Getest: goedkope karamel-zeezout-chocolade

| 11 reacties

Karamel-zeezout-chocola is niet meer weg te denken in de Nederlandse winkels. Gelukkig maar, wat mij betreft, want ik ben er dol op. Sinds Tony’s Chocolonely in 2012 een chocoladereep met karamel-zeezout-smaak introduceerde, ontstond er al snel een enorme hype. De concurrenten van Tony zijn natuurlijk ook niet gek, dus er kwamen al snel veel alternatieven voor Tony’s op de markt. Ik heb er inmiddels een aantal geproefd en vertel je graag welke Tony’s-imitators je wel of juist niet moet scoren!
Getest goedkope karamel-zeezout-chocola, goedkope alternatieven voor Tony's Chocolonely

Tony’s Chocolonely versus de rest

Even een woordje vooraf over Tony’s Chocolonely zelf. Zij zijn – naast hun vele bijzondere smaakcombinaties – vooral groot geworden met het verhaal over hun weg naar slaafvrije chocolade. Dat is natuurlijk een mooi streven, maar daarin zijn ze niet bepaald uniek te noemen. In dit artikel van Marketingfacts lees je meer over hoe Tony’s er tegenwoordig voor staat. Spoiler: bedenker en naamgever Teun van de Keuken is niet zo blij met de huidige richting…

That having said: tijd voor de karamel-zeezout-chocolade-battle te starten! De repen van Tony’s Chocolonely vind ik lekker, maar ze hebben wat mij betreft ook wel wat nadelen. Nog afgezien van de prijs (€2,89 voor 180 gram) vind ik het ook jammer dat hun reep zo dik is en veel stukjes moeilijk te breken zijn. Het grootste minpunt is wat mij betreft dat de zeezout-flakes nogal groot zijn en – net als de stukjes karamel – vaak niet al te evenwichtig zijn verdeeld over de reep. Het gebeurt me daardoor regelmatig dat ik stukjes eet waar amper karamel in te bekennen is, of dat ik juist een hap eindig met véél te veel zout.

Karamel-zeezout-chocolade van de Aldi

Het idee voor deze karamel-zeezout-chocola-test kwam toen ik een reep “nep-Tony’s” kocht bij de Aldi. Ik heb er geen foto van, want ik proefde hem en dacht: dit nooit meer. Dat spul was zó zoet! Voor de duidelijkheid: dan gaat het dus niet om de karamel, maar op de basischocola. Die smaakte heel nep, echt niet te doen.

Het is al een tijdje geleden dat ik deze kocht, dus wellicht is er in de tussentijd wat veranderd aan de receptuur, maar in mijn winkelmandje belandt deze niet meer.

Verkade karamel-zeezout

Van de karamel-zeezout-chocola van Verkade werd ik gelukkig een stuk blijer. Deze reep is gewoon helemaal prima: goede chocola en prima gevuld. Ze hebben gekozen om kleine vierkante blokjes af te wisselen met grotere rechthoeken, maar alle lijnen blijven recht. Breken gaat dus lekker makkelijk.

Toen ik online de prijsinformatie wilde opzoeken, vond ik alleen deze standaard-reep van 111 gram (best weinig!) voor €1,65 (best veel!). Ik koop altijd de voordeelreep van 192 gram in, die vaak per 3 verpakt voor 5 euro bij Kruidvat liggen. Mooie prijs voor een flinke voorraad chocola!

Karamel-zeezout-chocolade-test, Action goedkope karamel zeezout-chocola, Tony's dupe

Goedkope karamel-zeezout-chocola van de Action

Toen ik bij de Action een reep karamel-zeezout-chocola zag liggen (200 gram voor €1,49) twijfelde ik geen seconde: ook deze moest ik natuurlijk testen voor het hogere doel: deze blogpost (yeah, right, Audrey…).

Toen ik de verpakking opende, was ik een tikje verbaasd. Het is een flinke reep, en die hadden ze verdeeld in… 10 grote vierkanten? Vreemd, haha. Op zich heb ik natuurlijk niks tegen grote stukken chocola, maar ik merk dat ik liever meerdere kleine stukjes eet dan één groot stuk. Ik weet ook wel dat het nergens op slaat, maar toch werkt mijn brein zo.

Maar hoe zat het dan met de smaak van deze karamel-zeezout-chocola van de Action? Nou, die viel me tegen. Hij is zeker niet slecht – veel beter dan die van de Aldi, dat sowieso – maar ook geen topper. Op een of andere manier zie en voel je veel karamelcrunch in je mond, maar proef je hem niet echt. Heel vreemd. De chocolade zelf is een beetje vlak van smaak, en het zeezout bijna afwezig. Deze koop ik niet opnieuw, denk ik.
Karamel-zeezout-chocolade-test, Action goedkope karamel zeezout-chocola, Tony's dupe

Lidl Way To Go karamel-zeezout

Door naar mijn absolute favoriet van deze test: Lidl’s Way To Go karamel-zeezout-chocola! Ik ben sowieso best wel fan geworden van de Lidl de afgelopen jaren. Ze zijn echt goed bezig op het gebied van duurzaamheid en hebben veel goede producten voor een mooie prijs.

Met de introductie van hun Way To Go-chocola slaan ze weer een mooie slag, want ze hebben het voor elkaar gekregen om een reep te maken waarmee ze een extra premie aan de cacaoboeren betalen (bovenop de Fairtrade-premie) en toch een heel betaalbare reep in de schappen te leggen. Hij kost namelijk maar €1,99 voor 180 gram, en via de Lidl Plus-app (sowieso een aanrader) kun je ‘m zo af en toe nog goedkoper inslaan (ik betaalde laatst €2,50 per twee repen).

Over de smaak van de reep kan ik kort zijn: heel lekker! Hij is op een of andere manier superromig, waardoor je er echt van wil blíjven eten. Ook qua karamel-zeezout-vulling is-ie echt dik in orde.

Aan het uiterlijk van zowel de reep en de verpakking kun je wel zien dat Tony’s overduidelijk een inspiratiebron was. De reep is wat dunner en de stukjes zijn makkelijk af te breken.
Karamel-zeezout-chocolade-test, Way To Go karamel-zeezout chocola Lidl, Tony's dupe, goedkope karamel-zeezout chocola

Bonus-tip: seizoenschocola!

Wat ook een goede manier is om je karamel-zeezout-chocola goedkoper te scoren, is om in te slaan rond (en na!) de feestdagen. Voor Pasen vind je karamel-zeezout-eitjes (ik testte er een aantal!) in heel wat winkels, en voor Sinterklaas kun je chocoladeletters kopen met deze smaak.

Mocht je net als ik graag in de keuken staan, dan kun je ook zelf een simpele reep melkchocolade omtoveren tot een karamel-zeezout-versie. Dat deed ik bijvoorbeeld voor deze taart.

Wat is jouw favoriete chocolade?

11 reacties

 1. Dit zijn dingen die je in je leven moet testen natuurlijk! Ik heb zelf nooit van een ander merk durven kopen, omdat ik bang was dat het tegen zou vallen, maar het kan dus prima. Goed om te weten;).

 2. Ik deel je mening over die van de Action, Aldi en de Lidl (de lekkerste! naast Tony’s dan). Die van Verkade heb ik nog nooit geproefd. Ik kocht laatst wel van Côte d’Or ook een karamel zeezout reep en die vind ik ook heel lekker maar ik vind Côte d’Or sowieso eigenlijk echt lekkere chocolade 😀

 3. Wat een leuk blog. Ik wist niet dat de Lidl goed bezig is op het gebied van duurzaam. Ik ga die reep eens zoeken in de Lidl. ik koop altijd bij de Jumbo, maar onze winkel gaat verbouwen. Dat duurt 3 weken. Nu moet ik wel naar de Lidl. Ga ik mijn ogen eens goed de kost geven. En de site Marketingfacts heb ik vastgezet. Interessant!

 4. Van Tony’s is dit mijn absolute favoriet! (Interessant artikel op Marketingfacts ook trouwens!) Volgens mij heb ik eens een keer een reep van AH geprobeerd en die was best goed, maar geen Tony’s. Die van Lidl wil ik zeker eens gaan proberen!

 5. Ik ben dol op brosrepen! En op chocoladefiguren zoals Sinterklaas en de Paashaas.

  Leuke test dit! En goed van de Lidl dat die van hen zo lekker is.

 6. Nu heb ik dus heel veel trek in chocola! Karamel-zeezout is wel echt mijn favoriet.

 7. Deze soort is aan mij niet besteed. Ik houd sowieso niet zo van chocolade. Áls ik chocolade eet, dan het liefst gewoon een simpel blokje melkchocolade. Niks er in en niks er door. Maar ik geef je testresultaat even door aan dochterlief. Die is wel liefhebber.

 8. Ik ben al jaren fan van Lidl door hun goede kwaliteit. Maar de app vind ik onpraktisch met dat scannen bij de kassa.

 9. Ik vind deze combinatie niet zo bijzonder (trouwens alle sjokolade van Tony staat niet bovenaan mijn lijstje dus het feit dat ze sporen van gluten kunnen bevatten vind ik niet erg) dus ik geloof je op je woord.

 10. Ik ben echt dol op pure chocolade <3

 11. Wat een leuke vergelijking, ik kende tot nu toe nog maar enkel Tony’s. Maar ik zal die van Kruidvat/Lidl eens kopen als ik ze zie, want ik hou wel van de zeezout chocolade.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge