haar ouders in Drenthe. Maar wat moet ze nu met haar leven? Ze geeft zichzelf een sabbatical van 100 dagen om erachter te komen. En ja, het zal geen van mijn trouwe bloglezers verbazen dat er nog wat honden en een heleboel eten voorbij gaan komen…

Nog even geduld…

De Romcomnibus ligt ergens in juli in de winkels. Ik kan niet wachten om mijn eigen naam te zien shinen op de cover! Ook ben ik erg benieuwd naar de andere verhalen in de bundel. Hier kun je alvast lezen waar de verhalen van de winnaars in het kort over gaan. Ook de vier juryleden (Lisette Jonkman, Martin Gijzemijter, Astrid Slootweg en Susan Muskee) schrijven ieder een verhaal, dus je kunt straks genieten van negen heerlijk zomerse verhalen.

Ga jij de Romcomnibus lezen?

16 reacties

 1. Gefeliciteerd!!! Heel tof en ik ga het zeker lezen.

 2. Waaaaaat!!! Zo cool Audrey! Wow! Super leuk dat je verhaal gepubliceerd wordt. Ik denk dat het wel verfrissend is dat het geen romantisch liefdesverhaal is (al lees ik die zelf wel graag). Dat moet ik lezen! Laat je het nog weten als het effectief in de winkel ligt? 😀
  Irene postte onlangs…De antwoorden op jullie prangende vragen • deel 2My Profile

 3. Wauw, gefeliciteerd! 😀 Een gepubliceerd auteur! Ik ben jaloers. Al heb ik nog nooit meegedaan aan een schrijfwedstrijd, alleen maar bedacht dat ik eens mee moet doen met een schrijfwedstrijd. (Nu weer.) Ben heel benieuwd naar die Romcomnibus. Leuke naam ook.
  Wendy postte onlangs…De zin en onzin van tarotkaarten leggen (als je het mij vraagt)My Profile

 4. Zó gaaf dit! Nogmaals van harte gefeliciteerd! En natuurlijk wil ik dit boek lezen. En ik heb geen idee waar in het boek jouw verhaal zit, maar ik weet zeker dat ik daar wel mee ga starten;).
  Naomi postte onlangs…Boekenpraat: Ik beken (Jo Spain)My Profile

 5. Gefeliciteerd. Of ik het ga lezen… Wie weet.

 6. Hoe leuk is dat! Proficiat hihi. En zeker als het dan uitgaat van een schrijfster die je zelf superleuk vindt. Ben ook al benieuwd!
  Lesley postte onlangs…Zo zien de laatste vijf verschrikkelijke minuten voor ik mijn huis verlaat eruitMy Profile

 7. Wauw, wat enorm gaaf, daar mag je super trots op zijn! Ik vind je blogs ook altijd heel fijn lezen. Achteraf toch fijn dat vriend O jouw feedback gegeven heeft, alhoewel ik me kan voorstellen dat dat wel wat rauw op je dak kwam. Ik las ooit in een boek dat je geen advies moet vragen als je er toch niet naar gaat luisteren, en alhoewel dat dus soms heel lastig is, vind ik het toch altijd wel goed om hier bij stil te staan.
  bychristiana postte onlangs…Je rozen laten drogen, 4 handige tips voor het beste resultaat!My Profile

 8. Wat goed dat je hebt gewonnen! En leuk om je proces te lezen. Mijn man redigeert en schrijft ook voor z’n werk en dat ‘jij bent ook niet de doelgroep’ komt me bekend voor, haha. Ben erg benieuwd naar het boek.
  Lilian Visser postte onlangs…Geschreven en geleerd in aprilMy Profile

 9. Gefeliciteerd zeg! Wat enorm leuk dat je gewonnen hebt. Goed gedaan!

 10. Wat ontzettend tof dat je hebt meegedaan én nu ook nog een van de winnaars bent! Vriend O was dus een hele goede stok achter de deur 🙂 Klinkt als een leuk, origineel verhaal! Ben nu benieuwd naar die eerste zin, haha!
  Ik heb ook meegedaan maar ik stond niet op de shortlist. Maar dat vond ik niet erg, want ik heb het verhaal naar Loft Books opgestuurd en die gaan het nu uitgeven! Dus het heeft mij ook zeker iets moois gebracht 🙂

 11. Dat is dus retegaaf zeg! Leuk dat je spous moest ontgelden, haha! En daarna gelijk bleek te hebben.

 12. Wat geweldig! Gefeliciteerd!!!! Echt hartstikke leuk!

  En ik heb vooral heel hard gelachen om het feit dat je 24 uur lang je verkering geïmiteerd hebt met kinderachtige stemmetjes. Dat zou ik dus nooit doen, he? Ik zou beginnen met 48 uur.

 13. Geweldig dat je bij de winnaars hoort, gefeliciteerd! Het klinkt inderdaad wel origineler dan zo’n standaard liefdesverhaal.
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Zo simpel is dan geluk #76 | Yogalessen en receptenMy Profile

 14. Wauw, hoe gaaf zeg! Gefeliciteerd met je allereerste boekpublicatie! De korte beschrijving van je verhaal klinkt al heel tof (helemaal leuk dat het geen standaard liefdesverhaal is!). Ik ben onwijs benieuwd.
  Enne, hoe leuk dat jij en O. de liefde voor schrijven delen en zelfs elkaars kritische feedbackgevers kunnen zijn!
  Romy postte onlangs…Outfit | De business-blazer waar ik als puber van droomdeMy Profile

 15. Wat super-supergaaf! Gefeliciteerd!! Ik ben heel benieuwd!
  Giovanna Jansen postte onlangs…Mei 2021 | een overzichtMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge